iPhone, Ακόμα περνάει η… “μπογιά” των προηγούμενων μοντέλων

Μπορεί για το καινούριο iPhone 5 να λέγονται και να γράφονται πολλά, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι το iPhone στις προηγούμενες, παλαιότερες εκδόσεις του εξακολουθεί να πουλάει καλά στην Αμερική. Συγκεκριμένα η Verizon δηλώνει ότι από τα 3.1 εκ. iPhones που πούλησε στο Q3, τα 650.000 ήταν iPhone 5 και τα άλλα 2.5 εκατομμύρια ήταν iPhone 4 και 4S.

Το ότι εξακολουθούν να πουλάνε smartphones όπως το iPhone 4 ή το 4S δεν πρέπει να μας προκαλεί εντύπωση, τόσο λόγω του ότι προφανώς θα κινηθούν σε καθεστώς προσφορών λόγω του ερχομού του νέου μοντέλου, όσο και εξαιτίας του ότι εξακολουθούν να αποτελούν καθ’ όλα αξιοπρεπείς προτάσεις για τον μέσο καταναλωτή. Αυτό, φυσικά, μόνο ως καλό νέο μπορεί να λογιστεί από την Apple.

, iPhone, Ακόμα περνάει η… “μπογιά” των προηγούμενων μοντέλων

Πηγή

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

22 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
ΑΡΓΥΡΗΣ

Γιατι να μην πουλανε,η apple δεν απαξιωνει τα παλια μοντελα της αποσυρωντας τα απο την αγορα,επισης δεν τα ανανεωνει ανα τριμηνο! Ενα καθε Σεπτεμβρη βγαζει και με βελτιωσεις προσεκτικες,που δεν καθιστουν το αμεσως προηγουμενο μοντελο απαρχαιωμενο. Αυτο το εκτιμουν οι πελατες, γι αυτο και οι τιμες μεταχειρισμενων ειναι στα υψη.

Axilleas

Μια χαρα τα απαξιωνει οταν στο 4 βλεπεις οτι δεν μπορεις να χρησιμοποιησεις facetime μεσω datα/3g. Παλι καλα που υπαρχουν τα πολλα apps και μπορεις να κανεις βιντεοκληση μεσω 3g. Η apple σου λεει σου δινω την αναβαθμιση, αλλα δεν μπορεις να χρησιμοποιησεις ολα τα cool πραγματα που εβαλα στο νεο, αν θες αγορασε το. Αυτο παίζει πλεον. Μια χαρα σε απαξιωνει. Το αρθρο λέει στην αμερικη. Αλλα τελευταια εχει πτωση και εκει και καλα να παθει. Ειχε την δυνατοτητα να κολλησει το android και την πεταξε γιατι κοιταξε παλι την τσεπη της.

ΑΡΓΥΡΗΣ

Λογικο δεν ειναι να μην μπορεις να χρησιμοποιησεις ολα τα νεα “καλουδια” ? Νεες τεχνολογιες,νεες απαιτησεις σε hardware,τουλαχιστον εχεις προσβαση σε νεο λειτουργικο με παλιο hardware,νομιζω δεν ειναι ασχημο αυτο.

Panos7GR

Για εμένα δεν είναι τυχαίο όλο αυτό με τις συνεχείς αναβαθμίσεις των παλιών μοντέλων, ακόμα και του “αρχαίου” 3GS. Με αυτή την πολιτική που ακολουθεί αυτά τα χρόνια κατάφερε σήμερα να έχει ΚΑΙ οικονομικές συσκευές! Η ονομασία iPhone πάντα μας έφερνε στο νου κάτι ακριβό. Πλέον όμως αυτό αλλάζει… Από την στιγμή που ένας θέλει σήμερα να αγοράσει μια αξιοπρεπή συσκευή που να έχει ένα μήλο από πίσω (έτσι για να τερψει και το ψωνιλικι του), μια συσκευή που μπορεί να είναι 3ετιας, αλλά φοράει το τελευταίο λογισμικό και τρέχει αξιοπρεπεστατα, τότε μπορεί να χτυπήσει ένα iPhone 3GS που έμεινε στο stock με 199-€. Για να μην μιλήσουμε για iPhone 4 που είναι κάτι παραπάνω από μια χαρά, θα έχει υποστήριξη για μερικά χρονάκια ακόμα και ένα σωρρο από θήκες και περιφερειακά. Έξυπνες κινήσεις απ την Apple! Εδώ την παραδέχομαι!

