Ανέπαφες πληρωμές με το κινητό στην Ελλάδα [video]

Σύντομα θα μπορούμε και στην Ελλάδα να πληρώνουμε με το κινητό μας τηλέφωνο μέσω της τεχνολογίας ανέπαφων συναλλαγών και την τεχνολογίας NFC. Στο Techblog έχουμε στα χέρια μας την κάρτα SIM με NFC που ενσωματώνει τα στοιχεία μιας προπληρωμένης κάρτας (prepaid) και προεγκατεστημένο το απαιτούμενο application.

Πραγματοποιήσαμε τις πρώτες μας πληρωμές μας με το κινητό και το καταγράψαμε σε βίντεο.

Update: Η συγκεκριμένη υλοποίηση ανέπαφων πληρωμών που δοκιμάζουμε όταν θα γίνει εμπορικά διαθέσιμη θα απαιτεί από τον χρήστη να έχει λογαριασμό σε τράπεζα και να εκδόσει μια πρωπληρωμένη κάρτα τα στοιχεία της οποίας θα ενσωματωθούν σε μια καρτα SIM με NFC. Το smartphone που θα χρησιμοποιηθεί θα πρέπει και αυτό να έχει NFC και εγκατεστημένη την εφαρμογή που θα χρησιμοποιεί η τράπεζα για τις ανέπαφες πληρωμές.

Ανέπαφες πληρωμές με το κινητό στην Ελλάδα, Ανέπαφες πληρωμές με το κινητό στην Ελλάδα [video]

Ανέπαφες πληρωμές με το κινητό στην Ελλάδα, Ανέπαφες πληρωμές με το κινητό στην Ελλάδα [video]

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

21 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
man

Ποιό κινητό είναι αυτό?

gericho

Μια στιγμή γιατί δεν ξέρω:

Να φανταστώ ότι 1) αρκεί ένα κινητό να υποστηρίζει NFC
και 2) με την κατάλληλη κάρτα SIΜ
οι ανέπαφες συναλλαγές λειτουργούν ανεξαρτήτως πλατφόρμας ή εφαρμογών;
Ή όχι;

Κάτι εφαρμογές πορτοφόλι έχουν καμία σχέση;

Να υποθέσω παίζουν και ρυθμίσεις που τις σετάρεις, και από πριν αλλά και την ώρα που επιβεβαιώνεις τη συναλλαγή;

Sorry για τις ερωτήσεις.

Γιώργος

Γιατί θα πρέπει η ταυτοποίηση να γίνεται με χρήση καινούργιας SIM από συγκεκριμένο provider;

Πιστεύω ότι η διπλή ταυτοποίηση θα πρέπει να γίνεται με χρήση του IMEI του κινητού και κάποιου PIN της συνεργαζόμενης τράπεζας.

Thodoris

Θα εμπλέκεται δηλαδή και ο πάροχος στη διαδικασία;; Αρνητικό μου φαίνεται αυτό το στοιχείο. Επίσης, σε τι διαφέρει από πχ το google wallet ή αλλες εφαρμογές που εισαγάγεις τα στοιχεία της κάρτας σου στην εφαρμογή; Προσφέρει περισσότερη ασφάλεια;;

valtiel

Υπάρχει το tap n pay της alpha bank σε συνεργασία με τη Vodafone εδώ και λίγο καιρό.
https://www.alphabankcards.gr/tapnpay

Γιώργος

Μιλάμε για αυτή την υπηρεσία;

https://www.vodafone.gr/portal/tapnpay

Valtiel

Ναι Γιώργο αυτό είναι.

Λεωνίδας

Δηλαδή το πρόβλημα των περισσοτέρων μας είναι το πώς θα πληρώσουμε? Α…γι’αυτό λήγουν οι λογαριασμοί…! Πλάκα πλάκα αυτά που παλιά θεωρούσαμε γραφικά και δεισιδαιμονίες για τσιπάκια κλπ μου φαίνεται ότι σιγά σιγά θα τα ζητάμε εμείς στο τέλος! Δακτυλικά αποτυπώματα, βραχιολάκια, smart watches, μου θυμίζουν ταινίες που έβαζαν σε φυλακισμένους τέτοια άλλων πλανητών…

rafael

@κωστα καλημερα. δλδ για να καταλαβω θα πρπει να παμε να παρουμε αλλη sim και μετα να κανουμε τα υπολοιπα???ααπτο θα παει με δεδομενου οτι τχνολογικα θα ειναι πολυ δυσκολο να παω στη cosmote να παω να παρω sim να παω στη τραπεζα να φτιαξω κωδικους για e banking να παω στιο ε banking να κανω prepaid card να παρω τους κωδικους να τους αποθηκευσω για να κανω αγορες σε μερικα καταστηματα στην ελλαδα(και κυριως στο ηρακλειο το οποιο ειναι τεχνολογικα αναπηρο)….δλδ στην paypall ειναι σχετικως ηλιθιοι που με ενα απλο μαιλ και κωδικο κανεις τα παντα!!! και μιλαμε εγω που τα παραπανω τα χω κανει ολα και ειμαι ανετος με αυτα και ρωταω μια φιλη μου που εχει iphone για τι παροχο εχει και μου απανταει iphone 5s…eleos!!!

Γιαννς

Και καπως ετσι σκοτωνεται μια φανταστικη τεχνολογια που θα μπορουσε να διευκολυνει πολυ τις συναλλαγες.

