Από που πήραν το ονομά τους οι τεχνολογικοί γίγαντες [part I]

Καθημερινά ασχολούμαστε με τεχνολογικούς κολοσσούς όπως Google, Apple, Samsung, Microsoft και πολλούς άλλους, οι οποίοι απασχολούν την επικαιρότητα με τις νέες συσκευές και υπηρεσίες τους. Τα brands τους κοστίζουν δισεκατομμύρια δολάρια όπως για παράδειγμα η Apple που είναι το κορυφαίο brand στον κόσμο αυτή τη στιγμή και κάθε συσκευή που έχει επάνω το “δαγκωμένο μήλο” έχει δεδομένη την επιτυχία.

Μπορεί να ασχολούμαστε με τα προϊόντα τους, όμως έχετε αναρωτηθεί ποτέ από που πήραν το όνομά τους οι εταιρίες αυτές; Και προφανώς στον κόσμο του εμπορίου και του marketing η ονομασία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Ένα πολύ απλό παράδειγμα είναι η Nike η οποία αρχικά ονομαζόταν Blue Ribbon Sports και στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Nike από την θεά της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας η οποία αντιπροσωπεύει τη νίκη. Φανταστείτε να ονομαζόταν ακόμη Blue Ribbon. Επομένως η ονομασία μετράει.

Update:
Δείτε επίσης: Από που πήραν το όνομά τους οι τεχνολογικοί γίγαντες [part 2]

τεχνολογικές εταιρείες προέλευση ονομασίας, Από που πήραν το ονομά τους οι τεχνολογικοί γίγαντες [part I]

Samsung
Στα κορεάτικα η λέξη Samsung σημαίνει τρία αστέρια και επιλέχθηκε για να εκπροσωπήσει τις αρετές του να είσαι “μεγάλος, πολυάριθμος και δυνατός”.

Τα πρώτα προϊόντα που πουλούσε η Samsung ήταν αποξηραμένα ψάρια, λαχανικά, noodles και φρούτα. Σήμερα είναι γνωστή για ηλεκτρονικές συσκευές και smartphones όμως έχει ασχοληθεί και με άλλους τομείς όπως αεροδιαστημική, ασφάλειες και οικονομική βιομηχανία. Μόλις το 1987 μετά τον θάνατο του ιδρυτή της Lee Byung-chul, ο νέος CEO και γιος του Kun-Hee Lee έθεσε ως στόχο να κάνει τη Samsung έναν από τους 5 κορυφαίους κατασκευαστές ηλεκτρονικών.

τεχνολογικές εταιρείες προέλευση ονομασίας, Από που πήραν το ονομά τους οι τεχνολογικοί γίγαντες [part I]

Nokia
Μπορεί η Nokia ουσιαστικά να αποχώρησε από την αγορά των smartphones μετά την πώληση του τμήματος mobile, στη Microsoft, είναι γνωστό ότι δεν ξεκίνησε την πορεία της στις ηλεκτρονικές επιχειρήσεις.

Το 1865 η πρώτη της λειτουργία ήταν ένας μύλος πολτοποιημένου ξύλου στο Tammerkoski Rapids στην Φινλανδία. Το 1868 άνοιξε ένα νέο μύλο λίγα χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Nokia στις όχθες του ποταμού Nokianvirta και αυτό ήταν που την ενέπνευσε να ονομαστεί Nokia το 1871. Το 1967 πήρε την επίσημη ονομασία Nokia Coporation και δραστηριοποιείται σε 5 διαφορετικούς τομείς: καουτσούκ, καλώδια, δασοκομία, ηλεκτρονική και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σήμερα μετά την συμφωνία με τη Microsoft, έχουν απομείνει τρεις τομείς: Nokia Networks, HERE, και Nokia Technologies.

τεχνολογικές εταιρείες προέλευση ονομασίας, Από που πήραν το ονομά τους οι τεχνολογικοί γίγαντες [part I]

Apple
Ως μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες στον κόσμο η Apple σήμερα έχει συγκεντρώσει όλο το ενδιαφέρον πάνω της, όμως δεν ήταν πάντα έτσι.

Στο παρακάτω video ο κατά πολύ νεότερος τότε Steve Jobs εξηγεί ότι έπρεπε να βρουν ένα όνομα για την επιχείρησή τους για νομικούς λόγους και ανάμεσα στις προτάσεις ήταν και το Matrix Electronics αλλά τελικά επιλέχθηκε το Apple Computer με την προϋπόθεση ότι αυτό θα γινόταν το επίσημο όνομα της εταιρείας στη περίπτωση που δεν έβρισκαν κάτι καλύτερο μέχρι να λήξει η προθεσμία υποβολής ονομασίας.

