Ευρωπαίοι operators, Τα Nokia Lumia δεν είναι σε θέση να ανταγωνιστούν iPhone και Android

Το σχόλιο που έχετε κάνει αρκετοί εδώ στο Techblog, “εάν τα Nokia Lumia κινητά έτρεχαν λειτουργικό σύστημα Android και όχι Windows Phone θα τα προτιμούσατε” φαίνεται ότι κάνουν και τέσσερις μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας (operators) σύμφωνα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Και συνεχίζουν σχολιάζοντας ότι η Nokia με τα smartphones της σειράς Lumia δεν έχει καταφέρει να ανταγωνστεί iPhone και Android.

Πρόσφατα το Reuters εκτίμησε ότι το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η Samsung θα περάσει στην πρώτη θέση των κατασκευαστών κινητών τηλεφώνων κατεβάζοντας τη Nokia από το θρόνο μετά από 14 χρόνια! Ποιά είναι η δική σας άποψη;

, Ευρωπαίοι operators, Τα Nokia Lumia δεν είναι σε θέση να ανταγωνιστούν iPhone και Android

Πηγή

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

12 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
'βαγγελησ'

Η nokia πως γίνεται να είναι πρώτη τόσα χρόνια; Τι πουλάει (εκτός από τα απλά κινητά); Δεν έχω δει κανένα καλό smartphone από αυτή-.- Μόνο το lumnia 800 και το N9(το οποίο το σκότωσε) αλλά δεν πιστεύω ότι είναι και για πρώτη θέση. Και παλιότερα ήταν η αγαπημένη μου εταιρία!

GiannisWST

Δε ξερουμε αν θα γινει η εκθρονιση οντως τοτε, αλλα προσωπικα δε μου αρεσουν καθολου τα wp7. Οσο και αν τα δοκιμασα, δεδομενου οτι δε μπορω αλλα λειτουργικα και προτιμω τα windows στο pc/mac, οσο γρηγορα και αν ειναι στην αποκριση. Απλα δε μου αρεσουν καθολου εμφανισιακα και θεωρω το metro μια πολυ κακη σχεδιαστικη υλοποιηση ui. Στην προσπαθεια τους να ξεφυγουν και να μην εχουν σχεση με τα αλλα λειτουργικα καπου εχασαν το ολο θεμα αισθητικης. Βεβαια αυτο ειναι προσωπικη αποψη, σε καποιους ενδεχεται να αρεσουν. Ειμαι πολυ σκεπτικος γιατι ενω πριν ελεγα οτι θα αλλαζα ταμπλετα και κινητο σε windows 8, τωρα δε ξερω τι θα κανω στο μελλον εχοντας επαφη και με τα αλλα λειτουργικα (ipad, android κινητο) αυτα τα χρονια.

ιωαννης

Η νοκια εκανε γενικα χαζομαρες και καιρος ειναι να πεσει…την σωσανε και τα φτηνα κινητα που πουλαει… αν ηθελε να μεινει πρωτη επρεπε να μπει στο παιχνιδι με το android…να δειξει οτι μπορει να παρει ανετα την 1η θεση….εγω προσωπικα και ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ αλλοι αν ηταν το lumia 800 ,n9 android θα το αγοραζανε ενω τωρα οχι…το android πουλαει ξεκαθαρα περισσοτερο…εδω σου λενε 850.000 συσκευες ενεργοποιηουνται καθε μερα..

Νικος Α.

καλο ειναι να υπαρχει ποικιλια να εχουμε επιλογες…και τελειως προσωπικα νοκια και ανδροιντ δεν θα ηταν κατι που θα μου αρεσε να δω..

Ante_Geia

Η γνώμη μου ειναι οτι η Νοκια θα έπρεπε να βάλει Android απο την αρχη … Αν και δεν καταλαβαίνω ΠΩΣ γίνετε να είναι η Νοκια πρώτη αφού δεν πουλάει ΤΊΠΟΤΑ … Φανταστείτε το Lumia πιο μεγαλο και πιο λεπτο και με Android 4.0 … Θα το αγοραζα με τη μια … Αλα αμα μου Βαζεις Windows που ουτε Skype δεν εχουν να το κανω τι?? … Για αυτόν τον λόγω έχω Galaxy S2 … μου έφυγε ο κώλος να το αγοράσω αλά πιστέψτε με αξίζει !!! Η Samsung τι νομίζετε χαζή είναι που έχει Android στις συσκευές της …!!! Πες τα ρε Ιωαννη !!! Ante_Geia τώρα !!!

