Α’ τρίμηνο 2010, Symbian > iPhone OS > Android > Windows Mobile

Τα Android κινητά μπορεί να ξεπέρασαν σε πωλήσεις το iPhone στην Βόρειο Αμερική, όμως σε παγκόσμιο επίπεδο το iPhone βρίσκεται πρώτο με πάνω από 3 εκ. συσκευές περισσότερες από τα Android. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει πρόσφατη έρευνα της εταιρείας ερευνών Gartner αναφέροντας επίσης ότι στην Ευρώπη το πρώτο τρίμηνο του 2010 πουλήθηκαν διπλάσια iPhone από ότι Android κινητά, ενώ από το 2006 έχει καταγραφεί μια συνολική αύξηση στις πωλήσεις όλων των smartphones της τάξης του 48,7% (54,3 εκ. συσκευές).

Το λειτουργικό σύστημα Symbian μπορεί να βρίσκεται στις περισσότερες συσκευές παγκοσμίως, λόγω των low-end μοντέλων της Nokia, όμως η πλατφόρμα δεν αναπτύσσεται όπως ο ανταγωνισμός. Το μερίδιο αγοράς του Symbian έπεσε από το 48.8% στο 44.3% το πρώτο τρίμηνο του 2010.

Το μερίδιο αγοράς του λειτουργικού συστήματος της RIM (Blackberry) έπεσε από το 20.6% στο 19.4%.

Το iPhone OS παραμένει το 3ο μεγαλύτερο, ενώ το Android OS για πρώτη φορά ξεπέρασε τα Windows Mobile καπαρώνοντας την 4η θέση. Το μερίδιο αγοράς του iPhone OS αυξήθηκε από 10.5% σε 15.4 %, ενώ αυτό του Android OS από 1.6% σε 9.6%.

Το μερίδιο αγορά του λειτουργικού συστήματος Windows Mobile έπεσε από το 10.2% στο 6.8% το πρώτο τρίμηνο του 2010 και η έρευνα αναφέρει ότι δεν φαίνεται να σώνεται η κατάσταση με το αργοπορημένο Windows Phone 7.

Συνολικά το πρώτο τρίμηνο του 2010 πουλήθηκαν 314,7 εκ. κινητά παρουσιάζοντας αύξηση 17%, σύμφωνα με την Gartner.

Πηγή

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

6 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Ariskos

Επίσης για το πού θα κινηθεί η αγορά πιστεύω θα παίξουν ρόλο και αρκετες παράπλευρες δραστηριότητες όπως τα online application stores που αναπτύσουν, όπου iphone και adroid εχουν αρχισει να υπερτερούν σημαντικά!

zeppelin

Εύχομαι να γίνει καλή δουλειά στο Bada OS και στα διαθέσιμα applications γιατί περιμένω εναγωνίως να χτυπήσω το Samsung Wave όταν με το καλό έρθει Ελλάδα… τι λέτε για αυτό;

Spyroscesarsc

zeppelin αν σ αρέσουν τα κινητά της Samsung το Bada θα το λατρέψεις! Το Bada είναι ότι πρέπει γιά αυτούς που θέλουν ένα νέο καλό κινητό και δεν τους περισσεύουν λεφτά… Εγώ γιά την σεζόν 2010-2011 σκοπεύω να αγοράσω κινητό τον ίδιο καιρό με πέρυσι (Φεβρουάριο), και έχω μαζέψει εδώ και 2 χρόνια περίπου 300 ευρώ. :p (Το περσινό το πήρα τζάμπα δίνοντας τον φοιτητικό υπολογιστή που πήρα σχεδον τζάμπα :D)
Το Wave καλό είναι αλλά θα κάνει 350-400 νομίζω και θέλω στο κινητό και qwerty πληκτρολόγιο… Οπότε μάλλον θα προτιμήσω ένα από τα 2 Bada κινητά με qwerty που αναμένεται να ανακοινώσει η Samsung και θα κάνουν περίπου 250 ευρώ… Και άμα ως τα τέλη του 2011 μαζέψω κάνα 250άρι ακόμη θα ψάξω μπας και βρω σε τέτοια τιμή κάποιο τσακισμένο από τον ανταγωνισμό hi-end & smartphone κινητό(Galaxy S PRO, OmniaPRO II, ας πούμε)!

Δες άρθρο σχετικά με τα άλλα Bada που περιμένουμε: https://www.samsunghub.com/2010/04/05/samsung-bada-roadmap-image-leaked-cheaper-bada-phones-coming-soon/

Πάντως η πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου παίζει να τινάξει τις τιμές στα ύψη… Αν οι συσκευές κοστολογηθούν πρώτα με βάση το δολάριο θα φάμε χοντρό μανίκι! 🙁

giannis

νομιζω πως το γνωστο “1 ευρω-1 δολλαριο” δεν θα αλλαξει συντομα

Αλέξανδρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple iPhone

Το αναδιπλούμενο iPhone μπορεί να φτάσει το 2027 ή και ποτέ

Το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας της Apple για το πρώτο αναδιπλούμενο iPhone έχει καθυστερήσει μέχρι το 2027.

Smartphones Google Google Pixel Pixel

Pixel 9: Κυκλοφόρησαν αποκαλυπτικά render – Θα έρθει και μοντέλο Pixel 9 Pro XL

Η Google προσθέτει ένα νέο premium μοντέλο Pixel 9 στη σειρά και θα παρουσιαστούν συνολικά τρεις συσκευές το ερχόμενο φθινόπωρο.

Smartphones featured vivo vivo Android smartphones

vivo X Fold 3 Pro: Teardown βίντεο αποκαλύπτει το εσωτερικό του πιο λεπτού αναδιπλούμενου στην αγορά

Το ολοκαίνουργιο vivo X Fold 3 Pro είναι το πιο κομψό νέο αναδιπλούμενο που κυκλοφορεί στην Κίνα και πιθανώς να το δούμε και σε άλλες αγορές.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone SE 4: Η ΒΟΕ μάλλον θα κατασκευάζει το OLED πάνελ των 6,1 ιντσών

Η κινεζική BOE, ένας από τους συνεργάτες της Apple, θα είναι ο προμηθευτής πάνελ OLED για το iPhone SE τέταρτης γενιάς.