Apple, Σπάει το ρεκόρ της αξίας κεφαλαιοποίησης που κατείχε η Microsoft

“Τα λεφτά πάνε στα λεφτά”, λέει ο πάνσοφος λαός και εμείς εδώ αρκεί να προσθέσουμε ότι τα ακόμα περισσότερα λεφτά, πάνε εκεί που εξαρχής υπάρχει πολύ χρήμα, κάτι που ισχύει στην μονίμως ανοδική οικονομική πορεία της Apple. Το νέο ρεκόρ που σπάει είναι εκείνο που κρατούσε η Microsoft από το 1999 και αφορούσε στην κεφαλαιοποίηση της εταιρείας.

Για να καταλάβετε τι εννοούμε, η κεφαλαιακή αξία της Apple έχει φτάσει στα 620 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας το ρεκόρ των 618.9 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Microsoft το 1999. Για να έχετε μία τάξη μεγέθους, η Apple έχει αξία κατά $200 δισεκατομμύρια μεγαλύτερη από την δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία του κόσμου που είναι η Exxon Mobile, απέχοντας παρασάγγας από την αξία των $256.7 δισεκατομμυρίων που έχει σήμερα η Microsoft.

Πώς αλλάζουν οι καιροί…

, Apple, Σπάει το ρεκόρ της αξίας κεφαλαιοποίησης που κατείχε η Microsoft

, Apple, Σπάει το ρεκόρ της αξίας κεφαλαιοποίησης που κατείχε η Microsoft

Πηγή

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

20 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Τάσος

Θα πρέπει να σκεφτούμε και τον πληθωρισμό, γιατί άλλη αξία είχαν τα 618.9 δις δολάρια το 1999 από ότι τώρα.

AnakinSkywalker

Επίσης το 1999 η Microsoft είχε φτάσει σε αυτή΄την κεφαλαιοποίηση την περίοδο που μεγάλωνε η φούσκα dotcom ενώ η Apple το καταφέρνει σε συνθήκες παγκόσμιας οικονομικής κρίσης από το
2008 μέχρι σήμερα…

Panos7GR

+1 Τάσος & AnakinSkywalker

Αναμφισβήτητα η Apple είναι η τάση της εποχής μας και μπράβο της γιατί το κατάφερε από το 0. Όρμησε σαν ταύρος στην αγοράς των mp3 players, με το iPod, και στην αγορά των συσκευών κινητής τηλεφωνίας. Κατάφερε να φέρει τα πάνω-κάτω στον κόσμο των smartphones, τα έκανε πιο προσιτά. Επίσης όταν λέμε Apple και οι περισσότεροι σκέφτονται iPhone είναι μεγάλο κατόρθωμα! Γιατί μιλάμε για μια εταιρία που βγάζει κινητό μόνο εδώ και 6-7 χρόνια και τους έκανε όλους τους πρώην “μεγάλους” μια χαψια… Επίσης για την μεγάλη τη απήχηση της φταίει το iPhone, οι περισσότεροι από αυτό την μάθανε και τρέχανε να αγοράσουμν τα Mac της. Τέλος, της αξίζει συγχαρητήρια και ένα ευχαριστώ από εμάς τους καταναλωτές. Μπορεί να μην είμαι πελάτης της και να την έχω κατακρίνει, όμως τα σωστά πρέπει να λέγονται.

azriel84

+1 σε όλους.

Δημήτρης

Εδώ και χρόνια έχει όχι απλά καταρρίψει τον δείκτη money per value κάθε συσκευής της αλλά έχει θέσει τόσο ψηλά το πήχη σε σημείο το επόμενο επεισόδιο των MythBusters να εξετάσει την σχέση του άλμα επί κοντό με την εν λόγω εταιρία!!! LOL

Άραγε να περιμένουμε μείωση τιμών τώρα ή θα πρέπει να απαιτήσουμε ως καταναλωτές αύξηση ώστε να παραμείνει ακατάρριπτο το ρεκόρ;;;

