Microsoft Surface Pro, Δεν έχει όσα GB αποθηκευτικού χώρου διαφημίζει

Το Microsoft Surface Pro κυκλοφορεί στις 9 Φεβρουαρίου στην Αμερική με την Microsoft να παραδέχεται ότι η διαθέσιμη χωρητικότητα σε GB να είναι αρκετά μικρότερη από αυτή που διαφημίζεται. Συγκεκριμένα το μοντέλο με αποθηκευτικό χώρο 128GB έχει ελέυθερα 83GB και από το μοντέλο με τα 64GB παραμένουν free μόλις τα 23GB.

Είναι σύνηθες να συμβαίνει αυτό στις περισσότερες συσκευές τεχνολογίας, το συναντάμε σχεδόν κάθε φορά στα smartphones αλλά και στα tablets (αλήθεια πόσα GB ελέυθερα να είναι το iPad 4 128GB;).

Φαίνεται όμως ότι στην περίπτωση των Surface Pro με την “βαριά” έκδοση του λειτουργικού συστήματος Windows 8 Pro και τις προεγκατεστημένες εφαρμογές το “πρόβλημα” διογκώνεται. Ενδιαφέρον έχει αν κάνουμε τη σύγκριση με το Surface RT και την έκδοση Windows RT που στην περίπτωση του μοντέλου με τα 64GB ο διαθέσιμος χώρος είναι 46GB.

Το μοντέλο Microsoft Surface Pro θα κοστίζει 899$ τα 64GB και 999$ τα 128GB. Σημειώστε ότι το Surface Prο διαθέτει υποδοχή USB 3.0 στην οποία μπορείτε να συνδέσετε οποιοδήποτε εξωτερικό αποθηκευτικό μέσο, υποδοχή για κάρτες μνήμης micro SD και έρχεται με δωρεάν 7GB χώρου στο SkyDrive (cloud storage).

Microsoft Surface Pro GB, Microsoft Surface Pro, Δεν έχει όσα GB αποθηκευτικού χώρου διαφημίζει

Πηγή

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

18 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
kostas

Αναμενόμενο λίγα βέβαια τα 23 για κανονικό pc αλλά αυτή η ιδέα ότι έχεις το pc σου πάντα μαζί ειναι πολύ ωραια και πλέον κάτι παραπάνω από pc την αμεσότητα τον tablet
Το Samsung pro ειναι πολύ ωραίο αλλά και πολύ πιο ακριβό

DaDiRa

Είναι όντως ωραίο, αλλά και άπιαστο.
Όσο για την χωρητικότητα, πιστεύω πως θα έπρεπε να αναφέρεται αυτή που απομένει και όχι με πόσο το κατασκεύασαν.

Jason Matsoukas

45gb για το λειτουργικό!!!;;;;

azriel84

Το iOS 6 είναι περίπου 1-1.5GB αναλόγως την iDevice. Κάθε σύγκριση με Windows 8 Pro ακόμα και με τα RT είναι απλά ανώφελη.

Επίσης, επειδή μόνο για τις τιμές τις Apple ξέρουμε να λέμε…1000$ για tablet με 83GB χώρο;;; Και γιατί να μην πάρω ένα κορυφαίο Asus Ultrabook με αυτά τα λεφτά, το ίδιο λειτουργικό και τριπλάσιο χώρο δηλαδή;

Φάνης

Συγγνώμη ρε παιδιά. Βάλτε Windows 8 Pro στο PC σας και δείτε πόσο χώρο πιάνουν. Γιατί εκεί δεν παραπονιόμαστε πως ο δίσκος μας δεν έχει ελεύθερο χώρο όσο η χωρητικότητά του με φορτωμένο desktop λειτουργικό πάνω;! Όταν συγκρίνουμε προϊόντα, ειδικά στον τομέα αυτόν, πρέπει να προσέχουμε πολύ να μην συγκρίνουμε πορτοκάλια με μήλα. Το Surface Pro, ή οποιοδήποτε άλλο tablet με x86 CPU και Windows 8 Pro εγκατεστημένα, είναι tablet με Desktop λειτουργικό. Πάρτε ένα οποιοδήποτε laptop με όλο το bloatware της εταιρείας του πάνω. Πόσα GB σας “τρώει” πριν καλά καλά το ανοίξετε για πρώτη φορά; Θα μου πείτε εκεί όμως ο δίσκος είναι πλέον 500+ GB, και θα σας απαντήσω πως είναι HDD στις 5400 στροφές και όχι SSD, που για να διατηρηθεί το κόστος στο ίδιο επίπεδο θα έπρεπε να είναι μόλις 128 GB max και πολύ λέω. Και με USB 3.0 και υποστήριξη microSD, πλέον για πιο πρόβλημα μιλάμε; Όποιος έχει ένα PC (desktop/laptop) 99% έχει και ένα USB stick. Οι τιμές σήμερα είναι αρκετά χαμηλές για όλα αυτά τα μέσα αποθήκευσης, και αν αναλογιστεί κανείς πως το μηχάνημα παίζει οποιοδήποτε εξωτερικό δίσκο του πετάξεις, τότε είναι κρίμα να το “κακοχαρακτηρίζουμε” για τέτοιους λόγους. Τα τεχνολογικά… Συνέχεια »

