Η ιστορία των κινητών τηλεφώνων με φωτογραφικές μηχανές

Διανύουμε την εποχή που η κάμερα ενός κινητού μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο ως προς την αγορά του. Οι απαιτήσεις των χρηστών έχουν σκαρφαλώσει στο κατακόρυφο, και από την άλλη μεριά οι κατασκευαστές σε κάθε τους ναυαρχίδα προσπαθούν να εντυπωσιάσουν και τους πιο απαιτητικούς.

Ωστόσο πριν από την εξέλιξη των Optical Image Stabilization, των πολλών Megapixel, και των εντυπωσιακών φακών, πάμε να ρίξουμε μια ματιά στο πως ξεκίνησε αυτή η εξέλιξη.

Η αρχή

Πηγαίνουμε πίσω στον Ιούνιο του 2000, και συγκεκριμένα στην Νότια Κορέα, όπου η Samsung κατασκεύασε και κυκλοφόρησε το πρώτο κινητό τηλέφωνο με ψηφιακή φωτογραφική μηχανή. Πρόκειται για το μοντέλο Samsung SCH-V200, το οποίο είχε την δυνατότητα να τραβήξει 20 φωτογραφίες ανάλυσης 0.35MP, ωστόσο έπρεπε να συνδέσεις την συσκευή σε κάποιον ηλεκτρονικό υπολογιστή για να μπορέσεις να τις δεις. Με λίγα λόγια η κάμερα με το κινητό ήταν 2 ξεχωριστά τμήματα, με την μόνη διαφορά ότι βρισκόντουσαν στην ίδια συσκευή.

, Η ιστορία των κινητών τηλεφώνων με φωτογραφικές μηχανές

Όμως, η πρώτη συσκευή κινητού τηλεφώνου με φωτογραφική μηχανή με την σημερινή της μορφή, η οποία δηλαδή είχε την δυνατότητα να αναπαράγει τις φωτογραφίες από το κινητό και να μπορεί ο χρήστης να τις αποστείλει ηλεκτρονικά, κατασκευάστηκε στην Ιαπωνία από την Sharp με το μοντέλο Sharp J-SH04. Η ανάλυση αυτής της φωτογραφικής μηχανής, ήταν μόλις 0.11MP! Πολλοί συμφωνούν ότι αυτή ήταν η πραγματικά πρώτη συσκευή κινητού τηλεφώνου με φωτογραφική μηχανή.

, Η ιστορία των κινητών τηλεφώνων με φωτογραφικές μηχανές

Η εξέλιξη

Αυτή η πρωτοποριακή ιδέα ταξίδεψε και στις Ηνωμένες Πολιτίες Αμερικής τον Νοέμβριο του 2002, όπου η Αμερικάνικη εταιρεία τηλεπικοινωνιών Sprint έφερε το Sanyo SCP-5300. Σχεδιασμένο με αναδιπλόμενο πορτάκι, και κόστος 400$, ήταν η πρώτη συσκευή με φωτογραφική μηχανή που κυκλοφόρησε έξω από τα σύνορα των χωρών της Άπω Ανατολής. Η ανάλυση της κάμερας του Sanyo SCP-5300 ήταν στα 0.3MP, και μπορούσε να απαθανατίσει φωτογραφίες VGA 640 X 480 pixels. Ήταν επίσης η συσκευή που υιοθέτησε το ψηφιακό ζουμ, το φλας, τον έλεγχο ισσοροπίας λευκού, την αντίστροφή μέτρηση, και τα δημοφιλή έως σήμερα φίλτρα, όπως σέπια, ασπρόμαυρο και αρνητικό.

, Η ιστορία των κινητών τηλεφώνων με φωτογραφικές μηχανές

Μέσα στο 2002 όμως ήρθε η σειρά της γνωστής Φινλανδικής εταιρείας Nokia.
Η Nokia κυκλοφόρησε το μοντέλο Nokia 7650 το οποίο για πολλούς ήταν η ‘’ευθύνη’’ για όλη αυτήν την εξέλιξη που απολαμβάνουμε σήμερα. Σχεδιασμένο με slide-up πορτάκι, και αρχική τιμή 600€, ήταν η πρώτη συσκευή με ενσωματωμένη φωτογραφική μηχανή που κυκλοφόρησε και ήταν διαθέσιμη σε όλον τον κόσμο. Η ανάλυση της κάμερας του Nokia 7650 ήταν στα 0.3MP, και μπορούσε να απαθανατίσει φωτογραφίες VGA 640 X 480 pixels. Ο αποθηκευτικός χώρος της συσκευής ήταν στα 4MB.

