Τα GHz είναι τα νέα Megapixel, Όσο πιο πολλά τόσο πιο καλά;

Διπύρηνα, τετραπύρηνα, πολυπύρηνα smartphones και tablets. Κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Κακά τα ψέματα, οι προγραμματιστές του λειτουργικού σύστηματος Android έχουν να φάνε πολλά καρβέλια ψωμί μέχρι να μας παραδώσουν μια αξιόπιστη, γρήγορη και ελαφριά έκδοση του συστήματος που δεν θα βασίζεται στο δεκανίκι των πανίσχυρων επεξεργαστών.

Τα πολυπύρηνα κινητά και tablets είναι ένα καλοστημένο κόλπο marketing. Οι εταιρείες μας κατευθύνουν στο να κυνηγάμε τα εξωτικά τεχνικά χαρακτηριστικά και να χάνουμε την ουσία που είναι η εμπειρία χρήσης.

Εγώ προσωπικά δεν έχω παροπίδες. Ναι μου αρέσει πολύ το iPhone και ας είναι “κλειστό” λειτουργικό σύστημα. Κλειστό σημαίνει και προστατευμένο, σημαίνει τακτοποιημένο και νοικοκυρεμένο. Ναι μου αρέσουν τα Windows Phone 7 με τις όποιες ελείψεις, δοκιμάστε κάποιο smartphone με Windows Phone 7 και δείτε πως το κινητό πάει με εσάς και όχι εσείς με τις ιδιαιτερότητες του κινητού.

Καλό το Android παιδιά, αλλά μην φανατιζόμαστε. Να προτιμάμε και να έχουμε το θάρρος να επικροτούμε το σωστό και το ωραίο όχι το trend και τη μόδα.

Τα GHz είναι τα νέα Megapixel. Όσο πιο πολλά τόσο πιο καλά; Σκεφτείτε το ξανά…
, Τα GHz είναι τα νέα Megapixel, Όσο πιο πολλά τόσο πιο καλά;

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

58 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
antonis

συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο!

επιτέλους κάποιος βλέπει τη σωστή διάσταση της τεχνολογίας.

Anastasios Spanodimitriou

Υπαρχουν και αξιολογα τηλεφωνα με Android 2.2 σε πολυ καλη τιμη κατι που δεν υπαρχει στο iPhone και στα Windows 7. Το iPad 2 γιατι ειναι διπυρηνο?
Σιγουρα δεν πρεπει να αλλαζουμε συσκευη οποτε θελουν αυτοι αλλα οι επεξεργαστες δινουν την δυνατοτητα στους Developers να φτιαχνουν πιο ποιοτικες εφαρμογες με απιαστα γραφικα κ.α.
Οτι πληρωνεις περνεις και αυτην την δυνατοτητα την εχει μονο το Android.

πανος-κορινθος

ετσι….επιτελους να πουμε τα πραγματα οπως ειναι!!! εγω γουσταρω τα lg,galaxy κτλ “πολυπυρηνα” αλλα και με το blade που εχω ΟΟΟΟΟΛΛΛΛΑΑΑΑ ΚΑΑΑΑΛΛΛΑΑΑΑ EINAI

miltiadis

Αχ αυτό το: “εξωτικά” τεχνικά χαρακτηριστικά” όποτε το διαβάζω σκέφτομαι παραλίες με άσπρη άμμο στο Malibu, στο Maui, στις Μaldives κ.ο.κ. 😛

Κώστα! εναλλακτικά δοκίμασε τα: “εξωπραγματικά”, “εξελιγμένα”, “υπερεξελιγμένα”
το σχόλιό μου εννοείται είναι με φιλική διάθεση 🙂

Πολύ καλό άρθρο και συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιό σου! Το σωστό να λέγεται!

Tony

Κι εγώ θα συμφωνήσω μέχρι ενα σημείο. Διαφωνώ ότι το κλειστό είναι και τακτοποιημένο, λάθος. Δε θα αναφερθώ στα κινητά, τα οποία σίγουρα γνωρίζεται καλύτερα απο εμένα, αλλά στα λειτουργικά συστήματα.
Μακράν το linux είναι το πιο τακτοποιημένο λειτουργικό σύστημα στον πλανήτη. Το Linux βοηθάει αφάνταστα στο να κατανοήσουμε το πως λειτουργεί ένας υπολογιστής η ένα πρόγραμμα. Μας ανοίγει τα μάτια στην τεχνολογία, μας πάει στα παρασκήνια, αρκεί βέβαια να του το επιτρέψουμε και να μην το δούμε εξ αρχής με καχυποψία η με φιλοσοφία windows.
Αναφέρω ότι είμαι επαγγελματίας προγραμματιστής σε Windows (αναγκαστικά) αλλά σπίτι κυριαρχεί μόνο το linux! -είμαι και νόμιμος έτσι 😉

ΠΑΥΛΟς

Σωστός ο Κώστας…έτσι είναι,άλλωστε εσύ Κώστα το είδες αυτό από πρώτο χέρι για το Lg εννοώ.Δεν είναι δυνατον κάθε τρίμηνο τα χαρακτηριστικά των κινητών να αλλάζουν δραστικά και να σε βάζουν στο σκεπτικό να αλλαξεις συσκευή χωρις νόημα.

Retrob

Πολύ σωστά τα λες Κώστα ότι πολλές φορές η εμπειρία χρήσης δεν έχει να κάνει με τα Ghz.

Χωρίς να θέλω να βγω offtopic, αναλύοντας γιατί η HTC έχει υπερτιμολογήσει τα κινητά της, ένσταση μου είναι μόνο ότι θα προτιμήσω σε αυτή την χρονική περίοδο αντί να πάρω ένα HTC που είναι μονοπύρηνο (π.χ. Desire HD ή Incredible S) να πάρω το LG optimus 2X που έιναι στην ίδια τιμή και πιο φτηνό και είναι καλύτερη επένδυση για το μέλλον.

SonicYouth

Συμφωνώ απόλυτα. Το android θέλει ακόμα πολυ δουλειά. Η apple παρόλο που έχει πλήρως ελεγχόμενο(χωρίς jailbreak) λειτουργικό καταφέρνει και σου δίνει μια καλύτερη αίσθηση χρήσης στις συσκευές της. Η Microsoft έχει κάνει μερικά καλά βήματα και δεν βιάζεται με τα wp7. Έχει θέσει κάποιες προδιαγραφές στους κατασκευαστές συσκευών ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα.
Η google παρόλα τα καλα του “ανοικτού κωδικα” δυστυχώς δεν έχει προσέξει κάποια πράγματα έτσι ώστε να δίνει μια σωστή εμπειρία χρήσης. Το παίρνει το android κάθε κινέζος κατασκευαστής της κακιάς ώρας και το δυσφημει. Ευτυχώς τώρα με το honeycomb δείχνει να κατάλαβε το λάθος της και δεν έδωσε τον κώδικα.