Ο Jobs απαντώντας γιατί επέλεξαν την ονομασία Apple, εξηγεί ότι του αρέσουν τα μήλα αλλά και επειδή και επειδή αν το πάρουμε με αλφαβητική σειρά η λέξη Αpple είναι πιο πάνω από τη λέξη Atari στον τηλεφωνικό κατάλογο. To 2007 αφαίρεσε τη λέξη Computer και έμεινε μόνο η ονομασία Apple.

Μια άλλη εκδοχή είναι ότι το δαγκωμένο μήλο είναι εμπνευσμένο από τον Αlan Turing, τον άνθρωπο που έθεσε τις βάσεις για τον σημερινό υπολογιστή και αυτοκτόνησε το 1954 στην φυλακή όπου βρισκόταν επειδή ήταν ομοφυλόφιλος. Αυτοκτόνησε κάνοντας ένεση δηλητηρίου σε ένα μήλο το οποίο στη συνέχεια έφαγε.

LG
Η LG Electronics όπως και πολλές άλλες εταιρίες δεν ξεκίνησε με την ονομασία που έχει σήμερα. Το 1958 ιδρύθηκε η GoldStar στον απόηχο του Πολέμου της Κορέας και είχε στόχο την κατασκευή ηλεκτρονικών συσκευών. Η GoldStar και η Lak-Hui (προφέρεται Lucky) ανήκαν στην ίδια μητρική εταιρεία και κάπως έτσι γεννήθηκε η ονομασία LG από τα αρχικά τους Lucky Goldstar. Tα αρχικά χρησιμοποιήθηκαν για το Life’s Good. Το 1995 η GoldStar υιοθέτησε και επίσημα την ονομασία και το brand LG.

τεχνολογικές εταιρείες προέλευση ονομασίας, Από που πήραν το ονομά τους οι τεχνολογικοί γίγαντες [part I]

HTC
Οι περισσότεροι θεωρούν ότι τα αρχικά HTC σημαίνουν High-Tech Computer, πράγμα που κάποτε ίσχυε αλλά υπάρχει και ένας ακόμη λόγος για την ονομασία. Το 1997 όταν ιδρύθηκε η εταιρεία από τον H.T. Cho και την Cher Wang (τωρινοί πρόεδροι), αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τα αρχικά των ονομάτων τους και έτσι προέκυψε το HTC.

τεχνολογικές εταιρείες προέλευση ονομασίας, Από που πήραν το ονομά τους οι τεχνολογικοί γίγαντες [part I]

Spotify
Η λέξη ξεκίνησε από την Σουηδία αλλά απ ότι φαίνεται δεν σημαίνει κάτι, το Google translate το εντοπίζει ως σουηδική λέξη αλλά δεν τη μεταφράζει. Οι δυο ιδρυτές της εταιρείας Daniel Ek και Martin Lorentzon, συζητούσαν για ονόματα, μια εκ των λέξεων που προτάθηκαν ακούστηκε κατά λάθος σαν “Spotify” και τελικά αφού έψαξαν στο Google και είδαν ότι δεν υπάρχει πουθενά, την επέλεξαν και κατοχύρωσαν το domain.

Όταν η εταιρεία τους έγινε πασίγνωστη σε όλο τον κόσμο, ο Daniel Ek παραδέχτηκε ότι αισθάνονταν αμήχανα να αποκαλύψουν ότι το όνομα προέκυψε κατά τύχη.
τεχνολογικές εταιρείες προέλευση ονομασίας, Από που πήραν το ονομά τους οι τεχνολογικοί γίγαντες [part I]

Sony
Η ιστορία της Sony είναι επίσης ενδιαφέρουσα. Είναι ένα μείγμα από λατινική και αγγλική αργκό, συγκεκριμένα συνδυάζει τις λέξεις Sonus που σημαίνει ήχος και Sonny που είναι επιφώνημα που χρησιμοποιείται από ηλικιωμένους ανθρώπους για να απευθυνθούν σε νεαρά αγόρια.

