Microsoft: Βάζει τέλος στα Lumia smartphones από Δεκέμβριο;

Εδώ και καιρό έχει παρατηρηθεί ότι η Microsoft κατεβάζει τις τιμές των Lumia smartphones σε διάφορες περιοχές, ενώ δεν λείπουν και διάφορα deals. Η ίδια φαίνεται σαν να θέλει να ξεφορτωθεί το stock και μάλλον αυτό ακριβώς κάνει.

Σύμφωνα με πληροφορίες που λέγεται ότι έρχονται από υπάλληλο της Microsoft, η εταιρεία σκοπεύει να σταματήσει τις πωλήσεις των Lumia smartphones μέσα στον Δεκέμβριο. Αν οι πληροφορίες είναι σωστές, αυτός είναι και ο λόγος που η Microsoft δεν θέλει να έχει άλλα αποθέματα και προσπαθεί με διάφορους τρόπους να τα προωθήσει στην αγορά πριν από τη λήξη της χρονιάς.

Ακόμη δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για το τι θα κάνει η Microsoft, μιας και η ίδια δεν έχει προβεί σε κάποια επίσημη δήλωση ακόμη. Είναι πιθανό να σταματήσει την παραγωγή τον Δεκέμβριο και για μερικούς μήνες ακόμη να συνεχιστεί η διάθεση των Lumia smartphones.

Το πιο σημαντικό ερώτημα είναι, ποιο θα είναι το επόμενο βήμα για τη Microsoft. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες μιλούν για το Surface Phone, το οποίο όμως δεν είναι σαφές πότε θα κυκλοφορήσει.

microsoft ends lumia, Microsoft: Βάζει τέλος στα Lumia smartphones από Δεκέμβριο;

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

31 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Fotis

Τωρα που μπαίνει η Νοκια στο παιχνίδι ας βγει

theodoros c

Μήπως σκέφτεται να ξεφορτωθεί ολόκληρο το τμήμα των κινητών;

Στεφανος

Γιατί δεν δίνει το Mobile τμήμα πίσω στη Nokia?

Γιάννης

Αν σταματήσει οριστικά να ασχολείται με το λειτουργικό Windows για κινητά τότε πολύ κρίμα. Κάποιοι πίστεψαν σ αυτήν ότι ήταν σε θέση να κάνει σοβαρή δουλειά ώστε κάποια στιγμή να φτάσει στα επίπεδα του ios και του android, αλλά όπως πολλοί καταλάβαμε τους τελευταίους μήνες αυτό μάλλον δεν επρόκειτο να γίνει ποτέ. Ελλείψεις όλο και περισσότερες στο store, παραδοσιακές εφαρμογές σαν αυτή του fb να παραμένουν στασιμες, χωρίς κάποιο σοβαρό update. Απογοήτευσε τελικά η Microsoft πολύ κόσμο.

Λαζαρος

Καποιοι κρινουν ενα λειτουργικο με βαση το καθε ποτε το κουτσομπολοπρογραμμα αναβαθμιζεται….και δεν εχουν την στοιχειωδη γνωση να ξερουν οτι ο ζουκενμπερκ και η εταιρεια του ειναι που αναβαθμιζει το κουτσομπολιο….τι να πεις…και ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΦΑΝ της microsoft

παπαροκας tiamat

250 το lumia950 η το 950xl στη βοντα.. πριν λιγο καιρο αν θυμαμαι καλα…. εντελως τσαμπα!

forneverarrow

Κρίμα γιατί τα 950 είναι καλές συσκευές. Αν δεν είχα αλλάξει πρόσφατα συσκευή μπορεί να το έπαιρνα γύρω στα 300€. Το μοναδικό πρόβλημα που πρέπει να λύσει η MS πριν κάνει μελλοντική κίνηση είναι το store με τις εφαρμογές. Κατά τα άλλα είναι σε καλό δρόμο.