Τι δουλεια εχει να ανακατευονται με την SIM του παροχου? Το κινητο εχει NFC, τι χρειαζεται μια NFC SIM? Εγω σημερα θελω να πληρωσω με Πειραιως και αυριο με Eurobank client… τι σημαινει αυτο? Δεν θα μπορώ επειδη η SIM με δεσμευει?

Κριμας… κακιστη υλοποιηση αν προσπαθουν ετσι να μας δεσουν σε δικη τους πλατφορμα. Μακαρι να προχωρησει κανα Google Wallet or something στην Ευρωπη. Δεν χρειαζομαστε νταβάδες στο κινητο.

almir

Όχι νταβάδες αλλά και νταβατζήδες δεν χρειαζόμαστε καθόλου μπορώ να πω !

john john

Είμαι ένα τσιπάκι τόσο δα… που θα σε οδηγήσει στη σκλαβιά.. :p

https://www.youtube.com/watch?v=qszy_viUn94

kkalog

και γιατί να μπει κανείς σε όλη αυτή τη φασαρία και να μη χρησιμοποιήσει κατευθείαν την “ανέπαφη” (τι μετάφραση και αυτή του “contactless”) προπληρωμένη κάρτα που κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα χωρίς να μπλέκει με κινητά και sim? (άσε που είναι και πάντα διαθέσιμη η κάρτα χωρίς να ανησυχείς αν έχεις μπαταρία ή όχι …)

Manosmarkakis

Κωστα καλησπερα, υπαρχει ανωτατο οριο αξιας συναλλαγων? Παρατηρω οτι οι συναλλαγες που μας δειχνεις ειναι για μικροποσα, 8 € και 10 €. Επισης τι ασφαλεια εχει το ολο συστημα? Πως ξερω εγω οτι οταν περπατω στο δρομο καποιος δεν θα μου χακαρει το κινητο και θα μου αδειασει τον τραπεζικο λογαριασμο?

Αλκης

Απο οτι καταλαβα η sim θα εχει μεσα της καποιο κωδικο ο οποιος ταυτοποιει εμας προσωπικα με τα στοιχεια που εχουμε δηλωσει οταν πηραμε την σιμ οποτε οταν πας εσυ και κανεις καποια πληρωμη στελνει και αυτο τον κωδικο της σιμ για να καταλαβει η τραπεζα οτι εισαι εσυ οντως και δεν ειναι κανενας αλλος που βρηκε τα νουμερα της καρτας τα περασε στο κινιτο και πηγε για ψωνια!

Denis

Το όλο εγχείρημα μου φαίνεται ανούσιο έως βλακώδες.
Τι δουλειά έχει η nfc SIM να υπάρχει όταν ήδη υπάρχουν ευκολοτατοι τρόπο μέσω apple pay ή Google wallet όπου μπορείς να περάσεις ο,τι κάρτα γουστάρεις κ όχι από συγκεκριμένη τραπεζα και με την ευκολία να τις έχεις όλες σε μια συσκευή.
Θα αφήσω μια πισινή χωρίς αφορισμούς ακόμα στο όλο εγχείρημα αφού και οι ίδιοι ιθύνοντες πιστεύω προσπαθούν να πιάσουν τον παλμο στις προτιμήσεις των πελατών πάνω στο όλο εγχείρημα.
Μέχρι στιγμής όμως το συγκεκριμένο μοιάζει σα να πας Κρήτη μέσω Καβάλας.
Ιδέες υπάρχουν ήδη.Η τεχνολογία επίσης.Η επιτυχία όμως θα εξαρτηθεί από τον τρόπο υλοποίησης.Η συγκεκριμένη μέχρι στιγμής μου μοιάζει επιεικώς μπαγκαλιστικη κ δεσμευτική

Επαμεινώνδας

H νέα sim είναι ουστιαστικά η prepaid κάρτα. Μπορούν να γίνουν και πληρωμές για μικρά ποσά (πχ εως 20€) χωρίς πληκτρολόγηση πιν και για μεγαλύτερα απαιτείται. Ακόμα και με κλειστό κινητό λόγω του chip nfc περνάνε συναλλαγές.

rafael

@επαμεινωντας ε πιο το νοημα να εχει το κινητο nfc. Καμια λογικη ετσι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software featured Google Google AI

Google Maps: Θα οργανώνουν τα ταξίδια σου ευκολότερα χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη

Πολλές αλλαγές στην πλατφόρμα Google Maps ανακοίνωσε πως κάνει η εταιρεία, συμπεριλαμβανομένης μιας ενημέρωσης με τεχνητή νοημοσύνη.

Smartphones featured vivo vivo Android smartphones

vivo X Fold 3 Pro: Teardown βίντεο αποκαλύπτει το εσωτερικό του πιο λεπτού αναδιπλούμενου στην αγορά

Το ολοκαίνουργιο vivo X Fold 3 Pro είναι το πιο κομψό νέο αναδιπλούμενο που κυκλοφορεί στην Κίνα και πιθανώς να το δούμε και σε άλλες αγορές.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone SE 4: Η ΒΟΕ μάλλον θα κατασκευάζει το OLED πάνελ των 6,1 ιντσών

Η κινεζική BOE, ένας από τους συνεργάτες της Apple, θα είναι ο προμηθευτής πάνελ OLED για το iPhone SE τέταρτης γενιάς.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 16 Pro: Φήμες ότι φτάνει σε Space Black και Rose αποχρώσεις

Νέα φήμη υποστηρίζει πως το iPhone 16 Pro (και το iPhone 16 Pro Max μαζί του) θα φτάσει σε νέες αποχρώσεις Space Black και Rose.