Zisis

Τα Lumia ειναι ακομα νεα στην αγορα. Η ΝΟΚΙΑ με την πρωτη φουρνια Lumia εχει ως στοχο να την μαθει ο κοσμος ξανα στην high end κατηγορια μς WP λειτουργικο. Με τον ερχομο των WP8 θα δουμε πολυ περισσοτερα πραγματα.
Οσον αφορα το UI σαφως και ειναι θεμα γουστου για οτν καθενα προσωπικα. Ημουν και εγω ενας απο αυτους που εκραζαν τα tiles. Δουλευοντας ομως ενα Lumia 800 το τελευταιο μηνα εχω κολλησει. Για εμενα εχει προτεραιοτητα το simplicity, smoothness και straight-forward. Και αυτα το WP λειτουργικο τα προσφερει απλοχερα. Κανω τις καθημερινες μου δουλειες απροβληματιστα και αμεσα. Ειχα και Android και ξερω. Καθε φορα που ηθελα να κανω κατι στις ρυθμισεις εψαχνα να βρω που ειναι….Ουτε με συγκινουν τα widgets για να βλεπω ταχυτητα επεξεργαστη, RAM, θερμοκρασια κτλ….Αυτα ειναι για τους ψωνισμενους που θελουν να επειδυκνυονται (ανεξαρτητου πλατφορμας). Το iOS γιατι επιασε; Γιατι ειναι απλο, ευχρηστο και smooth. Αυτα ειναι πολυ βασικα συστατικα για να πετυχει μια πλατφορμα. Και τα WP τα εχουν ολα. Μολις θα βαλει η ΝΟΚΙΑ βαθια το χερι της σε θεματα customization και Symbian oriented λειτουργιων θα προσφερει φοβερες συσκευες.

Νίκος

Το Lumia είναι εξαιρετικό απο άποψη κατασκευής & design. Τι ποιο λογικό ο κόσμος να θέλει ενα τέτοιο κινητό στα χέρια του!

Αλλα… Οσο κι αν πιέσουν οι χρήστες δεν το βλέπω να κυκλοφορεί android version. Επειδή εχω δεί αυτή την στάση και σε blogs του εξωτερικού, προβλέπω δύο πραγματα με τα οποία μπορούν ισως να συμβιβαστούν οσοι επιθυμούν τo device τις Νοκια. Το ένα είναι να κυκλοφορήσει σύντομα κάποια android ROM ή να περάσουν μια ποιο customizable WP (πρίν 2-3 μέρες κυκλοφόρησε ενα κόλπο για να ξεκλειδώσεις το bootloader του Lumia710, για τα 800 λέγεται πως στις πρώτες παρτίδες είναι ξεκλείδωτα), αλλά αυτή η λύση δεν είναι πρακτική μιας που το Android για να παίξει καλά χρειάζεται min hardware της τάξης τών 500-600 ευρο. Πάνω στο lumia θα είναι laggy και θα χρειάζεται φόρτιση κάθε 12 ώρες.
Το δευτερο είναι να περιμένουμε η sumsung να ΄δανειστεί΄ κάποια εξωτερικά στοιχεία απο το design του Lumia (αλλα οχι απαραίτητα και την ποιότητα κατασκευής).

Εγω μια φορά σαν κάτοχος Lumia 800 και είμαι πολύ ευχαριστημένος.

τειθε

αγαπητοι φιλοι δεν θελω να γινω ο κακος αλλα ξεχνατε κατι,η νοκια εχει καλο hardware(εχω το ν8)βλεπε 808 (τα κανει ολα).Στο κομματι του software οντως εμεινε πισω .Για να κρατησει το κοστος χαμηλα βαζει επεξεργαστες του 1ghz χρονισμενους σε 680mhz (μεγα λαθος).Ακομα,σαν προγραμματιστης που ειμαι η νοκια με υποχρεωνει να φτιαχνω προγραμματα μονο σε C++ ενω η google σου λεει γραψε σε οποια γλωσσα θελεις,αυτο εκανε το Symbian να πεθανει.Ωστοσο, με to Symbian Belle βελτιωθηκε και θα βελτιωθει (οχι σε επιπεδο android)ομως.Το ν9 τρεχει ενα λογισμικο που οσοι χρησιμοποιουν ΜΟΝΟ WINDOWS εννοειται πως δεν τους αρεσει.
Υ.Γ. αναρωτηθειτε για το hardware που εχει το κινητο σας το software αλλαζει ευκολα

lemonde

H NOKIA κάνοντας λάθος να υποτιμήσει η ίδια το Symbian 3…έπεσε το ίδιο το σπίτι της και την πλάκωσε!
Η ΝΟΚΙΑ μπορεί να είναι Νο1 εταιρεία με όποιο λειτουργικό σύστημα και να φορέσει. Το Android θα μπορούσε εύκολα να είναι επιλογή της ΝΟΚΙΑ αλλά το hardware που προτιμά η ΝΟΚΙΑ είναι customized για το software που αναπτύσσει. Πολλοί λόγοι θα οδηγούσαν τα ΝΟΚΙΑ Android σε FAIL αλλά δεν είναι της παρούσης να τα συζητήσουμε.
Θεωρώ το 900 και το 808 φοβερά κινητά και αν τα προωθήσει κατάλληλα θα γίνει χαμός στην αγορά. Τώρα ο κόσμος που είδε τι σημαίνει LG, Samsung και Κινέζικα δε θα αντισταθεί να δώσει 50Ε παραπάνω για ένα ΝΟΚΙΑ.