Darth

@Λαζαρος ουτε καν … ακομη το εχω το 640 xl
κακασχμιο λειτουργικό (ο κυρίως λόγος που δεν το κρατάω όπως και τα w10 στο pc) πραγματικά αντι αισθητικό
ελλιπές δυνατότατες (ακομι και το καρακλειδωμένο ios ειδικα με jb κάνει ποιο πολλά)

αυτά τα δυο έμενα τουλάχιστον με κανουν να μην θέλω να το ξαναδω (μεχρι να αλλαξει την φιλοσοφία)

Mary

Και καταστρέψανε την Nokia για να κάνουν μια τρύπα στο νερό πάλι; Πόσο άχρηστοι…

ΝΙΚΟΣ

Αυτή η κίνηση έχει ανακοινωθεί ,για όσους ψιλοπαρακολουθούν τα νέα της πλατφόρμας.Το πότε ήταν το θέμα.Αν είναι προς το τέλος του έτους ή αρχές του επόμενου ,πλησιάζει η εμφάνιση των 3 surface phone .Όλο το hardware τμήμα πλην του HoloLens θα μπει στην σειρά surface.Με τις συμφωνίες για τις πατέντες με κατασκευαστές, πιθανόν θα αναλάβουν OEMs να βγάλουν κάποια wp και η ίδια , στα πρότυπα του surface pro θα κρατήσει ην συγκεκριμένη σειρά.Το έχουν δηλώσει πως δεν θα αφήσουν τα τηλέφωνα, ως μέρος του σχεδίου ενοποίησης της πλατφόρμας.Πάντως όσοι έχουν ή πάρουν το 950 , θα έχουν υποστήριξη 3 έως τέλος 2018.Βάσει της 3ετής υποστήριξης που έχει ανακοινωθεί.Δείτε όλη την εικόνα.

Γιάννης

@ΝΙΚΟΣ

και πάλι… αν δεχτούμε ότι δε θα σταματήσει την υποστήριξη σε σοβαρές συσκευές όπως τα Lumia 950, 950 XL και 930, ακόμα και εάν τα αναβαθμίσει σε κάποιο νέο λειτουργικό που θα φτιάξει φτου και απ’ την αρχή στην ουσία. Την ώρα που το ios και το android εκτοξεύονται μέρα με τη μέρα όλο και ψηλότερα η microsoft ξεκινάει από την αρχή αν κατάλαβα καλά.

@Λάζαρος αυτό κατάλαβες εσύ? την ουσία του πράγματος δεν μπορείς να τη δεις?

ΝΙΚΟΣ

@Γιάννης Δεν είπα πως θα πετύχει μερίδιο σημαντικό.Απλά θα υπάρχει ως επιλογή.Τα 10αρια είναι το πιο προχώ λειτουργικό αυτήν την στιγμή ,μιας και υποστηρίζουν από κλασσικές συσκευές έως vr k iot.Αρθρωτού πυρήνα με πολλές δυνατότητες για εξέλιξη και βελτίωση.Υποστηρίζεται εκτός από arm , x86,64 kai neutral arch.Τα εργαλεία για developing συνεχώς βελτιώνονται και οι cloud πλατφόρμες πάνε πολύ καλά.Σταθερό λειτουργικό υπάρχει λοιπόν και εξελίσσεται, εργαλεία για apps υπάρχουν και τα 10αρια όσο διεισδύουν σε pc,laptops, 2 in 1,Xbox , HoloLens, hub, AIO θα έχουν συνολικά , αξιόλογο μερίδιο.Για όσους τους εξυπηρετεί -αρέσει θα έχουν επιλογή και για τηλέφωνο.Δε μπορεί κανείς όσο μεγάλος να είναι,να κυριαρχεί παντού και για πάντα.Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως αποσύρεται φυσικά.Καλό ΣΚ εύχομαι

TechGeek

1. Δημιούργησε νέο mobile OS τα windows phone 7, ένα χρόνο μετά αποφασίζει να βγάλει νέο OS τα 8 και τα πλείστα windows phone 7 να μην πάρουν το update.
2. Δίνει δισεκατομμύρια σε άλλες εταιρίες για να βγάλουνε windows phone, οι εταιρίες βγάζουν τα ίδια κινητά με αυτά με android με αποτέλεσμα να μην αγοράζει ΚΑΝΕΝΑΣ τα windows phone των άλλων εταιριών. Αντί να κάνει κάτι αφήνει τους άλλους να την γελοιοποιούν περνώντας τρελα λεφτά από την ίδια.
3. Βγάζει ένα OS που έχει τόσα λίγα features που το τότε featureless iOS μοιάζει θεϊκό.
4. Αργεί αφάνταστα να βγάλει τα τότε χρήσιμα features.
5. Δεν κάνει τίποτε το απόλυτος με αποτέλεσμα κανένας μεγάλοι developers να μην ασχολούνται με αυτά και το app store να είναι γελοίο, με apps που έχουν να πάρουν 8 μήνες updates, να λείπουν κορυφαία apps και γενικός ένα μπουρδέλο.