Για να δούμε ποτέ θα βγει ένας πραγματικός iPhone killer.
https://reyman.files.wordpress.com/2011/04/iphone-killer.jpg?w=455&h=1194

teodore88

τι εγινε κωστα? απογοητευτικες απο το lg? 😛 ..το χω πιασει το 2πυρινο optimus και απογοητευτκα! το UI του ειναι τοσο κακογραμμενο και δυσχρηστο που κολαει ακμ και με αυτα τα εξωτικα χαρακτηριστικα! ..θα συμφωνισω με το αρθρο! το android πρεπει να συμαζευτει και να παραδειγματιστει απο τα WP7 και η google να εξαφανισει τα βαρια και αχρηστα user intefrases..

geozaxaGR

χαχαχα Κωστα αυτο το κοματι μοιαζει με διαφημιση καταναλωτικου δανειου (Εγώ προσωπικά δεν έχω παροπίδες. Ναι μου αρέσει πολύ το iPhone και ας είναι «κλειστό» λειτουργικό σύστημα. Κλειστό σημαίνει και προστατευμένο, σημαίνει τακτοποιημένο και νοικοκυρεμένο.)Πολυ ορεο αρθρο!!!

Vasilios Bouras

Συμφωνώ και εγώ απόλυτα με αυτό το άρθρο.
Είναι δεδομένο για πολλούς ότι αυτό είναι το καλύτερο και το άλλο όχι.
Αυτό έχει τόσο επεξεργαστή και εκείνο όχι.
Εγώ λέει θέλω το καλύτερο με τις καλύτερες προδιαγραφές!
Τι να το κάνεις όμως όταν αυτό είναι πιο έξυπνο από εσένα και το έχεις μόνο για εφέ.
Σε χρησιμοποιεί και δεν το χρησιμοποιείς.
Αυτό δεν το βλέπουν πολλοί…

Paris

και εγώ συμφωνώ αλλά δυστυχώς όλες οι εταιρίες πουλάνε από το μαρκετινγκ
όπως το android που αναφέρθηκε στο άρθρο
αλλά και το iphone πουλάει από τις εφαρμογές που έχει και όχι από το hardware που έχει.
νομίζω πως τα wp7 είναι ας το πω τα καλύτερα από άποψη μαρκετιγκ και από αξιοπιστία
γιατί έχουν να δώσουν πολλά. το iphone θα μείνει πάντα iphone, τα android πάλι ενώ έχουν
την προοπτική να εξελιχθούν πολύ περισσότερο από τον ανταγωνισμό για κάποιο λόγο μένουν
στάσιμα, τι στιγμή που το hardware των android είναι μίλια μπροστά από τα άλλα.

νομίζω πως οι περισσότεροι που θα πάρουν κινητά (iphone, android, wp7)
δεν θα ασχοληθούν καν με τις έννοιες ανοιχτό-κλειστό λειτουργικό.
αυτός που θα πάρει iphone θα το πάρει για μόδα για style και για τις εφαρμογές
ο άλλος που θα πάρει android θα το πάρει για να το δοκιμάσει ή γιατί είναι αρκετά φθηνό
για wp7 δεν λέω κάτι γιατί δεν ξέρουν καν τι είναι οι περισσότεροι.

Paul

Κώστα και υπόλοιποι..

Και Ναι και Όχι, γιατι; Τα GHz, Ναι όσα πιο πολλά τόσο πιο καλά αλλα δεν φτάνει μόνο αυτο, πρέπει να υπαρχει και ενα λειτουργικο που να μπορεί να χρησιμοποιήση στο έπακρον τις δυνατοτητες του hardware, πράγμα που αυτην την στιγμή δεν γίνεται απο κανένα λειτουργικο

Ωστόσο που ανέφερες για τα WP7, πως γίνετε να ειναι μια εμπειρία χρήσης απο την στιγμην που λειπουν αρκετα απο το συγκεκριμενο λειτουργικο, για να μην αναφερθω οτι ειναι “νταβατζήδες” διοτι στο Μαρκετ των WP7 μονο 20% είναι δωρεαν εφαρμογές και για όλα τα άλλα πληρώνεις; Το ιδιο ισχύει με το Appstore με διαφορετικά ποσοστά. Στο Μαρκετ του Android οι ελευθερες εφαρμογες φτανουν το 45% μιλάμε για τέραστιο νούμερο.

Πλέον αγοράζεις λειτουργικό και οχι κινητο (καλά ενταξει, τουλαχιστον μετράει ΠΟΛΥ το λειτουργικό). Για μένα προσωπικα που ψαχουλευω και δεν με αρέσει να ειμαι κλειστός σε ένα κουτάκι..

Spiros Mtr.

Καλησπέρα,

Θα διαφωνήσω κάθετα με το ότι τα windows phone 7 είναι καλά. Δεν μου άρεσαν καθόλου από θέμα διαχείρησης, ομορφίας. Ούτε καν κινούμενα background.

Όσο για το κλειστό λογισμικό που λες, δεν κατάλαβα αν αναφέρεσαι στο Iphone OS ή γενικά στο κλειστό λογισμικό.
(Για τους υπολογιστές τουλάχιστον) Το κλειστό λειτουργικό(linux-windows) δεν έχουνε καμία σχέση.
Το ελεύθερο λογισμικό αναπτύσεται από της κοινότητα(από την όποια κοινότητα) ανάλογα με τις ανάγκες του λαού. Σ’αυτά μέσα περιέχεται υψηλή ασφάλεια και λειτουργικά συστήματα αρχείων.
Τα windows κοιτάνε να βγάλουνε λεφτά. Τους νιάζει μεν να αναπτύξουνε το λογισμικό τους, αλλά όταν βάλεις κάποιον να κάνει κάτι που δεν ξέρει απλά δεν θα το κάνει καλά.(θα το κάνει ομως για να μην χάσει την δουλιά του-με βοήθεια από το google και κανέναν απ’έξω)
Μπορώ να το αναπτύξω αρκετά αυτό το θέμα αν θες

Bouss

Λυπάμαι αλλά δεν είναι καθόλου έτσι. Η HTC έχει καταφέρει να παρουσιάσει κάτι ελαφρύ και γρήγορο σε UI χωρίς να έχει τους περιορισμούς του iOS ή των windows. Το ίδιο και το stock android. Οι κακές επιλογές αλλά και η παντελής άγνοια είναι που οδηγούν κάποιους να κρίνουν αρνητικά το android σαν σύνολο. Όποιος δεν έχει πρόβλημα να ακούει “όχι αυτό δεν μπορείς να το κάνεις” , μπόλικα χρήματα να πληρώνει υπερεκτιμημένο hardware και εφαρμογές (μιας και η αναλογία εφαρμογών επί πληρωμη/ δωρεάν είναι συντριπτικά μεγαλύτερη στο iOS), μπορεί να επιλέξει το iphone ή κάποιο windows τηλέφωνο.
Λυπάμαι αλλά επειδή το λένε κάποιοι δεν μπορώ να αγνοήσω την προσωπική μου εμπειρία εδώ και ένα χρόνο με το android αλλά κι ό,τι έχω δει στο iOS.

fred

συμφωνω με τον Bouss,εχω κ εγω την ιδια αποψη.

Κωνσταντίνος

Το trophy έχει να κλείσει (shutdown / reboot) περίπου 1 μήνα (από το NoDo update) και δεν κολλάει με τπτ… Καθημερινή ανάγνωση RSS, μουσική (via bluetooth), παιχνίδια, e-mail, chat, internet browsing, μέσω wifi ή 3g!!!

Δεν ξέρω ακόμη πως θα συμπεριφέρεται με το Mango αλλά προς το παρόν ο μονοπύρηνος είναι υπεραρκετός…

Τι άλλο μπορεί να θέλει κάποιος?

