Υπερβολική η επιβάρυνση των καταναλωτών από τους φόρους στην κινητή τηλεφωνία

Υπερβολική επιβάρυνση των καταναλωτών και απώλεια εσόδων για το κράτος εξαιτίας του τρέχοντος φορολογικού μοντέλου των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, καταδεικνύει πρόσφατη μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και της ICAP.
Το πρόβλημα εντοπίζεται στην εξαιρετικά υψηλή φορολόγηση των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, την υψηλότερη στην Ευρώπη.

Πρακτικά, το 42% των λογαριασμών συμβολαίων και το 35,5% των καρτοκινητών αντιπροσωπεύουν έμμεσους φόρους που εισπράττονται από το κράτος. Ουσιαστικά, οι συνεχείς αυξήσεις του τέλους κινητής τηλεφωνίας αντισταθμίζουν τις μειώσεις των τιμών κινητής τηλεφωνίας, επιβαρύνοντας σημαντικά τους λογαριασμούς των καταναλωτών.

Μετά τις τελευταίες αυξήσεις στο τέλος κινητής τηλεφωνίας και τις προβλεπόμενες αυξήσεις στο ΦΠΑ, η φορολογική επιβάρυνση αυξάνεται από 40% έως 100% σε κάποιες περιπτώσεις (δείτε παρακάτω σχετικό πίνακα).

, Υπερβολική η επιβάρυνση των καταναλωτών από τους φόρους στην κινητή τηλεφωνία

Σημαντικές όμως είναι και οι απώλειες εσόδων του Κράτους. H τρέχουσα υπερβολική φορολογία έχει σαν αποτέλεσμα τη χαμηλότερη χρήση των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, πράγμα που μεταφράζεται σε μειωμένα έσοδα για το κράτος και πιο συγκεκριμένα σε: μείωση της συνεισφοράς του Κλάδου στο ΑΕΠ κατά 17%, μείωση των θέσεων εργασίας στον Κλάδο κατά 17 χιλ., μείωση κατά €70εκ. της συνολικής συνεισφοράς του Κλάδου στα δημόσια έσοδα και τις ασφαλιστικές εισφορές, σε σχέση με το 2009.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ενδεχόμενη μείωση του ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας θα είχε πολλαπλά θετικά οφέλη τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για την πορεία των δημόσιων οικονομικών, καθώς θα οδηγούσε σε ενίσχυση της χρήσης και κατά συνέπεια σε υψηλότερα έσοδα από ΦΠΑ. Παράλληλα, η χαμηλότερη φορολογία θα επέτρεπε τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της ανεργίας, αλλά και στην άνοδο των εσόδων από φόρους εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές. Συγκεκριμένα, εκτιμάται πως μείωση του ειδικού τέλους κατά 25% θα ενίσχυε τη συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ κατά μισή μονάδα, στο 1,6%, με τη δημιουργία 4 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας και καθαρή αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά €3 εκ.

Το τρέχον φορολογικό μοντέλο των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας οδηγεί την αγορά σε δραματική συρρίκνωση και κατά συνέπεια σε μείωση των κρατικών εσόδων. Μόνο η υιοθέτηση μιας νέας φορολογικής πολιτικής απέναντι στο κλάδο, που να βασίζεται σε μακροπρόθεσμο σχεδιασμό θα επιτρέψει στην κινητή τηλεφωνία, έναν από τους πιο σημαντικούς κλάδους της οικονομίας, να εκπληρώσει τον ευρύτερο ρόλο του απέναντι στους πολίτες και την οικονομία.

Λίγα λόγια για την ΕΕΚΤ
Η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας – ΕΕΚΤ ιδρύθηκε το 2008. Στόχος της ΕΕΚΤ είναι η προβολή και η αναγνώριση της προσφοράς των κινητών επικοινωνιών στην ποιότητα ζωής των πολιτών, στη βελτίωση της παραγωγικότητας και στην ανάπτυξη της χώρας. Επίσης, η μελέτη, παρακολούθηση και υποστήριξη θεμάτων της εν γένει αγοράς κινητής τηλεφωνίας, καθώς και η εκπροσώπηση σε φορείς και ενώσεις του ευρύτερου τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
giannis

όταν παίρνεις μέτρα χωρίς να έχεις κάνει μελέτες πρίν αυτά είναι τα αποτελέσματα

Marios Basileiou

Καλα επαθαν τοτε που εχασαν αρκετο κοσμο και δεν ειχα τα ιδια ή περισσοτερα κερδη αυτη την χρονια!!Οποιος θελει τα πολλα χανει και τα λιγα!!Ειναι αδιανοητο αυτο που γινεται στην Ελλαδα σημερα και ελπιζω να μην καταντησουμε και εμεις ετσι στο μελλον(Κυπρος).Δεν γινεται να κανεις τα δικα σου,να τρως τοσα λεφτα και να χρεωνεσαι συνεχεια και να προσπαθεις να τα βγαλεις απο τον απλο λαο που στο κατω κατω περνει τα ιδια και λιγοτερα απο πριν!!Δεν υπαρχει λογικη σε αυτην την οικονομικη στρατηγικη που ακολουθουν και δεν θα υπαρξει καλη καταληξη στο τελος!!!Ολα καταρρεουν αυτη την στιγμη σταδιακα και μονο ενα θαυμα θα σωσει την Ελλαδα!!Ελπιζω να βαλουν μυαλο οι ”αρμοδιες αρχες” πριν ειναι πολυ αργα!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet EEKT

Ελλάδα, κινητή τηλεφωνία: Μέσος όρος 82.5 Mbps Download και 16.8 Mbps Upload

Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Ookla, η χώρα μας καταλαμβάνει την 17η θέση παγκοσμίως στην πιο πρόσφατη μηνιαία έκθεση Speedext Global Index.

Business EEKT

Ενδεχόμενο επιβολής επιπλέον φόρων στην Κινητή Τηλεφωνία;

Σε συνέχεια δημοσιευμάτων στον Τύπο σχετικά με ενδεχόμενη αύξηση του ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) αναφέρει ότι αυτή θα αποτελεσει μια επιπλέον μεγάλη επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό των ελληνικών νοικοκυριών για ένα αγαθό πολύτιμο και απαραίτητο όπως η επικοινωνία.

Smartphones COSMOTE EEKT Vodafone

Ελλάδα, Ο κλάδος της κινητής τηλεφωνίας στο νέο περιβάλλον [μελέτη]

Συνεχίστηκε η φθίνουσα πορεία του Κλάδου της Κινητής Τηλεφωνίας στην Ελλάδα και για το έτος 2010, όπως δείχνει η νέα μελέτη 2011 που εκπόνησε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η ICAP για την Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (EEKT).

Business EEKT

Σημαντικές καθυστερήσεις στην αδειοδότηση των σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας

Λιγότερο από το 50% των αιτήσεων για την περιβαλλοντική αδειοδότηση σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας, έχουν εξεταστεί από τη Διεύθυνση ΠΕ.ΧΩ της Περιφέρειας Αττικής τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προθεσμίες που ορίζει η νομοθεσία και κατά παράβαση του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας.