Google, Πιέζει τους κατασκευαστές για νεότερες εκδόσεις Android;

Από τη στιγμή που ο Sundar Pichai ανέλαβε επικεφαλής του Android, η Google προσπαθεί να ασκήσει ακόμα περισσότερο έλεγχο στο οικοσύστημα του Android. Ο έλεγχος αυτός φτάνει σε σημείο, σύμφωνα με φήμες, να έχει συνάψει με τη Samsung συμφωνία για να προσφέρει μια πιο έντονη Google εμπειρία μέσω του TouchWiz, να είναι πιο κοντά εμφανισιακά και λειτουργικά στην εμπειρία που προσφέρει η Google.

Επιπλέον, υπάρχει η φήμη πως η Google πιέζει τους κατασκευαστές smartphone για την ενσωμάτωση της τελευταίας έκδοσης του Android σε κάθε νέα συσκευή. Η φήμη αυτή ήρθε στο φως μέσα από ένα έγγραφο με το οποίο η Google ενημερώνει τους κατασκευαστές πως για να κυκλοφορήσουν μια συσκευή με Google Mobile Services (GMS), οι οποίες υπηρεσίες περιλαμβάνουν τα Google Apps και Google Play, θα πρέπει να υπάρχει εξ’ αρχής εγκατεστημένη η τελευταία έκδοση του Android.

Στην περίπτωση που η φημολογία αυτή αποδειχθεί αληθινή, τότε η Google στην ουσία “σκοτώνει” όλες τις εκδόσεις μέχρι και την 4.1 στις αρχές Φεβρουαρίου, μιας και όποια συσκευή σχεδιαζόταν να κυκλοφορήσει με Android 4.1 ή με κάποια άλλη προγενέστερη, πλέον δε θα πληροί τις προϋποθέσεις για την ύπαρξη Google Apps και Google Play.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια φήμη, κάθε προηγούμενη έκδοση Android έχει μια συγκεκριμένη χρονική διάρκεια που μπορεί να χρησιμοποιεί τα Google Mobile Services, και συγκεκριμένα είναι 9 μήνες μετά την κυκλοφορία της επόμενης Android έκδοσης. Όπως παρατηρούμε και στον πίνακα που ακολουθεί, μιας και η έκδοση Android 4.4 κυκλοφόρησε 31 Οκτωβρίου 2013, 9 μήνες μετά στις 31 Ιουλίου 2014 κλείνει το “παράθυρο” για την έκδοση Android 4.3.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία και σε συνδυασμό με την προϋπόθεση να αναβαθμιστεί η συσκευή στην τελευταία έκδοση μέσα στους 18 μήνες από την ημερομηνία κυκλοφορίας της, φαίνεται πως πολύ πιθανόν να αλλάξει η κατάσταση με τον κατακερματισμό (fragmentation) του Android, και μένει να διαπιστώσουμε πως θα διαμορφωθεί το Android από εδώ και πέρα, εφόσον οι φήμες επαληθευτούν.

Google, pressure, manufacturers, latest, version, android, Google, Πιέζει τους κατασκευαστές για νεότερες εκδόσεις Android;

Πηγή

Λάτρης της τεχνολογίας τα τελευταία 20 χρόνια και παιδί της πληροφορικής με σπουδές στην Αγγλία. Fan της Apple και δεν το κρύβει αλλά καταφέρνει και αντιμετωπίζει την τεχνολογία με αντικειμενικότητα, παρακολουθώντας τα τεχνολογικά δρώμενα σε καθημερινή βάση.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

20 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
forneverarrow

Να προσέξει μόνο να μην έχει καμιά έκρηξη από την πολλή πίεση 🙂

Αν ήθελε τόσο να προχωρούν στα updates έπρεπε να τους βάλει όρους και ρήτρες. Τα άλλα είναι απλά λόγια…

Spyros

την υποστηριξη του iOS οσον αφορα της αναβαθμισεις δεν την φτάνει! χρηστης android

apostolos

σωστοτατος ο @Spyros ειμαι χρηστης σχεδόν ολων των nexus πλην του 5 τωρα εχω 4 την υποστηριξη στο λειτουργικο ( και οχι στις εφαρμογες με τα update) που εχει η apple στις συσκευες της δεν την φθανει η γουγλε ουτε στο μισο (nexus 18μηνο μετα……..nothing επισημο ετσι..)

obi

Βασικά η Google έχει μείνει πίσω μόνη της, σε θέματα αναβαθμίσεων. Ακόμα και τα Windows Phone προσφέρουν πολύ καλύτερη υποστήριξη, όπου εκεί η Microsoft επιβάλλεται στους κατασκευαστές.
Το έγγραφο της Google που και καλά διέρρευσε είναι άλλα λόγια ν αγαπιόμαστε, μετά την κατακραυγή. Αν ήθελε να επιβληθεί, θα το είχε ήδη κάνει.