ΙΩΑΝΝΗΣ

Τελικά να δείτε που θα παρακαλάνε να γυρίσουμε πίσω στο symbian κατά τα άλλα κατηγορούν την nokia για τους επεξεργαστές να πια είναι τα καλά λειτουργικά άλλα έχουμε κολλήσει με ένα android

Νικος

@κωνσταντινος
Multitasking,flash(κι ας κολλαει,αν θες το κλεινεις),μεταφορα αρχειων μεσω bluetooth,και file manager αρκετα η να σου πω κι αλλα?

Marios Basileiou

Πιστευω ειναι λαθος να γενικευομαι τα πραγματα λογω ενος γεγονοτος!! Προφανως σπαστηκες με το LG Κωστα λογω κολληματων και σε καταλαμβαινω…το ιδιο θα εκανα και εγω!! Θα συμφωνησω μονο στο οτι “Τα πολυπύρηνα κινητά και tablets είναι ένα καλοστημένο κόλπο marketing” και οτι υπαρχουν ελαχιστα παιχνιδια/προγραμματα που εκμεταλλευονται τον εξτρα πυρηνα!!ΑΛΛΑ δεν ειναι ετσι τα πραγματα….οπως εχουν πει τα παιδια η HTC εχει κανει καταπληκτικη δουλεια στα android και γενικα το android εχει εξελιχτει παρα πολυ!!Τωρα αν βγαινουν 2-3 κινεζιες και δεν εχουν υποστηριξη και τραβανε κακα σχολια μην το γενικευουμαι!! Εγω το android πιστευω και ειμαι σιγουρος ειναι το πιο ολοκληρωμενο τωρα και το μονο που με γεμιζει εμενα προσωπικα!! Μπορει να θελει λιγη δουλεια ακομη στο να μην υπαρχουν τοσα custom launchers και τοσες εκδοσεις αλλα εγω δεν θα επερνα ενα κινητο που να εχει τετραγωνα μονοχρωμα τετραγωνακια εν ετη 2011 στην στιγμη που υπαρχουν τετοια UI https://www.appbrain.com/app/regina-3d-launcher/com.nemustech.regina ή να μην εχει τις βασικες λειτουργιες(copy-paste). Επισης δεν θα αγοραζα κινητο ακριβοτερα λογω ονοματος με χειροτερα χαρακτηριστικα απο τα αλλα στην αγορα με το οποιο να μην μπορω να κανω τις βασικες λειτουργιες,οπως αποστολη με bluetooth,κατεβασμα κτλ!!! Μαρεσει η ελευθερια να εχω πολλες επιλογες,να κατεβαζω οτι θελω, να παιρνω… Συνέχεια »

alexzzz

Το ίδιο το λειτουργικό δεν προστατεύει τους καταναλωτές… όταν δεν θέτεις όρια η κατάσταση ξεφεύγει και ο μόνος τρόπος για να προσελκύσεις νέους πελάτες είναι το (περιττό) hardware και οι διάφορες custom γεύσεις android (πχ htc sense).
Για αυτό και προτιμώ ios και wp7… η πολύ ελευθερία οδήγησε στο ότι οι νέες εκδόσεις android δεν βγαίνουν άμεσα (ενδεχομένως και καθόλου) σε όλες τις συσκευές

Γιώργος

Ο καθένας μπορεί να έχει την άποψη του σε όλα αυτά. Το παράξενο θα ήταν να άρεσε σε όλους μας το ίδιο λειτουργικό. Όλος αυτός ο ανταγωνισμός μόνο εμάς βγάζει κερδισμένους. Ο καθένας διαλέγει αυτό που του αρέσει και δικαίωμα του να λέει την άποψη του είτε συμφωνούμε με αυτήν είτε διαφωνούμε.. Και ένα σκίτσο πολύ αντιπροσωπευτικό της κατάστασης σήμερα =p

https://myfantasycomic.com/images/csection/00034%20-%20iPhone%20vs%20Android%20vs%20Blackberry%20-%20Lo.jpg

Solon

Σωστό το άρθρο αλλά η αγορά αγαπητοί κύριοι λειτουργεί διαφορετικά ότι και να λέτε. Η Google το κατάλαβε και κατάφερε να εκτοξεύσει το Android μέσα σε δυο χρόνια στην κορυφή της αγοράς. Η κίνηση με το Honeycomp ήταν απλά για να κρατηθούν οι ισορροπίες. Από τη στιγμή που το Android οδηγεί τις εξελίξεις στο smartphone hardware όλοι οι υπόλοιποι θα αρκεστούν σε μικρά κομμάτια της αγοράς. Είναι απλοί κανόνες της αγοράς που για κάποιον ανεξήγητο λόγο τα μεγάλα κεφάλια της Apple και της Microsoft ακόμα να το πάρουν χαμπάρι. Ειδικά η Microsoft είναι αδικαιολόγητη αφού ο λόγος που επικράτησαν τα PCs ήταν ο ίδιος με αυτόν που έφερε την επικράτηση του Android. TO ANOIXTO HARDWARE. ΓΙΑΤΙ, ΟΣΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΤΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΠΕΝΔΥΟΥΝΕ. Τόσο απλά. Το Dos ήταν ένα τίποτα μέχρι που η HP ξόδεψε το τεράστιο τότε ποσό του 1.000.000 $ για να φτιάξει ένα PC που έτρεχε MS-DOS χωρίς να έχει πάνω ούτε ένα εξάρτημα της ΙΒΜ! Και εγένοντο τα compatible! Και μέσα σε 2-3 χρόνια δεκάδες εταιρείες σε Αμερική Ιαπωνία Ταιβάν όλοι κατασκεύαζαν-όλοι επένδυαν στο PC hardware και το MS-DOS μέχρι που κάθε άλλη ανταγωνιστική πλατφόρμα εξαφανίστηκε και η «ψηλομύτα» Apple ταπεινώθηκε να τρέχει το λειτουργικό της σε… Συνέχεια »

Κώστας Β

Ξεκινάω με αυτά τα άρθρα για την ασφάλεια.
Δεν είναι αξιόπιστα τα android? Ε όχι και έτσι, μάλλον το αντίθετο.
https://tinyurl.com/64qy9uw
https://tinyurl.com/3nvbwpl

Προφανώς κλειστό ούτε προστατευμένο σημαίνει ούτε τακτοποιημένο. Κλειστό σημαίνει ότι σε βάζουν σε ένα τριπάκι όπου είσαι αναγκασμένος να δουλέψεις πάνω σε μια πλατφόρμα που σου προσφέρουν οι εκάστοτε εταιρίες(βλ. iTunes https://tinyurl.com/3gp4agw)

Η Apple και η Microsoft δεν κοιτάνε τα χαρακτηριστικά του hardware?
Μια από τις προϋποθέσεις των “Chassis” της MS ήταν να έχουν τον τότε δυνατότερο επεξεργαστή.
Η Apple δεν έχει top hardware στις συσκευές τις?
Ή μήπως δεν το διαφημίζει?

Καλό θα ήταν να παραθέτεις στοιχεία για κάτι που γράφεις και όχι απλά να κάνεις επιθέσεις χωρίς βάσεις.

Αυτό το άρθρο δεν θα έπρεπε να υπάρχει στο techblog.

