iPhone 5 vs iPhone 4S, Ποιο βγάζει τις καλύτερες φωτογραφίες;

Καλά μας τα έδειξε η Apple στην παρουσίαση του νέου iPhone 5, με μία φωτογραφία να κερδίζει τις εντυπώσεις κοντά στην ακτή. Για να δουν οι συντάκτες του DPReview εάν το νέο camera phone είναι καλύτερο από το παλιό αποφάσισαν να κάνουν μία μικρή δοκιμή.

Έτσι πήγαν στο Big Sur στην Καλιφόρνια και τράβηξαν μία φωτό συγκριτική και με τις δύο συσκευές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν κοιτάξει κανείς τα δεδομένα EXIF στις εικόνες προκύπτει ότι υπάρχει νέος αισθητήρας στο iPhone 5 με τα ίδια pixels, ενώ το iPhone 5 χρησιμοποιεί φακό 4.1mm, ο οποίος προσφέρει το οπτικό ανάλογο 33mm, ενώ το για το 4S, οι αριθμοί αυτοί ήταν 4.3mm και 35mm αντίστοιχα. Το iPhone 5 έχει ISO 50, ενώ το 4S έχει ελάχιστη φωτοευαισθησία 64.

Εδώ δημοσιεύουμε συγκριτικές φωτογραφίες του iPhone 4S και του iPhone 5 δίπλα δίπλα για να συγκρίνετε. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε εδώ είναι και οι δυο επεξεργασμένες στα 570 pixels πλάτος,για να μπορούν να ανέβουν στο site.

iPhone 4S image

, iPhone 5 vs iPhone 4S, Ποιο βγάζει τις καλύτερες φωτογραφίες;

iPhone 5 image

, iPhone 5 vs iPhone 4S, Ποιο βγάζει τις καλύτερες φωτογραφίες;

Μπορείτε να δείτε gallery φωτογραφιών από το iPhone 5 όπως τις δημοσίευσε η Apple κάνοντας κλικ εδώ.

Kudos to MANOS

Πηγή

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

35 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Nero55

Σιγά την διαφορά…

Αλέξης Πολίτης

Πρώτα απ’όλα είναι τραβηγμένες με αρκετή καθυστέρηση μεταξύ τους οπότε άλλο το φως, άλλες οι σκιές, τι να συγκρίνεις, το νερό????

Αν θέλεις να συγκρίνεις κάτι και να βρείς ποιό είναι το “καλύτερο” συγκρίνεις φωτογραφίζοντας το ίδιο θέμα στις ίδιες συνθήκες φωτισμού. Οπότε η χρονική καθυστέρηση επηρεάζει τα δεδομένα. Και φυσικά ακόμα και το νερό που δεν επηρεάζεται από τις σκιές και τη διαφορά στη θέση του ήλιου, ούτε αυτό δεν είναι σταθερό, οπότε…μάπα σύγκριση χωρίς λόγο και αιτία.

Γιωργος Αγριανιτης

Συμφωνω…

Νικος

ακυρη η συγκριση οπως ειπε και ο αλεξης. το μονο διαφορετικο στην ολη υποθεση ειναι οτι εχουμε ακριβως την ιδια καμερα απλα σε μικροτερο παχος.

Nero55

Αλέξη,είναι Νέρο τεσπα και πάλι όμως φένεται πως η διαφορά δεν είναι μεγάλη..

Demis

1. έχει καθυστέρηση μια φώτο από την άλλη (άλλαξε θέση ο ήλιος)
2, η μόνη διαφορά που παρατήρησα είναι διαφορετικό contrast κάτι που γίνεται από λογισμικό….

με λίγα λόγια same shit :p

butters

To τοπίο πάντως είναι φανταστικό 😀

MEDS

Μούφα το θέμα, η φωτογραφία του iPhone 5 είναι από το site της Apple. Το “…πήγαν στο Big Sur στην Καλιφόρνια και τράβηξαν μία φωτό συγκριτική και με τις δύο συσκευές” δεν είναι αλήθεια. Πέρα από το ότι δεν είναι από το ίδιο ακριβός σημείο, ώρα κλπ που είπαν τα παιδιά παραπάνω.

