Apple: Πατέντα για να αποκτήσουν αισθητήρες αφής τα bezel

Η Apple κατέθεσε πατέντα με την οποία θα μπορούσε στο μέλλον να δημιουργήσει iPhone και iPad όπου τα bezel (περιθώρια) της συσκευής θα αντιλαμβάνονται την αφή. Στο έγγραφο αναφέρεται ότι με αυτό τον τρόπο μεγαλώνει το ωφέλιμο της οθόνης χωρίς να μεγαλώνει η ίδια η συσκευή.

Κάποια τμήματα των bezel θα έχουν αισθητήρες αφής και η συσκευή θα πραγματοποιεί διαφορετικές λειτουργίες και θα εμφανίζει επιπλέον επιλογές στον χρήστη.

Για παράδειγμα ακουμπώντας (ή σύροντας;) το δάχτυλό μας σε τμήμα της συσκευή θα μπορούμε να κάνουμε scroll up/ down ή αγγίζοντας ένα άλλο θα μπορούμε να επιλέγουμε κάτι στην οθόνη.

Apple: Πατέντα για να αποκτήσουν αισθητήρες αφής τα bezel, Apple: Πατέντα για να αποκτήσουν αισθητήρες αφής τα bezel

Πηγή

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

23 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Kalex1999

Ωραίο φαίνεται .. Αν τελικά θα υπάρξει θα είναι στο 7s, και στα huawei που θα την “προλαβουν “

Ekimolaos

Δηλαδή η Apple μόλις έκανε πατέντα για τα capacitive buttons; Καλά θα μας τρελάνουν;; Το μόνο που μένει μετά είναι να κάνουν και μηνύσεις σε Xiaomi, Samsung, One Plus κτλ που χρησιμοποιούν capacitive buttons για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων! Εκτός αν είναι κάτι άλλο αυτό που πατένταραν, αν και δεν μοιάζει διαφορετικό…

giannogeorge

Όντως, για capacitive buttons μοιάζουν!

Darth

αυτό που περιγράφει η πατέντα είναι τα capacitive buttons (προέκταση του digitizer). ..

SINT

Φοβερό
1 Αυτό υπάρχει εδώ κ χρόνια
2 Τα μεγαλα bezels τους δικαιώνονταί

Nio

Και γιατί να μην μικρύνει τα bezels??

Mary

Ποια capacitive buttons ρε άνθρωποι; Θα μάθετε ποτε να διαβάζετε; Αυτο που λέει το άρθρο ειναι ότι θα χρησιμοποιούνται ολόκληρα τα περιθώρια και θα μπορείς να κανεις και gestures στα περιθώρια για να εμφανίσεις περισσότερες επιλογές! Κοινώς θα ειναι σαν να χρησιμοποιείς την οθόνη; Σε τι μοιάζει αυτο με τα capacitive buttons? Πισω στο δημοτικό για ανάγνωση…

vasilist

Δεν βλέπω καμία καινοτομία εδώ για πατέντα.
Το μόνο που βλέπω είναι πως στο μέλλον θα μηνύσει την Samsung για το edge που βάζει κουμπιά στα πλάγια της οθόνης.
Και την ZTE που έχει ήδη εφαρμόσει τα κουμπιά στην άκρη πριν την apple.
Στο ZTE αν πιάσεις τα bezel σε συγκεκριμένα σημεία ανοίγει ή κάμερα η αν τα πιάσεις αλλού ορίζεις εσύ εφαρμογή που θες να ανοίγει ή λειτουργεία.
Μάλλον patent troll είναι για μελλοντικές μηνύσεις και δήθεν καινοτομία.

Και εδώ το z9 https://www.phonearena.com/news/Report-confirms-that-the-bezel-less-edges-on-the-ZTE-Nubia-Z9-will-be-used-for-special-functions_id68703

vasilist

Ναι σωστά Κώστα δεν έχει bezel, δικό μου λάθος θυμόμουν την λειτουργεία του και ξέχασα που δεν έχει bezels και αγγίζεις την οθόνη.