Κώστας Te_salat

Χαίρομαι πολυ που ο Κώστας διαπίστωσε την πραγματική διάσταση των λειτουργικών έτσι όπως υλοποιούνται στα smartphones. Δεν λει τίποτα απο μόνο του τι είναι το Linux, αν είναι ανοικτο η κλειστό κλπ. Η αλήθεια είναι ότι όπως είναι διαμορφωμένο αυτη την στιγμη στα android, παρουσιάζει τρομερές αδυναμίες που κάνουν την λειτουργία του προβληματική χωρίς την υποβηθηση rooting και εφαρμογών που “κόβουν” τις πείνα του λειτουργικού για τεράστιες ποσότητες ram. Ποια συσκευη μπορει να δουλέψει μια βδομάδα χωρίς reboot και χωρίς κάθε μορφής task killers, έχοντας εγκατεστημένες 150 εφαρμογές που έχω εγω στο iphone4. Συμφωνώ επίσης και το έχω γράψει αλλου, ότι τα mobile 7 όταν ολοκληρωθούν, κάτι που πιστεύω θα γίνει στο τέλος αυτής της χρονιάς, σε συνάρτηση με ποιοτικές συσκευές ΝΟΚΙΑ, θα φέρουν τα πράγματα εκει που ήταν πριν 3 χρόνια. ΝΟΚΙΑ και apple στην κορυφή σαν εταιρείες και τα android στις φθηνές & μεσαίες συσκευές. Μπορει να κρατήσουν σαν λειτουργικο το μεγαλύτερο ποσοστό γενικώς, αλλα το σκηνικό θα αλλάξει πολυ στις κορυφαίες κατηγορίες. Η μοναδική σωστη διαχείριση ram και μπαταρίας που έχω δει σε συσκευη android είναι στο φτηνό αλλα αξιόπιστο LG optimus one. Με τον ATK στο safe, η ram πηγαινοερχεται απο το 150-210 MB free χωρίς… Συνέχεια »

Paulinho

Εγώ θα συμφωνήσω με κάποιους εδώ μέσα που είπαν τα πράματα όπως είναι. Το γεγονός ότι το Android το παίρνει ο καθένας δεν μπορώ να το δω σαν αρνητικό. Ακόμα και αν κάποιοι δεν το υποστηρίζουν σωστά. Το βρίσκω υγιές το να μπορεί ο καθένας να κάνει την δική του προσπάθεια χάρη στον Ανοιχτό Κώδικα και αυτοί που θα την κάνουν πετυχημένα θα κερδίσουν. Απλά πράματα. Από κει και πέρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να κλείσεις το λειτουργικό για να εμποδίσεις τους άλλους να “αποτύχουν”. Αντικειμενικά πάντα, όταν το Android σε όποιες συσκευές τρέχει σωστά χωρίς προβλήματα, είναι ανώτερο των iOS και των WindowsPhone. Τώρα θα μου πείτε πως ορίζετε το “ανώτερο”? Προσωπικά ορίζω ανώτερο αυτό που είναι γρηγορότερο, που δεν παρουσιάζει κολλήματα και που μπορείς να κάνεις περισσότερα πράματα. Ε λοιπόν με ένα Android κινητό όπως το Galaxy S που έχω εγώ, μπορώ να κατεβάσω ένα σωρό τσάμπα εφαρμογές στο κινητό μου, μπορώ να στείλω bluetooth να κάνω multitasking, να κατεβάζω RSS διαρκώς μέσα στη μέρα (το οποία να μου εμφανίζονται είτε στην κεντρική μου οθόνο, είτε με ειδοποιήσεις πάνω πάνω, είτε καθώς θα ξεκλειδώνω το κινητό μου), να έχω ταχύτερη πλοήγηση στο internet μέσα από τον browser του… Συνέχεια »

πετρος

α ρε συμπιαν… καποτε το κραζατε ολοι γιατι φορα μοοοοοονο 700mhz το Ν8 και τρεχει οπως τα διπυρηνα ανδροιδ… κιαυτο γιατι ειναι καλογραμμενο !

nimAR

Συμφωνώ αλλά και τα GHz παίζουν σημαντικό ρόλο σήμερα. Ναι μεν έχουμε χάσει την ουσία του θέματος (το αν μας κάνει το λειτουργικό για τις ανάγκες μας) αλλά και ένας καλός επεξεργαστής πάντα είναι χρήσιμος ιδιαιτέρα αν το λειτουργικό έχει βαριές εφαρμογές και apps στο κατάστημα που κάνουν τόσες ώρες να ανοίξουν… Συμφωνώ ότι τα iPhones έχουν ωραίο λειτουργικό και είναι και πιο εύχρηστα.
Από την άλλη στα tablets είναι απαραίτητος ο 2πύρινος επεξεργαστής αλλά όχι και στα κινητά ΕΛΕΟΣ!! Δηλαδή επειδή μπορούμε να τον βάλουμε τον βάζουμε όχι…

Ηρακλής

Υπάρχει ένα γιγάντιο λογικό σφάλμα στο όλο θέμα. (sorry κώστα). Τί σχέση έχουν τα specs ενός κινητού με το λειτουργικό σύστημα? Που κολλάει το οτι ένας πληρώνει τα μαλλιά του για διπύρηνο (και άχρηστο) κινητό, με το λειτουργικό που αυτό το κινητό τρέχει? Το android τρέχει και σε 600 και σε 800 και σε 1800 MHz.

Κωστας

Το συμπέρασμα είναι ότι οι περισσότεροι μιλούν χωρίς να γνωρίζουν κάποιο εκ των δυο λειτουργικών. Βγάζουν συμπεράσματα συμφωνα μ αυτα που έχουν ακούσει η διαβάσει.
Τον χρήστη δεν τον ενδιαφέρει το κλειστό η ανοικτο λειτουργικο.
Αυτο που τον ενδιαφέρει είναι να κανεις εύκολα γρήγορα και χωρίς προβλήματα την δουλεια του και να μην χρειάζεται να καταφεύγει στο XDA για να λύσει προβλήματα.
Αν δείτε το iPhone μου, θα καταλάβετε ότι δεν υπάρχει τίποτα κλειστό και αυτο είναι μια καραμέλα που πιπιλανε όσοι δεν θέλουν να δουν την πραγματικότητα.

Το να κατεβασεις κάτι απο το XDA για να καλύψεις κάποια ελειψη του λειτουργικού το καταλαβαίνω. Το να προσπαθείς όμως να διορθώσεις τις ατέλειες του λειτουργικού είναι αδιανόητο.
Το να κανεις root και να περάσεις κάποιο tweak, είναι μέσα στο πρόγραμμα. Όλα τα αλλα δείχνουν προβλήματα ορθής λειτουργίας.

Εκτός απο το iPhone 4 έχω και το Nexus S που τρέχει καθαρο λειτουργικο. Η συνύπαρξη τους μ έκανε να εκτιμήσω ακόμα περισσότερο το iOS.

Paul

@Κώστας, κώστα εγώ προσωπικά δεν συνάντησα την ανάγκη να καταφύγω στο XDA για να λύσω κάποιο προβλημα του Android. Και χρησιμοποιώ εδώ και 8 μήνες. Δεν μιλάμε για το λειτουργικο μόνο αν ειναι ελευθερο, αλλα και την ελευθερια που προσφέρει, πλήθος εφαρμογών, δωρέαν πανω απο όλα. Επίσης σαν λειτουργικο το iOS ειναι κλειστό εκτός και αν μπορείς να δεις ΕΣΥ και να πειράξεις πχ την CPU.

