Η έρευνα της Κομισιόν για πιθανή συνωμοσία των παρόχων εγείρει ερωτήματα

Η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ερευνήσει το ενδεχόμενο συνωμοσίας μεταξύ των 5 μεγαλύτερων παρόχων υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας εγείρει ερωτήματα για το σκοπό της, ενώ ταυτόχρονα προκαλεί συζητήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι στον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε, ότι το GSM ξεκίνησε το 1982 από την Ευρώπη και άλλαξε μια για πάντα τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνεί το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού. Θεωρείται από πολλούς ότι αυτό για το οποίο κατηγορούνται οι 5 μεγάλοι πάροχοι (Telefónica, Deutsche Telekom, Vodafone, France Télécom και Telecom Italia), ουσιαστικά το έχει κάνει μόνη της η Ε.Ε. όταν υιοθέτησε το πρότυπο GSM, καθορίζοντας το πώς ακριβώς θα συνδέονται τα κινητά τηλέφωνα στα Mobile δίκτυα. Οι πάροχοι θεωρείται ότι δημιουργούν ένα τραστ απέναντι στην Google και την Apple, μέσα από μυστικές συναντήσεις και ομάδες εργασίας.

Το ίδιο λέγεται ότι κάνουν και οι 5 πάροχοι έναντι των αλλαγών που φέρνουν οι Google και Apple, οι οποίες και εκτιμάται ότι μπορούν να στερήσουν από εκείνους πηγές εσόδων μεταφέροντάς τες σε άλλες μορφές ασύρματης επικοινωνίας. Από την άλλη μεριά, συζήτηση γίνεται και για το timing της ευρωπαϊκής έρευνας, αφού αυτή συνδέεται στο μυαλό πολλών με την προσπάθεια της Κομισιόν να κάνει τους παρόχους να μειώσουν τις τιμές.

Η ψηφιακή ατζέντα 2020 της Ε.Ε. θέλει να έχουν όλοι πρόσβαση στις ευρυζωνικές υπηρεσίες με ταχύτητες τουλάχιστον 30 Mbps, κάτι που μέχρι το 2011 απολάμβανε μόλις το 5% των Ευρωπαίων πολιτών.

, Η έρευνα της Κομισιόν για πιθανή συνωμοσία των παρόχων εγείρει ερωτήματα

Πηγή

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
angelos

Όταν λέμε ευρυζωνικές υπηρεσίες Κώστα…?

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Vodafone

Vodafone RED: Προσφορά για την πιο ρομαντική γιορτή του χρόνου

Με την ενεργοποίηση δύο νέων συνδέσεων, όλοι οι νέοι ιδιώτες συνδρομητές συμβολαίου Vodafone RED 5GΒ γιορτάζουν την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Internet Vodafone

Vodafone: Απεριόριστα data για 5 ημέρες μόνο με 1,90€ και κλήρωση για 4 iPhone 15 Plus

Η Vodafone προσφέρει απεριόριστα data για 5 ημέρες μόνο με 1,90€ ώστε όλοι οι συνδρομητές να μοιραστούν τις μοναδικές στιγμές των χειμερινών εμπειριών τους χωρίς περιορισμούς.

Business Vodafone

Vodafone Posidonia: Ολοκληρώθηκε η χαρτογράφηση σε Πάρο και Αντίπαρο

Με τη χρήση εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας, χαρτογραφήθηκαν συνολικά 174,57 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκτασης βυθού, μέσα από 58 υποθαλάσσιες λήψεις περιμετρικά των νησιών, συνολικής διάρκειας 20,3 ωρών.

Business featured Public Vodafone

Vodafone-Public: Ανοίγουν παράθυρο στο αγοραστικό μοντέλο του μέλλοντος

Πυρήνας της συνεργασίας δεν είναι άλλος από την εξυπηρέτηση των νέων αναγκών του καταναλωτή, φιλοδοξώντας να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην ολοκληρωμένη εμπειρία αγορών τεχνολογίας.