MEDS

Επίσης βασικό, που βρήκαν οι DPReview το iPhone 5 για να τραβήξουν φωτό;;; 😀

Ή απλά πήγαν και τράβηξαν φωτό μόνο με το iPhone 4s, προσπαθώντας να είναι όσο πιο κοντινή στη φωτό της Apple, ή το όλο θέμα είναι μούφα. Και σόρρυ για το διπλό post.

Αλέξης Πολίτης

Πράγματι η διαφορά δεν είναι μεγάλη, και δεν καταλαβαίνω γιατί να στηθώ μπροστά σε μία οθόνη για να δω τόσο μικρή διαφορά. Για να δω τη διαφορά στο φωτισμό και τη θέση του φωτογράφου μου πήρε 5 λεπτά. Όταν κοιτάω τη φωτογραφία της κόρης μου στο κινητό και στη οθόνη οτυ υπολογιστή ούτως ή άλλως έχουν διαφορά για να μην πούμε τι συμβαίνει στη εκτύπωση. Γιατί τότε, ούτως ή άλλως ή θέλεις μία πολύ καλή compact είτε μία DSLR.

Οπότε, από τη στιγμή που λίγο ή πολύ το θέμα μας είναι πως φάινεται σε οθόνη κινητού, τότε αυτές οι διαφορές δεν είναι λόγος να αναβαθμίσεις μία τόσο ακριβή συσκευή.

Η κόρη μου ούτως ή άλλως είναι αναβάθμιση από μόνη της… 🙂

vitalogy

Μεγαλη μουφα , κανει μπαμ οτι υπαρχει μεγαλη χρονικη καθυστερηση αναμεσα στης δυο φωτογραφιες…

holy_alien

έγινε και το iphone ένα camera phone, όπως της nokia… απο τη στιγμή που τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά δεν μας λένε τίποτα, ας ρίξουμε το βάρος στην κάμερα (που ούτε αυτή λέει τίποτα μεταξύ μας…)

panos13

@ holy_alien η Nokia ομως μας εδειξε κατι καινουργιο…οπως camera και οθονη ασχετα αν τελικα ειναι αυτο που ισχυριζονται

holy_alien

δεν συγκρίνω τις κάμερες των κινητών. σ αυτό που επικεντρώνομαι είναι το γεγονός πως αντί να κοιτάξει η apple να φτιάξει έναν άξιο αντίπαλο, έφτιαξε μια μεγάλυτερη εκδοχή της προηγούμενης συσκευής της και χαίρεται για την κάμερά της…

iceman(the original)

το βασικο “συνθημα” του purewiew ειναι “ποσο καλη μπορει να ειναι μια φωτογραφια 5 μεγαπιξελ;” για αυτο και απο την εταιρικη ρυθμιση το 808 τραβαει φωτο των 5 μεγαπιξελ! πιστεψτε με ειναι περα για περα ακριβης! αλλωστε οπως αναφερει και ο συντακτης του αθρου “εχει γινει επεξεργασια στο πλατος για να μπορουν να ανεβουν στο site”, αυτο ακριβως προσφερει το 808 για οσους δε το εχουν παρει χαμπαρι…. -κανει σκονη αυτη τη στιγμη οποιδηπωτε καμερα κινητου- μια φωτο των 5 μεγαπιξελ με τις “πληροφοριες” και την ποιοτητα των 41, που μπορουν να “ανεβουν” οπουδηποτε γουσταρεις….

space

Τις καλυτερες photo με διαφορα τραβαει το NOKIA 920. Ωστοσο το iphone παντα θα πουλαει οτι και να παρουσιασει η apple διοτι ειναι apple ετσι απλα. Να πω οτι πολλες φορεσ σε παρεες οτι κινητο και να εχουν οταν εμφανιστει ενα iphone ολοι το κοιτανε. Δυστυχως η apple γνωριζει πολυ καλα τι αντικτυπο εχουν τα προιοντα της ετσι δεν νοιαζεται πια αν θα καινοτομησει ή οχι.

action

τα ιδια ειναι

crysis

καμια διαφορα μας κοροιδευουν

Vasilis_G

OYAOY!!!!!
Απίστευτα τρομακτική η διαφορά …
Όποιος δεν την βλέπει πρέπει να είναι σίγουρα απο αυτούς τους εγκάθετους που νομίζουν ότι το να βγάλεις μια συσκευή σχεδόν ίδια (σε specs και design) με την προηγούμενη να την κοστολογήσεις 700+ ευρώ και να τρέξουν εκατομμύρια να την αγοράσουν ΔΕΝ είναι καινοτομία…….

