iPhone 5 A6 processor, Αναλυτικά στοιχεία για τον επεξεργαστή

Μπορεί η Apple να έλεγε όλο υπερηφάνεια ότι ο νέος της επεξεργαστής είναι καλύτερος από εκείνον που φορά το iPhone 4S, αλλά δεν αποκάλυψε και πολλά από τα τεχνικά του χαρακτηριστικά. Τώρα αποκαλύπτονται περισσότερα στοιχεία και βγαίνουν και τα αντίστοιχα benchmarking στοιχεία, έτσι ώστε να μπορεί κανείς να τον κρίνει συνολικά.

Έτσι, ο A6 του iPhone 5 είναι ένας επεξεργαστής κατασκευασμένος από την Samsung, με δύο πυρήνες που λειτουργούν σε συχνότητα 1 GHz και μνήμη 1GB DDR2, στα 1066 MHz, ο οποίος είναι βασισμένος στην τεχνολογία ARMv7. Το Geekbench δημοσιεύει ανεπιβεβαίωτα αποτελέσματα από benchmark tests, τα οποία δείχνουν ότι οι αιτιάσεις της Apple για γρηγορότερη απόδοση του νέου iPhone σε σχέση με τον προκάτοχό του είναι αληθείς.

Βέβαια, δεν εγγυάται κανείς την εγκυρότητα των μετρήσεων ενός τηλεφώνου που ακόμα δεν έχει κυκλοφορήσει ευρέως, επομένως ας κρατήσουμε μικρό καλάθι, μέχρι να έρθει και επισήμως στα χέρια όλων για δοκιμές…

, iPhone 5 A6 processor, Αναλυτικά στοιχεία για τον επεξεργαστή

Πηγή: 1,2

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

22 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
negiemu
μάρκος xperia

Να τα βλέπετε εσείς όλοι οι apple fanboys που λέγατε a15.

andreas kor

Εν ετη 2012-13 και η apple σε τελευταιο μοντελο εβαλε 1ghz επεξεργαστη…Οταν οι ανταγωνιστες
παιζουν με 1,4 και 1,5!! Το κορυφαιο ειναι οτι φοραει και επεξεργαστη της samsung..!!

Νικος

Και τώρα αυτό το κατόρθωμα που έκανε θα το πουλήσει για καινοτομία χαχα αυτά είναι τα καλύτερα. Όπως και να έχει ας περιμένουμε να τον δούμε και στην πράξη.

gkagman

Εδώ καρτέλ εκεί το καρτέλ που είναι το καρτέλ?
Από την μία σκοτώνονται στα δικαστήρια και από την άλλη συνεργάζονται για κάτι τόσο βασικό. Δηλαδή για κάθε φορά που η apple πουλάει ένα IPhone κερδίζουν και οι δύο. Επιτρέπεις αυτόν που και καλά σε κλέβει να συνεργάζεται μαζί σου. Πως λέγετε αυτό ?

Apostolos

το benchmark δίνει πολύ καλές τιμές πάντως για τον v7 της apple…με σκορ λίγο χαμηλότερο από τον S3 τον quad core…https://goo.gl/FqBY8

azriel84

Μας δουλεύετε; Α15 είχαν κάνει πρόβλεψη στο Anandtech και τελικά η αλήθεια είναι ακόμα καλύτερη με ARMv7…Επίσης τι σχέση έχουν τα GHz; Έχουν σταματήσει προ πολλών ετών να είναι το σημείο αναφοράς για το ποια CPU είναι πιο γρήγορη. Και σαφώς ο επεξεργαστής δεν είναι Samsung. Κατασκευάζεται από την Samsung ναι, σε σχεδιασμό αποκλειστικά της Apple, αλλά όχι και δικός της. Έλεος με την παραπληροφόρηση fanboys απ’τη μια fanboys και απ’την άλλη…

azriel84

@gkagman

Πόσο δίκιο έχεις…1δις είναι το πρόστιμο της Samsung αλλά ξέρουμε ήδη πως έχουν συμφωνία ύψους 11δις μεταξύ τους για κατασκευή μνημών, επεξεργαστών και άλλων parts…και καθόμαστε και μαλώνουμε εμείς εδώ lol

giorgos22

Μας δουλεύουν όλοι παιδια απο την μία δικαστήρια κλπ και απο την άλλη συνεργάζοντα…

ton

Κάποιος που να γνωρίζει ξέρει τι κάνει τη διαφορά , δηλαδή είναι θέμα cache,συμβατότητας εφαρμογής benchmark,ιδιόμορφης αρχιτεκτονικής του επεξεργαστή,ram, gpu;Μάλλον είναι θέμα gpu αλλά θα δείξει