@techfan Εμ όμως οπως λες και εσυ , υπαρχουν ανθρωποι που θέλουν να παίζουν στο κινητό. Και άμεση αναγκη μπορει να μην ειναι για εσενα αλλα ειναι για κάποιον αλλον. Δεν εχει νοημα να αναλυσω τα καλά του Android σε σχέση με το iOS και WP7. Η αληθεια φαινετε στα νουμερα και τα νουμερα δεν λενε ψεματα.

Παντα φιλικά.

Paul

@techfan , Σωστό και αυτό, ας πάρουν ενα PS3, χα χα.

Τώρα για τα GHz, προς στιγμήν είναι εντελώς άχρηστα διότι δεν υπάρχουν ακόμα προγράμματα ώστε να χρειάζετε ένας διπύρινος επεξεργαστής, Ούτε καν το λειτουργικο ειναι σχεδιασμένο για δυπιρηνο ακομά. Θα βγάλουν το 2.4 που θα είναι 2.3 αλλα με υποστίριξη διπήρηνου. Και ολοι κοιταν την CPU την RAM που παραμένει ίδια; 512ΜΒ; Την μπαταρία του κινητού; Έχουμε που εχουμε προβληματα με την μπαταρια, με εναν Dual Core CPU και να μην ανεβαίνουν τα μιλιαμπέρ της μπαταρίας. Είναι καθαρά θέμα μάρκετινγκ , αλλα αυτος που δεν ξέρει θα τρέξει να το αγοράση.

SonicYouth

Εγώ πάντως iPhone έχω εδώ και κάποιους μήνες και δεν έχω πληρώσει εφαρμογή. Και πιστέψτε με έχω 12 gb εφαρμογές αυτή τη στιγμή. Πριν είχα ένα desire. Βέβαια τις εφαρμογές τις κατεβαζω αφού έχω κάνει jailbreak. Αλλα δεν νομίζω ότι είναι κάτι τόσο τραγικό το να κανείς jailbreak. 5 λεπτά μου πήρε και η εγγύηση δεν χάνεται. Άλλωστε και το android χρειάζεται να του κάνεις root για να κανείς όλα αυτά που περιγράφουν μερικοί παραπάνω.

Ο βλαχακης απλώς είπε μια γενική αλήθεια. Ότι το iOS είναι πιο σταθερό απο το αντροιντ κάτι που είναι λογικό αφού η apple σχεδιάζει το λειτουργικό και την συσκευή. Σε αυτό το σημείο η google δεν νομίζω ότι μΠορεί να κάνει πολλα πράγματα αφού έχει ανοικτό τον κώδικα και μΠορεί να το χρησιμοποιήσει οποίος θέλει και να το δυσφημισει. Και το iPhone θα γίνει διπυρηνο σε μερικούς μήνες όπως και το lg optimus αλλα εκει πιστεύω ότι θα γίνει σωστά και όχι βιαστικά αφού η apple έχει και το μαχαίρι και το καρπούζι και θα κάνει όλες τις απαραίτητες δοκιμές

Bouss

Πριν από 1 χρόνο το 1 GHz θεωρούνταν ( και ήταν ) υπεραρκετό για τα πάντα. Ξαφνικά όμως “δημιουργήθηκε” ανάγκη για HD video στα 1080, παιχνίδια με γραφικά αντίστοιχα ενός υπολογιστή κτλ κτλ. Για όσους αυτα δεν είναι ανάγκη τότε ούτε τα πολλά Ghz είναι, τη στιγμή που αποδεδειγμένα το Android τουλάχιστον γίνεται ελαφρύτερο από έκδοση σε έκδοση. Για όσους θέλουν να έχουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας θα πρέπει να πληρώσουν και το αντίστοιχο τίμημα χωρίς να παραπονιούνται. Αν δεν υπήρχε ζήτηση θα υπήρχε προσφορά;
Δε θα ξεχάσω την παρουσίαση του HTC desire S σ’αυτό το blog που ο κόσμος παραπονιόταν γιατί δεν είναι διπύρηνο. Γιατί δε ρωτούσαν αν λειτουργεί σωστά πρώτα;

Vasilis_G

Α ρε Κώστα μόλις ηρέμησαν τα πνεύματα λόγω εορτών,λίγο το αρνάκι λίγο το κοκορέτσι…γράφεις ένα άρθρο και ανάβεις τα αίματα. Να καταθέσω και εγώ την άποψή μου, ήμουν χρήστης WM και iOS έδινα μέχρι πρόπερσι για κινητά 500άρες και 600άρες και ξέρετε τι? κάποια τα βαρέθηκα και ήθελα να αλλάξω συσκευή π.χ Omnia… κάποια χάλασαν κιόλας π.χ iPhone2 κάποια άλλα τα έχω μουσειακά και τα κοιτάω βλέπε LG Optimus… εκεί κάπου είπα …αναλώσιμα είναι τελικά όλα, άλλα για έναν χρόνο και κάποια άντε για δύο,δεν τα προσέχω κιόλας να πείς, οπότε η επόμενή μου αγορά ήταν το ταπεινό-ταπεινό Blade που λόγω android κάνει τα πάντα και συμφέρει … θέλω να καταλήξω ότι ακόμη και τα High End freaks έρχεται η ώρα που ηρεμούν και το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι, όλα για όλους αναλόγως τις εκάστοτε ανάγκες τους. Δεν περίμενα ποτέ να με καλύψει (στα βασικά) ένα κινητό Κινέζικο αξίας μόλις 120ε…έγινε όμως , φυσικά δεν παντρέυομαι αλλά και του χρόνου πάλι με λίγα θα την βγάλω και θα έχω και κάτι να σκαλίζω να περνάει η ώρα…εκμεταλεύτηκα 2 στοιχεία του Android δλδ ένα το ότι τα βάζουν ακόμη και οι κινέζοι και 2ον ότι είναι ανοιχτό και μπορώ να… Συνέχεια »

Sosimple

Θα γράψω κάτι που λίγοι θα καταλάβουν, μιας και Όπως υποθηκε και παραπάνω , οι περισσότεροι γράφουν τα θετικά του δικού τους λογισμικού, χωρις να ξέρουν το άλλο , και νομίζοντας λανθασμένα Ότι το άλλο δεν μπορει επισης να τα κάνει σχεδον ολα αυτα, και πολλές φορές καλύτερα. Αλλα αυτο που θελω να επισιμανω είναι οτι οι πολλές ελεύθερες εφαρμογές του android είναι η τεράστια αδυναμία του, και όχι θετικό Όπως εντελώς , μα εντελώς ομως, λανθασμένα γράφουν και ξαναγραφουν πόλοι. Όλες οι αγορασμενες εφαρμογές είναι πολυ ποιοτικοτερες, καλογραμενες, και με μόνιμη υποστήριξη. Οι δωρεάν συχνα είναι της πλάκας. Δεν έχουν γραφτεί καν σωστά με αποτέλεσμα να δημιουργούν προβλήματα στο λειτουργικο, με αποτέλεσμα να δυσφημούν το android. Καλη η ελευθερία, αλλα εδω πλέον μιλάμε για αναρχία. Σε λίγο θα είναι εντελώς απαραίτητο και το antivirus. Που θα σου τρώει ένα σωρό πόρους, ταχύτητα, μπαταρία. Το android σαν λειτουργικο πιθανότατα σημερα είναι καλύτερο απο το iOS. Εχει εξελιχθεί φοβερά. Λείπει ομως η οργάνωση, οι σοβαρές εφαρμογές, ο ελενχος, η υποστήριξη κλπ. Εδω αγοραζει κάποιος ένα παιχνίδι για το galaxy 2 (super κινητο) και ψάχνει στα φόρουμ στο xda γιατι δεν τρέχει.. Τώρα το διάβαζα. Και αφου ασχολήθηκαν όλοι οι γκουρού ,… Συνέχεια »

Χονδρογιάννης Γιώργος

Εγώ μια απορία έχω μόνο…. Αξιότιμε και συμπαθέστατε συντάκτη του άρθρου αυτού, πόσα σας πληρώνει η Apple;

wat

Πλάκα κάνεις τώρα… Το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό την ώρα που διάβαζα το άρθρο ήταν να κοιτάξω τι ημερομηνία γράφτηκε. Μου θύμισε πολύ την εμπνευσμένη πρωταπριλιάτικη φάρσα που έκαναν τα παιδιά της κοινότητας ΕΛ/ΛΑΚ του ΟΠΑ.
https://foss.aueb.gr/viewtopic.php?f=25&t=360

>> “Κλειστό σημαίνει και προστατευμένο”
Το security through obscurity ΔΕΝ μπορεί να διασφαλίσει την προστασία, παρά μόνο σε μια περίπτωση. Στην περίπτωση που περάσεις απαρατήρητος. Και τώρα μιλάμε για τη Microsoft και την Apple, που μόνο απαρατήρητες δεν περνάνε. Γιατί άπαξ και κάποιος σε βάλει στόχο, μόνο ο χρόνος είναι σύμμαχός σου. Αργά ή γρήγορα με τυχαία δοκιμαστικά δεδομένα κάμπτεται η προστασία.
Αντίθετα, καθετί open βασίζει την ασφάλεια στον τρόπο σχεδίασης, που είναι εξ’ορισμού πιο ασφαλής τεχνική. Και για οποιεσδήποτε παραλείψεις ή απροσεξίες, όσα περισσότερα μάτια κοιτάνε ένα κομμάτι κώδικα, τόσες περισσότερες είναι οι πιθανότητες κάποιος (ένας αρκεί) να επισημάνει ένα κενό ασφαλείας που εντόπισε.

>> “Καλό το Android παιδιά, αλλά μην φανατιζόμαστε. Να προτιμάμε και να έχουμε το θάρρος να επικροτούμε το σωστό και το ωραίο όχι το trend και τη μόδα.”
Trendy και μοδάτα ήταν και είναι τα iPhones, όχι τα κινητά με Android.

Zoorlander

Ναι μια χαρά το iPhone πλήρωσε το χρυσό και αν σου κότσι φλασάκι κάνε τον κινέζο όσο για το Windows Phone 7 τι να πω… παίζει να μη το χρησιμοποιεί ούτε ο Γκέιτς.

antonis

δυστυχώς το android τείνει να γίνει η νέα μόδα και με λύπηση παρατηρώ ότι κάποιοι βλέπουν το όλο θέμα με φανατισμό.Μου θυμίζουν τα funboys της apple που δεν δέχονται να ακούσουν τίποτα.

λέγοντας πιο ασφαλές λειτουργικό,ο Κώστας φαντάζομαι ότι εννοεί τις εφαρμογές,καθώς στο android μπορείς να βρεις εφαρμογές και από πολλές πηγές,κάτi που δεν συμβαίνει κατά κόρον στα άλλα δύο λειτουργικά.

άλλωστε είναι πρόσφατο το περιστατικό με τις ”μολυσμένες” εφαρμογές στο android market.

Y.Γ.
Μην γίνεστε έρμαια του marketing της κάθε εταιρείας!

SonicYouth

Ευτυχώς που επιτέλους ξεκαθαριζεις κάποια πράγματα Κώστα. Δυστυχώς το site τους τελευταίους μήνες έχει μαζέψει μερικούς οι οποίοι αν τολμησεις και πεις κάτι καλο για την apple πέφτουν να σε φανε. Αυτό όπως βλέπω γίνεται και στους συντάκτες.

Ακούω συνέχεια για αμαερικανακια πρόβατα apple fanboys αλλα αυτοί εγουν γίνει χειρότεροι. Απλώς μισούν την apple και δεν κοιτάνε την καμπούρα τους. Εγώ χρησιμοποιώ και ένα desire που εχω. Μου αρέσει αρκετά και το αντροιντ αλλα ως πρώτη συσκευή χρησιμοποιω το iPhone. Το iPhone όσους μήνες το έχω δεν έχει κάνει ούτε ενa reboot. Επίσης οι εφαρμογές τρέχουν ομαλοτερα αφου έχει γίνει έλεγχος απο τους developers για μια συγκεκριμένη συσκευή κάτι που δεν μΠορεί να γίνει στο android αφου η ίδια εφαρμογή τρέχει σε εκατό διαφορετικές συσκευές. Επίσης παίρνεις μια συσκευή και δεν ξέρεις αν θα πάρεις την επόμενη έκδοση του android.

Μιλάνε όλοι εδώ μέσα για ένα παραμύθι που έχει να κάνει περί ανοικτού αντροιντ χωρίς να ξέρουν τι είναι το λειτουργικό ανοικτού κώδικα. Νομίζουν ότι επειδή έχει widgets είναι ανοικτό.

Αν δεν είσαι άπειρος με τους υπολογιστές και ξέρεις πέντε πράγματα παραπάνω: δεν θέλεις να χρησιμοποιείς κάτι που λέγεται Λειτουργικό Σύστημα και δεν έχει file system. Δεν θέλεις να χρησιμοποιείς κάτι που έχει λίγο από σύνδεση με το δίκτυο, που χρειάζεται 10 εφαρμογές επειδή επέλεξε να μην δείχνει ολόκληρη μια σελίδα όπως τη φαντάστηκε ο ιδιοκτήτης της. Δεν θες να προωθήσεις τον ακρωτηριασμό του δικτύου για να χωρέσει σε δημοφιλείς συσκευές, τη ληστεία των δημιουργών για να πουλήσει περισσότερο η πλατφόρμα, τον έλεγχο περιεχομένου από τους ιδιώτες.

Αυτή είναι η ιστορία του i-mode το οποίο είχε τεράστια επιτυχία σε ελεγχόμενες κοινωνίες. Ακόμη έχει…καταλαβαίνεις…

Dimitris

Είναι η πρώτη φορα που γράφω στο site σας και βρίσκω την ευκαιρία τώρα. Θα ήθελα να ρωτήσω ανοιχτά όλους σας.. ’σχετα από ποιος κατασκευαστής και ποιο λειτουργικό. Ποια δηλαδή περιμένατε να ήταν η εξέλιξη στα κινητά? Δεν συμβάδιζαν πάντα τα software με τα hardware? Από την εποχή του ZX Spectrum και του Commodore, τον PC και αυτοκινήτων, μέχρι τον ρολογιών και τον πλοίων…. πάντα ίππαρχοι και θα ίππαρχοι εξέλιξη. Στα κινητά το marketing αυτήν την στιγμή λέει cpu. Αύριο θα είναι κάτι άλλο με πρώτο και καλύτερο τις μπαταρίες.. Αν είναι να μας προσφέρουν hardware που να βγάζει ματια, είναι στο χέρι τους να προγραμματίζουν software που να χρησιμοποιεί αυτό στο 99%. Κάθε apple, android, NWM7 έχει το κοινό του όπως και η bmw, VW, Audi Ferrari κτλ. Κάθε ένας διαλέγει και παίρνει.. Όλοι μαζί όμως έχουμε ένα κοινό.. συμβάλουμε στην εξέλιξη.. Χωρίς αγοραστικό κοινό δεν γίνετε δουλειά..

