LG G4 με φακό f/1.8: Τι f έχει η κάμερα του ανταγωνισμού;

Νωρίτερα σήμερα, η LG έδωσε στη δημοσιότητα το πρώτο teaser video για το πολυαναμενόμενο LG G4 κάνοντας γνωστό ότι η κάμερά του θα έχει φακό με διάφραγμα f/1.8. Όσο πιο χαμηλή είναι η τιμή του διαφράγματος τόσο περισσότερο φως μπορεί να “τραβάει” ο φακός με αποτέλεσμα η κάμερα να πραγματοποιεί λήψη ποιοτικών φωτογραφιών σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Ψάξαμε και συγκεντρώσαμε την τιμή του διαφράγματος του φακού από τα smartphone του ανταγωνισμού και το LG G4 έχει την πιο χαμηλή. Σίγουρα σκέτο σαν νούμερο δεν αποτελεί απόδειξη ότι θα τραβάει καλύτερες φωτογραφίες στο σκοτάδι από τα υπόλοιπα. Μένει να το δούμε στην πράξη.

Το LG G4 θα ανακοινωθεί στις 24 Απριλίου στο Λονδίνο.

Update: LG G4 με δερμάτινη πλάτη και περίεργο διπλό LED flash;

• LG G4: f/1.8
Samsung Galaxy S6 Edge: f/1.9
Samsung Galaxy S6: f/1.9
HTC One M9: f/2.2
Sony Xperia Z3: f/2.0
iPhone 6: f/2.2
iPhone 6 Plus: f/2.2
Lumia 930: f/2.4

LG G4 με φακό f/1.8: Πόσο έχει η κάμερα του ανταγωνισμού;, LG G4 με φακό f/1.8: Τι f έχει η κάμερα του ανταγωνισμού;

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

22 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
kalex1999

Τα Lumia που εχουν φοβερες καμερες τραβανε μια χαρα στο σκοταδι,παρολα αυτα δεν ειναι στην λιστα γιατι? Δεν εχουν χαμηλο f/ ??

inblx

Γιατί παίζει ρολο και το μέγεθος του φακού, του αισθητήρα. Και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού παιζει ρολο και η σταθεροποίηση, γιατί στα σκοτεινά η κάμερα αφήνει το κλείστρο περισσότερη ωρα ανοικτό για μα τραβήξει περισσότερο φως. Ανάλογα το λογισμικό της κάμερας του κινητού βέβαια.

Alex

Πέρα άπο καλύτερες φώτο το βράδυ το χαμηλότερο f δίνει και ένα ωραίο bokeh

RigoMS

Από την θεωρία στην πράξη είναι πολύς δρομος…άμα δεν ξέρεις να αξιοποιείς το κάθε τι στο εκάστοτε τηλέφωνο ολα είναι απλά ψηλά γράμματα…προσωπικά σαν σύνολο η κάμερα του 930 είναι ότι καλύτερο έχει βγει μέχρι στιγμής…

takis

Προσθέστε το g3…

alexandros

Το nokia lumia 1020 που εχω , εχει 1/1.5” !! Ενω το καλυτερο σε αυτον το τομεα ειναι το nokia 808 pureview με 1/1.2”

alexandros

Έχεις δίκιο Κώστα! Ζητω συγνώμη ! Το μπέρδεψα με το sensor size …

giorgos

Κωστα η καμερα του lg g2 ποσο ειναι ξερουμε?

Yiannis

Το δικό μου το Vivo Xplay 3S εχει 1.8 εδώ και ενα χρόνο .. Εκτός οτι ηταν το πρώτο 2Κ κινητό στον κόσμο Εκτός οτι εχει custom DSP Chip για DTS πραγματικό ήχο . Και φυσικά ειναι ενα 6″ κινητό σε μέγεθος 5.5″ . Και ακόμα εχει το πιο ελαφρύ λειτουργικό απο ολα.
Οποίος ασχολείτε ..ξέρει οτι όλοι απλά αντιγράφουν τις κινεζικές ναυαρχίδες ..που ειναι τουλάχιστον 8 μήνες μπροστά !

Miko

@Κώστας Βλαχάκης,
Το Z3 δεν φοράει τον ΙΜΧ220 με 2.3″ ;

ΓΙΑΝΝΗΣ

μπορει καποιος να μ στελει καποιο link π να εξηγει τα ISO κ f/ ??τι ακριβως ειναι ολα αυτα?

nonos04

Η διαφορα ειναι πολυ μικρη,πολυ ελαχιστη και κοντη σαν τις τριχες μου!!!!
λγ ΤΡΙΧΕΣ ΚΑΤΣΑΡΕΣ!!!

Βάιος

Το ISO επηρεάζει το πόσο φωτοευαίσθητος είναι ο αισθητήρας…Όσο πιο μεγάλο το νούμερο του τόσο περισσότερο φως μαζεύει άρα έχουμε πιο φωτεινή εικόνα σε σκοτεινό περιβάλλον.