Επίσης η είδηση μιλάει για “μέσα στους 18 μήνες από την ημερομηνία κυκλοφορίας της” που είναι πολύ λίγο πχ μπροστά στο IOS ή στα WP.
Το μόνο που επιβεβαιώνει η είδηση, είναι πως η Google δεν κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για σωστό support.

Sot11

Απο την μια ειναι καλό γιατι ίσως οι κατασκευαστές δώσουν καμία ενημέρωση αλλα απο την άλλη επειδή δεν νομίζω να πειστεί κανένας να δωσει ενημέρωση μάλλον η google θα βάλει τα χεράκια της και θα βγάλει τα ματάκια της! Πάντως συμφωνώ με τους άλλους ότι απο υποστήριξη ειναι χάλια η google. Το νοκια 5800 που είχα πριν χρόνια πιο πολλές αναβαθμισεις ειχε πάρει απο οποιοδήποτε android smartphone!

Giannis Charp

Εφόσον το Android πουλάει και μαζεύουν τα λεφτά εκεί στην Google δεν της πολυκαιγέται καρφί.Πολύ σωστά τα λέει ο @Spyros πως αν πραγματικά ήθελε να κάνει κάτι σωστό η Google θα το είχε κάνει.
Όταν θα αρχίσουν να ψωμολυσσάνε μόνο τότε θα αρχίσουν να κάνουν σωστές δουλειές,αλλά μάλλον είναι μακρυά αυτή η μέρα.

mitsos 789

Ε οχι κ αναβθμιση του ιος συστηματος, η αναβάθμιση 3 εφαρμογων. Το θςμα ειναι η αναβάθμιση του λειτουργικου που εξαρταται στα android καθε φορα απο την εκαατοτε εταιρία. Αυτο με την αναβάθμιση καποιων αππ τις εφαρμογές οπως το siri γινεται και σε andriid και δε σημαινει αυτο που θελοτν καποιοι να πιστευοτν.

νικ

ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ.ΤΟ ΟΤΙ ΤΟ ΑΝΤΡΟΙΝΤ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΟΝ ΑΛΛΑ ΕΠΙΛΕΓΕΙΣ ΑΝ ΔΕ ΘΕΛΕΙΣ ΚΑΠΟΙΑ ΝΕΩΤΕΡΗ. ΣΤΟ ΙPHONE ΑΝ ΠΑΡΕΙΣ ΚΑΝΟΥΡΙΑ Κ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΘΕΣ ΑΛΛΑΓΗ ΝΕΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ. ΑΣΕ ΠΟΥ ΚΑΛΑ ΛΕΣ ΟΤΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΒΑΦΤΙΖΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ.

Sot11

Mitsos και νικ αυτα που λέτε δεν ισχύουν και μην αρχίσετε την παραπληροφόρηση γιατι υπάρχουν και άτομα που διαβάζουν τα σχόλια και τα πιστεύουν… Ειναι πολύ πιο ουσιαστικές οι ενημερώσεις του ios απο ότι του android και σας το λέω επειδή χρησιμοποιώ και τα 2 λειτουργικά. Αν είχατε χρόνια ios συσκευή θα ξέρατε τι εννοώ!