Axilleas

Οχι είναι άσχημο, γιατί είναι το ιδιο με το android που δε με αναβαθμίζει η χ,ψ εταιρία για να έχω χαρακτηριστικά. Αν είναι να μείνω έτσι και να έχω την ίδια εφαρμογή, αλλά να μην μπορώ να χρησιμοποιήσω δυνατότητες που αποφάσισαν να βάλουν ή να φτιάξουν στο νέο να τους χ3σw τότε. Είναι άσχημο να χρησιμοποιείς κατι και να σου βγάζουν πράγματα με την πρόφαση δε το σηκώνει το hardware, προκειμένου να πουλήσουν τα νέα. Είναι το ίδιο ακριβώς που κάνουν οι άλλοι που τους βρίζουν. Δηλαδή θέλεις να μου πεις ότι δε σηκώνει το siri to 4 ή το ipad2? Γιατί είχαν ανακοινώσει αρχικά τότε ότι το ipad2 θα το έπαιρνε? Εξάλλου είχα δοκιμάσει στην αρχή που είχε βγει το mod στο 4 μου το siri και μια χαρά πήγαινε μέχρι να κλείσουν τους servers. Προσοχή δε μιλάω για την μεγαλύτερη οθόνη ή την καλύτερη στα χρώματα. Λογικό είναι το νεο να εχει βελτιώσεις σε αυτά τα σημεία και δεν σχολιάζω αυτό. Σχολιάζω το ότι από τα 200 χαρακτηριστικά του ios6 τα 100 που θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις γιατί ΜΠΟΡΕΙ η συσκευή σου να τα βγάλει πέρα, αποφάσισαν να μη στα δώσουν για να πάρεις το νέο.

Αλέξης

Με κάθε επιφύλαξη και χωρίς να ξέρω πως ακριβώς ομαδοποιούνται οι πωλήσεις στο τρίμηνο, το ενδιαφέρον είναι ότι από τις συνολικές πωλήσεις iphone, το νέο μοντέλο μετά από τόσο ντόρο εδώ και μήνες, απέσπασε “μόλις” 26% του όγκου πωλήσεων (είτε είναι προπαραγγελίες είτε κανονικές αγορές). Παρά το hype, οι αγοραστές΄φαίνεται ότι προτιμούν το παλιότερο (?). Καλό θα είναι να βγούν ανάλογα στοιχεία και από τους άλλους carriers για σύγκριση κάποια στιγμή. Κατά τα άλλα, η απαξίωση των προηγούμενων μοντέλων (μετά από ένα ρεαλιστικό χρονικό διάστημα) είναι φυσιολογική. Από τη στιγμή που παρουσιάζεις νέο μοντέλο σε οτιδήποτε, θες να το πουλήσεις, οπότε λογικό είναι να βάζεις το παλαιότερο σε δεύτερη μοίρα. Το ίδιο συμβαίνει σε όλα τα καταναλωτικά είδη, τεχνολογίας ή μη, ακόμα και σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα. Φυσιολογικό είναι να θέλω στο αυτοκίνητό μου το στερεοφωνικό με το νέο GPS από το καινούριο μοντέλο, αλλά δεν γίνεται και γι αυτό υπάρχουν οι after market λύσεις. Στα κινητά κλπ τα λέμε App Stores. Και οι developers που στην Ελλάδα΄χρόνια τώρα λειτουργούν σε κάθε τομέα υπό τη σκέπη της “πατέντας”. Αυτό που έχει περισσότερη σημασία για τα παλιότερα μοντέλα είναι να υπάρχει service, τεχνική υποστήριξη και επάρκεια ανταλλακτικών για το χρονικό διάστημα που… Συνέχεια »