Όμως αυτή δεν ήταν η αρχική ονομασία της. Ιδρύθηκε το 1945 με την ονομασία Tokyo Tsushin ogyo K.K (Tokyo Telecommunications Engineering Corporation ή πιο απλά Totsuko. Τότε στόχος της εταιρείας ήταν να πραγματοποιεί έρευνα. Το 1947 λάνσαρε το πρώτο της προϊόν το “power megaphone” και το 1950 το πρώτο της μαγνητόφωνο το Type G το οποίο για να δημιουργηθεί είχαν προηγηθεί 6 αποτυχημένες προσπάθειες.

Η αλλαγή του ονόματος ήρθε το 1950 όταν η εταιρεία θέλησε να κατοχυρώσει την παγκόσμια ονομασία TTK αλλά τελικά είδε ότι είχε κατοχυρωθεί από άλλον και τελικά συνδύασαν τα Sonus και Sonny. Όμως, το logo ενώ είχε αποφασιστεί να μπει πάνω στα προϊόντα από το 1955 τελικά μπήκε τρία χρόνια αργότερα, το 1958 όταν έγινε Sony Corporation.

Sony Type G
τεχνολογικές εταιρείες προέλευση ονομασίας, Από που πήραν το ονομά τους οι τεχνολογικοί γίγαντες [part I]

Amazon
H Amazon αρχικά είχε την ονομασία Cadabra από το “abracadabra” διότι ο Bezos ήθελε η ιστοσελίδα του όπου θα πουλά βιβλία να είναι τόσο γρήγορη και εύκολη όπως τα ταχυδακτυλουργικά. Το 1994 αυτή ήταν η ονομασία που ενσωμάτωσε στην εταιρεία του ο Jeff Bezos αλλά όταν βγήκε online το site ονομάστηκε Amazon. Η ονομασία προφανώς ήταν εμπνευσμένη από τον Αμαζόνιο που είναι ο μεγαλύτερος ποταμός.

Όπως γράφει στο βιβλίο για τον Jeff Bezos “The Founder of Amazon.com”, αναφέρεται ότι η αλλαγή ονόματος έγινε επειδή θεώρησε ότι ο κόσμος θα μπέρδευε το cadabra.com με το cadaver.com. Μια άλλη επιλογή ήταν και το Relentless.com το οποίο τελικά κατοχυρώθηκε το 1994 και μέχρι και σήμερα κάνει redirect στο Amazon.com.

τεχνολογικές εταιρείες προέλευση ονομασίας, Από που πήραν το ονομά τους οι τεχνολογικοί γίγαντες [part I]

Google
Η Google πήρε το όνομά της από τον αναγραμματισμό της λέξης Googol η οποία αντιπροσωπεύει την ονομασία του αριθμού 10^100 (το 1 που ακολουθείται από 100 μηδενικά). Αυτό επιλέχθηκε διότι οι ιδρυτές του Sergey Brin και Larry Page, ήθελαν να υποδηλώσουν τον τεράστιο αριθμό των δεδομένων που ήθελαν να κάνουν διαθέσιμο.

Το domain της Google κατοχυρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 1997 και ενσωματώθηκε στην εταιρεία τον Σεπτέμβριο του 1998. Το nickname για την εταιρεία ήταν BackRub.

τεχνολογικές εταιρείες προέλευση ονομασίας, Από που πήραν το ονομά τους οι τεχνολογικοί γίγαντες [part I]

Microsoft
O Bill Gates και ο Paul Allen ίδρυσαν τη Microsoft τν Απρίλιο του 1975 και η ονομασία προέρχεται από το συνδυασμό των λέξεων “microprocessor” και “software” πράγμα το οποίο είναι λογικό αφού η εταιρεία δημιουργούσε software για το microcomputer Altair 8800.

Το 1977 η εταιρεία άνοιξε το πρώτο διεθνές γραφείο στην Ιαπωνία με την ονομασία ASCII Microsoft και αργότερα ενσωματώθηκε στην Washington και έγινε Microsoft Inc.

τεχνολογικές εταιρείες προέλευση ονομασίας, Από που πήραν το ονομά τους οι τεχνολογικοί γίγαντες [part I]

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

25 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Sot11

Τι πουλούσε η Samsung?????? τώρα εξηγούνται πολλά, όπως και η εμφάνιση των κινητών της!

Αντώνης

Συγχαρητήρια για το άρθρο….πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο….

Koutsis

Πολύ ενδιαφέρον όντως.περιμένουμε και τη συνέχεια 😊

Στεφανος

Ωραιο αρθρο. Για την nokia το ειχα διαβασει.

