HTC M8, Θα έχει μπροστινή κάμερα 5 Megapixel;

Ο αντικαταστάτης του HTC One, έχει κωδική ονομασία M8 και ακούγεται ότι θα έχει μπροστινή κάμερα 5 Megapixel σύμφωνα με τον γνωστό insider @LlabTooFer. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα κυκλοφορήσει smartphone με 5άρα μπροστινή κάμερα όμως αν επαληθευτούν και οι φήμες για διπλή πίσω κάμερα, τότε το HTC One 2 ή όπως αλλιώς θα ονομαστεί θα είναι ένα “true camera phone”.

HTC M8 5 Megapixel front facing camera, HTC M8, Θα έχει μπροστινή κάμερα 5 Megapixel;

Πηγή

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

21 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Rapid0s

Τα on-screen buttons είναι απαίσια … καλύτερα να το ξανασκεφτούν .

Nio

Ευτυχως που θα τα κανουν on screen μπας κ δουν καμια ασπρη μερα.

chris

χαχαχα η μπροστινη θα ειναι καλυτερη απο την πισο ultrapixel…εκτος και αν την αλλαξουν

Matt

@chris
Η Ultrapixel αποδίδει πάρα πολύ καλά, καλύτερα από την 8MP του Galaxy S3.
Το μόνο πρόβλημα της είναι σε low-light συνθήκες.
Φαίνεται να μην ασχολείσαι πολύ με τις κάμερες αφού προφανώς νομίζεις ότι τα megapixels παίζουν το σημαντικότερο ρόλο. Μούφα δηλαδή.
Τα megapixels προσδίδουν καλύτερη απόδοση ΑΝ θέλεις να εκτυπώσεις τις φωτό σου.
Το μάτι σου δεν μπορεί να δει τεράστια σε μια κάμερα 5MP με μια 13MP.
Η διαφορά που βλέπεις είναι λόγω άλλων παραγόντων (φλας LED ή Xenon, OIS, ISOCELL, ποιότητα sensor, πραγματική απόδοση χρωμάτων κτλ).
Τρανό παράδειγμα το Nokia Lumia 1020, το κορυφαίο cameraphone με 41MP, που κάνει downscale τις φωτό και τις αποθηκεύει σε 5MP ανάλυση.
Και αν θέλεις να τις εκτυπώσεις έχεις και τη δυνατότητα των 41MP.
Οπότε μην λέμε και ό,τι θέλουμε.

Darth

@Matt κανε λιγο zoom μια φώτο 8 mp και μια 4 Mp στην 4 στο 100% crop είναι full pixels (γιατί προφανώς είναι μικρής ανάλυσης)

έτσι έχουμε και λέμε ΚΑΙ mp παίζουν ρόλο και ολααααααααααααααααα

Matt

@Darth
Ελάχιστη διαφορά.
Σε καμία περίπτωση ΔΕΝ θα αγοράσω κινητό επειδή έχει 3-4-5MP περισσότερα από κάποιο άλλο.
Παίζουν ρόλο σ’αυτούς που εκτυπώνουν μεγάλες φωτό και στους επαγγελματίες.
Για τον απλό χρήστη είναι αμελητέα ποσότητα ή απλά για υπερηφάνια(?).
Όπως είπα, προτιμώ ανάπτυξη της κάμερας (OIS, ISOCELL κτλ) παρά φορτωμένα MP.
Χίλιες φορές 4MP ή 8 MP με εξαιρετική βοηθητική τεχνολογία, όπως το iPhone 5S, που μπορεί να μην γουστάρω αλλά παραδέχομαι την κάμερά του.
Για μένα δεν μετράνε, για κάποιους μετράνε.
Ο καθένας με τις επιλογές του.
Η HTC ρίσκαρε και πούλησε ένα high-end smartphone με “ανεπαρκή”(?) 4MP κάμερα για κάποιους με τεράστια επιτυχία. Δυστυχώς, η εταιρεία δεν πάει καλά.
Τα παράπονα για το M7 δεν είναι για τα MP της κάμερας αλλά για την μέτρια απόδοση σε χαμηλό φωτισμό. Το οποίο είμαι σχεδόν σίγουρος ότι θα βελτιωθεί στο νέο Μ8 με το διπλό φακό.
Οπότε, είτε βάλει 4MP ή 14MP εμένα δεν θα με “χαλάσει” καθόλου.
Θα “χαλάσει” τους spec freaks.

