Apple: Βαριά “καμπάνα” 13 δισ. ευρώ από την Κομισιόν

Έπειτα από έρευνα τριών ετών, σχετικά με τους ύποπτους διακανονισμούς που έχει κάνει η Apple με την Ιρλανδία σχετικά με την φορολογία, η Ευρωπαϊκή Κομισιόν συμπέρανε ότι η Apple έχει αποφύγει σχεδόν όλη την πληρωμή φόρων από πωλήσεις μεταξύ 1991 και 2015.

Η Κομισιόν έκρινε ότι η Apple έλαβε παράνομη βοήθεια και αυτή τη στιγμή καλείται να πληρώσει το ποσό των 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από φόρους που έβαλε στην τσέπη της για το διάστημα από το 2003 έως και το 2014.

Από την έρευνα φάνηκε ότι η Apple κατέβαλε πραγματικό συντελεστή εταιρικού φόρου 1% επί των κερδών της στην Ευρώπη το 2003, ενώ το 2014 το ποσοστό ήταν μόλις στο 0.005%. Όλα αυτά, ενώ το επίσημο ποσοστό εταιρικού φόρου στην Ιρλανδία είναι 12,5%.

Οι αξιωματούχοι που συμμετείχαν στην έρευνα βρήκαν ότι κάθε φορά που κάποιος αγοράζει ένα προϊόν της Apple σε Ευρώπη, Μ. Ανατολή, Αφρική και Ινδία, στην πραγματικότητα πραγματοποιεί την αγορά από το Apple Sales International στην Ιρλανδία. Το deal της Apple με την Ιρλανδία της επέτρεψε να “αποφύγει την φορολογία σχεδόν σε όλα τα κέρδη που απέφεραν οι πωλήσεις των προϊόντων της”.

Ο CEO της Apple, Tim Cook απάντησε στην απόφαση της Επιτροπής με επίσημη δήλωσή του στην ιρλανδική σελίδα της Apple. Ο Cook λέει πως η απόφαση ότι η Apple έλαβε ειδική συμφωνία σχετικά με την φορολογία “δεν έχει καμία βάση στην πραγματικότητα ή βάση του νόμου”. Επιπλέον, δηλώνει ότι με την απόφασή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρεμβαίνει στις ιρλανδικές επιχειρήσεις αντικαθιστώντας την πολιτική της Ιρλανδίας, με την δική της [πολιτική].

“Στην περίπτωση της Apple, σχεδόν το σύνολο της έρευνας και της ανάπτυξης μας λαμβάνει χώρα στην Καλιφόρνια, έτσι ώστε η συντριπτική πλειοψηφία των κερδών μας φορολογούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ φορολογούνται σύμφωνα με την ίδια αρχή. Όμως, η Επιτροπή ζητεί τώρα να αλλάξει αναδρομικά τους εν λόγω κανόνες”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Tim Cook.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Michael Noonan, εξέφρασε τη διαφωνία του σχετικά με την απόφαση της Κομισιόν και δήλωσε: “η απόφαση δεν μου αφήνει άλλη επιλογή από το να ζητήσω την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου να ασκηθεί έφεση”.

apple 13 billion euros, Apple: Βαριά “καμπάνα” 13 δισ. ευρώ από την Κομισιόν

Πηγή: 1,2

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

17 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Mary

Έχουν φάει μούντζα και με τα πόδια αυτή την εβδομάδα, δεν εξηγείται αλλιώς. 😂😂😂

anergos13

#ForoGate

Don mitso mou

Οποίος πιστεύει πως όλη αυτή η ιστορία εχει να κάνει με την apple, ή ειναι πολύ μικρός ή πραγματικά δεν εχει ιδέα απο διεθνή πολιτική

Giannis

Τα κεντρικά γραφεία της Apple στην Ευρώπη είναι στην Ιρλανδία. Η Ιρλανδία έπραξε το αυτονόητο. Θέλοντας να προσελκύσει επενδυτές και ειδικά έναν κολοσσό όπως η apple έδωσε φοραπαλλαγές. Αλλά στην Ευρώπη δεν επιτρέπεται να επενδύσεις οπουδήποτε αλλού εκτός απο την Γερμανία.

One

Εγω στη προκειμένη περίπτωση συμφωνω απόλυτα με την Apple και τη κυβέρνηση της Ιρλανδίας. Η Apple εκανε συμφωνία με την Ιρλανδια, οχι με την κομισιον και μονο η Ιρλανδία εχει λογο να κανει διαπραγματεύσεις με την Apple.