Σε λίγο καιρό την λέξη Failure θα την αντικαταστήσουν με την λέξη Microsoft.

Συγχαρητήρια Microsoft, θα μείνεις στην ιστορία σαν ο κορυφαίος αποτυχημένος που αποτέλειωσε, αντί να την φέρι στα καλά της, την κάποτε κορυφαία, καλύτερη, και μεγαλύτερη εταιρία κινητών.

stavag

Απορώ με αυτούς που δεν γουσταρουν τα windows.πάντα σε κάθε θεμα για Windows ειναι μέσα.Αν σε χαλάει κάτι δεν ασχολείσαι πας παρακάτω

Agnostos13

Η Microsoft δεν ξεκινησε να ασχολειται με mobile λειτουργικο με τα Windows Phone 7 αλλα πολυ νωριτερα:
-1996: Windows CE (μπηκαν κυριως σε pda)
-2000: PocketPC 2000 (μπηκαν κυριως σε pda)
-2003: Windows Mobile (μπηκαν σε smartphone και pda)
-2010: Windows Phone 7 (συνεργασια με Nokia, μπηκαν σε smartphones)
-2012: Windows Phone 8 (μπηκαν σε smartphones)/Windows RT (μπηκαν σε tablets/pda)
-2014: Windows Phone 8.1 (μπηκαν σε smartphones)
-2016: Windows 10 Mobile

Το θεμα ειναι οτι ποτε δεν τα πηγε ιδαιτερα καλα κου ουτε ασχοληθηκε ποτε σοβαρα μαζι τους. Ακομα και το 2008 που εφτασαν να ειναι No1 smartphone OS στην Αμερικη (μεχρι να λανσαριστουν τα iOS και Android) οταν ο ανταγωνισμος ανεβηκε δεν εκαναν κινησεις να τον χτυπησουν (μεχρι το 2010)…

Στην πορεια βλεπω να ακολουθει πολιτικη τυπου Nexus. Κριμα για τη Nokia Mobile που διαλυθηκε. Δυστυχως απο οτι φανηκε το μονο που ηθελε η Microsoft απο το τμημα ηταν οι πατεντες (και να φυγει απο τη μεση)…

Αλέξανδρος

Σωστός ο stavag Στα του άρθρου τώρα: Δεν αποτελεί έκπληξη. Γιατί πολύ απλά εχει απολύσει τους υπαλλήλους και έχει δώσει και στην FoxConn το τμήμα τηλέφωνων και απο οτι θυμάμαι κρατάει ποσοστά απο εκεί. Το λειτουργικό θα συνεχίσει να ζει εννοειτε. Γιατί τα Windows 10 σχεδιάζονται μια φορά για όλα και οι ενημερώσεις πάνε σε όλα. Κοινώς η εταιρία εχει σμικρύνει γιατί πλέον δουλευει για όλα με την ίδια ομάδα. Η κίνηση Surface ίσως φρεσκάρει τα πράματα. Το πρόβλημα με όσους κοιτάνε για Windows Phone είναι το όνομα και όχι η χάρη να το πω απλά. Δεν υπήρξαν πολλές επιλογές και ίσως το όνομα Lumia να τρόμαζε τον καταναλωτή. Το θέμα ομως ειναι οτι τα Windows Phone δεν είχαν ποτέ αξιόλογο μερίδιο αγοράς. Μπορεί να μπήκαν και τελευταία στον χορό των σύγχρονων τηλεφώνων αλλά υπήρχαν και πριν σε εποχές pocket PC. Τα τηλέφωνα αυτά δηλαδή απευθυνόντουσαν σε συγκεκριμένη αγορά (επαγγελματίες) και για αυτό δεν ήξερε ο κόσμος και τόσο την ύπαρξη τους. Και το άλλο θέμα με επίσης είναι ότι το όνομα Surface οικονομικά δαγκώνει και ενα κινητό με αυτό το ονομα πανω του θα είναι εξίσου ακριβό με τα άλλα προϊόντα της σειράς. Στα καλά έχουμε εννοειτε την ασφάλεια… Συνέχεια »

Gio

Μια παρατήρηση γενική. Να θεωρούμε δεδομένο ότι όσα γράφουμε και περνάνε τις δέκα σειρές, πολύ λίγοι τα διαβάζουν. Κουραστικά και ανούσια τα πολύ μεγάλα κείμενα.