Ekimolaos

@Mary Θα σε παρακαλούσα να χρησιμοποιείς λίγο πιο ευγενικό τόνο, αν σου είναι εύκολο. Κανείς δεν σε προσέβαλε ή σου επιτέθηκε, άρα δεν νομίζω πως υπάρχει λόγος να το κάνεις κι εσύ στον οποιονδήποτε. Διόρθωσέ με αν κάνω λάθος. Στο θέμα μας… Πριν αρχίσεις την επίθεση και τα επίθετα, θα σε παρακαλούσα επίσης να είσαι σίγουρη για ποιο πράγμα μιλάμε. Τι θέλω να πω: Τα capacitive buttons τύπου Xiaomi και Samsung (ή οποιας άλλης εταιρίας θες) είναι στην ουσία αφή στα bezels. Τι σημαίνει αυτό; Πως μπορείς να κάνεις διάφορες ενέργειες ακουμπώντας τα bezels της συσκευής σου, σαν προέκταση της οθόνης, όπως ακριβώς, πολύ ωραία, περιέγραψες κι εσύ. Το γεγονός ότι η Samsung τα χρησιμοποιεί στο κάτω bezel για back και app switcher μόνο, δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να κάνουν κι άλλα πράγματα, όπως πχ scroll up/down κτλ. Στο OnePlus 2, για παράδειγμα, τα capacitive buttons μπορείς να τα παραμετροποιήσεις με αρκετές επιλογές που σου προσφέρει. Στην ουσία μπορούν να κάνουν παρόμοια πράγματα με ένα touchpad, ή και παραπάνω (να είναι σαν οθόνη αφής, όπως είπες και η ίδια 😉 ). @Κώστας Βλαχάκης Αν αυτή η πατέντα όντως είναι κάτι διαφορετικό από capacitive buttons, έχεις ιδέα τι θα μπορούσε… Συνέχεια »

Nick

Πολύ απλά καταργεί τα Πλαϊνά buttons αλλά και το κεντρικό.. Γράμματα ειναι;

Ekimolaos

@Nick
Τα καταργεί και στη θέση τους βάζει capacitive δηλαδή… Με άλλα “γράμματα” 😉

Christos

Blackberry playbook 2010.

anwnymous

Τα bezel θα ανακαλύψει τελικά στο επόμενο iPhone LOL
Αντί να τα μειώσει θα τα βγάλει και “χρήσιμα”
& το χειρότερο είναι ότι επειδή θα πουλήσει θα την ακουληθησον και οι άλλοι.
Όχιιιι αρκούν τα iPhone/sony/htc δεν θέλουμε αλλά bezeloφωνα.

Andreas

Συγγνώμη ρε παιδιά, αλλά κάτι παρόμοιο δεν υπάρχει και στα blackberry OS 10 ?????

leo06

κάτι σαν το touchplus που έχει απο πέρσι το honor 6 https://www.youtube.com/watch?v=ZDuyekKSQXg

elias

Τώρα που θα κάνει χρήσιμα τα bezels θα τα μεγαλώσει κι’ άλλο.

Nio

Ποια η χρησιμότητα αντί να μικρύνει τα bezels και να χρησιμοποιεί την οθόνη για τα gestures από το να κάνει τα bezels να αντιλαμβάνονται την αφη? Δηλαδή ποια είναι η καινοτομία ρε Κώστα?
Άσε που για σκρολαρισμα υπάρχει ήδη εφαρμογή δεξιά από το βίντεο σε τυχαίο σημείο αυξομειωνεις την ένταση και από αριστερά την φωτεινότητα. Τώρα για σκρολαρισμα στο ίντερνετ ή για φωτογραφίες δε μπορεί. Και εγώ για τρολαρισμα πιστεύω ότι πρόκειται.

