Jolla smartphone, Το πρώτο μοντέλο με Sailfish OS

Δύο μέρες πριν το συνέδριο Tizen Developer Conference (το Techblog θα είναι εκεί), η ομάδα Jolla που συνέχισε εκεί από όπου άφησαν το MeeGo οι Intel και Nokia παρουσίασε το πρώτο smartphone με το λειτουργικό σύστημα Sailfish OS. Το πρώτο αυτό μοντέλο θα κυκλοφορήσει στα τέλη του 2013 με τιμή 399 ευρώ και θα ονομάζεται απλά, “Jolla”.

Το Jolla smartphone θα έχει οθόνη αφής 4.5 ιντσών (HD 1280×720 pixels?), διπύρηνο επεξεργαστή, ενσωματωμένη μνήμη 16GB, υποδοχή για κάρτες μνήμης micro SD, κάμερα 8 Megapixel, αποσπώμενη μπαταρία και θα είναι συμβατό με τα γρήγορα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 4G/ LTE.

Update: Προστέθηκε νέο βίντεο. Kudos to Γιώργος.

Jolla smartphone, Jolla smartphone, Το πρώτο μοντέλο με Sailfish OS

Jolla smartphone, Jolla smartphone, Το πρώτο μοντέλο με Sailfish OS

Jolla smartphone, Jolla smartphone, Το πρώτο μοντέλο με Sailfish OS

Πηγή

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

23 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
fanis

τρελο το κινητο!!ειναι βεβαια πανακριβο για ενα λογισμικο που ουτε καν εχει δοκιμαστει….
τι καρναβαλι ειναι αφτος στο δευτερο βιντεο….

Greg

Μ’αρεσει που τολμησαν με τα χρωματα κατι που οι περισσοτερες εταιρειες δεν προσφερουν πλεον, αν και γενικα το design του ειναι πολυ περιεργο. Μοιαζει σαν να εχεις κολλησει δυο κινητα μαζι. Οσο για το OS, αν καταφερουν να επαναφερουν το απιστευτο MeeGo, και να το φερουν και λιγο πιο κοντα στο 2013, πραγματικα τους αξιζει συγχαρητηρια. Για τα specs δεν μπορω να εχω γνωμη, αφου δεν ξερω ποια ειναι η μεση καταναλωση του OS.

Jacob

Αιντε να δουμε καμια ομορφια!

thouvou

Aυτη ειναι ειδηση! Οποιος εχει δοκιμασει Ν9 θα καταλαβει τη διαφορα στην λειτουργικοτητα. Λαθος της ΝΟΚΙΑ που σταματησε το εγχειρημα και θα το πληρωσει. Καλυτερα για μας του χρηστες που ανελαβαν την αναπτυξη ατομα παθιασμενα με το αντικειμενο κι οχι μανατζερ αποτυχημενων πρωην μεγαθηριων στον τομεα. Απετυχαν και συνεχιζουν να αποτυγχανουν στην παροχη καινοτομων λυσεων στους καταναλωτες. Εδω με jolla εχουμε να δουμε πολλα ωραια πραγματα

Tony Cool

Πολυ ιδιαιτερο κινητο και πραγματικα φρεσκια προταση.Δεν ξερω αν θα το προτιμουσα αλλα μακαρι να παει καλα.

Apostolos

Εμένα με αρέσει πολύ όπως και το Ubuntu Phone OS(Ubuntu Touch). Θα επέλεγα μια αλλαγή με την προϋπόθεση ότι και τα δύο προαναφερθέντα λειτουργικά έχουν καλή ενσωμάτωση των google services(gmail, calendar contacts). Αν ναι τότε για μένα είναι δελεαστικές προτάσεις. Συν πόσες εφαρμογές θα βγούνε και για αυτά τα λειτουργικά, με το jolla νομίζω να έχει ένα προβάδισμα έναντι του Ubuntu σε αυτόν τον τομέα. Θα δείξει. Συναρπαστική χρονιά όμως.

chris

Το οτι μπηκε καινουργιος παιχτης,μονο καλο ειναι για μας τους καταναλωτες.