Linuxas

Μην βαζουμε οπου linux android….

Ηρακλής

Εξακολουθώ να αναρωτιέμαι πως ένα θέμα με τίτλο “Τα GHz είναι τα νέα Megapixel, Όσο πιο πολλά τόσο πιο καλά;” κατέληξε σε flame war ανάμεσα στο android με το iOS.

antonis
Paulinho

Εγώ δεν θεωρώ σωστό τον φανατισμό για τα λειτουργικά αλλά και για κάθε τι άλλο. Όμως δεν καταλαβαίνω πως η ελευθερία μετατρέπεται σε αρνητικό. Για παράδειγμα ένας φίλος παραπάνω είπε ως επιχείρημα πως οι πληρωτικές εφαρμογές του Android είναι πολύ πιο αξιόπιστες από τις ελεύθερες. Διαφωνώ εν μέρη σε αυτό αλλά δεν έχει σημασία. Σημασία έχει πως δεν καταλαβαίνω πως γίνεται να θεωρείται αρνητικό. Όποιος θέλει νοικοκύρεμα και είναι διατεθιμένος να πληρώνει για εφαρμογές έχει την ΕΠΙΛΟΓΗ να το κάνει και στο Android αυτό αγοράζοντας μόνο πληρωτικές! Κάποιος άλλος που έχει όρεξη να ψαχουλεύει τσάμπα εφαρμογές και να ξεχωρίσει αυτές που του κάνουν με αυτές που δεν του κάνουν πάλι θα έχει την ΕΠΙΛΟΓΗ να το κάνει. Και ναι εγώ που ανήκω στη δεύτερη κατηγορία δεν θα μου άρεσε να μην έχω την δυνατότητα αυτή και να με κλειδώνανε στο όνομα της αξιοπιστίας και της δήθεν ασφάλειας! Δεν είναι θέμα φανατισμού είναι θέμα απλής λογικής. Θεωρώ πως το Android μπορεί να βολέψει και αυτόν που θέλει νοικοκύρεμα και αυτόν που θέλει αυτό που κάποιος παραπάνω απεκάλεσε ως “αναρχία”. Φυσικά υπάρχουν και κάποιοι τομείς όπου δεν έχει γίνει ακόμα η πρέπουσα δουλειά στο Android όπως στον διαχωρισμό των εφαρμογών ως προς… Συνέχεια »

Μανώλης

Το μισο αρθρο ήταν φανατισενο και αβασιμο. Ακριβώς όπως είπε και ο Paulinho από πάνω τι σχεση έχει το Android με τα διπύρηνα και πολυπήρηνα?

ΟΚ είναι κόλπο marketing αλλά που κολλάει το:

“Διπύρηνα, τετραπύρηνα, πολυπύρηνα smartphones και tablets. Κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Κακά τα ψέματα, οι προγραμματιστές του λειτουργικού σύστηματος Android έχουν να φάνε πολλά καρβέλια ψωμί μέχρι να μας παραδώσουν μια αξιόπιστη, γρήγορη και ελαφριά έκδοση του συστήματος που δεν θα βασίζεται στο δεκανίκι των πανίσχυρων επεξεργαστών”

και το:
“Καλό το Android παιδιά, αλλά μην φανατιζόμαστε. Να προτιμάμε και να έχουμε το θάρρος να επικροτούμε το σωστό και το ωραίο όχι το trend και τη μόδα.”

Ήταν ένα άρθρο αντι-Android χωρίς συγκεκριμένο λόγο. Πιο πάνω διάβασα ένα σχόλιο που έγε πως είχες κακή εμπειρία με κάποιο LG? Αν ναι ΟΚ. Πες μας τι πρόβλημα είχε το LG να μην το αγοράσουμε. Το Android δεν έχει καμία σχέση. Λειτουργικό είναι. Και εγώ το OSX αν το βάλω σε PC με VirtualBox δεν θα έχω την εμπειρία που θέλει η Apple. Έτσι λοιπόν άν η LG έκανε πατάτα και δεν έβαλε καλά το Android τι να κάνουμε τώρα? Φταίει ο ΟΤΕ?

Μανώλης

Τώρα μίλησες για force close.. Κάτι που δεν ανέφερες στο άρθρο. Ξεκαθαρίζουμε λοιπόν πώς το άρθρο αφορούσε την εμπειρία χρήσης iphone vs όλα τα android? Αν ναι τότε οκ απλώς: συγκρινεις ένα μάτσο κινητά με 4 μοντέλα iphone. Η γνώμη σου λοιπόν είναι πώς τα iphone είναι τα καλύτερα κινητά. Δεκτό αλλα θα ήθελα μια στοιχειώδη τεκμηρίωση σε αυτο γιατί είναι κάπως τραβηγμένο. Το επιχείρημα των πολλών πυρηνων ήταν εντελώς άσχετο και αβάσιμο. Τα κόλπα του marketing δεν έχουν καμιά σχέση στη σύγκριση της εμπειρίας χρήσης των κινητών.. Και η apple κάνει κόλπα marketing.. Τι μας νοιάζει αυτό στο ως προς to ποιος προσφέρει καλύτερη εμπειρία χρήσης; Ουσιαστικά δεν έκανες καμιά σύγκριση με κανένα επιχείρημα. To άρθρο ήταν ένα ξερό iphone rules! Open source sucks! Apple forever..

Αν όλα αυτά τα είπες λογω των force close (μιας και είναι to μόνο επιχείρημα που έχεις δώσει μέχρι στιγμής) τότε δεν είναι κρίμα κάποιος που θα το διαβάσει να νομίζει ότι τα android είναι μουφα; Πού είναι οι 4 ίντσες στο iphone? Που είναι το ράδιο, η 3gβιντεοκληση, bluetooth, wifi file sharing, copy paste μουσικής? Widgets? Τι να λέμε… Ναι κάνει force close που και που..

Samsung Galaxy S εδώ..

Emmanouel

Εγώ είμαι κάτοχος Samsung Galaxy S και έχω χρησιμοποιήσει αρκετά το iphone και έχω βρει τις εξής διαφορές: ————————————— Galaxy S 1 με Android 2.2: +ραδιο, bluetooth μεταφορες αρχειων όπως εφαρμογες, φωτο, μουσικη… με αλλα android κινητα, 3g video call, 4” οθονη, angry birds τσαμπα οπως και οι περισσοτερες εφαρμογες, prey αντικλεπτικο προγραμμα (αμα σου κλεψουν iphone κλαφτο), widgets, αναφορα παραδοσης μηνυματων, notification bar με αμεσες πληροφοριες για οτι εφαρμογη εχω ανοιχτη, για αμεση (απ)ενεργοποιηση wifi, ηχου.. κτλ, δεν χρειαζεται την κακασχημη θηκη του iphone, της παναγιας τα ματια απο προγραμματιστικα πραγματα οπως packet analyzers, scripting layer 4 android για python, php, html … φτιαχνεις εφαρμογη για android σε 1 λεπτο. Δεν θέλει itunes. Μπορώ να κάνω Share ότι μα ότι αρχείο θέλω σε ότι μα ότι υπηρεσία θέλω fb, twitter, bluetooth, wifi, dlna, printer, dropbox, picplz, picasa, sms.. οτι θες! iphone 4: +τις κλήσεις και τα μηνύματα τα ανοίγει αμέσως. δεν κάνει force close. ———————————– επίσης έχω δει 2 φορές iphone να κολλάει και να μην ανοίγει σαν να χάλασε. Και μονο αν το συνδεσεις με MAC ξεκολλάει (οχι pc). όπως επίσης έχω δει ο κόσμος να μην καταλαβαίνει ότι πρέπει να το συνδέει μόνο στο δικό του itunes… Συνέχεια »

SonicYouth

Όποιος παραμυθιάζεται με το παραμύθι της Google περί open source είναι βαθιά νυχτωμένος. Η google πουλάει το παραμύθι open για να κερδίσει πελάτες αλλά το android αποτελεί δυσφήμηση του open source. Όσοι ασχολούνται χρόνια με το ανοιχτο λογισμικο δεν χρησιμοποιούν την λέξη open για το android.