Gvirginia

@Mary
Καθόλου άχρηστοι. Όπως λέει και ο Agnostos13, η Microsoft ήθελε τις πατέντες. Εδώ και χρόνια είναι σε πόλεμο με το Linux, αποκτώντας την Nokia πέτυχε 2 πράγματα. Να βγάλει από τη μέση έναν μεγάλο παίχτη που ασχολούταν με το Linux και να σαμποτάρει τους άλλους παίχτες.

Ήδη βγάζει αρκετά χρήματα (νομίζω $15 ανά Android συσκευή, άρα δεν είναι δωρεάν το Android) και πρόσφατα έδωσε πατέντες στην Xiaomi (για να “εισβάλει” στη Δύση) με προϋπόθεση να προεγκαταστεί τις εφαρμογές της MS στα κινητά της.

ΥΓ: Sorry για το διπλό ποστ, τα έπαιξε το κινητό.

Kostas

Τα Nokia που ονειρεύεστε δεν θα έχουν καμία σχέση με τη Nokia …το brand παραχωρήθηκε!

Πέτρος

@Gvirginia, τι τηλέφωνο έχεις;;; 😛

Γιώργος

Το συγκεκριμένο λειτουργικό είναι πεθαμένο εδώ και χρόνια για οποιονδήποτε σοβαρό χρήστη , όσους ήξερα να έχουν windows phone όλοι στην συνέχεια αγόρασαν android γιατί είχαν απηυδήσει από τα ανύπαρκτα apps και τις ατέλειες του λειτουργικού..

Gvirginia

@Πέτρος
Πάτησα στο πλαίσιο να γράψω, μου το “μπλέδησε” (βασικά γκρι) και όπως έγραφα κανονικά, όταν πάτησα το “enter” για να πάω κάτω μία γραμμή, αυτό το έπιασε ως κανονικό “enter” και δημοσίευσε το σχόλιο.
Η ειρωνεία? Ένα Lumia 920 έχω, κλείνει τα 3 χρόνια σε λίγο.

james

Το ονομα lumia δυστυχως καηκε απο πολλα και επαναλαμβανομενα λαθη.

Η microsoft μεσα σε μια πενταετια πουλησε δυο φορες τους πελατες της, και τις δυο φορες, τη στιγμη που η πλατφορμα πηγαινε να παρει λιγο τα πανω της.

Σχετικα με το store, απο μπροστα το πλεκει και απο πισω το ξηλωνει. Η μεγαλυτερη βαση χρηστων της αυτη τη στιγμη βρισκεται σε 8.1 με ενα 14% να εχει παρει update σε windows 10. Την ιδια στιγμη οι universal εφαρμογες που βγαινουν για windows 10 δεν ειναι συμβατες με 8.1, που ειναι η αμεσως προηγουμενη εκδοση λειτουργικου, ενω εφαρμογες των 8.1 σιγα σιγα αποσυρονται.

Ο developer τωρα βρισκεται σε σύγχυση. Να φτιαξει εφαρμογη για την πλατφορμα με τη μεγαλυτερη βαση χρηστων που ομως αργοπεθαινει ή να φτιαξει για τη νεα πλατφομα που τη χρησιμοποιουν ελαχιστοι και αρα το κερδος του θα ειναι μηδενικο; Θα βγουν νεες συσκευες ή δε θα βγουν νεες συσκευες ωστε να ασχοληθει; Τα φημολογουμενα surface θα ειναι σαν τα lumia ή θα ειναι κατι αλλο; Μεγαλο μπερδεμα.

Chris

Θυμάμαι όταν είχα πάρει το lumia 720, φοβερό design και κινητό, πάω και κάνω ένα αναθεματισμενο update(black νομίζω) και μου βγάζει εκτός το κινητό σε 2 σημεία, στο module της κάμερας λειτουργούσε μόνο macro!! (Google it) στο Nokia care τπτ, hard reset τπτ, παω για update και κυριολεκτικά τίποτα!!