Υ.Γ. -5 στους παραπάνω έτσι απλά για να έρθετε στα ίσια σας gadgetορεμάλια!!! 😛

Anastasios

ισως οι παλιοτεροι θυμωμαστε οτι το 1997 η Microsoft ΕΣΩΣΕ την Apple απο βεβαιο κλεισιμο (σταματησε τη δικαστικη της διαμαχη και επενδυσε στην Apple 150 εκατομυρια δολλαρια χωρις δυνατοτητα ψηφου). Στο MacWorld της Βοστωνης συγκεκριμενα που “γιουχαιζαν” οι ιδιοι οι macαδες τον Jobs οταν το ανακοινωνε. Χωρις τη Microsoft δεν θα υπηρχε Apple σημερα

azriel84

@Δημήτρης

4 ήμαστε, άκυρο το -5. 1-0 :Ppp

@Anastasios

Μετά απ’αυτό που έκανε με τα πρώτα Windows, περισσότερο σαν εξιλέωση το βλέπω εγώ. Και φυσικά μετά, money well spent από την Apple 😛

LeGend

Το 1999 η αγορά ήταν και 1000 φορές μικρότερη! Στην Ελλάδα δε το 95% δεν είχαν υπολογιστή! Κίνα-Ρωσία ήταν στα ίδια επίπεδα ενώ τώρα είναι από τις μεγαλύτερες αγορές…..

Anastasios

το σωσιμο του μηλου απο τη Microsoft και εμφανιση του Bill Gates(!) στη MacWorld μεσω δορυφορικου link :
https://www.youtube.com/watch?v=6cF-qSpIRxM&feature=youtu.be&t=1m31s

Anastasios

“Apple surpassed Microsoft’s $616.34 billion market capitalization record set in 1999. However, after Apple eclipsed Microsoft’s all-time high, many critics pointed out that Apple’s blockbuster-figures have not been adjusted for inflation. Its stock price would need to top $900 in order to exceed Microsoft’s record market value in real terms, which has been calculated by some analysts to be $850 billion.”
= Αν λαβουμε υποψη τον πληθωρισμο πρεπει να φτασει η Apple τα 900 δολαρια η μετοχη για να πουμε οτι εχει σπασει το ρεκορ της Microsoft.

Αρα καπνος χωρις φωτια, ανθρακας η ειδηση

GiannisWST

Ευχαριστα τα νεα για την απλε μεσα στη παγκοσμια κριση, αλλα δε πρεπει να ξεχασει πριν λιγα χρονια που τη θεση που ηταν και πως την βοηθησε ο jobs ειδικα τοτεωια 2η φορα. Δε θα υπηρχε τωρα αν δεν της δανειζε ο gates λεφτα. Αυτο μονο δειχνει ποσο ευαλωτες ειναι οι τεχνολογικες εταιριες και ποσο ευκολα γυριζουν τα πραγματα σε αυτο το πεδιο. Ελπιζω να παρει ματι γιατι εχει κολλησει στο itunes και οι δικαστικες διαμαχες μονο καλο δε θα τις κανουν πλεον.

Panos7GR

@Δημήτρης

Σαν καταναλωτής έχεις επωφεληθεί από την Apple. Είτε έχεις προϊόν της είτε δεν έχεις. Το ότι τα smartphone φτάσανε να ξεκινάνε οι τιμές τους από τα 99€, δεν σου έκανε καλό; Το ότι το κινητό που κρατάς στα χέρια σου και το επόμενο που θα πάρειςείναι smartphone και όχι “απλό” κινητό, δεν σου έκανε καλό; Το ότι έχεις capacitive multitouch οθόνη στο smartphone σου και δεν χρειάζεσαι να έχεις το πενακι, δεν σου έκανε καλό;
Αν αναλογιστείς όλα αυτά ίσως καταλάβεις… Την έχω κατακρίνει πολλές φορές, κυρίως για την εμμονή της με τις μυνησεις (ο azriel84 ξέρει :P), όμως δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να πω και τα καλά της. Επίσης μια διόρθωση στα λεγόμενα σου, δεν φταίει η τιμή των προϊόντων της που την έκαναν τόσο μεγάλη, αλλά το λανσάρισμά τους! 😉 Μην εθελοτυφλείς!