Merkouris

Το Techblog που είναι ρε παιδιά? 😀

Tom

Ωραιο αρθρακι. Παντα ειχα στο νου μου οτι η apple καπως συσχετιζοταν με το μηλο της Εδεμ αλλα μαλλον οχι.

Darth

@Sot11 κάτω τα χέρια απο τα noodles!!! μπορεί να μην μου αρεσουν samsung κινητά (μαρεσουν όμως ψυγεία κλπ που βγάζει) για τα noodles λίγα λόγια :p

BraveNewWorld

Lol Samsung.

Panos7GR

@Tom: Κι εγώ με το μήλο που έπεσε στο κεφάλι του Νεύτωνα. Αλλωστε παλαιότερα είχε βγάλει το Newton OS για τα PDAs της (και όχι μόνο, θαρρώ και η Motorola είχε βγάλει με Newton OS). Και κάπως ετσι το συσχέτιζα….

Τεσπα πολύ ωραίο το άρθρο! Περιμένουμε για τους επόμενους “γίγαντες”!

forneverarrow

Μπράβο παιδιά για το άρθρο! Πολύ ενδιαφέρον και αναμένουμε τη συνέχεια.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Ενα μεγαλο μπραβο για το αρθρο! πολυ ενδιαφερον ολες οι περιπτωσεις! με ποιο ενδιαφερουσες αυτο της Nokia και πιο κουλο της Samsung.

Χάρης

Ωραίο, πολύ ωραίο άρθρο. Μπράβο!

Greg

Η Samsung δεν είναι μια απλή εταιρία. Είναι μεγαθήριο. Από ψάρια, φρούτα και noodles έφτασε να κατασκευάζει κινητά (που είναι το πιο απλό) μέχρι φωτοβολταϊκά πυρηνικά εργοστάσια, τάνκερ ακόμα και ουρανοξύστες ( Burj Khalifa, Petronas Towers) και πολλά άλλα. Μου προκαλεί μεγάλη εντύπωση ότι τα οικονομικά της στοιχεία είναι πιο αδύναμα σε σύγκριση με αυτά της Apple η οποία εντάξει 2 κινητά βγάζει κάθε χρόνο και αναβαθμίζει τα laptop της κάθε 2 χρόνια. Η υπέρ τιμολόγηση δημιούργησε αυτήν την οικονομική υπεροχή ή η υπηρεσία του itunes που για να κατεβάσεις ένα τραγούδι έπρεπε να πληρώσει κάποιος 1euro?

ddr2

@Greg
Μια χαρα ειναι πι τιμες του itunes, απλα εχουμε μαθει στο τσαμπα και μας φαινομται ακριβες.
1 ευρω το τραγουδι. Ενα cd με 10 τρσγουδια ποσο κοστιζει στο εμποριο?? πιο ακριβα νομιζω….

Οσο για τα κερδη της απλ, αυτα ειναι αποτελεσμα σωστων στρατηγικων, καλων συσκευων και καλης οικονομικης διαχειρισης,

Enzo

Πρώτη νύχτα του γάμου, γυρίζει η γυναίκα του Bill Gates στον Bill και το λέει:
“Tώρα κατάλαβα γιατί ονόμασες έτσι την εταιρία σου!!!” – Micro & Soft!

kotsos

@Greg τα οικονομικά της samsung δεν πάνε καλά στα κινητά τηλέφωνα όχι στα υπόλοιπα department που γράφεις.

Greg

Η σύγκριση που έκανα ήταν Apple με Samsung Group. Μήλα με πορτοκάλια. Δηλαδή δεν σύγκρινα το Electronics dep. της samsung με όλη την Apple. Η Apple βρίσκεται σε έναν χώρο που έχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς σε σχέση με όλες τις άλλες εταιρίες έχει κάνει επίσης όλα τα παραπάνω που είπε ο φίλος @ddr2 και έχει και τρελά περιθώρια κέρδους τα οποία με τους πιστούς πελάτες που έχει δημιουργήσει θα συνεχίσουν να βασιλεύουν. Το θέμα είναι να αρχίσει να σπαταλάει χρήμα σε έρευνα γιατί τόσο ρευστό στην άκρη ούτε οι μέτοχοι δεν το θέλουν.

ddr2

@Greg
Και εγω περιμενω ενα μπαμ γενικοτερα, αλλα μαλλον θα αργησει αρκετα.
Δεν εχουν περασει και πολλα χρονια απο το προηγουμενο. (Μολις 7). Ισως χρειαστει να περιμενουμε αλλα τοσα…

