Νέα μπαταρία ιόντων αλουμινίου φορτίζει σε 1 λεπτό [video]

Έχουμε φτάσει σήμερα να έχουμε στο κινητό μας QHD οθόνες και πανίσχυρους επεξεργαστές, όμως το αιώνιο πρόβλημα που ονομάζεται “μπαταρία” παραμένει άλυτο. Συχνά βλέπουμε ερευνητές να ανακαλύπτουν κάτι νέο, χωρίς προς το παρόν αν βλέπουμε κάποια ουσιαστική εξέλιξη στην πράξη.

Επιστήμονες από το Stanford University εργάζονται πάνω σε μια νέα καινοτομία που θα μπορούσε να φέρει υψηλότερης απόδοσης μπαταρίες ιόντων αλουμινίου οι οποίες φορτίζουν εξαιρετικά γρήγορα, είναι πιο οικονομικές και διαρκούν περισσότερο.

Σε αντίθεση με τις μπαταρίες ιόντων-λιθίου οι ποίες υπό συγκεκριμένες συνθήκες μπορούν να εκραγούν, η συγκεκριμένη μπαταρία του πανεπιστημίου του Stanford δεν έχει τέτοιο κίνδυνο.

Η μπαταρία είναι φτιαγμένη από δύο ηλεκτρόδια, το ένα είναι θετικά φορτισμένη κάθοδος και το άλλο αρνητικά φορτισμένη άνοδος από αλουμίνιο. Η μπαταρία συνδυάζει μια άνοδο από αλουμίνιο και μια κάθοδο από γραφίτη, μαζί με ένα ιοντικό υγρό ηλεκτρολύτη, μέσα σε μια εύκαμπτη “θήκη”.

Οι δοκιμές έδειξαν ότι οι μπαταρίες ιόντων αλουμινίου έχουν 7500 κύκλους επαναφόρτισης χωρίς να χάνουν καμία από τις ικανότητές τους. Αντίστοιχα οι μπαταρίες λιθίου έχουν περίπου 1000 κύκλους. Δεδομένης λοιπόν και της δυνατότητας να φορτίζει η μπαταρία σε 1 λεπτό, μιλάμε για πολύ σημαντική εξέλιξη.

Επιπλέον, το αλουμίνιο είναι πιο φθηνό από το λίθιο, άρα οι μπαταρίες είναι πιο οικονομικές ενώ το γεγονός ότι είναι και εύκαμπτη μπορεί να επιτρέψει την καλύτερη εξέλιξη των εύκαμπτων smartphones.

Να πούμε ότι έχει ακόμη δρόμο μέχρι να βγει στην αγορά η συγκεκριμένη τεχνολογία, αλλά σίγουρα είναι μια σημαντική εξέλιξη.

μπαταρία αλουμινίου, Νέα μπαταρία ιόντων αλουμινίου φορτίζει σε 1 λεπτό [video]

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

6 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
μαρια

πριν έναν χρόνο περίπου ή μπορεί και πιο πριν είχα ακούσει για μπαταρίες με άμμο αντί για λιθίο που έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και είναι πιο φτηνές. Τι έγινε με αυτή την ιδέα;

Miko

Απο ιδέες όντως υπάρχουν πολλές… δυστυχώς όμως για πολλούς λόγους, ακόμα δεν τις προωθούν όσο θα θέλαμε.
Σίγουρα για τα επόμενα 3-4 χρόνια, για να μην πω περισσότερα, θα μείνουμε στα ίδια… δυστυχώς.

Αποστόλης Ρόδος

Θα αργήσει να έρθει αυτή η τεχνολογία…. (και μακάρι να βγω ψευτης)
Μας θέλουν “όμηρους” στο θέμα της μπαταρίας και γενικότερα στο θέμα της ενέργειας.
Μια τέτοια εξέλιξη της τεχνολογίας θα έλυνε πολλά προβλήματα σε πολλούς τομείς. Από αυτοκίνητο και ελικόπτερο μέχρι ότι βάλει ο νού σας. Οι συσκευές θα είχαν 7πλάσια έως και 10πλάσια ζωή… κάτι που δεν βολεύει τις εταιρείες και τις βιομηχανίες που θέλουν τον καταναλωτή να αγοράζει προιοντα με κοντινή ημερομηνία λήξης.
Αλλωστε τόσα χρόνια που παρακολουθούμε την τεχνολογία δεν έγιναν άλματα στον τομέα αυτό.

Στυλιανός Βασίλης

σημασια δεν ειναι σε ποσο χρονο φορτιζει η μπαταριες σημασια εχει ποσο διαρκεια εχουν οι μπαταριες

Αλεξικακος

Για αλλους εχει σημασια η διαρκεια και για αλλους ο χρονος. Εμενα προσωπικα με ενδιαφερει ο χρονος. Αν μπορω σε 1 λεπτο να εχω φορτισμενο πληρες το κινητο μου δεν με ενδιαφερει ποση διαρκεια θα εχει αυτο το ξαναφορτιζω. Ετσι και τα κινητα μπορουν να εχουν ακομα πιο μικρες μπαταριες και τα κινητα να ειναι και ελαφρυτερα και πιο βολικα στην μεταφορα τους

Techfan

Μπαταρία 1 λεπτού φόρτισης τεχνολογίας cell για λαπτοπ είχα ακούσει πριν αρκετά χρόνια ότι επιστήμονες το έκαναν πραγματικότητα.. Από τότε δεν άκουσα ξανά κάτι παρόμοιο μέχρι τώρα που είδα το post αυτό.

Υπομονή, κάποτε θα το δούμε και στην καταναλωτική αγορά. Μέχρι τότε αγοράζετε κινητά με μπαταρία χωρητικότητας 3000, όπως έχει το δικό μου sony experia z1.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Apple featured

Apple: Εξαγοράζει γαλλική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης με εξειδίκευση στην επεξεργασία on device

Η Apple εξαγόρασε την startup τεχνητής νοημοσύνης Datakalab με έδρα το Παρίσι για να της παρέχει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης on device.

Software Android featured Google

Android 15 Beta 1.1: Διορθώνει προβλήματα με τις ανέπαφες πληρωμές NFC και Google Wallet

Η Google κυκλοφόρησε μια μικρή ενημέρωση κώδικα για το τρέχον πρόγραμμα Android 15 Beta, η οποία αντιμετωπίζει ορισμένα ζητήματα.

Gear featured Galaxy Samsung

Samsung Galaxy Ring: Leak αποκαλύπτει ότι θα έρθει σε 8 διαφορετικά μεγέθη

Το Samsung Galaxy Ring το πρωτοείδαμε τον Ιανουάριο και στη συνέχεια παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο στο MWC.

Smartphones featured Galaxy Samsung

Samsung Galaxy S24 FE: Πότε θα κυκλοφορήσει τελικά;

Το Samsung Galaxy S24 FE ακούγεται εδώ και πολύ καιρό ότι θα κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες ωστόσο μια νέα πηγή υποστηρίζει κάτι άλλο.