Δημήτρης

Φίλτατε Πάνο στον χώρο είμαι πάνω από 20 χρόνια, ενεργά ως προγραμματιστής οπότε και επίτρεψέ μου να γνωρίζω τόσο την ιστορία της apple όσο και την τιμολογιακή πολιτική της. Καινοτομίες προσέφεραν στον ευρύτερο χώρο όλες οι μεγάλες οι εταιρίες, η apple έχει δώσει αρκετό κώδικα (πχ CUPS και όχι μόνο) από εκεί και πέρα επειδή είχα smartphone με symbian πολύ πριν κάποιοι δουν το φως το αληθινό με τα προϊόντα της εν λόγω εταιρίας, ένα multitasking symbian σε μία συσκευή με διάρκεια μπαταρίας τουλάχιστον εβδομάδας το οποίο (ω ναι) πριν 6 χρόνια πριν καν εμφανιστεί το iphone έστελνε sms/mms και πόσα άλλα τα οποία εμφανίστηκαν στα iphone αργότερα!!! Ως προς την τιμολογιακή πολιτική της όσο και πως έφτασαν στα 99 ευρώ τα smartphones πραγματικά αυτό οφείλεται στο android και μόνο εκεί αφού το ios ως proprietary δεν επιτρέπει τον ανταγωνισμό άρα και την μείωση των τιμών, αντιθέτως όλοι είδατε τα όσα έλεγα πριν από χρόνια στο insomnia να γίνονται πράξη, tablet ίδιου και καλύτερου hardware στα 250 ευρώ ενώ για τα smartphones, τα ποσοστό της αγοράς τα λέει όλα… 🙂 Δεν νομίζω λοιπόν το να γνωρίζουμε το ποια είναι και πως λειτουργούσε και λειτουργεί η apple μπορεί να χαρακτηριστεί εθελοτυφλία… Συνέχεια »

Δημήτρης

Και μια που το έκανα που το έκανα το σεντόνι, να παραθέσω μερικά link ακόμα ώστε να μην μένουν εσφαλμένες εντυπώσεις :-).

Οι touchscreen και η ιστορία τους: https://en.wikipedia.org/wiki/Touchscreen
Τα ηλεκτρονικά πινακίδια (tablets) και πως τότε το Newton απορρίφθηκε: https://en.wikipedia.org/wiki/Personal_digital_assistant
Και φυσικά τα smartphones και η ανάπτυξή τους: https://en.wikipedia.org/wiki/Smartphone με το Simon της ΙΒΜ (smartphone με touchscreen) να εμφανίζεται το 1994!!! 🙂

Tony Cool

Panos7gr εχεις απολυτο δικιο οτι ολοι μας εχουμε εμμεσα η αμεσα επωφεληθει απο την apple(και απο αλλες εταιριες).Το θεμα ειναι οτι το καλο που εκανε η apple στην αγορα με το λανσαρισμα του πρωτου iphone προσπαθει να το ακυρωσει μονη της με την ηλιθια πολιτικη των μηνυσεων και απαγορευσεων συσκευων των αντιπαλων που ακολουθει.Επισης σιγουρα αν δεν ηταν η apple τα smartphones ακομα θα χαροπαλευαν με τα ψιλοαπαραδεκτα windows mobile(ποσο καλυτερο ηταν το symbian θεε μου) αλλα οπως ειπε και ο Δημητρης(+1000) για της χαμηλες τιμες στα smartphones η google ευθυνεται κυριως.Αν ηταν στο χερι της apple το φτηνοτερο τηλεφωνο θα εκανε 1000 ευρω!

SonicYouth

Ότι και να λέμε για τις τιμές των iPhone κλπ αν η apple δεν είχε στραφεί στην αγορά των κινητών ακόμα με τα Nokia N97 ……, θα είμασταν. Δεν έχεις σημασία ποιος Έφερε την τεχνολογια των touchscreen πρώτος αλλα ποιος τις χρησιμοποίησε σωστά.