panos13

Μαλλον το ερωτημα ειναι λιγο ατοπο.Η θεση μιας εταιρειας δεν καθοριζεται μονο απο μια σειρα τηλεφωνων αλλα απο πολλους παραγοντες.Επιπλεον τα lumia και γενικοτερα τα Windows phones ειναι ακόμα στην αρχη τους αφου ακομα δεν εχουν φθασει ουτε τις 100.000 εφαρμογες,με πολυ καλο ρυθμο αναπτυξης βεβαια.Επισης ειναι κριμα να θαβουμε συνεχεια την nokia.Πρεπει να περιμενουμε λιγο.Το lumia 900 πουλαει τρελα στην αμερικη και ειδη δειχνει να τα πηγαινει καλυτερα σε σχεση με το 800.Το λειτουργικο εχει τις βασεις και μπορει ανετα στο μελλον να ανταγωνηστει το android και ios.Το μεγαλο στοιχημα ειναι τα windows 8.Oλοι μας θελουμε να δουμε κατι ποιο “ζωντανο”,με περισσοτερο χρωματα και ποιο πολυ παραμετροποιηση.Aν αυτο η microsoft το κανει τοτε μαζι με την ταχυτητα την οποια σιγουρα διαθετουν εγω προσωπικα βλεπω να μπαινει πολυ δυνατα την νεα χρονια και να χτυπαει στα ισια τους αλλους δυο.

makis88

Αν είχε την πληρότητα εφαρμογών(δεν εννοώ τον αριθμό)του android και μερικά καλά παιχνίδια α λα ios δεν θα παιζόταν τα windows phone… Πιστεύω οτι στο τέλος θα πετύχουν μόλις ωριμάσουν λίγο ακόμη δεδομένου του ότι άργησαν να μπουν στο παιχνίδι απέναντι σε έτοιμους παίκτες… Η Nokia έχει κάνει πολλά λάθη και αξίζει να πέσει απο την πρώτη θέση μπας και αλλάξουν ceo!! Η nokia έπρεπε να παίζει με όλα τα λειτουργικά συστήματα όπως η samsung που παίζει στα smartphones με android και windows phones και bada και όταν κάποιο έβλεπε οτι μετα απο καιρό δεν της δίνει τις αναμενόμενες πωλήσεις τότε να το σκωτώσει!

lumia800 user

Όσο υπαρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός μας συμφερει όλους.. Αν δεν υπήρχαν wm δεν θα ήταν έτσι τα androids άμα δεν ήταν έτσι το IOS τα WP δεν θα ήταν έτσι και το IOS δεν θα είχε το notification bar αλά android αν δεν υπήρχε iPhone με αυτή την κατασκευή δεν θα αναβάθμιζε η HTC σε μεταλικες τις συσκευές αλλα και το n9-lumia που βγήκε τοσο ωραίο και τοσο καλο πιο στο θέμα μας τώρα η Νοκια επένδυσε στο μελλον με ρίσκο βέβαια όχι όμως τοσο μεγάλο ακομα και τα wp8 να αποτύχουν δεν νομίζετε πως η Microsoft μπορεί να ξανά αρχησει καινούριο OS από την αρχή; αυτή είναι η δουλεια της την ξέρει καλα.. Και από ecosystem σκίζει.. Ειδικά τώρα που τα συνδέει όλα μεταξύ.τους.. Όσο για το lumia 900 με χαλάει λίγο το μεγεθος. πολύ μεγάλο για 4.3 με την οθόνη όμως να έχει την λιγότερη αντανάκλαση από όλες που σημαίνει καλύτερη εικονα στον ήλιο και επίσης super amoled plus + τα φίλτρα της Nokia με καλύτερο άσπρο κλπ Για τον ανταγωνισμό τώρα νομίζω την στιγμη που μιλάμε και πριν βγει το galaxy siii και το νέο iPhone Μπορεί το Lumia να παίξει στα ίσα με τις συσκευές που κυκλοφορούν… Συνέχεια »

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Android Microsoft Windows 11

Windows 11: Τέλος η υποστήριξη για εφαρμογές Android

Η Microsoft θα σταματήσει να υποστηρίζει τις εφαρμογές Android στα Windows αλλά οι υπάρχοντες χρήστες θα πάρουν μια παράταση ενός χρόνου.

Business AI Microsoft

Mistral AI: Συνεργασία με τη Microsoft για τη γαλλική startup – Αποκάλυψε τον ανταγωνιστή του ChatGPT, Mistral Large

 Η γαλλική startup Mistral AI αποκάλυψε ένα νέο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο (LLM) που θα ανταγωνιστεί το ChatGPT της OpenAI.

Games Microsoft Xbox

Xbox: 4 αποκλειστικά παιχνίδια έρχονται σε PS5 και Nintendo Switch

H Μicrosoft ανακοίνωσε επίσημα πως τέσσερα αποκλειστικά παιχνίδια του Xbox θα γίνουν διαθέσιμα και σε άλλες κονσόλες.

Smartphones Nokia

Τέλος εποχής για τα smartphone της Nokia

Aν πήρατε το πρώτο σας κινητό τηλέφωνο κατά τη δεκαετία του 90, τότε πιθανότατα θα ήταν ένα μοντέλο της Nokia.