Κινητό με GPS | Ποιο μοντέλο να προτιμήσω

, Κινητό με GPS | Ποιο μοντέλο να προτιμήσωΣε διακόσια μέτρα, στρίψτε δεξιά, σε 10 μέτρα, στρίψτε αριστερά και μετά… κουβάς! Διαβάστε αυτό το πολύτιμο post του συνεργάτη μας tasosvel και ενημερωθείτε για το τι παίζει στην κινητή με GPS. Μάθετε τα πάντα για τις κατηγορίες, τα μοντέλα και τους ηλεκτρονικούς χάρτες.

Η πλειοψηφία των συσκευών που διαθέτουν ενσωματωμένο δέκτη GPS μπορούν να ταξινομηθούν σε δύο κατηγορίες. Από την μια πλευρά οι συσκευές με λειτουργικό σύστημα Symbian και από την άλλη οι συσκευές με λειτουργικό σύστημα Windows Mobile.

Symbian
Τo Symbian OS είναι λειτουργικό σύστημα για φορητές συσκευές, αποτελεί εξέλιξη του λειτουργικού συστήματος EPOC από την Psion και δημιουργήθηκε με τη γλώσσα προγραμματισμού C++ από τη Symbian Ltd. Λειτουργικό σύστημα Symbian διαθέτουν κινητά τηλέφωνα πολλών μεγάλων εταιριών όπως των Nokia, Motorola, Samsung και Sony Ericsson.
Προτάσεις
Κυρίαρχη θέση στις συσκευές με λειτουργικό σύστημα Symbian κατέχει η Nokia η οποία διαθέτει και τον μεγαλύτερο αριθμό μοντέλων με ενσωματωμένο δέκτη GPS. Την κορυφαία επιλογή σε αυτή την κατηγορία κατέχει το Nokia N95 8GB. Τόσο η μεγάλη οθόνη του 2,8’’ όσο και ο ισχυρός επεξεργαστής του υπόσχονται εύκολη και απροβλημάτιστη πλοήγηση. Μια πιο οικονομική λύση αποτελεί το Samsung i560 το οποίο στοιχίζει λιγότερο από 400 ευρώ και διατίθεται με ενσωματωμένους χάρτες από την Garmin.
Χάρτες
Μερικά επίσης πολύ καλά προγράμματα ηλεκτρονικών χαρτών για συσκευές Symbian είναι τα Tom Tom και Sygic GPS Navigator.
Αρνητικά
-Πολλές φορές η εύρεση δορυφόρων διαρκεί αρκετά λεπτά.
-Τα προγράμματα που κυκλοφορούν δεν διαθέτουν ακόμα την καλύτερη χαρτογράφηση για την ελληνική περιφέρεια.
-Κάποια από τα προγράμματα απαιτούν σύνδεση μέσω GPRS για να κατεβάσουν τους χάρτες που μεταφράζεται σε έξτρα κόστος.

Windows Mobile
Tο λειτουργικό σύστημα Windows Mobile δημιουργήθηκε από την Microsoft και είναι βασισμένο σε Win32 API. Συνδυάζει πολλά από τα γνώριμα στοιχεία των Windows που διαθέτει ο ηλεκτρονικός μας υπολογιστής με μια σουίτα βασικών προγραμμάτων για φορητές συσκευές.
Προτάσεις
Όσον αφορά τις συσκευές με λειτουργικό σύστημα Windows Mobile η HTC κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Μια από της κορυφαίες προτάσεις της εταιρίας αποτελεί το μοντέλο Touch Cruise με οθόνη 2,8″, επεξεργαστή Qualcomm MSM 7200 χρονισμένο στα 400Mhz και 128MB RAM. Σίγουρα η πρόταση της HTC είναι ικανή να τρέξει άνετα ακόμα και τα πιο βαριά προγράμματα πλοήγησης. Ωστόσο και σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν και πιο οικονομικές προτάσεις όπως το HTC P3600 το οποίο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το Touch Cruise αλλά και προτάσεις άλλων εταιριών όπως τα Mio A501 και Asus P535.
Χάρτες
Σε αυτή την κατηγορία το πρόγραμμα με την καλύτερη χαρτογράφηση όσον αφορά στην Ελλάδα είναι το Destinator με τους χάρτες της Geointelligence, ενώ το iGO θεωρείται από πολλούς πιο εύκολο στην χρήση, οπότε ο συνδυασμός HTC Touch Cruise και Destinator αποτελεί την κορυφαία πρόταση για αυτή την κατηγορία.
Αρνητικά
-Δυσκολία στην χρήση κυρίως από αρχάριους χρήστες μιας και τα περισσότερα δεν διαθέτουν πληκτρολόγιο
-Ένας μεγάλος αριθμός συσκευών έχουν αρκετά μεγαλύτερο μέγεθος από ένα μέσο κινητό, γεγονός που δυσκολεύει την καθημερινή χρήση της συσκευής ως κύριο κινητό.