Δημήτρης

H “σωστή χρήση” είναι κάτι το σχετικό, αφού αυτή μπορεί να έχει την χροιά τόσο της αξιοποίησης όσο και της εκμετάλλευσης οπότε και ο καθένας ανάλογα με το σύστημα αξιών του βλέπει και κρίνει. Σε αυτό που ήταν καλός ο Jobs ήταν στο πως να πλασάρει στον κόσμο την ήδη υπάρχουσα τεχνολογία η οποία όμως ήταν άγνωστη σε αυτό τον κόσμο αλλά και αυτοί που είχαν μία σχετική-επιφανειακή επαφή με αυτή, τελικά και σε αυτούς φάνταζε άχρηστη ή ιδιαίτερα πολύπλοκη για τα οφέλη που θα είχαν οπότε και κρατούσαν αποστάσεις. Δυστυχώς όμως η λογική της apple ήταν και είναι αυτή του walled garden, τα πάντα κλειστά και πλήρως ελέγξιμα από την εταιρία με απώτερο φυσικά σκοπό την μεγιστοποίηση των κερδών (όπως και βλέπουμε να γίνεται) κάτι βέβαια που έρχεται σε ρήξη με την θεμελιώδη αρχή του καπιταλισμού, την ύπαρξη υγιούς ανταγωνισμού. Για να το πω πιο απλά, ποιος θα ήθελε σήμερα να πληρώνει 1500 ευρώ για μία συσκευή που σήμερα έχει τιμή πώλησης 500;;; Αν λοιπόν δεν υπάρχει ανταγωνισμός, ουσιαστικός ανταγωνισμός, με περιορισμό τόσο στην διάρκεια των πατεντών/copyright όσο και στις απαιτήσεις αποζημιώσεων, αν δουν λοιπόν ότι τα κέρδη τους μεγιστοποιούνται με το να πάνε τις τιμές στα 1500 ευρώ,… Συνέχεια »

Panos7GR

@Δημήτρης Σε ευχαριστώ που στην απάντηση σου ήσουν τόσο ακριβείς, παρεθεσες links και γενικά ήσουν πλήρης. Μου αρέσει να μιλάω με τόσο έμπειρους και γνωστές της τεχνολογίες σαν εσένα γιατί πάντα γίνεται μια ώριμη κουβέντα και με κάνει να μαθαίνω. Γιατί ο σκοπος της συζήτησης είναι αυτός, να σε κάνει καλύτερο. Ότι είπες τα ξέρω. Είμαι ψαγμένος πάνω στην ιστορία των smartphones και των περισσότερων χαρακτηριστικών που κουβαλάνε πάνω τους. Όμως μου επιτρέπεις να έχω μια ένσταση. Τα PDAs δεν ήταν ακριβώς tablets, αλλά περισσότερο μπορείς να τα χαρακτηρίσεις σαν πρόδρομο των smartphones. Ούτως ή άλλως και η Nokia παρουσιάζοντας το πρώτο smartphone που ανήκε στην σειρά Communicators, που κυκλοφόρησε στην αγορά δεν το παρουσίασε σαν ένα PDA με την δυνατότητα να εκτελεί τηλεφωνικές κλήσεις; Ήταν το πρώτο της κινητό που έτρεχε Symbian OS πίσω στο 2000, αν δεν κάνω λάθος. Επίσης την ίδια χρόνια είχε βγάλει και η Ericsson ένα παρόμοιο κινητό με την Nokia και μάλιστα του έδωσε το όνομα “Smart Phone”. Ναι! Η μαμά της λέξης “smartphone” είναι η Ericsson! H Apple εκείνη την περίοδο χαροπαλεύε. Αργοτερα όταν ορθοποδήσε στράφηκε στην αγορά τωv mp3 players σαν κίνηση απελπισίας κι έβγαλε το iPod. Και ξαφνικά όλα άλλαξαν. Πουλούσε… Συνέχεια »