, Η ιστορία των κινητών τηλεφώνων με φωτογραφικές μηχανές

Πριν την κυκλοφορία του Nokia 7650 ωστόσο, η μοναδική συσκευή η οποία είχε την δυνατότητα να τραβάει φωτογραφίες και κυκλοφορούσε παγκοσμίως ήταν το Sony Ericsson T68i, το οποίο όμως δεχόταν την κάμερα σαν πρόσθετο αξεσουάρ στην υποδοχή φόρτισης.

, Η ιστορία των κινητών τηλεφώνων με φωτογραφικές μηχανές

Μέσα στο 2002 επίσης η Sony Ericsson κυκλοφόρησε το Sony Ericsson P800, το πρώτο κινητό τηλέφωνο με οθόνη αφής σε συνδυασμό με κάμερα, ανάλυσης 0.3MP. Και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα.

, Η ιστορία των κινητών τηλεφώνων με φωτογραφικές μηχανές

Η κυριαρχία των κινητών τηλέφωνων με κάμερα στην παγκόσμια αγορά:
Μετά την κυκλοφορία αυτών των μοντέλων, η αύξηση της κατασκευής κινητών με φωτογραφική μηχανή αυξύθηκε ραγδαία μέσα στο 2003.
Οι περισσότεροι κατασκευαστές, αν όχι όλοι, είχαν μπει στο παιχνίδι της φωτογραφικής μηχανής και μέσα σε ελάχιστο χρόνο δημιουργόντουσαν νεότερες και καλύτερες συσκευές που κονταροχτυπιόντουσαν στα σημεία.
Το 2004 η Samsung κατασκεύασε το πρώτο κινητο με φωτογραφική μηχανή 5MP, το οποίο όμως κυκλοφόρησε μόνο στην Νότια Κορέα, και με την ονομασία Samsung Anycall SCH-S250.

, Η ιστορία των κινητών τηλεφώνων με φωτογραφικές μηχανές

Ο απολογισμός των πρώτων 9 μηνών του 2004, έδειξε ότι τα περισσότερο από τα μισά κινητά τηλέφωνα που πουλήθηκαν παγκοσμίως είχαν κάμερα, ενώ το τελευταίο τρίμηνο η χρονιά έκλεισε με τα κινητά με φωτογραφική μηχανή να φτάνουν τα 2/3 των πωλήσεων, με πρωτοπόρο σε πωλήσεις την Φινλανδική Nokia.

, Η ιστορία των κινητών τηλεφώνων με φωτογραφικές μηχανές

Η χρονιά της πραγματικής εξέλιξης ήρθε το 2005 όταν Nokia και Sony Ericsson μπήκαν στα σοβαρά στο παιχνίδι της κάμερας. Ήταν ίσως η χρονιά που ξεκίνησε η μάχη των μεγάλων ναυαρχίδων των
κατασκευαστών. Την αρχή έκανε το Sony Ericsson K750, το οποίο πρόσφερε τις εξής δυνατότητες: 2MP φωτογραφική μηχανή, LED φλας, και δυνατότητα αυτόματης εστίασης.

, Η ιστορία των κινητών τηλεφώνων με φωτογραφικές μηχανές

H απάντηση της Nokia ήρθε σχεδόν άμεσα με το Nokia N90. Η εν λόγω συσκευή είχε περιστερφόμενη οθόνη, η οποία σου έδινε την αίσθηση ότι κρατάς μια κανονική βιντεοκάμερα, φωτογραφική μηχανή 2MP, LED φλας, δυνατότητα αυτόματης εστίασης, και οπτικά μέρη τρίτου κατασκευαστή.

, Η ιστορία των κινητών τηλεφώνων με φωτογραφικές μηχανές

, Η ιστορία των κινητών τηλεφώνων με φωτογραφικές μηχανές

Η Sony Ericsson δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια, και το 2006 κυκλοφόρησε το Sony Ericsson K800i. Το K800i έχει φωτογραφική μηχανή, που θα ζήλευαν ακόμα και σήμερα δημοφιλές συσκευές. Εκτός από αυτόματη εστίαση, Macro εστίαση, κάμερα 3.2MP και νέου τύπου Xenon φλας, το Sony Ericsson K800i έφερε την δυνατότητα σταθεροποίητη εικόνας (OIS), κάνοντας το έτσι μοναδικό. Την ίδια χρονιά η απάντηση της Nokia ήταν το Nokia N73, το οποίο σηματοδότησε την αποκορύφωση της τεχνολογίας εκείνη την περίοδο, μιας είχε διαφορές στα σημεία με την τότε ναυαρχίδα της Sony Ericsson. Το ίδιο συνέβη και με την κυκλοφορία αργότερα του Nokia N93, το οποίο είχε και την δυνατότητα οπτικού ζουμ 3Χ.