gt-i9506

Αφού η Apple δεν κατάφερε να μειώσει τα bezel σου πετάει μια ψευτοπατεντα και καλά πάνω για να σταματήσει μια μερίδα κόσμου να την κράζει επειδή έβγαλε κάτι καινοτομο. Τι να πω προσωπικά καλύτερα να έχει ένα κινητό μικρά μπεζελ πάρα μεγάλα με αισθητήρες ότι πράγμα και να κάνουν οι αισθητήρες δεν με συγκινεί ειλικρινά καλύτερα να έχω ένα όμορφο σε σχεδίαση τηλέφωνο και ας κάνω και 2 δευτερόλεπτα παραπάνω να σκρολαρω η να ανοίξω μια εφαρμογή πάρα να το κάνω αυτό μέσω των μπεζελ δεν μου δίνει κάτι το όλο προτζεκτ

gt-i9506

Καλύτερα να είχαν μικρινει τα μπεζελ και ας έκανα την οθόνη να δέχεται gestures και να βάζανε και ένα εξελιγμένο σύστημα air gestures ποιο καλό από αυτό που είχε η Samsung ποιο χρήσιμο θα ήταν

ζ.ν

Το χειρότερο είναι ότι θα την ακολουθήσει η Samsung. Σημέρα μάθαμε ότι τα bezels είναι χρήσιμα! !! Αφού μάθαμε πρώτα ότι δεν είναι χρήσιμα ούτε η sd ούτε η μεγάλη μπαταρία μιας και φορείς πιο γρήγορα! !! ούτε η αποσπωμενη μπαταρία που αλλαζεις μονος αλλα που την πληρωνεις στο σερβις,ούτε το free radio fm αλλα το πληρωμενο σε δεδομενα web radio,ούτε η παραπάνω μνημη αλλά η πληρωμένη σε δεδομενα στο cloud,ούτε το Bluetooth αλλά μόνο η αποστολή με mail που χρεώνει δεδομενα,ούτε το πλαστικό που δεν κοστίζει αλλά το γυαλί και το μέταλλο κι ας σπάει και ας ανεβάζει θερμοκρασία,τώρα μαθαίνουμε ότι είναι κενοτομια η γκουμουτσοποιηαη.

Agnostos13

Η λαχταρα για κραξιμο ορισμενων δεν τους αφηνει καθαρο μυαλο για να κατανοησουν ενα αρθρο…
Προφανως με το “αφη στο bezel” δεν εννοει capacitive buttons αλλα επεκταση του digitizer και στο bezel. Που σημαινει οτι ολη η προσοψη θα εχει αισθητηρες αφης ασχετως αν εχει απο πισω οθονη η οχι…
Και μαλλον ολο αυτο θα εχει να κανει και με το 3d touch το οποιο θα επεκταθει (καπως ετσι θα μας αφησει το φυσικο homebutton)
Γενικα απο οτι φαινεται πανε να στριμωξουν forcetouch, id scanner και οθονη σε ενα γυαλι… Για να δουμε τι θα δουμε!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple Galaxy iPhone

Ξανά στην κορυφή η Samsung – Οι αποστολές iPhone της Apple έπεσαν το 1ο τρίμηνο του 2024

Οι αποστολές iPhone της Apple μειώθηκαν σχεδόν κατά 10% παγκοσμίως το A τρίμηνο του 2024, λόγω της αύξησης των αποστολών από ανταγωνιστές.

Gear AirPods Apple YouTube

5 χρήσιμα tips για τα AirPods της Apple

Ένα νέο βίντεο που ανέβηκε στο κανάλι υποστήριξης της Apple στο YouTube προσφέρει πέντε χρήσιμες συμβουλές και κόλπα για τα AirPods.

Software Apple iPhone

Game Boy Emulator iGBA: Αποσύρεται από το App Store λόγω spam και παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων

Μια εβδομάδα μετά τις ενημερώσεις, ένας εξομοιωτής Game Boy για το iPhone που ονομάζεται iGBA εμφανίστηκε στο App Store παγκοσμίως.

Software Apple featured iOS

iOS 18: Oι πρώτες λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης δεν θα χρησιμοποιούν διακομιστές Cloud

Το πρώτο σύνολο νέων χαρακτηριστικών ΑΙ της Apple που έχει προγραμματιστεί για το iOS 18 δεν θα βασίζεται καθόλου σε διακομιστές cloud.i