Panos7GR

Για να λέμε την αλήθεια η Google υποστηρίζει τις συσκευές της. Όλες οι Nexus συσκευές της παίρνουν τόσο software όσο και firmware update. Το μόνο αδικημένο Nexus ήταν το Galaxy Nexus. Μπορούσε να σηκώσει μέχρι την 4.4, αλλά επέλεξε να το “σκοτώσει”. Το Nexus S σταμάτησε στην 4.1.2 γιατί μετά στην 4.2 έμπαιναν χαρακτηριστικά όπως πχ Photo Sphere που θέλουν RAM κι επεξεργαστή. Εκεί υστερουσε. Τουλαχιστον η Google όταν δίνει update δίνει το ΙΔΙΟ, ΑΤΟΦΙΟ update σε όλες τις συσκευές της. Η Apple τα update της τα χωρίζει. Το καλύτερο το δίνει στο φετινό, άντε και περσινό μοντέλο και στα υπόλοιπα ένα υποβαθμισμένο. Δηλαδή μπούρδες! Ή υποστηρίζεις σωστά ή όχι, ρε φίλε! Επειδή δίνεις ένα “κουλό” iOS 7 (παράδειγμα) στα παλαιότερα μοντέλα σημαίνει ότι είναι το ίδιο iOS 7 της ναυαρχιδας σου; Κι αυτό κατακερματισμός, λέγεται. Όχι στο ίδιο επίπεδο με το Android, αλλά είναι. ΑΣ ΟΨΕΤΑΙ ΤΟ MARKETING, ΛΟΙΠΟΝ!!! Αν ίσχυε στο Android, τότε δεν θα είχαμε τόσες διαφορετικές εκδόσεις. Όμως θα είχαμε ένα ψευδο-Android. Τουλαχιστον όταν λέω ότι η συσκευή μου φοράει πχ 4.2 JB, φοράει την κανονική 4.2 JB όχι ένα παραπλήσιο της… Υ.Γ.: Όχι δεν πάω να καλύψω το λάθος της Google που δεν απαιτεί γρήγορο… Συνέχεια »

ddr2

@panos7GR
Αυτό που γράφεις, δεν λέγεται κατακερματισμός. Λέγεται optimization.
Δηλαδή πώς να δώσει το ίδιο update σε συσκευή με τον Α7 και σε συσκευή με τον Α4? Για να τη σκοτώσει??

obi

Το μεγάλο φάουλ της google είναι πρώτα το 18μηνο υποστήριξης : πολύ λίγο
Η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά από τη μέρα λανσαρίσματος,
που σημαίνει ότι μέχρι να φτάσει στην κάθε χώρα θα έχει απομείνει ακόμα λιγότερος χρόνος.
Σ’ αυτό, η συνταγή της MS με τους 36 μήνες είναι καλύτερη (όχι ιδανική).

Μετά, η Google δεν ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ τους κατασκευαστές για όλα τα updates μέσα στο παραπάνω (ήδη ελάχιστο) διάστημα.
Πόσο μάλλον που αφήνει να λανσάρονται νέα μοντέλα με παλιές εκδόσεις Android
και στο τέλος η όλη κατάσταση αφήνεται στην τύχη της.

Για το ότι μπορεί κιόλας να καθυστερούν τα updates δε θα πάρω θέση.

Αλλά γενικά είναι λάθος ένα κινητό με δυνατά specs να μην παίρνει updates
και κάποιο άλλο να παίρνει επειδή είναι πιο τελευταίο μοντέλο έστω κι αν έχει χαμηλότερα specs. Σ’ αυτό, η συνταγή της Apple είναι πιο σωστή.

Γενικά η Google δεν κάνει ούτε το ένα ούτε το άλλο ούτε τίποτε.
Όλα τα έχει παραδώσει ασύδοτα στο βωμό της επέκτασης και επικράτησης του Android.
Λέφτά βγάζει, τουλάχιστον ας μεριμνά και για αυτούς από τους οποίους πληρώνεται.
Αυτό λέμε.

Πάνος

Μην ξεχνάμε πως αναβάθμιση σημαίνει πέρα απο χαρακτηριστικά που φαίνονται και ενημερώσεις ασφαλείας, καλύτερη διαχείριση μνήμης κτλ. Εννοείται πως ο α7 διαφέρει απο τον α4, όπως λέει ο ddr2 και δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Όμως τις ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ και εις βάθος αναβαθμίσεις τις παίρνει το ios…