Αλλα απο την αλλη ολοκληρη NOKIA και ριχνει τοσα μυρια για τα WP και ακομα δεν τραβανε ρε γμτ.

deq

Γιοην.Γιολλα.com 🙂

Και εγώ που τόσον καιρό το έλεγα ΤΖολα…

Γιώργος

https://www.youtube.com/watch?v=zxv7iXwIgno Κώστα πρόσθεσε και το hands on video.. Το προπαράγγειλα ήδη =)

Stefanos

@Γιώργος από που το προπαρείγγηλες;;;

panos13

Μπορει να δωσει καποιος πληροφοριες για το πως γιναιτε η προπαραγγελια. Στην επιλογη που εχει 100 ευρω σημαινει οτι θα δωσει ο πελατης 100 ευρω εξτρα?

Γιώργος

https://join.jolla.com/en <– απο εδώ μπορείτε να το προπαραγγείλετε..

Από ότι έχω καταλάβει και εγώ μέχρι στιγμής η 1η επιλογή είναι διαθέσιμη μόνο για συγκεκριμένες χώρες. Στην 1η επιλογή επίσης σου παίρνουνε απο τώρα 100 ευρώ από τον λογαριασμό σου αλλά θα σου τα κόψουν μετά από την τιμή του κινητού και μόνο αν το αγοράσεις το κινητό μέχρι τον Ιούνιο του 2014.

Εγώ πήρα την 2η επιλογή που λέει ότι θα πάρω limited edition Jolla phone + φανέλα + priority pre-order status.. Με χρέωσαν 40 ευρώ για την φανέλα και θα δώσω ακόμα 400 μόλις βγει το κινητό.

Διαλέξτε και παίρνετε =).

Υ.Γ. στην 3η επιλογή δεν πληρώνεις τίποτα απλά δηλώνεις ενδιαφέρον + δεν ειναι limited edition το κινητό που αγοράζεις.

Γιώργος

Αν έχω κάνει κάποιο λάθος παρακαλώ διορθώστε με =)

Αριστειδης

τα σπαει λεμεεεεεεεεεε

panos13

Το πιο πληρες λειτουργικο συστημα! Οταν λεω πληρες δεν εννοω μονο τις εφαρμογες που σαφως θα υπαρχει ελειψη στην αρχη αλλα ενα λογισμικο με συγχρονο ομορφο Ui, οχι capacitive keys, πραγματικο Multitasking και πολυ αγάπη. Αυτοι οι ανθρωποι αγαπαν αυτο που κανουν και αυτο φενεται στον αποτελεσμα της δουλεια τους. Δημιουργησαν ενα σχεδον πληρες λογισμικο σε 18 μηνες οταν αλλες μεγαλες εταιριες, οπως για παραδειγμα η Microsoft, κοροιδευουν τον καταναλωτη και το μονο που εχουν αλαξει σε 2 χρονια ειναι το μικρα και μεγαλα “κυβακια”. Ουτε ενα Notification center.

Γιάννης

fanis, το “καρναβάλι” στο δεύτερο βίντεο είναι ο ιδρυτής της Jolla! Το καρναβάλι στον αντικατοπτρισμό του καθρέπτη σου όταν τον κοιτάς, ποιο είναι;

iceman

@ panos13, θα συμφωνησω απολυτα μαζι σου, ειναι η απολυτα καλυτερη εμπειρια χρησης σε λειτουργικο που εχω δει. εχει βαση το meego και το n9. ελπιζω μονο να υποστηριζει ελληνικο μενου, ελληνικο πληκτρολογιο, γενικα ελληνικη γλωσσα, γιατι το nokia n9 με meego, δεν ειχε…
Αν οντως υποστηριζει ελληνικα, ολα τα codec ηχου και εικονας, εχει ραδιο, εναν καλο browser, μια καμερα στα στανταρ του n8, φορτιζει οταν ειναι κλειστο, χτυπαει το ξυπνητιρι οταν ειναι κλειστο, θα ειναι το ΙΔΑΝΙΚΟ κινητο για μενα. γενικα να ειναι ενα καλυτερο n9 με ελληνικα! θα το αγοραζα ανετα σε μια λογικη τιμη! nokia 808 + jolla, συνδυασμος θρυλικος για μενα!

