Πρόστιμα 5 εκ. ευρώ σε Cosmote, Vodafone και WIND για πλημμελή ενημέρωση καταναλωτών

H EETT (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) επέβαλε στις τρείς εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, Cosmote, Vodafone και WIND πρόστιμα συνολικού ύψους 5 εκατομμυρίων Ευρώ. Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν για παραβάσεις των υποχρεώσεων περί ορθής ενημέρωσης των καταναλωτών.

Και συγκεκριμένα για την αύξηση, στο διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2009, του ελαχίστου χρόνου χρέωσης κλήσεων και βιντεοκλήσεων από 30 σε 45 δευτερόλεπτα. Η αύξηση αυτή συνεπάγεται αντίστοιχη οικονομική επιβάρυνση για περίπου 4.2 εκατομμύρια συνδρομητές συμβολαίου. Το επιβληθέν με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας πρόστιμο ανέρχεται σε 2 εκατομμύρια ευρώ για καθεμία από τις εταιρείες Cosmote και Vodafone, που είναι το ανώτατο προβλεπόμενο από τη νομοθεσία, και σε 1 εκατομμύριο ευρώ για τη WIND.

Μετά από ενδελεχή έρευνά της σε όλα τα διαθέσιμα πακέτα εμπορικών προσφορών των τριών εταιρειών προς ιδιώτες και επιχειρηματικούς πελάτες, και ύστερα από ακροάσεις, η ΕΕΤΤ διαπίστωσε ότι παραβιάστηκαν οι διατάξεις περί προστασίας του καταναλωτή, της τηλεπικοινωνιακής νομοθεσίας, του Κανονισμού Γενικών Αδειών και του Κώδικα Δεοντολογίας.

Οι διατάξεις αυτές απαιτούν, σε περίπτωση μονομερούς τροποποίησης συμβατικών όρων από τις εταιρείες-παρόχους, τη σαφή, απλή, κατανοητή, εύκολα προσβάσιμη και μη παραπλανητική ενημέρωση των συνδρομητών τους. Πλην όμως, ο τρόπος γνωστοποίησης από κάθε εταιρεία της δυσμενούς για το καταναλωτικό κοινό αύξησης της ελάχιστης χρέωσης των υπηρεσιών της, κρίθηκε από την ΕΕΤΤ ως ανεπαρκής, σε κάποιες περιπτώσεις παραπλανητικός, και μη σύμφωνος με τις ανωτέρω διατάξεις.

Το ύψος του προστίμου καθορίστηκε, με βάση τον αριθμό θιγομένων συνδρομητών κάθε εταιρείας, τη βαρύτητα της παράβασης ανά περίπτωση, και τη στέρηση της δυνατότητας καταγγελίας των συμβάσεων από τους συνδρομητές, οι οποίοι είδαν ξαφνικά να αυξάνονται εν αγνοία τους οι μηνιαίοι λογαριασμοί τους.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

11 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Loukas C. L

epitelous kapoios tous anagkazei na plirwsoun..an itan mono auta 8a itan kala..2 xronia twra p exw simvolaio tous til 15 fores giati alla mou eixan kanei prosfora kai otan ekana simvolaio 3afnika alla3an..ka8e fora kai kati allo..etsi na ginonte elegxoi kai na iparxei swstos organismos prostasias tou politi etsi wste oi eteries na valoun nou!!!

xrhstos

kallla ta les file mou emena mou aklisan simboleo kai PLASTOGRAFISAN tin ypografi mou me apotelesma na mou klisoun megalitero simboleo apo to kanoniko kai mou ir8e ligargiasmos 694 EYRO

Στέλιος

Επιτέλους….