stamatis21

Το θεμα δεν ειναι η google.το θεμα ειναι οι εταιρειες.τι θελω να πω.οτι οσα λειτουργικα κ να βγαλει αμα οι εταιρειες δεν θελουν να τις παρουν ποτε δεν θα τις δειτε.γιατι;αμα μια εταιρεια με τον ρυθμο που πανε βγαζουν καθε χρονο κ καινουργια κινητα πως θα τα πουλησουν οταν θα ξερουν οτι αφου υποστιριζουν τα παλια πως οι πελατες μετα θαλλαξουν κινητα;αρα θα εχουν απωλειες.οποτε πλεον δεν θα σου κανει update αλλα καθε καινουργιο κινητο θα εχει κ το καινουργιο λογισμικο.αρα καθε χρονο 600αρια.το λαθος της google ειναι οτι διεθεσε στην αγορα ενα λογισμικο για χτυπησει τηναpple τζαμπα κ πλεον κ καθε κουτση μαρια εταιρεια που βζαζει κινητο εχει android.κ επισης το android σαν λειτουργικο επειδη ειναι παραμετροποιησιμο ο καθε ενας το κανει οτι γουσταρει.αρα δεν μπορει η google να το δωσει αμεσα οπως κανει με τα nexus.αρα που καταλιγουμε;οτι ειναι θεμα ειναι εταιρειων κ οχι google.απλως τα λαθη της google για να παρει μερος στο μεριδιο της πιτας ειναι πολλα.κ το πρωτο;οτι ειναι ανοιχτο λειτουργικο για ολους.κατι σαν ανοιξαμε κ σας περιμενουμε

obi

Σε καμία περίπτωση δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα.

Η Google έχει ευθύνη, τη μεγαλύτερη μάλιστα, γιατί δεν κάνει αυτό που μπορεί ενώ είναι σε θέση ισχύος.

Αν υπήρχαν ρήτρες, τότε και ο τελευταίος από τους σοβαρούς Κινέζους λέμε τώρα, δε θα είχε το ελεύθερο να κάνει τον Κινέζο σε σχέση με τα updates.

Ναι μεν είναι δωρεάν η άδεια χρήσης του Android, αλλά συνοδεύεται από κάποιους όρους που υποχρεωτικά αποδέχεται ο κατασκευαστής. Και έτσι να μη γινόταν, μπορόυσε να πιέσει με πλάγιους τρόπους (πχ πρόσβαση στο Google Play).

Αντίστοιχα στα Windows Phone, η Microsoft που επίσης συνεργάζεται με πολλούς κατασκευαστές, κάνει το ίδιο με τη Google στο Android.
Μόνο που η Microsoft (ενώ δίνει κιόλας επί πληρωμή την άδεια χρήσης) μαζί υποχρεώνει με όρους τους κατασκευαστές.

Η Google τα αφήνει όλα ασύδοτα, ενώ είναι ο ισχυρότερος παίκτης στο χώρο των Smartphone OS.

Panos7GR

Ώπα… Exynos 5250 (Nexus 10), Tegra 3 (Nexus 7), Snapdragon S4 (Nexus 7 2013 & Nexus 4, νομίζω), Snapdragon 800 (Nexus 5). Όλες αυτές δεν φοράνε την ΙΔΙΑ έκδοση 4.4.2; Με τις ΙΔΙΕΣ εφαρμογές της Google; Με τα ΙΔΙΑ χαρακτηριστικά; Εδώ το Ν7 2013 που είναι tablet τραβάει και Photo Sphere! Τι να κάνεις την κάμερα στο tablet και πόσο μάλλον να τραβάει και 360 μοιρών φωτογραφίες… Αλλά έτσι έτσι είναι. Είτε δίνεις το σωστό update, είτε δεν το δίνεις!

Υ.Γ.: Επιπλέον μιλάμε και για διαφορετικές αναλύσεις (τεράστιες διαφορές η μία απ την άλλη), διαφορετικοί κατασκευαστές (hardware), διαφορετικοί πύρινες, διαφορετική αρχιτεκτονική και διαφορές στο μέγεθος οθονών!

obi

Θα υπενθυμίσω ότι και το επιχείρημα της διαφορετικής αρχιτεκτονικής δεν παίζει ως δικαιολογία.

Πάλι έχουμε το ανάλογο της Microsoft που επίσης συνεργάζεται με πολλούς κατασκευαστές, η οποία έχει λόγο και στο hardware, για να μπορεί να έχει σωστή πολιτική υποστήριξης.

Όταν θέλει ο κατασκευαστής software, μπορεί.
Η Google δεν είναι φτερό στον άνεμο σαν τα Windows Phone πχ.
Απλά η Google αδιαφορεί γιατί έχει άλλες προτεραιότητες και όχι το support.