Γιώργος

Άποψή μου ton δεν κάνει τίποτα από αυτά τη διαφορά. Τα iphone πιστεύω πως έχουν λίγο χαμηλότερο σε δυνατότητες hardware από τα αντίστοιχα galaxy με τα οποία συγκρίνονται (iphone 4 vs galaxy s, iphone 4s vs galaxy s2, iphone 5 vs galaxy s3), αλλά υπερτερούν κατά πολύ στην ποιότητα του software και στο πώς αυτό χρησιμοποιεί αποτελεσματικά το hardware.

azriel84

https://www.anandtech.com/show/6292/iphone-5-a6-not-a15-custom-core

Η διαφορά είναι στο σετ εντολών της συγκεκριμένης αρχιτεκτονικής, για περαιτέρω ίσως κάποιος περισσότερο γνώστης θα μπορούσε να μια διαφωτίσει καλύτερα. Η GPU παραμένει μάλλον ίδια αλλά τετραπύρηνη αντί για διπύρηνη, την Παρασκευή θα ξέρουμε.

stavros

Eπειδη καποιοι δεν καταλαβαν καλα το θεμα εχει ως εξης. Η apple ως γνωστον εχει αγορασμενες της εταιρειες που κρυβονται πισω απο τον ARM. Aυτο της δινει την δυνατοτητα να επεμβαινει στην αρχιτεκτονικη(κατι που δεν μπορουν να κανουν οι αλλοι) κατασκευαζοντας τον εκ νεου (μιας και εχει την δυνατοτητα).
Αυτο εχει σαν αποτελεσμα να φτιαχνει ταχυτερους επεξεργαστες αλλα ταυτοχρονα να καταφερνει να μην ειναι ενεργοβοροι. Για αυτο λοιπον ο συγκεκριμενος επεξεργαστης υπερεχει απο οτιδηποτε υπαρχει εκει εξω. Για αλλη μια φορα τους εβαλε τα γυαλια.

tedd

To ARM V7 ειναι καλυτερο απο το Α15??? Ο.ο

Lambros

Το ARMv7 είναι η αρχιτεκτονική των επεξεργαστών της ARM και σ’ αυτήν ανήκει όλη η οικογένεια των Cortex όπως A5,A7,A8,A9 και A15.

tedd

Α. Καταλαβα…
Τελικα ο Α6 ομως τι ειναι?
Α15?

Teo

φιλε Απόστολε..εγώ που κατέβασα το προγραμματάκι μου έδειξε 1758 με την πρώτη..τώρα γιατί εκεί που πόσταρες το βγάζει ποιο κάτω..δεν ξέρω..ορίστε και ένα screenshot που πήρα

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=4016029433950&set=a.1955325357636.109719.1077759635&type=1&theater

Lambros

@tedd Ή A15 είναι ή κάτι πολύ κοντά και παρόμοιο με το A15.Θα το μάθουμε σύντομα πιστεύω.

PiXel

@azriel84: Μάλλον δε ξέρεις και πολλά από mobile αρχιτεκτονική. Το ARMv7 είναι το instruction set που έχουν ΟΛΟΙ οι επεξεργαστές που φοράνε τα κινητά και οι ταμπλέτες (Snapdragon, Apple AX, Ti-OMAP, Samsung EXYNOS κλπ), ενώ το Cortex-A15 είναι μια αρχιτεκτονική επεξεργαστή (εν τη αύτη περιπτώση, είναι και η σειρά των επεξεργαστών). Δεν έχει καμία σχέση με το αν είναι Cortex-A15 ή αν βασίζεται σ’ αυτό. Το να υποστηρίζει κάποιος πως ο επεξεργαστής είναι ARMv7 και να λέει πως είναι καλύτερος απ’ το Cortex-A15, είναι σα να λέει κανείς πως ένα πρόγραμμα που έγινε compile με x86_64 compiler είναι χειρότερο από κάποιο που γράφτηκε με C++… Είναι δυο ανόμοια πράγματα. Το ένα είναι η αρχιτεκτονική (όπως οι Ivy Bridge της Intel επί παραδείγματι) και το άλλο είναι το σετ εντολών που αναγνωρίζει η CPU…