Το επόμενο στάδιο:

Φτάνοντας στην εποχή που η ποιότητα της φωτογραφίας έχει φτάσει σε επίπεδο ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής, οι νέες πρωτοπορίες βασίζονται πια σε άλλα στάνταρ. Τον χωρό έσυρε ξανά η Nokia το 2007 με την κυκλοφορία του Nokia N95. Ουσιαστικά ήταν το πρώτο κινητό τηλέφωνο το οποίο θυμίζει σε πολλά του χαρακτηριστικά τις συσκευές του σήμερα, και θα μπορούσε κάλλιστα να ονομαστεί ημί-Smartphone. Αν και η Samsung κυκλοφόρησε την πρώτη φωτογραφική μηχανή κινητού τηλεφώνου 5MP, η Nokia για ακόμη μια φορά την έκανε ευρεία γνωστή, όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν με το Nokia 7650 και το Sanyo SCP-5300. Το Nokia N95 είχε στην πλάτη του κάμερα ανάλυσης 5MP, ξανά με οπτικά της Carl Zeiss, και την δυνατότητα εγγραφής βίντεο 480p στα 30fps. Μπορεί όλα αυτά για την εποχή να ακουγόντουσαν εξωπραγματικά και όταν βλέπαμε κάποιον με αυτό το κινητό να του ζητούσαμε να το πιάσουμε στα χέρια μας, αλλά το 2007 ήρθε η χρονιά της πτώσης της Φινλανδικής εταιρείας. Ο φακός 5MP με όλα αυτά τα υπέροχα και ποιοτικά χαρακτηριστικά δεν έφταναν, καθώς ήρθε στο προσκήνιο η εξέλιξη του κινητού τηλεφώνου που ονομάζεται iPhone.

Σε καμία περίπτωση η κάμερα του πρώτου iPhone δεν είχε αντίκτυπο στον ανταγωνισμό, μιας και μιλάμε για έναν απλό φακό 2MP, χωρίς αυτόματη εστίαση, χωρίς ειδικά διαμορφωμένα οπτικά μέρη, και χωρίς καν την δυνατότητα εγγραφής βίντεο. Εκεί που έχασε η Nokia από την Apple ήταν στην οθόνη αφής και τις υπέροχες και πρωτοποριακές δυνατότητες που πρόσφερε το iPhone. Γρήγορα την εξέλιξη την μυρίστηκε η LG, κυκλοφορόντας το LG Viewty, το οποίο συνδύαζε οθόνη αφής και φακό 5MP, οπτιικά μέρη της Schneider-Kreuznach, αυτόματη και χειροκόνητη εστίαση και βίντεο 480p στα 30fps, και την δυνατότητα επίσης εγγραφής βίντεο 320p στα 120fps, χωρίς ωστόσο να προσφέρει έξυπνες δυνατότητες όπως το iPhone. Έτσι δεν κατάφερε να γίνει τόσο ανταγωνιστικό όσο με την τότε ναυαρχίδα της Apple, αλλά ήταν το πρώτο κινητό με οθόνη αφής και φωτογραφική μηχανή ανάλυσης 5MP.

, Η ιστορία των κινητών τηλεφώνων με φωτογραφικές μηχανές

Το 2008 ήρθε και η πρώτη φωτογραφική μηχανή των 8MP από την Samsung. Το Samsung INNOV8 έδειξε ξεκάθαρα ότι ήθελε να ανταγωνιστεί το Nokia N95 καθώς δεν έδειξε να θέλει να έρθει αντιμέτωπη με το iPhone της Apple, και η Αμερικάνικη εταιρεία εξακολουθούσε να παίζει μόνη της στην κορυφή το παιχνίδι της οθόνης αφής και των έξυπνων λειτουργιών. Έτσι το Samsung INNOV8 δεν είχε να παρουσιάσει τίποτα περισσότερο από μια φωτογραφική μηχανή της τάξεως των 8MP. Η Nokia ωστόσο απάντησε στην πρόκληση της Samsung, με το Nokia N86, το πρώτο κινητό της Nokia με 8MP φακό, οπτικά μέρη της Carl Zeiss, αυτόματη εστίαση και διπλό LED φλας, αλλά και αυτό ξέφυγε από την πρωτοπορία της Apple. Η LG έκανε το βήμα να βρεθεί αντιμέτωπη με τον Αμερικάνικο κολοσσό για ακόμα μια φορά, επιμένοντας με τον συνδυασμό οθόνης αφής και υψηλών προδιαγραφών κάμερας. Η κυκλοφορία του LG Renoir έφερε το πρώτο κινητό τηλέφωνο με οθόνη αφής και κάμερα των 8MP, και αυτή η συσκευή έδωσε τα φώτα σε όλους τους κατασκευαστές να αντιληφθούν την εξέλιξη.