Το μειονέκτημα είναι ότι όσο το ISO μεγαλώνει έχουμε περισσότερο “ψηφιακό θόρυβο”, δηλαδή πιξέλιασμα, για αυτό και αποφεύγουμε να το ανεβάζουμε πολύ και πέρα από τα όρια που ο θόρυβος γίνει πολύς…

Το f αναφέρεται στο διάφραγμα του φακού και όσο πιο μικρό νούμερο πάει τόσο μεγαλύτερο άνοιγμα μπορεί να πετύχει ο φακός για να πάρει περισσότερο φως..αυτό σημαίνει ότι f/1.8 είναι καλύτερο από το f/2.. Και όσο πιο μεγάλο το άνοιγμα του φακού, τόσο λιγότερη ανάγκη υπάρχει να ανεβάσουμε το ISO.

Σχετικά άρθρα βάζουμε κατά καιρούς στο http://www.pttl.gr όπου μπορείς να ψάξεις!

Junkermann

Από πρόπερσι Lumia 720 f1.9
Από πέρυσι Lumia 730/735 f1.9

Κάντε update κύριοι 🙂

Να μην μιλήσουμε για το μέγεθος των αισθητήρων.
1/1.2 ίντσες το 808
1/2.5 ίντσες το Lumia 930
1/1.5 ίντσες το Lumia 1020

Ούτε για τα πολλά megapixel.

Ούτε φυσικά για τα αρχεία RAW.

_Junkermann

Max91

@Βάιος
Μιας και εισαι ειδικος πανω στην συζητηση, εχω μια απορια και αν μπορεις λυσε μου την.
Eχω το Ζ3 το οποιο εχει ενα “γνωστο¨ προβλημα στο μοντελο αυτο το λεγομενο pink spot.
Καταρχας ειναι προβλημα τελικα ή ειναι “φυσιολογικο” και γιατι γινεται αυτο σε καποια κινητα και σε καποια αλλα οχι?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων

keysmith

η διαφορά στην φωτεινότητα μεταξύ f1.8 και f2 είναι μικρή (1/3 στοπ) που θα πει σε χαμηλό φως 1/3 στοπ μεγαλύτερο iso το οποίο δεν είναι τραγικό. To f2.4 είναι 0,5stop σκοτεινότερο από το f2 κτλ.. Στα πιο πολλά κινητά είναι επαρκώς φωτεινός ο φακός. Στην ποιότητα της φωτογοραφίας δεν μετράει αυτό (εκτός ότι εξαιτίας του έχουμε λιγο καλύτερο iso στα σκοτεινά και άρα λιγο καλυτερη ποιότητα). Ποιο πολύ απλά θα κοιτάτε το τελικό αποτέλεσμα. Ένα καλός φακός πρέπει να έχει μικρές παραμορφώσεις, να είναι οξύς (και στις άκρες του το δυνατόν) μικρό fall off (vignette) και χρωματική εκτροπή). Καλό είναι επίσης αν γίνεται να έχει “πραγματικό” διάφραγμα (που νομίζω ΔΕΝ έχουν τα περισσότερα κινητά) που να αλλάζει με τις συνθήκες. Από τα παραπάνω θα ξεχωρίσω την “παραμόρφωση” καθώς με την τάση να είναι όλο και πιο ευρυγώνιοι οι φακοί αυτό είναι και πιο έντονο (τραβηγμένα κεφάλια στις άκρες, δλδ ο κύκλος γίνεται ας πούμε οβάλ). Οι φακοί έχουν φτάσει να είναι 26mm (ισοδύναμο) που είναι too much για φωτογραφίσεις προσώπων. Το επίσης βασικό είναι να το βοηθάει ο αισθητήρα από πίσω και το ai της μηχανής. Τελικά να κρίνεται το αποτέλεσμα από το σύνολο όχι από επιμέρους χαρακτηριστικά (πχ… Συνέχεια »

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Home Cinema LG

Πως να καθαρίσετε σωστά την οθόνη της τηλεόρασής σας

Ο συχνός καθαρισμός της τηλεόρασης συμβάλλει στη διασφάλιση της βέλτιστης ποιότητας εικόνας και στην αύξηση της διάρκειας ζωής της.

Gear CES LG

H LG παρουσίασε την πρώτη ασύρματη διάφανη τηλεόραση OLED στον κόσμο [CES 2024]

H LG παρουσίασε στη CES 2024 στο Λας Βέγκας την OLED T, την πρώτη ασύρματη διαφανή τηλεόραση OLED, με ανάλυση 4K.

Home Cinema LG

webOS Re:New

Το πρόγραμμα webOS Re:New είναι συμβατό σε παλαιότερα μοντέλα έξυπνων τηλεοράσεων της LG και δίνει σε περισσότερους χρήστες πρόσβαση στην αναβαθμισμένη εμπειρία οικιακής ψυχαγωγίας που προσφέρει η πλατφόρμα.

Cars LG

Η LG αναπτύσσει τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης

Οι καινοτόμες δυνατότητες Infotainment εντός του οχήματος της LG συνδυάζονται με τις τεχνολογίες αιχμής ADAS και AD της Magna στην τελευταία συνεργασία των εταιρειών.