GiannisWST

Το θεμα ειναι οτι καμια εταιρια δε μπορει να ανεβαινει συνεχως… Οσο πιο πολυ ανεβαινει τοσο πιο αποτομα θα σκασει μετα. Θυμηθητε microsoft εποχη vista, πως εχανε μετοχες που αντικειμενικα και μετρημενα δεν ηταν τρομακτικα πιο γρηγορα τα 7…αλλα δεν ικανοποιησαν το κοσμο. Μετα την ibm με τα ελαττωματικα thinkpad πριν την παρει η lenovo κλπ… Δυστυχως ειναι ο νομος των πραγματων της αγορας, ποσο μαλλον του ηλεκτρονικου χωρου. Τετοιες εταιριες οταν μεγαλωσουν πολυ απο ενα σημειο και μετα εχουν θεμα συνεννοησης εσωτερικο και κυριως εξυπηρετησης των πελατων. Νομιζω οτι ηρθαν μαζεμενα πολλα στην απλε που θα φανουν σε 1-2 χρονια, αποχωρησε ο jobs, εχει το android τωρα και σε λιγο τα wphone, εχει κολλησει στο itunes αντι να δωσει δυνατοτητες διαχειρησης στις συσκευες και επιμενει στις πατεντες ενω τρωει κραξιμο απο απιστευτο κοσμο. Μακαρι να βγω λαθος, αλλα τοσα χρονια αυτα ετσι πανε. Νομιζω οτι αν το iphone5 και το new ipad2 δεν εχουν κυριολεκτικα εξωγηινη τεχνολογια και ντιζαιν απο αλλο κοσμο θα εχει πτωση για πρωτη φορα στο αμεσο μελλον.

Δημήτρης

Πάνο κατάλαβα τι λες και δεν διαφωνώ, έτσι είναι, πριν την microsoft, ο κάθε κατασκευαστής είχε και το δικό του λειτουργικό, αντίστοιχα και οι εφαρμογές γραφόντουσαν για το κάθε ένα μηχάνημα ξεχωριστά και μπορεί το wintel συντριπτικά επικρατώντας να έκανε καλό με το να γίνουν οι υπολογιστές απλοί στην χρήση τους (περί ομοιογένειας ο λόγος) για το ευρύτερο σύνολο οπότε και η αυξημένη ζήτηση να έριξε τις τιμές (ακόμα θυμάμαι τα 500000δρχ που είχα δώσει για ένα 386DX με 4ΜΒ μνήμη και 100ΜΒ σκληρό σαν το πρώτο “καλύτερο” μηχάνημα μετά από Ζ80,8086) παρά ταύτα όμως δημιούργησε ένα ισχυρό μονοπώλιο ως προς την αρχιτεκτονική κυρίως αφού υπήρχαν οι amd, cyrix, δεδομένου ότι τα windows δεν έβγαιναν για άλλες αρχιτεκτονικές (με εξαίρεση τα windows NT 3.5 και 4.0) οπότε και πως να σταθούν και πως να κινηθούν; Τα πράγματα όμως αλλάζουν (συνήθως αλλαγές επί αλλαγών aka επαναλήψεις) και αυτό βέβαια είναι προς όφελός μας, σήμερα στις μικρές και μή ενεργοβόρες συσκευές έχουν επικρατήσει risc επεξεργαστές και σε αυτούς τρέχει κυρίως linux ακριβώς επειδή δεν περιορίζεται σε μία αρχιτεκτονική μόνο και το κυριότερο είναι ανοικτό για να το πάρει κάποιος και να το φέρει στα μέτρα του, πχ το router του ο καθένας… Συνέχεια »

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple iPhone

Το αναδιπλούμενο iPhone μπορεί να φτάσει το 2027 ή και ποτέ

Το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας της Apple για το πρώτο αναδιπλούμενο iPhone έχει καθυστερήσει μέχρι το 2027.

Software Apple Apple Maps Apple Watch

iOS 18: Ίσως το iPhone αποκτήσει τους τοπογραφικούς χάρτες του Apple Watch

Η Apple φαίνεται να ετοιμάζεται να προσθέσει τοπογραφικούς χάρτες στις εφαρμογές Apple Maps στο iOS 18, macOS 15 και visionOS 2.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone SE 4: Η ΒΟΕ μάλλον θα κατασκευάζει το OLED πάνελ των 6,1 ιντσών

Η κινεζική BOE, ένας από τους συνεργάτες της Apple, θα είναι ο προμηθευτής πάνελ OLED για το iPhone SE τέταρτης γενιάς.

Software Apple iOS iPhone

iOS 18 με ΑΙ: Θα είναι «η πιο φιλόδοξη αναθεώρηση» στην ιστορία του iPhone

Στις 10 Ιουνίου ξεκινά το ετήσιο WWDC της Αpple, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία, και αναμένεται να το κάνει με την αποκάλυψη του iOS 18.