Έτσι η μάχη των megapixel συνεχίστηκε, με την Samsung να κυκλοφορεί το 2009 τον πρώτο φακό 12MP στην ιστορία, σε συνδυασμό με μια υπέροχη AMOLED οθόνη, με το μοντέλο Samsung M8910 Pixon12. Παράλληλα εκείνη την χρονιά η Apple εξέλιξε την φωτογραφική της μηχανή με την κυκλοφορία του iPhone 3GS, το οποίο ανέβηκε στα 3.15MP και παρείχε την δυνατότητα αυτόματης εστίασης.

, Η ιστορία των κινητών τηλεφώνων με φωτογραφικές μηχανές

Το 2010 τρομερή επιστροφή έκανε η Nokia, η οποία κυκλοφόρησε το Nokia N8. Το μοναδικό Smartphone που κόντραρε τότε στα ίσια το iPhone της Apple, μιας και αναφερόμαστε σε συνδυασμό 12MP φωτογραφικής μηχανής, οπτικά, φυσικά, της Carl Zeiss, Xenon φλας, αυτόματη εστίαση, αναγνώριση προσώπου, δυνατότητα εγγραφής βίντεο 720p στα 30fps, 3.5 ίντσες AMOLED οθόνη 360 Χ 640 ανάλυσης, και γρήγορο επεξεργαστή. Την ίδια χρονιά αίσθηση έκανε η Sony Ericsson η οποία έριξε στην αγορά τον φακό 16MP, ωστόσο σε ένα κινητό τηλέφωνο με κουμπιά, και όχι οθόνη αφής.

, Η ιστορία των κινητών τηλεφώνων με φωτογραφικές μηχανές

Φιλόδοξες προσπάθειες

Τις χρονιές εκείνες, εκτός του ότι στο παιχνίδι μπήκε για τα καλά και το Android, ήταν και η περίοδος που προσπαθήσαν, κυρίως οι παραγωγοί κινηματογραφικών ταινιών, να μας λανσάρουν την τρισδιάστατη απεικόνηση. Έτσι η HTC και η LG προσπάθησαν να ακολουθήσουν αυτήν την μόδα. Η LG κυκλοφόρησε το 2011 πρώτη το LG Optimus 3D, το οποίο εκτός από την 3D οθόνη του, είχε την δυνατότητα στερεοσκοπικών φωτογραφιών, μιας και στην πλάτη της κουβαλούσε 2 φωτογραφικές μηχανές ανάλυσης 5MP. Είχε επίσης την δυνατότητα εγγραφής 3D βίντεο 720p στα 30fps. Λίγο αργότερα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011, ήρθε και η HTC με το HTC Evo 3D να μας παρουσιάσει την δική της υλοποίηση του 3D. Παρείχε πάνω κάτω τις ίδιες δυνατότητες με το LG Optimus 3D, με την διαφορά ότι είχε έναν φακό 5MP, και οι στερεοσκοπικές της φωτογραφίες περιοριζόντουσαν στα 2MP. Η ιδέα του 3D ωστόσο δεν εξελίχθηκε ποτέ και σιγά σιγά εξανεμιζόταν, ωστόσο την επόμενη χρονιά, το 2012, η LG κυκλοφόρησε το LG Optimus 3D Max, μια μικρή αναβάθμιση του προηγούμενου της Optimus 3D. Έτσι η LG έγινε η πρώτη εταιρεία που λάνσαρε σε κινητό τηλέφωνο την δυνατότητα στερεοσκοπικής φωτογραφίας και απεικόνισης.

, Η ιστορία των κινητών τηλεφώνων με φωτογραφικές μηχανές

Φτάνοντας στο σήμερα
Οι εξελίξεις τα τελευταία χρόνια έχουν γεννήσει τεράστιες συσκευές και ιδέες για φωτογραφικές μηχανές και διάφορες λειτουργίες τους.

Το 2012 η Nokia κυκλοφόρησε ένα τέρας 41MP με το Nokia PureView 808, και λίγα χρόνια αργότερα το Nokia Lumia 1020 ξανά με 41MP φακό. Προς το παρόν είναι η μοναδική φωτογραφική μηχανή σε κινητό τηλέφωνο με τόση μεγάλη ανάλυση, ωστόσο δεν μιλάμε για αδιάκρητη φωτογραφική μηχανή, μιας και στις 2 συσκευές η κάμερα στο πίσω μέρος εξέχει από το συνολικό πάχος των συσκευών.
Η μοναδική εταιρεία που τόλμησε να κάνει το ίδιο ήταν η Samsung με τα μοντέλα Samsung Galaxy Camera με δυνατότητα οπτικού ζουμ 21Χ, Samsung Galaxy S4 Zoom και πρόσφατα με το Samsung Galaxy K, με την δυνατότητα αυτών των 2 οπτικό ζουμ 10Χ. Ωστόσο η ανάλυση και των τριών, σε καμία περίπτωση δεν φτάνουν τους γίγαντες της Nokia, καθώς οι φακοί τους ήταν 16.3MP, 16MP και 20.7ΜΡ αντίστοιχα.

Η Sony ήταν αυτή η οποία κατάφερε και δημιούργησε έναν φακό 20.7MP σε μια λεπτή συσκευή, και αναφερόμαστε φυσικά για το Sony Xperia Z1.

Τέλος, η HTC δοκίμαστε την δυνατότητα UltraPixel στα μοντέλα της HTC One M7 και HTC One M8. Η δυνατότητα UltraPixel προσφέρει μικρούς σε μέγεθος ανάλυσης φακούς, της τάξεως των 4MP, ωστόσο τα pixel αυτά αποδίδονται 100%.

Η κάμερα σε κινητό τηλέφωνο σήμερα έχει εξελιχθεί σε αμφιλεγόμενο ζήτημα και συναντάμε παντού τις πιο αξιόλογες φωτογραφικές μηχανές, έχοντας πλέον σαν αυτονόητο την μέγιστη ποιότητα. Βασικό κρητήριο των αγοραστών πλέον κρίνεται βάσει των λεπτομεριών που προσφέρει η κάθε εταιρεία, και όχι των megapixels όπως γινόταν στο παρελθόν.

, Η ιστορία των κινητών τηλεφώνων με φωτογραφικές μηχανές

Πηγές: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

Κώστας Κοσμόπουλος

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

37 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
SpyrouS

Ωραίο αρθρο 🙂

vladimiros

Καποτε ειχα το Sony Ericsson κ850 δεν παιζοταν στην φωτογραφια!!! ειχε xenon flas με 5μεγ. κ οχι οπως τωρα led κ βλακιες..να φανταστειτε περιμενα να βραδιασει για να βγαλω καλη φωτογραφια τοτε,απλα εκανε την νυχτα μερα αυτο,κ σημερα οι περισσοτεροι εχουν θεμα το βραδυ με τις φωτογραφιες…κ το σημερινο Smartphone που εχω ΟΧΙ δεν βγαζει καλυτερες φωτο ( το βραδυ ) απο το κ850 που ειχα..κ το εχω ακομα στο ραφι!!!

Nick

Η πρώτη εταιρία που έβαλε κάμερα σε κινητό είναι η Sharp και μετά ακολούθησαν και οι άλλες….

Χρηστος

Πω πω τι μου θύμισες τωρα? αξέχαστα κινητά!

Chris

nokia 808 pure view… “THE KING”

Impressive-Instant

Πολύ ωραίο άρθρο! Επίσης ξεχάσατε να αναφέρετε τους πρωτοποριακό (για την εποχή του) Ericsson T39m! Το πρώτο ουσιαστικά τηλέφωνο της κοινοπραξίας Sony-Ericsson που όπως και το T68 που ακολούθησε μετά, δεχόταν εξωτερική κάμερα… Ήταν και παραμένει ακόμα το κορυφαίο στη συλλογή μου…

Andrew

Ωρε νοσταλγία…

Πάντως καλύτερα να έδιναν έμφαση σε αλγοριθμους συμπίεσης, autofocus, OIS και xenon flash, παρά μόνο στην ανάλυση οπως γίνεται…

Darth

απο αυτα ειχα
Sharp J-SH04 (καπου το εχω ακομι και δουλευει μαλισατα!!!)
Sony Ericsson P800!! από της καλύτερες συσκευές…….(την κλέψανε 🙁 )
Sony Ericsson K800i (το ειχα 2 χρόνια και μετά το χάρισα)
ιPhone 3GS (ακομη το εχω)

Μάκης

Τι ωραίες εποχές!! Περιμέναμε πως και πως το καινούριο τεύχος απο τα “Κινητά Νεα” και Τ3 για να ενημερωθούμε για τα καινουρια μοντέλα. Το P800( και αργότερα το P900) παραμένουν το άπιαστο όνειρο μου καθώς ηταν πανάκριβα και δε μπόρεσα ποτε να τα αποκτήσω. Το Κ800 μακράν το καλύτερο για την εποχή του. Όταν έκανα τη μετάβαση απο το Ν95 σε iphone 3G μου κακοφάνηκε πολυ που είχε τόσο χάλια κάμερα αλλα φαίνεται πως η Apple έβαλε μυαλό απο τότε και πλέον τα iphone βγάζουν ίσως τις καλύτερες φωτογραφίες γιατι εχει βρει τη μυστική συνταγή η οποία κρύβεται στον επεξεργαστή εικόνας και στη ποιότητα του φακού και οχι στα mp.