azriel84

Θα συμφωνήσω με τους παραπάνω. Υπάρχει μεγάλη διαφορά στο να μην δώσουν πχ τη Siri στο iPhone 4 απ’το να μην δώσουν το iOS 6 καθόλου. Αυτό είναι απαξίωση. Ρωτήστε κατόχους high end LG Android κινητών να δείτε τι θα πει απαξίωση…

Η Apple δεν κάνει τα μεγάλα άλματα πλέον. Πρόσφατα Android κινητά παρουσιάζουν εντυπωσιακά μοντέλα. Λίγο πολύ, η Apple θεωρώ έχει “εγκλωβιστεί” στο οικοσύστημα που έχει δημιουργήσει. Όταν έχει μια βάση iOS χρηστών εκατοντάδων εκατομμυρίων που έχουν συνηθίσει σε μια συγκεκριμένη κατάσταση, οι αλλαγές έρχονται πιο δύσκολα, πιο αργά και πιο προσεκτικά. Απ’την άλλη το Android που είναι όλοι οι καλοί χωράνε, έχει την ευχέρεια να εξελίσσεται πιο γρήγορα με τα γνωστά όμως fragmentation προβλήματα. Δείτε απλά πόσοι χρησιμοποιούν ακόμα Froyo και Gingerbread ενώ έχουμε την 4.2 προ των πυλών…διαλέγει ο καθείς λοιπόν και παίρνει 🙂

Άντε να δω πόσοι θα αρχίσουν flaming τώρα 😛

Axilleas

Δεν είχα lg πότε και δεν ξέρω, για την ακρίβεια από android δε ξέρω τίποτα, ξέρω μόνο οτι η google υποστηρίζει τις δικές της συσκευές. Δεν είχα, ούτε έχω σκοπό να ξεκινήσω flames, την άποψή μου είπα. Επειδή ακριβώς βλέπω και ζω την κατάσταση. Πάντα θα υπάρχει το σέρβις στα παλιότερα. Υπάρχουν άτομα/φόρουμς στην ελλαδα που αναλαμβάνουν να σου λύσουν-δέσουν-επισκευάσουν όλο το 4/4ς. Το θέμα είναι όμως ότι μου λέτε πχ δεν σηκώνει το 4 το σιρι γιατί δεν έχει ισχύ/δύναμη/τσαγανό/…το ipad2 που έχει 2πυρηνο ίδιο με του 4ς, ανάλυση κοντά στο 4/4ς και στην τελική ίδια -αν όχι παραπάνω- ισχύ με το 4ς γιατί δε το σηκώνει το σιρι??? Δε θέλει απάντηση, είναι ρητορική η ερώτηση… το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι μόνο το σιρι και στο ιος6 έχει αρχίσει να μεγαλώνει το χάσμα. Απλά το 3gs δε θα μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε τίποτα από τις εφαρμογές τις εταιρίας έτσι όπως το πάνε σε λίγο. Eδω το 4 πλέον έχεις και τρελαίνεσαι με αυτά που δεν μπορείς να κάνεις ενώ κάνουν οι άλλοι και δεν είναι θέμα ισχύς/μνήμης κλπ αλλά μάρκετινγκ. Κάνει μπαμ, πάρε το νέο σου λένε. Αν είμαι ευχαριστημένος θα το πάρω, αλλά το σκέφτομαι τώρα… Συνέχεια »