Σε έναν κόσμο σαν και αυτόν, λίγη έστω δικαιοσύνη….

xristos aigio

ΚΑΛΑ ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΑΝ ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΚΑΝΟΥΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΧΡΕΩΝΟΥΝ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΣ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!!

orestis

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ.. 2 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΕΚΑΣΤΟΣ Κ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΕΠΑΘΑΝ ΤΙΠΟΤΑ! ΧΑΧΑ ΚΑΛΟ! ΕΙΝΑΙ ΣΑ ΝΑ ΛΕΝΕ ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΣΟ ΠΟΛΙΤΗ ΣΚΑΣΕ Μ 40 ΕΥΡΩ ΠΡΟΣΤΙΜΟ.. ΜΕ ΜΟΝΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΟΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΜΕΣΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΠΟ 150 ΔΙΚΑΣΤΗΡΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΣΤΟ 1/10!! ΝΑ ΠΑΕΙ 200.000 ΔΛΔ.. Κ ΠΟΛΥ ΛΕΩ! ΨΕΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ!

kostas

kalla ta leei o orestis

loula

πφφ τι να πεις,κ να τα πληρωσουν παλι τα ιδια θα κανουν

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΚΑΛΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ…

jim

Παιδιά, τα πρόστιμα αυτά είναι σκέτη κοροϊδία… Πέρα από το γεγονός (όπως ανέφερε φίλος παραπάνω) ότι οι εταιρείες μειώνουν με εφέσεις το ποσό σε μηδαμινά επίπεδα, αν υποθέσουμε ότι πληρώνουν τα ποσά που αναφέρονται, είναι τα κέρδη τους από την εκάστοτε παράτυπη δραστηριότητά τους για διάστημα 10 ημερών…

Δηλαδή, αν μία εταιρεία αποφασίσει να κάνει κάτι παράτυπο/παράνομο το οποίο θα της αποφέρει ΚΕΡΔΗ της τάξεως των 5 εκατομμυρίων σε ένα μήνα (προσοχή: τα ΕΠΙΠΛΕΟΝ κέρδη από την παράτυπη δραστηριότητα, όχι τα συνολικά), πιστεύετε ότι θα κολλήσει στο πρόστιμο των 2; Με τις πλάτες της ΕΕΤΤ τα κάνουν όλα, τα πρόστιμα είναι στάχτη στα μάτια…

Τρανή απόδειξη, ότι αντί για πρόστιμο (μόνο), δεν επιβάλλουν την αναστολή της εκάστοτε παράνομης πράξης… Καρτέλ….

leya

Το να επιβαλλεται προστιμο 2χρονια αργοτερα, προσωπικα,το βρισκω απαραδεκτο. Οσο δεν υπαρχει αμεσος ελεγχος, οι καταναλωτες θα ειναι παντα τα εξιλαστηρια θυματα. Οχι πως μου κανει εντυπωση φυσικα. Στο βωμο του χρηματος,οι αξιες εξανεμιζονται…

stratos

Μήπως κάποιος-α γνωρίζει πως χρεώνεται το Simple Fi και πως μυστηριωδώς εξανεμίζονται
αστραπιαία τα 50 Giga Bite ??
Ευχαριστώ
Καλημέρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Vodafone

Vodafone RED: Προσφορά για την πιο ρομαντική γιορτή του χρόνου

Με την ενεργοποίηση δύο νέων συνδέσεων, όλοι οι νέοι ιδιώτες συνδρομητές συμβολαίου Vodafone RED 5GΒ γιορτάζουν την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Internet COSMOTE

Pαyzy pro: Νέα εφαρμογή για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ήδη περισσότερες από 400 επιχειρήσεις αξιοποιούν καθημερινά τα οφέλη του payzy pro, τέσσερις μόλις μήνες μετά την εμπορική του διάθεση.

Internet Vodafone

Vodafone: Απεριόριστα data για 5 ημέρες μόνο με 1,90€ και κλήρωση για 4 iPhone 15 Plus

Η Vodafone προσφέρει απεριόριστα data για 5 ημέρες μόνο με 1,90€ ώστε όλοι οι συνδρομητές να μοιραστούν τις μοναδικές στιγμές των χειμερινών εμπειριών τους χωρίς περιορισμούς.

Business Vodafone

Vodafone Posidonia: Ολοκληρώθηκε η χαρτογράφηση σε Πάρο και Αντίπαρο

Με τη χρήση εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας, χαρτογραφήθηκαν συνολικά 174,57 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκτασης βυθού, μέσα από 58 υποθαλάσσιες λήψεις περιμετρικά των νησιών, συνολικής διάρκειας 20,3 ωρών.