παναγιωτης

τρομερο αρθρο.!μπραβο παιδια του techblog!απο ολα αυτα ειχα τ68i και με την καμερα παρακαλω!χεχε!πολυ μπροστα!οταν εβαζα την καμερα ενιωθα σαν τον james bond..ηταν ψαρωτικο!χεχε..μεχρι που μετα απο καμια 100 φορες βαλε βγαλε απλα εμενες με το χαμογελο γιατι ειχαν φαγωθει τα δοντακια που κρατουσαν την καμερα.χεχε.μεχρι που πηρα το k750 και ηταν το κατι αλλο τοτε,απλα γαματο!σε ολα του.καπου το χω ακομα αλλα δεν ξερω που.και παλι μπραβο παιδια..μπραβο!

Gabriel

Sony Ericsson k850i 5mp, xenon flash και ξεχωριστό led για βιντεο. το πήρα το 2008 και δουλευει ακόμα τέλεια και βγάζει καλύτερες φωτο και από το Galaxy S3 με τα 8mp που εχω.

popeye

n73 music edition ο διακαης ποθος μου!!!

loni

Ειχα το K800i…τα λογια ειναι περιτα! Εβγαζα φωτο νυχτα και σε απολυτο σκοταδι (υπογεια,υδραυλικος για!) και εβλεπα τα ΠΑΝΤΑ!

parastas

Το K800i ήταν η συσκευή που με έριξε στο hobby της φωτογραφίας. Εξαιρετική κάμερα για την εποχή του!

Μια πραγματική επανάσταση στον τομέα της φωτογραφίας κατά την γνώμη μου είναι η τεχνολογία Pureview. Αυτό που έκανε η Nokia με το 808 δεν είχε προηγούμενο. Οποιος διαβάσει την ιστορία αυτής της τεχνολογίας θα καταλάβει γιατί μιλάω. Κρίμα που δεν έπεισε τον κόσμο.

ΜΑΝΩΛΗΣ79

Εχω ακομα το Pixon 12. Φοβερες φωτο ακομα και τωρα.
ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ ΟΤΙ ΕΙΧΕ AMOLED!!!

Θωμας Κ.

Motorola razr zn5. Xenon flash και 5 mp δωρο απο την kodak.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ!

πω πω νοσταλγια!!!! καταπληκτικό άρθρο που με γύρισε σε πολύ ωραίες εποχές!!! κάτοχος και χρηστης NOKIA N8!!! συνεχιζω να κανω την νυχτα μερα με το xenon! χαίρομαι πολύ να το βλέπω να φιγουράρει σε άρθρα θυμίζοντας μας τον καιρό που χάραξε εποχή…! είχα επίσης το NΟKIA N82 με τα 5MP camera και επισεις XENON flash που πιστευω επρεπε να μην λειπει απο το post! ο πατερα μου ειχε το Ν86 και Ν93 και ο αδερφος μου το Ν73 και πιο πριν το Ν70 Music edition… παω να τα ψαξω στο ραφι, να τα χαιδεψω λιγο!!!! 😛

venom21

Εγώ το πρώτο κινητό που θυμάμαι με κάμερα 1 megapixel είναι το Sharp gx30, αλλά εκείνη την εποχή επέλεξα να πάρω το Nokia 6600 το οποίο με ένα πρόγραμμα μπορούσες να τραβήξεις απεριόριστο video από τα 9δλ που σε άφηνε από μόνο του.

Λαμπρος

Sony Ericsson c905 !!! xenon flash , led flash για το focus και το βιντεο , 8 mp … Κατοχος z1compact και lumia 1520 αλλα μαντεψτε ποιο χρησιμοποιω (ακομα) για photos σε “συνθηκες χαμηλου φωτισμου” ……

GT-I9506

vladimiros Έχεις απόλυτο δικιο και εγω καπου το 2008 ειχα παρει το n82 (ακομα υπαρχει και λειτουργει οπως οταν το πηρα) ενταξει ακομα και σε σχεση με το s4 GT-I9506 που έχω τωρα η κάμερα του N82 απλα αν και 5 mpxl με φακο carl zeis σε συνδιασμο με xenon flash σε σταθερότητα φωτογραφίας και επίσεισ σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού απλα έβγαζε φοβερές φώτος ακομα και ανεμιστήρα στο τέρμα να έβγαζες τον έδειχνε σαν να ειναι σταματημενος. μου είχε κανει τρελή εντύπωση μιας και εκείνη την εποχή δεν υπήρχε καλύτερο τηλέφωνο. Πέρα την κάμερα ίσως ήταν από τα πρώτα κινητα dual core (332 MHz Dual ARM 11)!