Darth

θα σου βγάλω μια φώτο (ίδια) με ενα one και ενα άλλο κινητό με 8mp (λογικά huawei g700 γιατί αυτό εχω τώρα στα χέρια με 8mp)
κανε αργότερα zoom και θα δεις οτι πχ με φοτο που έχει βγει με one δεν μπορείς να κάνεις zoom και να δεις πινακίδα αυτοκινήτου που θα βγάλω από απόσταση κάνοντας zoom στο pc ενω το άλλο που έχει 8mp χαλαρά την βλέπεις

για αυτό σου λέω λα έχουν σημασία
και φακός
και αισθητήρας
και mp του αισθητήρα
και camera firmware
και after shot processing (εκτός και αν είναι raw η foto)

και άλλα χίλια διό…..

Matt

Και ξαναλέω ότι η διαφορά δεν είναι τόσο μεγάλη όσο λέτε. Ναι, η κάμερα του One δεν είναι τέλεια, αλλά έχει πολύ καλή απόδοση. Είχα το Galaxy S3 ένα χρόνο, μετά πήρε ο αδερφός μου το One. Κάνοντας μια σύγκριση ίδιων φωτό είδα ότι το One βγάζει πολύ καλύτερες φωτό. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι χάνει σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Σε λίγο καιρό (το καλοκαίρι) παίρνω το Lumia 920. Ασυναγώνιστο με τα άλλα δύο. Πολύ ανώτερος φακός στα πάντα. Και τέλος, τώρα έχω το Ν5. Έχει πάρα πολύ καλή απόδοση και το OIS είναι εξαιρετική τεχνολογία. Και ξαναλέω, ναι, θα ήταν ωραίο να ανέβουν τα MP στο Οne αλλά δεν είναι αυτοσκοπός. Η απόδοση της κάμερας δεν σχετίζεται με τα MP. Αυτό που λες για zoom και crop ισχύει, ότι δηλαδή με περισσότερα MP έχεις και καλύτερη ανάλυση. Αλλά μόνο για αυτές τις δύο κατηγορίες. Σε καμία περίπτωση τα MP δεν μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση του φακού. Το πόσο καλή θα βγει μια φωτό δηλαδή. Γι’αυτό σου λέω ότι το τρανό παράδειγμα που λέγεται Lumia 1020 με τα 41MP κάνει downscale τις φωτό στα 5MP για εξοικονόμηση χώρου αλλά και γιατί το ανθρώπινο μάτι δεν αντιλαμβάνεται διαφορά. Όλα τα… Συνέχεια »

Drake

Φίλε Matt, μάλλον δεν ξέρεις τι λες…Επειδή παίζει για μένα μεγάλο ρόλο η camera στο κινητό, πάντα έδινα μεγάλο βάρος σ’αυτόν το τομέα πριν πάρω κάποιο και στο One είναι η αχίλλειος πτέρνα, της κατά τα άλλα καταπληκτικής αυτής συσκευής. Αντίθετα μ’αυτά που λες, το One υπερτερεί κατά πολύ από πάρα πολλά άλλα κινητά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού!
Όσο για το Lumia 1020, επειδή το έχω και αυτό, άστο…..Δεν το κατέχεις το θέμα καθόλου!

Matt

@Drake
Εδώ ολόκληρο thread για το πρόβλημα με το One σε χαμηλό φωτισμό που λύνεται ελαφρώς με αλλαγή του ISO
https://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2317507

και εδώ
https://www.pocketables.com/2013/09/does-your-htc-one-have-low-light-camera-problems.html

Αν εννοείς ότι το One υπερτερεί σε χαμηλό φωτισμό με μοντέλα του 2011 ή κινεζιές το δέχομαι.
Σε σχέση με το τώρα υπολείπεται. Εσύ γιατί νομίζεις ότι το Μ8 θα έχει δεύτερο φακό?
Διάβασες κάνα άρθρο για ποιο λόγο θα γίνει αυτό?
Για να βελτιωθεί η απόδοση της κάμερας σε χαμηλό φωτισμό. Απλά.