Makis

Εύγε…8 σχόλια από ανθρώπους που γνωρίζουν…λες και βρίσκομαι σε άλλο site όταν πριν από λίγο διάβαζα τα σχόλια για τις τιμές του, και αηδίασα….και λίγο filtering νομίζω δεν πειράζει, κ.κ. συντάκτες…

azriel84

Filtering σε τι ακριβώς; και τι σχέση έχει η τιμή εδώ πέρα, για υποστήριξη μιλάμε, η κουβέντα για την τιμή έγινε στο αντίστοιχο topic. Άλλο site μάλλον διάβασες…

ΑΡΓΥΡΗΣ

Δεν ξερω κατα ποσο ειναι θεμα μαρκετινγκ το να αφαιρει η apple χαρακτηριστικα του νεου λειτουργικου στα παλια μοντελα. Νομιζω οτι η πολιτικη της εταιρειας να θελει αψεγαδιαστη εμπειρια χρησης ειναι ειλικρινης και οχι δικαιολογια για να μην αναβαθμισει,οπως σε πολλα android. Εχω ενα ipod touch 4g. Πιστευω οτι το ios 6 ειναι αρκετα βαρυ για αυτη τη συσκευη. Καποιες εφαρμογες και παιχνιδια δε φορτωνουν καν. Ηταν πιο ομαλο με την 5.1.1 και σε αυτη θα ημουν αν ειχα κρατησει τα blobs για να γυρισω πισω. Πιστευω οτι οχι μονο δεν κοβει η apple αναβαθμισμενα χαρακτηριστικα επιτηδες, αλλα αντιθετα θα επρεπε να ειναι ακομη πιο αυστηρη σε αυτο το θεμα και καποιες αναβαθμισεις σε παλια μοντελα να μην τις δινει καν. Για να μην κατεβαζεις/πληρωνεις εφαρμογες και παιχνιδια ενα γιγα και,μονο και μονο για να διαπιστωνεις οτι λαγκαρουν ή οτι δεν τρεχουν.

Makis

@azriel84….Επαινώ τους προλαλίσαντες για τα ανωτέρω σχόλια τα οποία δεν έχουνε καμμία σχέση με τα σχόλια στο άλλο άρθρο για την τιμή μέσω Multirama. Εδώ βλέπουμε άτομα να σχολιάζουνε με γνώσεις ενώ εκεί γινότανε το έλα να δεις….Να γίνεται filtering, εννοώ στο τι post κάνει ο καθένας, αλλά φαίνεται ότι μπήκες κάπως αργά γιατί τώρα η βοθρολογία σβήστηκε, από το άλλο άρθρο (για την τιμή)…παλι καλά…

mixalisMytilini

Παιδια ειμαι αναμεσα σε samsung galaxy s 3 και iphone 4s…???

Χρήστος

μιας και βλέπω οτι εδώ έχουμε συζήτηση ωραία, να κάνω εγώ μια ερώτηση μιας και δεν ξέρω, και δεν έχω και iproduct να το δοκιμάσω. αν κάποιος έχει αγοράσει μια εφαρμογή απο το 3gs του, και κάνει τις όποιες αναβαθμίσεις iOS, και στην τελική δεν τρέχει για το χ,ψ,ζ λόγο(όσα έχετε αναφέρει παραπάνω), μπορεί να ζητήσει τα λεφτά του πίσω απο την Apple επειδή ουσιαστικά δεν τρέχει η εφαρμογή στην νέα αναβάθμιση?

tsekboy

@Χρηστος: Δεν έχεις να χάσεις κάτι με το να επικοινωνήσεις. Έχω το 4. Κάποια στιγμή σ ένα update, δεν είχα κάνει back up. Έστειλα mail, και η απάντηση πραγματικά μ έκανε χαρούμενο&να μην βλαστημήσω τα λεφτά που έδωσα. Πάραυτα όμως, με το 5 που βλέπω, τη ψάχνω για Android. Άν και όταν με ξανακάνουν να πω “γουάου” με κάποια συσκευή, θα με ξανακάνουν και πελάτη.