Αλλα η κομισιον (Γερμανία) θελει να αποβιομηχανοποιησει τελειως την Ιρλανδια οπως την Ελλαδα και να υπαρχει βιομηχανική παραγωγή μονο στη Γερμανία και τους δορυφόρους της. Αν η Ιρλανδία στέκεται στα ποδια της παρόλα τα μνημονια που της επεβαλαν, ειναι γιατι οι αμερικάνικες επιχείρησες επενδυουν εκει, και για να θελει η κομισιον να τις απομακρυνει (με έμμεσα μέτρα) προφανώς θελει να μετατρέψει τις περιφερειακές χωρες σε χωρες τελευταίων ταχυτήτων.

Αυτα για οσους νομίζουν οτι θα ερθουν ποτε επενδύσεις στην Ελλαδα και θα βγουμε απο την κριση. Ποτε δεν θα ερθουν. Αντιθέτως η πολιτική της ευρωπης ειναι να γινουν και αλλοι σαν την Ελλάδα.

Don mitso mou

Αυτο που γίνεται με την Apple ειναι καθαρά αντίποινα για την υπόθεση της VW στην Αμερική. Και εχει και συνέχεια. Η facebook πλήρωσε πέρσι στην Αγγλία φόρο 8500 λίρες. Και το data center της Microsoft ειναι κι αυτο στην Ιρλανδία. German EU ole

george

oxi γιαννη αν ειναι να πληρωσει πρεπει να πληρωσει κ ολοι οι αμερικανικοι κολοσσοί google microsoft κ παει λεγοντας.δε το καταλαβα η ευρωπη εχει καποιους νομους κ πρεπει να σεβαστουν.φοροι ειναι οχι προστιμο.τωρα αν η ιρλανδια παιζει τον ρολο του φορολογικου παραδεισου να φυγει απο την ε.ε,ειναι τοσο απλο.ευρωπαικη κολοσσοι τρωνε ξυλο στις ΗΠΑ δε το καταλαβα;κ η κινα τους κυνηγά τυχαιο;εγω κ εσυ σε αυτην την σαπια χωρα μελος της σαπιας ε.ε γιατι να πεθαίνουμε καθε χρονο κ περισσοτερο;δε λεω οτι θα αλλαξει κατι αλιμονο στον ντορβα των μεγαλοκαρχαριων θα μπουνε κ αυτα κ σιγουρα οχι στα ταμια της δηθεν ε.ε αλλα οι φοροι ειναι φοροι.
η ε.ε. ενωση θα επρεπε να εχει ενιαια φορολογικη πολιτικη οχι στην προδοτικη ελλας το κρατος να πολεμα με λυσα τις επενδυσεις κ στον αντιποδα η ιρλανδια να το παιζει ο παναμας του τεχνολογικου κοσμου.

James

@Don mitso mou συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Δεν έχει να κάνει με την apple, ούτε με τη wv. Μαίνεται ένας υπόγειος οικονομικός πόλεμος μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ εδώ και καιρό. Επίκειται και η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο και κοιτάζουν να αποδυναμώσουν ο ένας τον άλλο για να έχουν το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις. Θα ακολουθήσουν και άλλες εχθροπραξίες εκατέρωθεν.

fotis

ναι μονο η apple κανει αυτο για πες μας κυρια μερκελ τι εγινε με την volkswagen τελικα.Για αυτο η ευρωπη θα ειναι παντα μικρη σε σχεση με τις ηπα και την ασια

Δημήτρης

Χτυπάς VW, σου χτυπάω APPLE . Οικονομικός πόλεμος Γερμανίας vs ΗΠΑ μέςω Γερμανικής ουπς Ευρωπαϊκής Επιυροπής ήθελα να πω. Βαράνε το νταούλι οι Γερμανοί και χορεύουν οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί.

George

Ρε ποιος πελεμος;τι καθεστε κ συνδιαζετε;για ενα μυριο κερδη 50 ευρω φορος για το ιρλανδικο δημοσιο.δε χρειαζετε πολεμος απο μονο ειναι αθεμιτος ανταγωνισμος κ μεγα φοροαποφυγη με της ευλογιες κολοκρατους που μετα θα ζητησει μερος απο τις παροχες κ τα κονδυλια της ε.ε.πατε καλα;σκατα στην ιρλανδικη κυβερνηση θα πω εγω.σκατα μονο καθικια.

petros

Παει κλείνει το μαγαζακι που λέγεται Apple!!! Τωρα βασιλιάς ειναι η Sony!!!!!!

Techskepticon

Προτείνω να ρίξουμε τους συντελεστές στο -0.05% να φέρουμε ανάπτυξη… Η ιρλανδοί υπέφεραν πολύ από αυτή την πολιτική των ’90-’00. Μιλάμε για αθέμιτο ανταγωνισμό, ξέπλυμα χρήματος με φοροαπαλλαγές και επενδύσεις.