Για το Lumia 1020 υπάρχει παντού η πληροφορία ότι κάνει downscale τις φωτό σε 5MP.
Δεν καταλαβαίνω την ένστασή σου.
Μπορείς να το δεις στις ρυθμίσεις του κινητού σου αφού το έχεις.

Κατά τ’άλλα, αφού τα έχεις και τα δύο και λέγεσαι Drake τότε πρέπει να πάρω την -μη τεκμηριωμένη- άποψη σου ως δεδομένη.
Κι εγώ έχω το Ν5 και λέω ότι σέρνεται γιατί έτσι μου ήρθε να ποστάρω απόψε.
Γι’αυτό “δεν το κατέχω το θέμα καθόλου”.
Αν είναι έτσι καλύτερα που δεν το κατέχω.
Φιλικά πάντα, το ότι τα έχεις ΔΕΝ μου λέει απολύτως τίποτα.

Drake

@Matt κι εγώ μπορώ να ποστάρω ένα σωρό άλλα link που λένε ότι το One υπερτερεί σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού από τα περισσότερα του ανταγωνισμού αυτή τη στιγμή. Έχω βγάλει φωτογραφίες βράδυ, χωρίς φλας εννοείται, με One, S4, G2, iPhone 5s και φυσικά Lumia 1020 και μάντεψε;;; Το One βγάζει τις καλύτερες απ’όλα!!! Φυσικά εξαιρείται το Lumia που απλά δεν παίζεται! Όσο για το 1020 που το κατέχεις τοοοόσο πολύ το αντικείμενο, πρώτον χρησιμοποιεί τη λεγόμενη oversampling technology, η οποία με πιο απλά λόγια παίρνει σχεδόν 7 pixels από την λήψη των 38mp (ή τα 34) και δημιουργεί ένα superpixel (φώτο 5mp) με λιγότερο “θόρυβο” και περισσότερες λεπτομέρειες. Οι φωτογραφίες των 5mp μ’αυτό το τρόπο είναι καλύτερες από αυτές των 38mp (34mp). Όταν όμως πας να ζουμάρεις στη φωτογραφία αλλάζει το πράγμα! Οι λεπτομέρειες χάνονται, όπως και η δυνατότητα για μεγάλο ζουμ…Εκεί έρχονται τα mp να παίξουν τον ρόλο τους που λέει και ο φίλος Darth!!! Δεύτερον, ένας άλλος λόγος που κάνει downscale όπως είπες, είναι απλά για πρακτικούς λόγους, ώστε να μπορείς να μοιράζεσαι τις φωτογραφίες σου στα social media-email κτλ, χωρίς να χρειάζεσαι μια ώρα να τις κάνεις upload και να τρως όλα σου τα δεδομένα μιας και… Συνέχεια »

Matt

“Όσο για το 1020 που το κατέχεις τοοοόσο πολύ το αντικείμενο, πρώτον χρησιμοποιεί τη λεγόμενη oversampling technology, η οποία με πιο απλά λόγια παίρνει σχεδόν 7 pixels από την λήψη των 38mp (ή τα 34) και δημιουργεί ένα superpixel (φώτο 5mp) με λιγότερο «θόρυβο» και περισσότερες λεπτομέρειες. Οι φωτογραφίες των 5mp μ’αυτό το τρόπο είναι καλύτερες από αυτές των 38mp (34mp). Όταν όμως πας να ζουμάρεις στη φωτογραφία αλλάζει το πράγμα! Οι λεπτομέρειες χάνονται, όπως και η δυνατότητα για μεγάλο ζουμ…Εκεί έρχονται τα mp να παίξουν τον ρόλο τους που λέει και ο φίλος Darth!!! Δεύτερον, ένας άλλος λόγος που κάνει downscale όπως είπες, είναι απλά για πρακτικούς λόγους, ώστε να μπορείς να μοιράζεσαι τις φωτογραφίες σου στα social media-email κτλ, χωρίς να χρειάζεσαι μια ώρα να τις κάνεις upload και να τρως όλα σου τα δεδομένα μιας και η κάθε φωτογραφία μπορεί να φτάσει 10-15 mb.” Συγγνώμη, αλλά λέω κάτι διαφορετικό από αυτά που γράφεις σε όλες αυτές τις σειρές? Τι διαφορετικό λέω από την απάντηση σου για το Lumia? Για κοίτα παραπάνω το ποστ μου. Εγώ ποτέ δεν είπα ότι η κάμερα του One είναι ιδανική, αλλά όχι επειδή έχει 4MP να την βγάλουμε για τα μπάζα λόγω… Συνέχεια »