Manolis Tsagkarakis

Καμία φωτογραφία δεν είναι καλή αν δεν έχει γλάρους!!! :p

Evan

Βρε σεις γιατι κολλατε στην διαφορα ημερας η ωρας? Αφου ειδα τα exif απο τις φωτο και η φωτο του 4s ειναι 1 στοπ πιο σκοτεινη απο το 5! Αφηστε που οταν πας στο ιδιο μερος και η πηγη φωτος ειναι σταθερη τοτε τα κινητα αντισταθμιζουν αυτοματα την εκθεση βγαζοντας την ιδια φωτογραφια.
Οι εικονες συγκρινονται στο χρωματικο ευρος οπου βλεπετε οτι τα νερα και οι βραχοι εχουν τον ιδιο κορεσμο! Πιο δυσκολο τεστ θα ηταν σε σκοταδι!

Miltiadis Tzanidis

Χάλια και η μία και η άλλη. Με λόγια δεν γίνεται τίποτα, βάλτε λίγο hardware. Κάντο όπως η Nokia 😉

Lumia 920 ftw!

Teo

πες τα ρε Μανωλη..χαχαχαα
+1 στον Μανωλη 😛

Silender

γλάρους λέει 😛

έλιωσα

mitsos

εγω συμφωνω με τα παιδια δεν εχω να πω κατι αλλο

Παναγιωτης

Όπως είπατε όλοι σας δεν υπήρχε λόγος σύγκρισης…..

Νίκος Σ.

Καλα ειπε ο φιλος πιο πανω για τους γλαρους, αλλα, αλλη φορα, οποιος μπει στον κοπο να βγαλει συγκριτικες φωτο (Αμερικανος ή Ελλην), ας βρει μια παραλια με κανα μπραζιλιαν/στρινγκ μαγιουδακι κ ας κανει ενα τεστ στο ζουμ. ΕΚΕΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ…εδώ σαν ιδιες φαινονται κ ας εχει περάσει ωρα απο τη ληψη της μιας με την αλλη.

JohnWave

Ποτέ δεν κατάλαβα πως γίνεται να εξετάσεις την ποιότητα μιας φωτογραφίας με ανάλυση προσαρμοσμένη για ένα forum ή blog ή μέσα από την 4άρα πχ οθόνη ενός κινητού.Αν οι φωτογραφίες εξετάζονταν στο πλήρες μεγεθός τους τότε ναι να τις κοιτούσα ως προς την ποιότητά τους.Επίσης πως ξέρω ότι τραβήχτηκαν την ίδια ακριβώς χρονική στιγμή ώστε να εξετάσω τα χρώματα και το φωτισμό?

Όσο για το νέο iphone θα ξαναπώ πάλι ότι η αλλαγή που έφερε ήταν ένα μακρόστενο τίποτα.Και αυτό το μακρόστενο τίποτα θα πουλήσει τρελά λόγω brand name και για να μην είμαι άδικος και λόγω ποιότητας κατασκευής ( αν και υπάρχουν κινητά με ακόμη καλύτερη).Ούτε η κάμερα του ούτε γενικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του θα παίξουν ρόλο.

Θεοχάρης

Ο ήλιος έχει γυρίσει!!!!!!!!!!!!!! Τι βλέπουμε?