Άμα ζορίζουν λιγάκι τα πράγματα (πχ άμα λοξοκοιτάζει καμιά σαμσουνγκ σε κανα τιζεν, κλπ κλπ), τότε ίσως λιγάκι να ιδρώνει.
Πρέπει να ζορίσουν πολύ όμως τα πράγματα, για να δει να ενδιαφερθεί ουσιαστικά.
και πάλι μόνο για τ

Πάνος

@panos7gr
Αν ένα tablet δεν έχει πίσω κάμερα τι να το κάνει το photosphere; Με αυτή τη λογική δίνει updates η apple. Δεν φορτώνει συσκευές με άχρηστο software.
Είπαμε αυτά που δεν φαίνονται είναι ουσιαστικές αναβαθμίσεις και όχι το sphere, το siri και οι χαζομάρες ΚΑΘΕ εταιρείας. Μακάρι όλες αυτές οι εφαρμογές να ήταν optional και να τις έβαζε όποιος ήθελε.

george

οι κατασκευαστες θα επρεπε μετα απο ενα σημειο να δινουν αναβαθμιση με καθαρο android,εφοσον το υποστηριζει το hardware.και πιο ευκολο για αυτους και ευχαριστημενος πελατης

Panos7GR

Συνονόματε Πάνο, εδώ μιλάμε για ένα σωρό features σε φετινά μοντέλα που δεν έχουν, παλαιότερα και ας φοράνε υποτίθεται ίδια έκδοση πχ AirDrop, Camera & Photo filters, Panorama (νομίζω) κτλ. Και όχι δεν είναι ότι δεν μπορούν να τα υποστηρίξουν, απλά τα υποβαθμίζει. Παίρνουν “κουλη” αναβάθμιση. Δηλαδή παραμένουν στα ίδια, μόνο η εμφάνιση αλλάζει. Ανούσιο δηλαδή… (Μιλάμε πάντα για αύτα που βλέπει ο χρήστης). Αυτό θέλω να ξεκαθαρίσω. Στο Android ότι feature θα έχει η νέα έκδοση και έχει το hardware να το υποστηρίξει θα το πάρει, αλλιώς bye bye. Έτσι ισχύει στα Nexus. Στα υπόλοιπα κουμάντο κάνουν οι κατασκευαστές της κάθε συσκευής. Αυτά ήθελα να πω για τα updates των δύο λειτουργικών. Ετσι είναι η φιλοσοφία της Apple κ έτσι της Google. Για πιο ουσιαστικά πράγματα που λες πχ ασφάλεια, διαχείριση RAM, κατανάλωση ενέργειας κοκ, υπάρχουν τα firmware updates. Ετσι κλείνουν οι τρύπες και τα bugs. Ακόμα κι αν ένα Android smartphone δεν πάρει software update, δεν σημαίνει ότι σταματάνε και τα firmware updates. @george: Αυτό ακριβώς έχω ξαναπεί εδώ πέρα. Η καλύτερη τακτική και κακώς δεν το επιβάλλει η Google είναι να δίνουν άμεσα updates με το “καθαρό” (AOSP) Android, στις συσκευές που μπορούν να ανταπεξέλθουν κι έπειτα… Συνέχεια »

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple featured Google

Η Google αποκαλύπτει πότε η Apple θα προσθέσει υποστήριξη RCS στο iPhone

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Apple υποχώρησε και συμφώνησε να υποστηρίξει το RCS σε iPhone, μετά από πολύχρονες πιέσεις της Google και άλλων.

Smartphones Google Google Pixel Pixel

Pixel 9: Κυκλοφόρησαν αποκαλυπτικά render – Θα έρθει και μοντέλο Pixel 9 Pro XL

Η Google προσθέτει ένα νέο premium μοντέλο Pixel 9 στη σειρά και θα παρουσιαστούν συνολικά τρεις συσκευές το ερχόμενο φθινόπωρο.

Software featured Google Google AI

Google Maps: Θα οργανώνουν τα ταξίδια σου ευκολότερα χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη

Πολλές αλλαγές στην πλατφόρμα Google Maps ανακοίνωσε πως κάνει η εταιρεία, συμπεριλαμβανομένης μιας ενημέρωσης με τεχνητή νοημοσύνη.

Software Android WhatsApp

WhatsApp: Θα μπορείτε να στέλνετε αυτόματα πολυμέσα HD

Το WhatsApp παρουσίασε μια λειτουργία τον Αύγουστο που σας επιτρέπει να στέλνετε φωτογραφίες σε υψηλότερη ποιότητα.