Matt

Μην ξεχάσω…
Για το One διαφωνούμε βέβαια, όχι για το Lumia, για το οποίο εξήγησες και κάποια πράγματα περαιτέρω.
Και σ’ευχαριστώ που προθυμοποιήθηκες να μου στείλεις το white paper.
Δεν το χρειάζομαι, έχω το manual.
Και ευχαριστώ και για τον τρόπο σου, ότι δεν ξέρω τι λέω και δεν το κατέχω καθόλου!
Λες και είμαστε φιλαράκια…
Αυτά.

alexandros

Matt,
το 1020 όντως αποθηκεύει μια φωτο στα 5mp, αλλα αποθηκεύει και μια στα 38. Η των 38 είναι αρκετά καλύτερης ποιότητας και στο zoom ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΤΑΙ. Η 5αρα είναι πεντακάθαρη και η νοκια το έκανε αυτο για να μπορούμε ευκολότερα ν’ανεβαζουμε φωτός στα social media και να τις στέλνουμε με mail ή Bluetooth μιας και δεν είναι τόσα πολλά mb. Επίσης πλέον υπάρχει και η δυνατοτητα για RAW τύπο αρχείου χωρίς ίχνος συμπίεσης. Χωρίς δηλαδη καμία αλλοίωση ποιότητας λόγω συμπίεσης που γινεται όταν μετατρέπονται οι φωτός σε jpg. Απλα έχει τρελο μέγεθος σε mb. 🙂
2 ερωτήσεις τώρα. Έγραψες ότι το 1020 (αναγκαστικα χρειάζεται) τα τόσα mp. Αν ήταν 20 και όχι 40, θα είχε πολύ χειρότερο το αποτελεσμα?
επίσης είπες ότι (αν το One βάλει διπλό φακό όπως φημολογείται η απόδοση της κάμερας θα είναι εξαιρετική) σε τι φαντάζεσαι ότι θα χρησιμεύσει η 2η camera? Και το lg 3D έχει διπλή camera και μάλιστα στα 5 mp. Αλλα οι φωτός που βγαζει είναι πολύ κάτω του μετριου.
πιστεύω ότι όταν δεν ξέρεις κατι είναι καλύτερο να ρωτάς και όταν μάθεις θα έχεις δυνατότητα να κρίνεις. Όταν ξέρεις τα μισά βγαζεις λάθος συμπεράσματα.
φιλικά πάντα.

Matt

Αλέξανδρε,
Για τα 5MP που αποθηκεύει το 1020 για εξοικονόμηση χώρου το έγραψα και αυτό.
Και ναι, λόγω MP θα έχει πολύ καλύτερη απόδοση στο ζουμ. Το γράφω τόσες φορές παραπάνω.
Το γνωρίζω αυτό για το RAW, ήρθε με το WP Black.
1) Το αποτέλεσμα σε 20MP θα ήταν το ίδιο για το ανθρώπινο μάτι, αλλά θα υπήρχε διαφορά στο ζουμ. Είναι κάτι που δεν ανέφερα παραπάνω αυτό?
2) Ο διπλός φακός του One θα χρησιμεύει για συνθήκες χαμηλού φωτισμού, αφού η ίδια η HTC εκεί βρήκε το πρόβλημα, το οποίο παρατηρήθηκε από τους χρήστες. Το έγραψα πάρα πολλές φορές.
Ποιες είναι οι ενστάσεις σου?

Matt

Ότι τα λέω εντελώς λάθος ή τη μισή αλήθεια?