Δημητρης

Εμενα παντως στο ipad μου απο τα 32gb ειναι ελευθερα τα 27 περιπου

Panos

Το 64 iPad έχει ελεύθερο χώρο 58 GB!! Αρα κάθε σύγκριση είναι ανώφελη…

azriel84

@Φάνης

Αυτό είναι το θέμα εδώ. Οι αψυχολόγητες κινήσεις της Microsoft. Ποιος ο λόγος να έχεις ένα λειτουργικό για desktop πάνω σε ένα tablet που αναπόφευκτα θα υπάρχουν περιορισμοί; Και με ποια λογική το πασάρουν στα 1000$ όσο ένα laptop δηλαδή; Χώρια τα extra έξοδα για covers, πληκτρολόγια κτλ…

Επίσης, το θέμα εδώ είναι πως αγοράζεις 128GB και παίρνεις 83. Ούτε 90 ούτε καν 100. Τουλάχιστον ας το διαφημίζουμε σαν Surface Pro 128-43GB + extra cost for external HDD/USB stick & microSD card να ξέρουμε τι παίρνουμε 😛

Λευτέρης

“από το μοντέλο με τα 64GB παραμένουν free μόλις τα 23GB.” Θα τρομάξει πολύς κόσμος…. Φυσικά και 23GB Είναι αυτά που πιάνει το σύστημα και όχι τα free….να ρωτήσω κάτι, το πλήρες Windows 8 pc σας ποσά gb δεσμεύει;;; Και αυτο εφόσον έχει πάνω ένα πλήρες λειτουργικό και όχι mobile ειναι λογικό να ποιανει τόσο……η σύγκριση με iPad για μένα ειναι τελείως άκυρη…..

Ενας ευτυχισμένος κάτοχος iPad…..

azriel84

Όχι. 23 GB είναι αυτά που μένουν ελεύθερα. Δύσκολο να το πιστέψεις αλλά έτσι είναι.

Το PC δεν έχει σχέση με τα tablet. Και για μένα, το Surface Pro, είναι ουσιαστικά ένα ultrabook που απλά με υποχρεώνει να πληρώσω extra για το πληκτρολόγιό του. Α ναι, με κοροϊδεύει κιόλας για την χωρητικότητά του ενσωματωμένου σκληρού. Τουλάχιστον στο 128GB iPad έχεις τα 126 ελεύθερα.

Απόστολος Ν.

Αυτό συμβαίνει και στα Windows Phone’s. Ως κάτοχος του HTC 8S μπορώ να το διαβεβαιώσω.

tassos

Αν σκεφτουμε οτι το iPad 16GB εχει ελευθερα 14, το 32GB εχει ελευθερα 28, το 64GB εχει ελευθερα 58…τοτε πολυ πιθανο το το iPad με 128GB να εχει ελευθερα 118 το λιγοτερο…
Καθε συγκριση του Surface με το iPad ειναι τελειως ακυρη…απορω πραγματικα γιατι καποιος να γραψει στο αρθρο του “Είναι σύνηθες να συμβαίνει αυτό στις περισσότερες συσκευές τεχνολογίας, το συναντάμε σχεδόν κάθε φορά στα smartphones αλλά και στα tablets (αλήθεια πόσα GB ελέυθερα να είναι το iPad 4 128GB;)” ελεος…

tassos

να συμπληρωσω κατι ακομα στο προηγουμενο μου σχολιο…Καθε συγκριση του Surface με το iPad ειναι τελειως ακυρη ειδικα ως προς τη χωρητικοτητα…