Ο κώδικας του 3 που είναι οεο???

Κώστας Β

Ποιό παραμύθι πέρι open source; Πες μας εσύ SonicYouth που ξέρεις.

Τα android υπάγονται στον ορισμό του open source και έτσι θα χαρακτηρίζονται.
Εσύ ασχολείσαι χρόνια με το ανοιχτό λογισμικό; Πως τα χαρακτηρίζεις;

Εταιρίες είναι και θέλουν να βγάλουν κέρδος,
είτε αυτό είναι απο κλειστό είτε από ανοιχτό λογισμικό(γεγονός).

Η πλειοψηφία του αγοραστικόυ κοινού δεν έχει ιδέα τι είναι το open source(γεγονός).
Πως η google μπορεί να κερδίσει πελάτες έτσι;
Τα έχουμε ξαναπεί αυτά, να μην τα ξαναλέμε.
Ο καθένας αγοράζει με την τσέπη του και τις ανάγκες του.

Η Google δεν πουλάει κανένα παραμύθι και είναι προφανές ότι τα android υπηρετούν διαφημιστικό σκοπό. Γι’αυτό είναι και “δωρεάν” άλλωστε.

Btw όλα τα μέλη του OHA(Open Handset Alliance) έχουν πρόσβαση στον κώδικα του Honeycomb και το SDK είναι δωρεάν στην σελίδα της Google να το κατεβάσει όποιος θέλει.

Ούτε εγώ το προτιμώ που δεν έχει βγει το source code ακόμη, αλλά η Google δεν κάνει κάτι παράνομο.

Δεν υποστηρίζω το Android ούτε το προμοτάρω σαν καλύτερο λειτουργικό.
Σίγουρα το προτιμώ, ειδικά στον τηλεφωνικό τομέα(πολύ καλύτερα alerts κατ εμέ).

Παραθέτω την άποψη μου και στοιχεία χωρίς φανατισμούς.

Χρήστης Galaxy S και iPod Touch 4g(στο οποίο κάνω αρκετά συχνά reboot)

Emmanouel

Πολύ φανατισμός ρε παιδιά! Λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε 5 πράγματα. Open source έχουμε συνηθίσει να ονομάζουμε το λογισμικό που δίνει ανοιχτά τον κώδικα του (δηλαδή τις εντολές της γλώσσας προγραμματισμού που έγραψε ο προγραμματιστης) και τα πνευματικά δικαιώματα είναι αποδεσμευμένα από τον δημιουργό, δηλαδή ο καθένας πλεον έχει δικαίωμα αντιγραφής του κώδικα νόμιμα. Ο σωστός όρισμός είναι “Ελεύθερο Λογισμικο Ανοιχτού Κώδικα” αλλά δυστυχώς έχει συνηθιστεί για λόγους ευκολίας το ανοιχτό. Πάμε λοιπόν. Αν είναι ανοιχτό ή κλειστό λογισμικό τι τον ενδιαφέρει το χρήστη? Συνήθως ΔΕΝ τον ενδιαφέρει. Και όποιοι μη προγραμματιστές μπαίνουν στη διαδικασία να πουν ότι “το κλειστό δίνει ασφάλεια” ή το “ανοιχτό δίνει επιλογές” και τέτοια απλά μην τον ακούτε. Κάπου το άκουσε και αυτός… πιθανότητα πρόκειται για παραπληροφόρηση. Τι χρειάζεται να ξέρει ο απλός χρήστης? 1. Το ανοιχτό λογισμικό αποκεντρώνει το χρήμα και τις θέσεις εργασίας μιας και η ανάπτυξή του μοιράζεται σε προγραμματιστές ανα τον κόσμο και όχι σε μια εταιρεία. 2. Δεν είναι εφικτό το ΚΛΕΙΔΩΜΑ-ΠΕΛΑΤΗ, όπως γίνεται πχ με το bluetooth και το itunes στο iphone ή τους κλικα-τύπους αρχείων όπως doc, xls, wma, mov κτλ… που αναγκάζουν τον πελάτη να κλειδωθεί σε συγκεκριμένες εταιρείες. Στο open source υλοποιούντε ανοιχτά πρότυπα (επειδή δεν μπορεί κανεις… Συνέχεια »

Emmanouel

Προς techblog:

-Ο τίτλος του αρθρου λέει πως τα GHz είναι το νέο κόλπο marketing όπως με τα Megapixel και πως πραγματικά μαλλον δεν χρειαζόμαστε περισσότερα.
-Το περιεχόμενο του άρθρου είναι μια επίθεση προς το Android και ταυτόχρονα δίνεται αξία στα κλειστά λογισμικά όπως αυτό του iphone. Όλα αυτά την ίδια στιγμή που και η Apple έχει διπύρηνους όπως και τα Android.

Δηλαδή για την Apple δεν είναι κολπο Marketing? Μόνο για το Android ειναι κόλπο? Αν καταλαβαίνεις πως είναι και της Apple κολπο τότε γιατί τα διαφοροποιείς και λες ότι οι προγραμματιστές του Android έχουν πολύ δουλειά ακόμα?

Δεν βγάζω νόημα και δεν μπορώ να μην σκεφτώ ότι έχεις κέρδος από αυτό το άρθρο.. Ένας απλός άνθρωπος θα καταλάβει ότι αυτό το κόλπο με τα GHz συμβαίνει μόνο στο Android και ότι το iphone είναι καλύτερο. Απλά..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple iPhone

Το αναδιπλούμενο iPhone μπορεί να φτάσει το 2027 ή και ποτέ

Το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας της Apple για το πρώτο αναδιπλούμενο iPhone έχει καθυστερήσει μέχρι το 2027.

Software Apple Apple Maps Apple Watch

iOS 18: Ίσως το iPhone αποκτήσει τους τοπογραφικούς χάρτες του Apple Watch

Η Apple φαίνεται να ετοιμάζεται να προσθέσει τοπογραφικούς χάρτες στις εφαρμογές Apple Maps στο iOS 18, macOS 15 και visionOS 2.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone SE 4: Η ΒΟΕ μάλλον θα κατασκευάζει το OLED πάνελ των 6,1 ιντσών

Η κινεζική BOE, ένας από τους συνεργάτες της Apple, θα είναι ο προμηθευτής πάνελ OLED για το iPhone SE τέταρτης γενιάς.

Software Android WhatsApp

WhatsApp: Θα μπορείτε να στέλνετε αυτόματα πολυμέσα HD

Το WhatsApp παρουσίασε μια λειτουργία τον Αύγουστο που σας επιτρέπει να στέλνετε φωτογραφίες σε υψηλότερη ποιότητα.