Drake

Μάπα το One σε low light χωρίς φλας…https://www.gsmarena.com/six_way_camera_shootout-review-998p5.php …Μπορώ να βρω κι άλλα review από διαφορετικά site επειδή μας ζάλισες με τις αποδείξεις σου!
Και κάτι ακόμη, το One έχει ένα και μόνο αδύνατο σημείο κι αυτό είναι η camera του στις φωτογραφίες που υπάρχει πολύ φως…Αντιθέτως βγάζει πολύ καλές σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού…Το One S με τα 8mp που έχω ακόμη, βγάζει πολύ καλύτερες φωτογραφίες τη μέρα. Και έρχεσαι εσύ να μας πείσεις για το αντίθετο…ok, μάλλον είμαι λίγο χαζός και άσχετος με τη φωτογραφία (άσχετα που έχω βγάλει και σχολή φωτογραφίας) για να χρησιμοποιώ το One (πριν πάρω το 1020) για βραδυνές λήψεις και όλα τα υπόλοιπα που έχω για να βγάζω τη μέρα.

Matt

Όπως σου είπα, δεν θα το συνεχίσω.
Απλά, ούτε ΚΑΝ με ενδιαφέρει τι είσαι και τι κάνεις.
Και αφού το λέει το gsmarena, όλοι οι υπόλοιποι χρήστες και τα άλλα reviews που λένε το αντίθετο είναι άσχετοι ή χρειάζονται γυαλιά.
Αυτό μόνο.

Drake

Εμένα να δεις πόσο με νοιάζει η γνώμη σου! Και επειδή μαλλον δεν ξέρεις κάν να διαβάζεις, αρκετά One ήταν προβληματικά. Δεν έφταιγε η Ultrapixel τεχνολογία. Σε συσκευές μη προβληματικές, λειτουργούσε άψογα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Διάβαζε εσύ τι λέει ο κάθε πικραμένος με ελαττωματικό One και βγάλε συμπεράσματα!

alexandros

Matt
μπορώ να στο πω κομψά:κάπου κατι δεν έχεις καταλάβει,
ή και λιγότερο κομψά:τα έχεις κάνει αχταρμά με το θέμα περί ultrapixel.
αν δεις εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=KhFBrYRpy8A
το ultrapixel υπερτερεί στις φωτο χαμηλού φωτισμού.
το αν έχουν κάποιες συσκευές πρόβλημα αυτο είναι αλλο θέμα.
σε όλα τα site που διαβασα όλοι συμφωνούν ότι το ultrapixel ειναι άψογο στις low light λήψεις.
επίσης λες ότι η 2η camera θα βοηθήσει σ’αυτο τον τομέα. Που το στηρίζεις? Που είδες να χρησιμοποιείται 2η camera για περισσότερο φωτισμό? Και αν παίζει αυτο που λες, γιατι δεν το υιοθέτησαν και οι dslr πιο πριν? Οι low light θέλουν μεγάλο αισθητήρα. Θέλουν ο αισθητήρας να μπορεί να συλλέξει πολύ φως (εξου και μεγάλος) σε λίγο χρόνο (το 2ο για να μη βγει κουνημένη).
πάντως 2η camera για αυτο το λόγο ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ να την εβαζαν γι’αυτο.

Drake

Πες τα ρε Αλέξανδρε γιατί ο τύπος θα μας τρελάνει! Η ημιμάθεια θερίζει στις μέρες μας!!! 😀

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Android WhatsApp

WhatsApp: Θα μπορείτε να στέλνετε αυτόματα πολυμέσα HD

Το WhatsApp παρουσίασε μια λειτουργία τον Αύγουστο που σας επιτρέπει να στέλνετε φωτογραφίες σε υψηλότερη ποιότητα.

Software Android iOS

Epic Games Store: Έρχεται σε iOS και Android αργότερα φέτος

Η Epic Games επιβεβαίωσε ότι το Games Store της θα κυκλοφορήσει τόσο σε iOS όσο και σε Android αργότερα φέτος.

Software Android Google Google Pixel

Find My Device της Google: Με Android 15, θα βρίσκεις τo Pixel σου ακόμα και όταν είναι κλειστό

Το δίκτυο Find My Device της Google θα δώσει την ευκαιρία στους χρήστες Android να έχουν ένα δίκτυο παρακολούθησης χαμένων συσκευών.

Software Android Twitter

Το X προετοιμάζει την υποστήριξη passkey στο Android

To X φέρεται να εργάζεται για να φέρει υποστήριξη για passkeys στην εφαρμογή Android της, μετά την κυκλοφορία του iOS.