@Makis: Και γω μαζί σου ρε φίλε, επιτέλους σχόλια επιπέδου&γνώσεων!!!

@mixalisMytilini: Για το ς3 δεν έχω να σου πώ πολλά, γιατί δεν γνωρίζω&έχω επιφανειακή εικόνα. Ας μιλήσουν οι γνώστες. Για το 4ς (επειδή το έχει ο αδερφός μου) μπορώ να πώ οτι είναι καλό. Αγοράζεις ποιότητα κατασκευής, εκλεπτυσμένο κινητό αλλά με κλειδωμένο λογισμικό. Νομίζω το ς3 ειναι λίγο καλύτερο του καθότι και μεταγενέστερο, αλλα σε ποιότητα πιστεύω υστερεί με θετικό πρόσημο το ελεύθερο λογισμικό και το flash player.

Silender

Νέο “καλούδι” το πανόραμα mode και πολύ βαρύ.

γι’αυτό δεν το πήρε το 4άρι…

Χρήστος

@tsekboy : σε ευχαριστώ για την απάντηση, απλά δεν ήξερα τι γίνεται σε τέτοια περίπτωση, γιατί πολλοί ακούω οτι παραπονιούνται οτι σε παλιότερες συσκευές αρκετά προγράμματα δεν δουλεύουν σωστά, στα δωρεάν προγράμματα οκ, αλλα αν έχεις δώσει λεφτά για ένα πρόγραμμα και στην τελική δεν στο παίζει τότε είναι μεγάλο πρόβλημα αν δεν τα παίρνεις πίσω ή έστω ένα ποσό

Axilleas

Χρήστο, το πρόβλημα δεν θα το έχουν τα apps. Από την στιγμή που η εταιρία αναβαθμίζει το λογισμικό, οι κατασκευαστές ανανεώνουν τα apps τους με την τελευταία έκδοση. Συνεπώς αν δεν σου αναβάθμιζε η apple το 3gs, τότε AN ο developer δεν είχε παλιότερη έκδοση, αλλά υποστήριζε μόνο πιο σύγχρονη, δε θα μπορούσες να τρέξεις την εφαρμογή. Το πρόβλημα αυτό συμβαίνει με όσους έχουν jb συσκευές σε παλιότερη έκδοση ios και μερικά app στο appstore είναι συμβατά με πιο μετά έκδοση λογισμικού. Αυτοί ή κατεβάζουν παλιότερη έκδοση app (συμβατή με το λογισμικό τους-δεν τις βρίσκεις εύκολα πλέον, πρέπει να κρατάς back up δικό σου ή να ψάξεις αλλού…) ή απλά πας σε νεώτερη έκδοση ios. Για μένα εκεί κρύβεται και ο λόγος που η apple υποστηρίζει το 3gs ή το 4 ακόμα. Αν τα αφήσει και μετά προχωρήσει το ios, αρκετά apps δε θα μπορούν να τα εγκαταστήσουν οι κάτοχοι, καθώς τα πιο γνωστά/διαδεδομένα είναι πάντα up-to-date. Αλλά το σκέφτηκε ωραία πως να τις δίνει τις αναβαθμίσεις. Σου πετάει τις αλλαγές που σε μερικά σημεία είναι τρομερές και σου λέει εσύ μέχρι εκεί. Η διαμαρτυρία δεν θα γινόταν αν δεν υπήρχαν βάσιμες αμφιβολίες ότι μερικές συσκευές μπορούν να πάρουν μερικά… Συνέχεια »

SonicYouth

Εμένα πάντως το τέσσαρι ακόμα τρέχει μια χαρά και η μπαταρία μετά από δυο χρόνια κρατάει γερά. Το αναβάθμισα και σε iOS 6 και βλέπω να το κρατάω ακόμα αρκετό καιρό. Το ότι δεν έχει Siri και facetime μέσω 3G δεν με απασχολεί ιδιαίτερα. Βέβαια σκέφτομαι να το δώσω για 350 ευρώ και να πάρω το 5αρι με επιδότηση αλλά θα το αποφασίσω μόλις έρθει Ελλάδα.