PiXel

@stavros (15:46): Η Apple δεν έχει αγορασμένη καμία εταιρία. Όλες οι εταιρίες που φτιάχνουν επεξεργαστές για κινητά και ταμπλέτες (Qualcomm, Texas Instruments, Samsung κλπ) πληρώνουν στην ARM Holdings για να πάρουν την άδεια και να χρησιμοποιήσουν τα σχέδια των Cortex-AX επεξεργαστών της. Κάποιοι (όπως η Apple μέχρι τον A5X) κρατάνε ίδιο το σχέδιο και αλλάζουν τους χρονισμούς, κάποιοι άλλοι (Qualcomm) φτιάχνουν δικά τους σχέδια που βασίζονται στους Cortex -ο Krait (Snapdragon S4) είναι σχεδιασμού της Qualcomm και βασίζεται στον Cortex-A15. Κανείς δε κατέχει καμία εταιρία. Απλά για να μη σπαταλήσουν πολλά χρήματα σε έρευνα και ανάπτυξη και μαζί χρόνο για το σχεδιασμό και την κατασκευή δικών τους επεξεργαστών, όπως και γιατί έχει πλέον δημιουργηθεί ένα ολόκληρο οικοσύστημα γύρω απ’ την ARM αρχιτεκτονική, δε σχεδιάζουν εξ’ ολοκλήρου δικά τους σχέδια αλλά πατάνε σε ήδη υπάρχοντα. Με αποτέλεσμα και η ARM Holdings να βγάζει λεφτά και οι εταιρίες να γλιτώνουν απ’ την ανάπτυξη. Ο A6 για τον οποίον γίνεται λόγος, μπορεί να μην είναι Α15, αλλά απ’ τα στοιχεία που διέρρευσαν μιμείται χαρακτηριστικά με τον Α15 και είναι πολύ κοντά σ’ αυτόν. Σε κάθε περίπτωση, το target του A6 είναι η κλάση A15/Krait των ARM/Qualcomm αντίστοιχα. Οπότε, ναι, μπορεί να μην επιβεβαιώθηκαν… Συνέχεια »

ton

Απο ότι είδα η ram του iphone είναι στα 1066 mhz συν ότι είπατε και γιαυτό έχει τέτοια αποτελέσματα

marios

Το iOS διαχειριζεται πολυ καλα την επεξεργαστικη ισχυ του A6. Δεν χρειαζοτανε 4πυρηνος. (Android Fanboy αλλα η αληθεια να λεγεται)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple iPhone

Το αναδιπλούμενο iPhone μπορεί να φτάσει το 2027 ή και ποτέ

Το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας της Apple για το πρώτο αναδιπλούμενο iPhone έχει καθυστερήσει μέχρι το 2027.

Software Apple Apple Maps Apple Watch

iOS 18: Ίσως το iPhone αποκτήσει τους τοπογραφικούς χάρτες του Apple Watch

Η Apple φαίνεται να ετοιμάζεται να προσθέσει τοπογραφικούς χάρτες στις εφαρμογές Apple Maps στο iOS 18, macOS 15 και visionOS 2.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone SE 4: Η ΒΟΕ μάλλον θα κατασκευάζει το OLED πάνελ των 6,1 ιντσών

Η κινεζική BOE, ένας από τους συνεργάτες της Apple, θα είναι ο προμηθευτής πάνελ OLED για το iPhone SE τέταρτης γενιάς.

Software Apple iOS iPhone

iOS 18 με ΑΙ: Θα είναι «η πιο φιλόδοξη αναθεώρηση» στην ιστορία του iPhone

Στις 10 Ιουνίου ξεκινά το ετήσιο WWDC της Αpple, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία, και αναμένεται να το κάνει με την αποκάλυψη του iOS 18.