Greg

Η αλήθεια είναι ότι οι εταιρίες προσπαθούν πλέον να μπούνε σε αμάξια και σπίτια. Σιγά σιγά θα μας δημιουργήσουν την ανάγκη γιαυτά τα προϊόντα γιατί το κόστος ακόμα είναι πολύ μεγάλο. Μια εταιρία θέλω να δω να επιστρέφει. Και αυτή είναι η Blackberry. Ακούω συνέχεια πως είναι νεκρή και πως ποτέ δεν θα επιστρέψει, παρόλα αυτά προσπαθεί και κάνει ριζοσπαστικές κινήσεις (βλέπε passport) και πραγματικά ο νέος manager πιστεύω πως θα την βάλει σε τάξη. Καλά χρυσά τα android αλλά την αλλαγή μου λέω να την κάνω. Ζητώ συγγνώμη για το off topic.

Alexander

Σχετικά με τον Αlan Turing το wiki τα λεει λιγο διαφορετικά.
Πέθανε σπίτι του και ίσως πεθανε απο κατα λάθος εισπνοή κυανιουχου αερίου που είχε σε ενα μικρο εργαστηριο μεσα στο σπιτι του.
Το επίσημο πόρισμα ηταν αυτοκτονία πάντως. Οι δικοι του λενε ατύχημα και δεν φαίνεται να ειχε τετοιες τασεις.

Δεν πηγε φυλακη γιατι του δόθηκε η επιλογη να κανει μια θεραπεία με ορμόνες που γινόταν εκείνη την εποχή για “θεραπεια της ομοφυλοφιλίας”.

giannogeorge

@Alexander πριν λίγα χρόνια ο ίδιος ο (προηγούμενος) πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας ζήτησε δημοσίως συγγνώμη εκ μέρους της χώρας, στον Alan Turing για τον τρόπο που του φέρθηκαν κι εμείς λέμε τι λέει το Wiki..

https://www.theguardian.com/world/2009/sep/11/pm-apology-to-alan-turing

για πράγματα που είναι παγκοσμίως γνωστά.

giorgos

Γατάκια τι κραζεται της Samsung έκανε καμία εταιρεία στο κόσμο τόσο μεγάλο άλμα να γίνει τεχνολογικός γίγαντας και να παράγει τα πάντα. Όσο για τα οικονομικά στοιχεία διαβάστε καλύτερα και από αξιόπιστες πηγές.

jon

Ωραιο αθρο πρωτα απολα, ενημερωτικο και βοηθησε να ταπωσω καθηγητη στο τει 😉

Alexander

@giannogeorge Ναι το ξερω για την απολογια της κυβερνησης. Το διαβασα κι αυτο στο wiki. Εχει ολες τις λεπτομέρειες της ιστοριας του. Στη φυλακή πάντως δεν πέθανε. Αντε θεος σχωρεστον…

Vassilis Papathanasiou

μπράβοοοοοοοοοοοοοο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones App Store Apple

Έρχονται στο App Store: PlayStation, GameCube, Wii & SEGA Emulator για iPhone και Apple TV

Ο κύριος προγραμματιστής της εφαρμογής πολλαπλών εξομοιωτών Provenance είπε ότι η ομάδα του εργάζεται για την κυκλοφορία της στο App Store.

Smartphones Exynos Samsung Snapdragon

Samsung Exynos 2500 3nm: Θα έχει καλύτερη απόδοση από τον Snapdragon 8 Gen 4;

Η Samsung φαίνεται πως έχει κάνει μεγάλα βήματα με τις επιδόσεις των Exynos επεξεργαστών της και φέτος λέγεται πως θα αγγίξει κορυφή.

Smartphones Apple iPad Air

Φήμες ότι το iPad Air των 12,9″ θα έχει οθόνη MiniLED

Tα μοντέλα iPad Pro και iPad Air επόμενης γενιάς της Apple αναμένονται στις αρχές Μαΐου και, όσο πλησιάζουμε, εμφανίζονται νέες πληροφορίες.

Smartphones App Store Apple Meta

H Apple αφαίρεσε τις εφαρμογές WhatsApp και Threads από το App Store της στην Κίνα

Η Apple ανακοίνωσε πως αφαίρεσε τις εφαρμογές WhatsApp και Threads που ανήκουν σε Meta από το App Store της στην Κίνα.