MANOS

Nokia 7650
Sony Ericsson P800
Sony Ericsson K750
Nokia N73
Nokia N95
Από τα του άρθρου + άλλα πολλά κυρίως Nokia ααααχ

Αυτό που μου έμεινε αξέχαστο και το έχω ακόμα σε ένα συρτάρι αλλά λείπουν μερικά κομμάτια του είναι το P800, πολύ μπροστά!
Ωραίο το άρθρο, μπράβο Κώστα!

ironmanmark40

nokia 808 pureview, ο “αυτοκρατορας” της φωτο , οχι μονο για τα 41mp αλλα για τις τοσες ρυθμισεις που σου προσφερει το μενου της καμερας οσο και την ευκολη μετα επεξεργασια των φωτο με παρα πολλες αλλαγες. ακομα και σημερα δεν βρισκω κατι αξιολογο για να το αλλαξω αυτο το κινητο. οχι μονο για την καμερα αλλα και για την ευελιξια και απλοτητα που προσφερει το symbian στην καλυτερη εκδοση του. συν βεβαια τα καλουδια του usb otg, hdmi, κτλπ.

KostasB

Ακόμα υπάρχει στο συρτάρι το Sony Ericsson T68i μαζί με 2 εξαρτήματα, την κάμερα και το ράδιο και μάλιστα δουλεύει κανονικά (αν κρατάς την μπαταρία γιατί έχει σπάσει το κλιψάκι και δεν κάνει καλή επαφή)! Απίστευτο κινητό!

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Πρώτο κινητό με εκπληκτική κάμερα για την εποχή του sharp gx25 φοβερή ποιότητα κατασκευης και ποιότητας υλικών αξεπέραστη μέχρι και σήμερα. Αυτό καταστράφηκε σε ατύχημα και ακολούθησε το gx30 πάλι sharp με κάμερα 1 mpx. Το κινητό το έχω μέχρι και σήμερα και είναι ότι καλύτερο έχω αγοράσει στην κινητή τηλεφωνία από το 1995 μέχρι σήμερα. Το note 3 που έχω τώρα είναι πάρα πολύ καλό την ημέρα αλλά την νύχτα το 808 της nokia που και αυτό έχω στην κατοχή μου είναι ακόμα αξεπέραστο 3 χρόνια μετά την κυκλοφορία του. Τώρα βέβαια έχει δείξει την ηλικία του και πιστεύω ότι όλα τα νέα smartphone ( lumia 930 , Sony xperia z3 , note 4 κ.λ.π) το έχουν ξεπεράσει. Οφείλω όμως να ομολογήσω ότι η καταγραφή video του 808 είναι εκπληκτική.

Νικος

Ωντος πολυ ωραιαο αρθρο θα το αποθηκευσω!

Σταμάτης

Καταπληκτικό αρθρο … Ξεχάσατε το Panasonic DG87
Το πρωτο με 65Κ colours.
https://www.gsmarena.com/panasonic_gd87-322.php

To Sony Ericsson Τ68i το έχω ακόμα και δουλεύει μια χαρά όταν τα άλλα τα φτύνουν. 🙂

Manolis

Για μενα τα νοκια ηταν μεγαλη πορωση γιατι συνδιαζαν το καμερα phone με το smartphone .Θυμαμαι ποσο λαχταρουσα το ν93 και τελικα το αποκτησα και δε μπορουσα να το αποχωριστω.χεχε.φυσικα πριν απ αυτο περασαν στα χερακια μου τα
p900
p910
nokia n95
nokia n93ι
p990
nokia 680

nokia 7650
nokia 3650
nokia 7280
omnia hd
και μοτορολα μπχ 200 με αποσπωμενη καμερα που με δυσκολεψε αρκετα
α και το θρυλικο Nokia e90 που πραματικα μετανιωσα που το πουλησα `
αν και τα κινητα της σονυ ηταν εντυπωσικα βλεπε πορτακι και οθονη αφης με πενακι, τα κινητα της νοκια ηταν πραματικα το κατι αλλο και ας μην ειχαν οθονη αφης
α και το nokia n8 εβγαζε τρομερες φωτος και φυσικα το ειχα και αυτο

δημητρης

ποοοοοο!!!!!!ειχα το κ800 2 χρονια!!!κινηταραααα!!!αλλα δεν υπαρχει το sharp 903sh στην λιστα!!το οποιο ειχε και video out!!