trollolol

@azriel84

Τα 128 “διαφημιζόμενα” GB είναι 128δισεκατομύρια bytes δλδ περίπου 119GB πραγματικός χώρος. Τώρα αν εσένα έχει 126GB ελεύθερα πραγματικά θα είναι για δημοσίευση. Γενικά μερικοί ξεφέυγουν για να “θάψουν” τα λειτουργικά που δεν συμπαθούν και καταλήγουν τραγικοί. Τέλος αν θεωρήσουμε ότι όντως το ios δεσμεύει μόνο 2gb και όχι 64-58=6GB που αναφέρει κάποιος παραπάνω τότε θα πρέπει να έχει διαθέσιμα το ipad σου περίπου 117GB. Βέβαια όλα αυτά που έγγραψα θα είχαν νόημα έαν είχες στα χέρια σου ένα Ipad 128GB πράγμα που δεν ισχύει καθώς αυτό ανακοινώθηκε προχθές. Συνεπώς δια της ατόπου απαγωγής καταλήγουμε ότι δεν έχεις ipad 128GB στα χέρια σου με αποτέλεσμα να συγκρίνεις κάτι για το οποίο δεν ξέρεις τίποτα με το surface όπου έχουμε στοιχεία πόσο χώρο έχει ελεύθερο μόνο και μόνο για λογούς εντυπωσιασμού; αντιπάθειας προς την microsoft; ή “αγάπης” για τα μηλοπροιόντα.

Jason Matsoukas

@trollolo

Μην κοροϊδευόμαστε. Μπορεί να μην έχει iPad στο χέρι του αλλά πάνω από 8Gb δεν θα πιάνει. Τα Windows 8 πιάνουν 40+.

Και κάποιος είπε ότι δεν παραπονιόμαστε στο PC που τα Windows πιάνουν τόσο χώρο.

Α) Παραπονιόμαστε
Β) Στο PC δίνεις 50 ευρώ και βάζεις σκληρό δίσκο 1TB.

spyros

Απο τη στιγμη που εχει windows 8 και οχι rt πρεπει να εχει τουλαχιστον 100 gb για ανετη χρηση. Θα με ικανοποιουσε πολυ μια εκδοση 256 gb

trollolol

@Jason Matsoukas

για να τελειωνει λιγακι αυτή η ανούσια σύγκριση πρέπει να τονιστεί ότι το surface pro φοράει την πλήρη έκδοση των windows 8 που σημαίνει ότι με αυτά μπορείς να κάνεις σοβαρή δουλειά. Δεν είναι σαν το ελλειπές ios (ομοίως με τα windows RT) που σε κλειδώνει σε ένα app store και στο μόνο που χρησιμεύει πρακτικά είναι “σερφάρω από τον καναπέ μου” και “παιζω παιχνίδια στον καναπέ μου”. Το ipad μπορείς να το συγκρίνεις μόνο με το surface RT που είναι της ίδιας “ελλειπής” νοοτροπίας. Και εν τέλει θα βγουν πολλά ακόμη υβριδικά tablet από 3τους κατασκευαστές που υποθέτω θα μας καλύψουν όλους (μελλοντικά).

Oti_nanai

Επρεπε να αναφέρουν τις πραγματικες χωρητικοτητες σε καθε συσκευη.
οντως ειναι η full εκδοσι των 8 και θεωρητικα θα μπορεις να κανεις οποιαδηποτε εργασια κανεισ και σε ενα desktop (¨ολα αυτα θεωρητικα γιατί στην πραγματικοτητα ειναι γελοιο να πιστευεις οτι μπορεις να φτασεις ενα desktop σε επιδοσεις…)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Android Microsoft Windows 11

Windows 11: Τέλος η υποστήριξη για εφαρμογές Android

Η Microsoft θα σταματήσει να υποστηρίζει τις εφαρμογές Android στα Windows αλλά οι υπάρχοντες χρήστες θα πάρουν μια παράταση ενός χρόνου.

Business AI Microsoft

Mistral AI: Συνεργασία με τη Microsoft για τη γαλλική startup – Αποκάλυψε τον ανταγωνιστή του ChatGPT, Mistral Large

 Η γαλλική startup Mistral AI αποκάλυψε ένα νέο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο (LLM) που θα ανταγωνιστεί το ChatGPT της OpenAI.

Games Microsoft Xbox

Xbox: 4 αποκλειστικά παιχνίδια έρχονται σε PS5 και Nintendo Switch

H Μicrosoft ανακοίνωσε επίσημα πως τέσσερα αποκλειστικά παιχνίδια του Xbox θα γίνουν διαθέσιμα και σε άλλες κονσόλες.

Software featured Microsoft

Microsoft Mesh: Η virtual πλατφόρμα συσκέψεων στο Teams

Έναν νέο τύπο “υβριδικής” εργασίας προτείνει η Microsoft, συστήνοντας το Mesh που επιτρέπει στα avatar των εργαζομένων να συναντώνται.