nikolas to paokaki

ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ …

fotis

γιαννης ο συν ιδρυτης του jolla. μου θυμισε το n900 το δευτερο βιντεο.ακομα το εχω οπως προειπαν μερικοι εχω αναβαθμισεις απο κοινοτητα και απο ανθρωπους που το αγαπησαν πραγματικα το λειτουργικο.οσο για το jolla προβλεπω λιγες εφαρμογες να γινουν μερικες porting απο meego οπως το n9 απο το n900.

το πιο fail απο μενα ειναι πως μετα απο 1 αντε το πολυ 2 χρονια θα παρατησουν το λογισμικο οπως το n900 n9 symbian. αυτα τα πλακακια μονο στο σπιτι παιζει να τα βαλω. 😛 windows phone

εχοντας android nexus 7 το multitasking ειναι πολυ πισω. ετη φωτος. τι να τα κανω τα octacore κ 2 gb ram στο s4? με monocore 600 mhz και 512 ram n900 ειχα ανοιχτα tabs,music,skype, και ημουν αρχοντας οχι οπως στο android 0 στο πηλικο απο multitasking.

ed

+1 στον #fotis. (Είχε και virtual ram 512mb, που δεν υπάρχει σε κανένα άλλο λειτουργικό.) Αμα δεν το δουλέψουν οι Devs δεν θα έχει μέλλον. Αν θυμάστε, όταν είχε βγει το N900 είχαμε μείνει κάγκελο με τις δυνατότητες που είχε τότε. Αλλά δεν υπήρχαν εφαρμογές και πέρασε στο περιθώριο για πολύ λιγότερο εξελιγμένα λειτουργικά.

tsou re

Όμορφο τηλέφωνο αν και είναι πίσω σε σχέση με τα υπόλοιπα και αν είναι να το παρατισουν πάλι το λογισμικό η δεν υποστηρίξουν σωστά θα πάει απατοοο..

Nikos

Θα το βαρέσουν το κεφάλι τους στον τοίχο εκει στη νοκια αλλά θα είναι αργά…..

Hellas Android

Το κινητό θα τρέχει και εφαρμογές android !!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Samsung Smartphones

Η Samsung εργάζεται σε ένα οικονομικό τηλέφωνο – Οι πρώτες εικόνες

Η Samsung φέρεται να εργάζεται επάνω σε ένα οικονομικό τηλέφωνο, που θα χαρακτηρίζεται από τα χρώματα και αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2023, όπως αναφέρουν οι φήμες.

Gear LG Smartphones

LG: Tεχνολογία οπτικού zoom 4x-9x για κάμερες smartphone

H LG πλέον έχει στραφεί στη δημιουργία εξαρτημάτων για smartphone, με την LG Innotek να ανακοινώνει στην CES 2023 μια νέα μονάδα οπτικού ζουμ για smartphones που μπορεί να μετακινείται μεταξύ δύο σημείων.

Internet Smartphones Social Media WhatsApp

Έρχεται το τέλος του WhatsApp σε συγκεκριμένα smartphones από 31 Δεκεμβρίου

To WhatsApp πρόκειται να σταματήσει να λειτουργεί σε συγκεκριμένα κινητά τηλέφωνα, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει εκατομμύρια χρήστες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Smartphones Samsung Smartphones

Samsung: Μείωσε κατά 70% τους στόχους για πωλήσεις των Galaxy A23 5G

H Samsung μείωσε κατακόρυφα τους στόχους της για τις πωλήσεις των Galaxy A23 5G, σε ποσοστό που “αγγίζει” ακόμη και το 70%.