Προσωπικά για την πλοήγηση μου στους δρόμους της Αθήνας χρησιμοποιώ κυρίως Windows συσκευές σε συνδυασμό με το πρόγραμμα πλοήγησης Destinator. Θεωρώ πως μια μεγάλη οθόνη αφής μαζί με έναν γρήγορο επεξεργαστή αποτελούν τον τέλειο συνδυασμό για πλοήγηση.

87
317

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

11 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Vagelis

Πολύ καλό άρθρο Τάσο ! (αν και δεν έχει το iPhone σαν πιθανή λύση :P) πολλοί φίλοι μου με ρωτάνε, bookmarked and shared 🙂

Κώστας Βλαχάκης

Windows Mobile με Destinator, αυτό είναι!

tasosvel

Έπρεπε να έχει και το iphone GPS. θα ήταν όλα τα λεφτάα:) Τουλάχιστον μήπως έχει χάρτες για να δουλέψει με εξωτερικό Bluetooth GPS;

fantasmamore

Πάντως αν είναι windows, ένα πράγμα είναι σίγουρο… Θα βγάζει μπλε οθόνες!!!
Ζήτω οι Mac!

tasosvel

δεν θα το λεγα αυτό. Σίγουρα χρειάζονται που και που reset λόγω μνήμης άλλα δεν βγάζουν μπλέ οθόνες και είναι πολύ σταθερά.

tom

wraio kai monadiko to arthro sou gia kinita me gps. tha ithela mia dieukrinish : skeftomai na parw to hp 614c alla uparxei mono h aggliki ekdosi , to thema einai an tha uparxei kai o xartis ellados kai an mporw na katebasw kai na fortosw kai alla leitourgika gps ? episeis nomizw oti sta nokia me gps plhrwnwis sundromi kathe
mina ,ti ginetai me auta pou exoun windows mobile leitourgiko ?????

tasosvel

Πρώτα απ όλα ευχαριστώ. Απ όσο ξέρω σχεδόν όλα τα προγράμματα έχουν χάρτη για την Ελλάδα. Απλά αφού θα το πάρεις από εξωτερικό λογικά θα έχει μέσα εγκατεστημένο μόνο τον χάρτη της χώρας που θα το αγοράσεις.Μπορείς όμως να κατεβάσεις τον χάρτη της Ελλάδας για το πρόγραμμα μέσω internet. Εκτός από το πρόγραμμα που θα έχει προεγκατεστημένο μπορείς να εγκαταστήσεις οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα πλοήγησης απευθύνεται σε Windows συσκευές ,όπως το destinetor που διαθέτει την καλύτερη χαρτογράφηση για την Ελλάδα. Όσα προγράμματα είναι για Windows συσκευές δεν χρεώνουν έξτρα κάθε μήνα. Τέλος ακόμα και σε symbian συσκευές δεν έχουν όλα τα προγράμματα έξτρα χρέωση, πχ το Garmin και το tom tom δεν έχουν έξτρα χρέωση και δεν χρειάζονται συνδρομή.

Εγώ πάντως θα πρότεινα να δέις και κάποια συσκευή από την Ελληνική αγορά. Μπορεί το hp να είναι φοβερή συσκευή αλλά τι γίνεται με την εγγύηση;

mariosk

polu kalo arthro apo ta pio katatopistika pou exo vrei sto internet gia gps.

basilis serres

i560V

tasosvel

το ι560 είνια πολύ καλή συσκευή και σε αρκετά καλή τιμή, ωστόσο δεν μπορεί να συγκριθεί με το n95 κυρίως λόγο οθόνης.

giannis

na rotiso…to ar8ro poli kalo..:)
exo t omnia b7210..8a mou dosoun tous xartes apo ti vodafone mazi me ti siskevi..ego meta boro na katebaso ena programa ploigisis..px destinator kai na sindeome me doriforo DOREAN ???
xoris sindesi st internet?

se parakalo poliiii apantise mou!!! 🙂

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones HMD Global Nokia

HMD: Επανακυκλοφορεί τα κλασικά τηλέφωνα Nokia 6310, Nokia 5310 και Nokia 230

Η HMD μόλις κυκλοφόρησε τρία νέα τηλέφωνα, όλα μια μοντέρνα έκδοση των κλασικών Nokia, τα Nokia 6310 (2024), 5310 (2024) και 230 (2024).

Smartphones Nokia

Τέλος εποχής για τα smartphone της Nokia

Aν πήρατε το πρώτο σας κινητό τηλέφωνο κατά τη δεκαετία του 90, τότε πιθανότατα θα ήταν ένα μοντέλο της Nokia.

Business Apple featured Nokia

Nokia – Apple: Υπέγραψαν πολυετή συμφωνία άδειας χρήσης πατέντας 5G

Η Nokia ανακοίνωσε ότι υπέγραψε μια νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία πολλαπλών αδειών ευρεσιτεχνίας με την Apple.

Smartphones HTC HTC Android Smartphones

HTC U23 Pro: Διαθέσιμο για προπαραγγελία – Βίντεο αποκαλύπτει το εσωτερικό του

Η HTC επέστρεψε στην αγορά smartphone ανακοινώνοντας το U23 Pro με Snapdragon 7 Gen 1, κύρια κάμερα 108MP και οθόνη OLED 6,7″ 120Hz.