Εγώ πάντως που πήρα το iPad 3ης γενιάς πρόσφατα το έκανα αναβάθμιση κατευθείαν σε iOS 6 γιατί όσο είναι νέο δεν το κάνω jailbreak οπότε μόλις παλιώσει θα έχει βγει και το untethered jailbreak για iOS 6 αλλά όλα όμορφα, καλά και ωραία έχω siri κλπ. όμως την λειτουργία panorama mode δεν την είδα πουθενά.Δεν ξέρω αν φταίει η ανάλυση που στην οθόνη του iPad να χωράνε περισσότερα στοιχεία από αυτή του iPhone άρα να μην χρειάζεται το panorama mode όμως η Apple και άλλες εταιρίες δίνουν σε κάποιες συσκευές περισσότερη προσοχή από ότι δίνουν σε άλλο δικό τους προϊόν.Όταν όμως μιλάμε για τις δυνατότητες του νέου iPhone 5 ή του 4s κόντρα στο 3gs και γιατί δεν μπήκαν όλες οι λειτουργίες του iOS 6 στο 3gs τότε η απάντηση είναι εύκολη, πολύ απλά όταν βγει νέο μοντέλο θέλουν να πουλήσει περισσότερο από το άλλο ή από τους ανταγωνιστές και για αυτό παρουσιάζουν κάποιες λειτουργίες στο κομμάτι software ως νέα καινοτομία του νέου μοντέλου, τότε λογικό είναι το παλαιότερο να μην έχει αυτές τις λειτουργίες που συνήθως είναι καινοτόμες και διαφορετικές από άλλες παρόμοιες όπως είναι η siri που ναι μεν υπάρχει η google voice search αλλά η siri σου… Συνέχεια »

TSOU_RE

Axilleas δεν μας λες 10 οχι 150 πραγματα που κανεις με το iphone5 και δεν κανεις με προιγουμενα μοντελα γιατι εγω εχω κρατισει το 4αρι και κανει σχεδον τα παντα και μην μας πεις για το ciri γιατι στην ελλαδα δεν νομιζω να το δουλευουν και πολλοι..

stavrc

ρε παιδια ακομα δεν εχω καταλαβει κατι : αν παρω iphone κλειδωμενο με verizon πρεπει να πληρωνω συμβολαιο?

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Apple iPad Air iPad Pro

iPad Air & iPad Pro: Τα νέα μοντέλα θα κυκλοφορήσουν τελικά το Μάιο

Η Apple θα παρουσιάσει νέα μοντέλα iPad Pro και iPad Air στις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με τον Mark Gurman του Bloomberg.

Smartphones Apple featured iOS

iPhone 12: Αποκτά υποστήριξη ασύρματης φόρτισης Qi2 15 W με το iOS 17.4

Η Apple κυκλοφόρησε το iOS 17.4 που περιλάμβανε όλα τα μέτρα που πήρε για να συμμορφωθεί με τον νέο νόμο της ΕΕ για τις ψηφιακές αγορές.

Smartphones Apple featured Google

Η Google αποκαλύπτει πότε η Apple θα προσθέσει υποστήριξη RCS στο iPhone

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Apple υποχώρησε και συμφώνησε να υποστηρίξει το RCS σε iPhone, μετά από πολύχρονες πιέσεις της Google και άλλων.

Smartphones Apple iPhone

Το αναδιπλούμενο iPhone μπορεί να φτάσει το 2027 ή και ποτέ

Το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας της Apple για το πρώτο αναδιπλούμενο iPhone έχει καθυστερήσει μέχρι το 2027.