Κινητό τηλέφωνο και υγεία, Δεν διαπιστώνεται αυξημένος κίνδυνος

Πριν λίγο δημοσιοποιήθηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας Interphone, τα οποία καταλήγουν στο ότι δεν υπάρχει διαπιστωμένος κίνδυνος για την υγεία από τα ραδιοσήματα τα οποία συμμορφώνονται με τις διεθνείς συστάσεις ασφαλείας. Το γενικό συμπέρασμα της έρευνας, ότι δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος, είναι σύμφωνο με το μεγάλο όγκο της υπάρχουσας έρευνας, καθώς και με και πολλές ανασκοπήσεις ερευνητικού έργου.

, Κινητό τηλέφωνο και υγεία, Δεν διαπιστώνεται αυξημένος κίνδυνος

Στο δελτίο τύπου που ανακοινώνει τη μελέτη, ο Dr Christopher Wild, Διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας για την Έρευνα του Καρκίνου (International Agency for Research on Cancer – IARC) δήλωσε: «Από τα δεδομένα της Interphone δε διαπιστώνεται αυξημένος κίνδυνος για καρκίνο στον εγκέφαλο. Ωστόσο, παρατηρήσεις στο μέγιστο επίπεδο του αθροιστικού χρόνου κλήσεων καθώς και στα μεταβαλλόμενα πρότυπα στη χρήση κινητού τηλεφώνου, από την περίοδο που μελετώνται από την Interphone, ειδικότερα στους νέους ανθρώπους, σημαίνουν ότι δικαιολογείται η περαιτέρω έρευνα για τη χρήση κινητού τηλεφώνου και κινδύνου καρκίνου.»

Αυτή η δημοσίευση παρουσιάζει αποτελέσματα της συνδυασμένης ανάλυσης των εθνικών δεδομένων που συγκεντρώθηκαν ως μέρος της έρευνας της Interphone που πραγματοποιήθηκε σε 13 χώρες και συντονίστηκε από την IARC. Καθώς αυτές οι ασθένειες είναι σπάνιες, χρειάζεται μεγάλος αριθμός ανθρώπων για ακρίβεια.

Ο Dr Jack Rowley, Διευθυντής Έρευνας και Βιωσιμότητας της GSMA δήλωσε: «Το γενικό συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος είναι σύμφωνο με το μεγάλο όγκο της υπάρχουσας έρευνας, καθώς και με και πολλές ανασκοπήσεις ερευνητικού έργου, τα οποία σταθερά καταλήγουν ότι δεν υπάρχει διαπιστωμένος κίνδυνος για την υγεία από τα ραδιοσήματα τα οποία συμμορφώνονται με τις διεθνείς συστάσεις ασφαλείας. Τα αποτελέσματα που αναφέρθηκαν σήμερα υπογραμμίζουν τη σημασία αξιοποίησης της πλήρους και εμπεριστατωμένης ανάλυσης των δεδομένων προτού εξαχθούν συμπεράσματα.»

Ο κλάδος της κινητής τηλεφωνίας λαμβάνει υπόψη του με σοβαρότητα όλα τα ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια των κινητών τηλεφώνων ενώ και η GSMA έχει ισχυρή δέσμευση να στηρίζει την τρέχουσα επιστημονική έρευνα (www.gsmworld.com/health). Η συγκεκριμένη ερευνητική μελέτη χρηματοδοτείται από τον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας από κοινού με τις κυβερνήσεις και τις εθνικές υπηρεσίες υγείας κατά τρόπο που να διασφαλίζεται η πλήρης επιστημονική ανεξαρτησία της για το έργο που επιτελείται.

Ο Dr Jack Rowley πρόσθεσε: «Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι οι διεθνείς συστάσεις για την ασφάλεια των κινητών τηλεφώνων επανεξετάστηκαν και επιβεβαιώθηκαν το Σεπτέμβριο του 2009 ως προστατευτικές για όλους τους ανθρώπους έναντι των διαπιστωμένων κινδύνων για την υγεία».

Παρεμπιπτόντως, οι όγκοι του νευρικού συστήματος είναι σπάνιοι και αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 2% όλων των κακοηθειών (περίπου 175.000 περιπτώσεις ετησίως σε όλο τον κόσμο). Το γλοίωμα είναι ένας τύπος εγκεφαλικού όγκου που εμφανίζεται στα κύτταρα του εγκεφάλου. Το μηνιγγίωμα εμφανίζεται στα κύτταρα που αποτελούν την κάλυψη γύρω από τον εγκέφαλο. Η συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του εγκεφάλου ή του κεντρικού νευρικού συστήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι περίπου 7 ανά 100.000 ανθρώπους.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

4 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Ο Γιόγιος

Το ότι την έρευνα την έκανε μια εταιρεία που λέγεται Interphone, πιστεύω ότι αποτελεί εγγύηση αξιοπιστίας. Μπράβο.

Ο Γιόγιος

ΟΚ, το παίρνω πίσω. Interphone λέγεται η μελέτη, δεν είναι εταιρεία.

Κώστας Βλαχάκης

Εγώ κρατάω δύο πράγματα:
1. “Η συγκεκριμένη ερευνητική μελέτη χρηματοδοτείται από τον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας από κοινού με τις κυβερνήσεις και τις εθνικές υπηρεσίες υγείας”
2. O Διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας για την Έρευνα του Καρκίνου μεταξύ άλλων είπε: “…δικαιολογείται η περαιτέρω έρευνα για τη χρήση κινητού τηλεφώνου και κινδύνου καρκίνου”.

Fadasma

Το wi-fi που βρίσκεται;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple iPhone

Το αναδιπλούμενο iPhone μπορεί να φτάσει το 2027 ή και ποτέ

Το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας της Apple για το πρώτο αναδιπλούμενο iPhone έχει καθυστερήσει μέχρι το 2027.

Smartphones Google Google Pixel Pixel

Pixel 9: Κυκλοφόρησαν αποκαλυπτικά render – Θα έρθει και μοντέλο Pixel 9 Pro XL

Η Google προσθέτει ένα νέο premium μοντέλο Pixel 9 στη σειρά και θα παρουσιαστούν συνολικά τρεις συσκευές το ερχόμενο φθινόπωρο.

Smartphones featured vivo vivo Android smartphones

vivo X Fold 3 Pro: Teardown βίντεο αποκαλύπτει το εσωτερικό του πιο λεπτού αναδιπλούμενου στην αγορά

Το ολοκαίνουργιο vivo X Fold 3 Pro είναι το πιο κομψό νέο αναδιπλούμενο που κυκλοφορεί στην Κίνα και πιθανώς να το δούμε και σε άλλες αγορές.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone SE 4: Η ΒΟΕ μάλλον θα κατασκευάζει το OLED πάνελ των 6,1 ιντσών

Η κινεζική BOE, ένας από τους συνεργάτες της Apple, θα είναι ο προμηθευτής πάνελ OLED για το iPhone SE τέταρτης γενιάς.