Οι τεχνολάγνοι μπορούν να συμβουλευτούν την παρουσίαση στο βίντεο εδώ:
https://www.theguardian.com/technology/2013/may/29/apple-tax-profits-ireland-cork

μαφιόζικες τακτικές στους δημοσιογράφους που επισκέπτονται τα HQ στο Κορκ. Η apple έγινε άπληστη, πιο άπληστη από την google και την microsoft ή την amazon που έχουν φορολογική ασυλία στο νησί

fotis

petros ναι ενταξει τωρα σε πιστεψαμε η apple με εσοδα 232 δις δολ θα κλεισει ενω η sony με 70 δις εσοδα θα γινει πρωτη

One

@petros και εγω fan της Sony είμαι αλλα αν στο μελλον δεις τη κομισιον να κανει τα ιδια για τη Sony που επενδύει στη Σουηδία τοτε μη σου φανεί καθόλου παράξενο.

Στην Ελλάδα καταφέραμε μονοι μας να διώξουμε επενδύσεις της Nissan και της Pirrelli και ακόμα δεν βάλαμε μυαλό. Στην Ιρλανδία ευτυχώς δεν εχουν τέτοιους πολιτικούς σαν τους δικους μας, και γι’ αυτό η κομισιόν εχει αναλάβει να κανει τη βρώμικη δουλεία.

edd

Δεν έχει να κάνει με την apple, έχει με τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Κ αυτη είναι η πρώτη φορά που πέφτει πρόστιμο για σοβαρό λόγο. Και πολυ ευνοϊκό ειναι 13δις για 25 χρόνια. Ζήτησε μόνο το φόρο για τα τελεύταια 15. Το 12,5% είναι ήδη χαμηλό, στις υπόλοιπες χώρες κυμαίνεται άνω του 20% και στη γερμάνια ξεπερνά το 30%. Και άλλες εταιρίες έχουν έδρα την Ιρλανδία (Seagate), αλλα 1% είναι εξωφρενικό για μια εταιρία σε ειδικό καθεστώς. Για φοροαποφυγη πήγε στο δικαστήριο και στην Αμερική η apple, γιατί δηλώνει τα κέρδη τις σε offshore νησιωτικων κρατων. Περαν αυτου, υποστηριζω μια επιθετικη πολιτικη απεναντι σε μη ευρωπαϊκες εταιριες. Η Κινα και οι ΗΠΑ το κανουν χωρις να δινουν καν μια επαρκη αιτιολογηση και αποκλειουν ολοκληρες εταιριες απο την αγορα τους. Δε καταλαβαίνω τα σχεδόν ρατσιστικά σχόλια εναντίων της Γερμανιας. Ειδικά σε μας αποροφα το 40% των εξαγωγων και παραδοσιακά έχει ένα σεβαστό ποσοστό στο τουρισμό μας. Αν εμείς μειώνουμε την παραγωγή μας, είναι δικό μας πρόβλημα. Τα περισσότερα δανεια μας τα δίνει η γερμάνια, από το φόρο που πληρώνει ο Γερμανός πολίτης. Αν σαν χώρα συνεχίζεις τον χαβά σου, δε σου φταίει η Γερμανία. Φταις εσύ που συνεχίζεις να έχεις την ίδια… Συνέχεια »

One

Brexit Britain beckons Apple: Downing Street says iPhone giant would be ‘WELCOME’ here after EU orders it to pay back £11BILLION in tax to Ireland over ‘sweetheart deal’

Read more: https://www.dailymail.co.uk/news/article-3765888/Britain-opens-door-Apple-Downing-Street-says-iPhone-giant-welcome-EU-orders-pay-11BILLION-tax-Ireland-sweetheart-deal.html#ixzz4Iugqnf8Q

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple iPhone

Το αναδιπλούμενο iPhone μπορεί να φτάσει το 2027 ή και ποτέ

Το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας της Apple για το πρώτο αναδιπλούμενο iPhone έχει καθυστερήσει μέχρι το 2027.

Software Apple Apple Maps Apple Watch

iOS 18: Ίσως το iPhone αποκτήσει τους τοπογραφικούς χάρτες του Apple Watch

Η Apple φαίνεται να ετοιμάζεται να προσθέσει τοπογραφικούς χάρτες στις εφαρμογές Apple Maps στο iOS 18, macOS 15 και visionOS 2.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone SE 4: Η ΒΟΕ μάλλον θα κατασκευάζει το OLED πάνελ των 6,1 ιντσών

Η κινεζική BOE, ένας από τους συνεργάτες της Apple, θα είναι ο προμηθευτής πάνελ OLED για το iPhone SE τέταρτης γενιάς.

Software Apple iOS iPhone

iOS 18 με ΑΙ: Θα είναι «η πιο φιλόδοξη αναθεώρηση» στην ιστορία του iPhone

Στις 10 Ιουνίου ξεκινά το ετήσιο WWDC της Αpple, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία, και αναμένεται να το κάνει με την αποκάλυψη του iOS 18.