Manos Unstable

Lumia 920 και GG

giannis

Τοσα κινητα με καλύτερη camera και ακομη κανετε άρθρα για την camera του iphone?Ok καλη camera εχει αλλα ξεπεραστηκε απο τον ανταγωνισμο,εδω και κανα χρονο και βάλε. Να αρχισω να απαριθμώ εταιρίες?

thanasis

Μαλλον δεν εχετε καταλαβει κατι.
Η Apple δημοσιευσε μια φωτο τραβηγμενη απο iphone 5 για να δειξει τις δυνατοτητες της καμερας. Οι διαχειριστες του site απο την φωτο αυτη βρηκαν την τοποθεσια και μετα εκ των υστερων τραβηξαν μια ιδια με το δικο τους 4s για να τις συγκρινουν.

mariosk89

μια απ’τα ίδια, αλλά το 700άρικο, 700άρικο. γιατί “είναι το καινούργιο iPhone”. μπεεεεεεεεεε. επίσης, πρόλαβε η apple να πατεντάρει το μέρος της φωτογραφίας? να μην πάει κάνας άλλος και βγάλει εκεί φωτογραφία γιατί θα πέσουν μυνήσεις

George

Καλά το έχω ξαναπεί στο θέμα κάμερες τα ιphone είναι χάλια. Δεν μιλώ βέβαια να βγάλεις φωτογραφία έξω με το φως της ημέρας. Καλές φωτό σε τέτοιες συνθήκες βγάζουν τα κινητά εδώ και πολλά χρόνια. Μιλώ για τις φωτογραφίες σε σχετικά δύσκολες συνθήκες πχ σε εσωτερικό χώρο την διάρκεια της ημέρας και πολύ περισσότερο σε εσωτερικό χώρο με φωτισμό με λαμπτήρες πυρακτώσεως που είναι ο πιο δύσκολος φωτισμός για να βγάλει κανείς καλή φωτογραφία. Εχοντας το iphone 4 τραβώντας σε εσωτερικό χώρο οι φωτογραφίες πάσχουν από έντονο ψηφιακό θόρυβο ενώ τα πράγματα χειροτερεύουν όταν ο χώρος φωτίζεται με λαμπτήρες πυρακτώσεως εκεί η φωτογραφία έχει λιγότερη διαύγεια και ακόμα πιο έντονο ψηφιακό θόρυβο. Ακόμα το iPhone στο θέμα κάμερες δεν έχει καθόλου ρυθμίσεις ούτε ρύθμιση έκθεσης ούτε white balance ουτε iso ούτε τίποτα. Μόνο ρύθμιση για το φλας. Οταν κινητα πολύ φθηνότερα και πολύ παλαιότερα πχ κινητα που βγήκαν το 2008 2009 έχουν ένα μεγάλο μενού ρυθμίσεων και πλήθος κάποιων συγκεκριμένων έτοιμων προγραμμάτων για την φωτογράφιση κάποιων ιδιαίτερων θεμάτων. Στα iPhone το μενού της κάμερες είναι σχεδόν ίδιο με το μενού και τις ρυθμίσεις που είχαν οι κάμερες των κινητών που είχαν ανάλυση VGA μόνο το κουμπί που πατάς την κάμερα… Συνέχεια »

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple iPhone

Το αναδιπλούμενο iPhone μπορεί να φτάσει το 2027 ή και ποτέ

Το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας της Apple για το πρώτο αναδιπλούμενο iPhone έχει καθυστερήσει μέχρι το 2027.

Software Apple Apple Maps Apple Watch

iOS 18: Ίσως το iPhone αποκτήσει τους τοπογραφικούς χάρτες του Apple Watch

Η Apple φαίνεται να ετοιμάζεται να προσθέσει τοπογραφικούς χάρτες στις εφαρμογές Apple Maps στο iOS 18, macOS 15 και visionOS 2.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone SE 4: Η ΒΟΕ μάλλον θα κατασκευάζει το OLED πάνελ των 6,1 ιντσών

Η κινεζική BOE, ένας από τους συνεργάτες της Apple, θα είναι ο προμηθευτής πάνελ OLED για το iPhone SE τέταρτης γενιάς.

Software Apple iOS iPhone

iOS 18 με ΑΙ: Θα είναι «η πιο φιλόδοξη αναθεώρηση» στην ιστορία του iPhone

Στις 10 Ιουνίου ξεκινά το ετήσιο WWDC της Αpple, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία, και αναμένεται να το κάνει με την αποκάλυψη του iOS 18.