ΠάνοςΛ

Sony Ericsson T300 με αποσπώμενη camera όπως το t68i του οποίου και προηγείθηκε αν δεν κάνω λάθος

Nicklaus

@Πάνος ακριβώς… το t39m που λέει ο φίλος Impressive-Instant πιο πάνω δεν είχε καν έγχρωμη οθόνη… Προφανώς μπέρδεψε τα μοντέλα…. Λογικό μετά απο τόσα χρόνια… 🙂

TSOU RE

Τα ειχα σχεδων ολα χαχαχα!!!

dimitris

παιδιά εγώ έχω ακόμα το sony ericsson k800i δεν έχω πάρει ακόμα smartphone.δεν παίζονται οι φωτογραφίες του μπορεί να μην έχει τα mp που έχουν τα σημερινά κινητά (που αν ρωτήσετε γνώστες τις φωτογραφίας δεν παίζουν τόσο ρόλο τα mp) και ο λόγος που θέλω να τα αλλάξω είναι γιατί έχει ταλαιπωρηθεί η μπαταρία μετά από τόσες χιλιάδες φωτογραφίες.είχε κάνει πολύ σοβαρή δουλειά η Sony

ΦΑΝΗΣ

Sony Ericsson k750
Sony Ericsson k800
Sony Ericsson k850
Sony Ericsson Satio
iphone 4s
Nokia N8
και τωρα Nokia Pure View Nokia Lumia 1020 Samung k Zoom….
σαν τα Nokia Pure View,Nokia Lumia 1020 και Sony Ericsson Satio δεν……..

stefanos6750

Πολύ ωραίο άρθρο. Ένα κινητό της sony ericsson που θα ήθελα να προσθέσω στη λίστα είναι το K850. Είχε κάμερα 5ΜΡ αλλά πιστεύω ότι ήταν η καλύτερη κάμερα που είχε βάλει η sony την εποχή εκείνη.

Spiros

Πραγματικα το αρθρο ξυπναει τις καλυτερες αναμνησεις.
Καποιες συσκευες τις προλαβα κι εγω με τη σειρα μου και πραγματικα θα μεινουν στην ιστορια.
Ως εφηβος τοτε (1990), δε θα ξεχασω τα,

Sony Ericsson

K750i
K800i
K850

Nokia

3310
3330
5100
6600
N73 Music Edition (Black) 2 Ηχεια , 3.2 καμερα, ραδιο, επεκταση μνημης στα 2 gb. αγαπημενο <33

Motorola

razor K1

Αυτο που αξιζει να πω και δεν ειδα καποιον να το αναστοριθει και να πει, θυμαμε ολοι οι πιτσιρικαδες με τα κινητα στο σχολειο ανταλασαμε στα διαλειματα εικονες , mp3 & videos και νιοθαμε ωραια.

Σημερα στα 25 μου, κατοχος ενος Samsung Galaxy S4 ειμαι υπερ ευχαριστιμενος με τιν προοδο τις τεχνολογιας διοτι ηλικρινα εχεις τον κοσμο στην παλαμη σου οτι κι αν αυτο εχει σημασια. Εχω φτασει σε σημειο να καταργω τον Η/Υ απειρες φορες. Καποτε ενα κινητο ηταν απλα ενα εργαλειο δουλειας και καταφεραν να το κανουν αναποσπαστο κομματι τις ζωης μας. Αυτο μου φερνει ομως λιγες ανυσιχιες..

Nicklaus

@spiros Ποιό απο αυτά που λές βγήκε το 1990? ακόμα και το παλαιότερο που γράφεις (3310)
έχει βγεί το 2000

Spiros

@Nicklaus

To 1990 geni8ika egw..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Google Google Pixel

Google Pixel 9 Pro: Διέρρευσαν πραγματικές hands-on εικόνες

Η Google περιμένουμε να κυκλοφορήσει το λιγότερο τρία smartphone τον ερχόμενο Οκτώβριο,  τα Pixel 9, Pixel 9 Pro και Pixel 9 Pro XL.

Smartphones featured Galaxy Samsung

Samsung Galaxy Z Flip 6: Λίστα benchmark επιβεβαιώνει specs

Μια νέα λίστα benchmark επιβεβαιώνει κάποιες από τις προδιαγραφές που περιμέναμε για το Samsung Galaxy Z Flip 6.

Smartphones featured Galaxy Samsung

Samsung Galaxy M15: Αυτή θα είναι η τιμή του στην Ευρώπη

Το Galaxy M15 της Samsung έγινε επίσημο τον περασμένο Μάρτιο, στη συνέχεια έφτασε στην Ινδία και τώρα ετοιμάζεται για την Ευρώπη.

Smartphones featured Nothing

H Nothing ενσωματώνει το ChatGPT της OpenAI στα τηλέφωνά της με το Nothing OS 2.5.5

Το Nothing Phone (2a) έχει ήδη πάρει το Nothing OS 2.5.5 με βελτιώσεις κάμερας, διορθώσεις σφαλμάτων και το security patch Απριλίου.