Gvirginia

@james
Η μεγαλύτερη βάση χρηστών είναι στα windows 10. Πριν ο developer έπρεπε να φτιάξει μία εφαρμογή η οποία στόχευε την πίτα των κινητών του ~5%. Τώρα στοχεύει την πίτα με desktop, tablets, laptops, κινητά, κονσόλες, μέχρι και ψυγεία (μέσω UWP).

vasilist

Κρίμα αλλά ήταν αναμενόμενο έχοντας δουλέψει το 640 xl το λειτουργικό ήταν αργό με κολλήματα και χωρίς apps.
Κ
Περίμενα πολλά από τα Windows 10 Mobile ήθελα μια καλή εναλλακτική αλλά δεν έπιασε, εκεί στην Microsoft τα σκάτωσαν.

Panais

Is Windows Phone dead? Microsoft Stores in the US think so.

Posted: 10 Sep 2016, 11:17, by Joe M.

https://www.phonearena.com/news/Is-Windows-Phone-dead-Microsoft-Stores-in-the-US-think-so_id85288

James

@Gvirginia αυτό είναι και σωστό και λάθος ταυτόχρονα. Σε κινητά, ταμπλέτες και ψυγεία, ναι, αλλά σε PC και λάπτοπ οι περισσότεροι χρήστες έχουν ξεχάσει ήδη ότι υπάρχει και ένα store. Προσωπικά ψάχνω συχνά στο store από το λάπτοπ μου για καμία χρήσιμη εφαρμογή, αλλα μέσα σε ένα χρόνο, έχω εγκαταστήσει μόνο δυο και είναι και οι δύο messengers.

Ελπίζω να πάει καλυτερα μελλοντικά, γιατί πραγματικά έχει ωραίες ιδέες

Gathan

Οι σοβαροί χρήστες τι κάνουν στο τηλέφωνο τους δηλαδή; προγραμματίζουν; γιατί οι απλοί μιλάνε και βγάζουν και καμιά φώτο και αιντε να παίξουν και κανένα παιχνίδι … στο αντρόιντ τι κάνουν; ή κάθε μέρα κατεβάζετε παιχνίδια; δεν είναι όλοι αργόσχολοι και δε μιλώ για εσας γενικα μιλώ

stergios

Το anniversary update είναι η πιο σταθερή έκδοση των windows 10 (κυρίως mobile). Αλλά έκανε το λάθος η Microsoft να ξεκινήσει τη διάθεση σε insiders και μη, με Builds τα οποία δεν ήταν έτοιμα. Έχω το Lumia 950 DS και πραγματικά από τον Ιανουάριο έσπασαν τα νεύρα μου, σε σημείο να το παρατήσω, κινητό 650€ περίπου… Δε λέω, προειδοποιούσε η Microsoft για το fast ring ότι μπορεί να είναι Buggy και ότι θα ήταν καλό να μπει σε δεύτερες συσκευές αλλά ακόμη και όταν δόθηκε σε όλους τους χρήστες,τα 10άρια είχαν προβλήματα. Κοινώς, έδειξε να μην είναι έτοιμη. Σωστά επισημάνθηκε ότι οι περισσότεροι πίστεψαν την άμεση μετάλλαξη των εφαρμογών windows store σε UWP αλλά αυτό δεν έγινε και ακόμα γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς. Ακόμη μία απογοήτευση. Δεν ξέρω τί θέλει να κάνει με τα κινητά της, εγώ θα συνεχίσω να χρησιμοποιώ (από το 2011) windows phone αλλά εάν αποφασίσει να κάνει οριστική στροφή σε εταιρικά flagships με δυνατά χαρακτηριστικά (είτε από OEMs είτε τα Surface) τότε βάζει ταφόπλακα στο ευρύ κοινό και ίσως αυτό να θέλει. Μία ωραία ιδέα που διάβασα στο mspoweruser είναι να τρέχουν πλέον και .exe. Δηλαδή να σκοτώσουν τα windows mobile και να τρέχουν όλες… Συνέχεια »

ΝΙΚΟΣ

@stergios Καλημέρα. Είναι ξεκάθαρο πλέον τι θέλει να κάνει ο Nadella με τα τηλέφωνα. Και αυτός είναι ο λόγος που πούλησε τα nokia , τώρα καθαρίζει και τα lumia. Για εμένα το hp elite x3 είναι ο λαγός, ο προπομπός των surface. To ζήτημα είναι αν θα υπάρξει surface phone- έκδοση προσιτή. Αν OEMS (Xiaomi πχ) βγάλουν προσιτά και καλά WP ,τότε δεν θα υπάρξει αυτή η έκδοση. Αν πάλι όχι, τότε θα βγάλει η Msft δικό της
Για τα apps,πέρα από τα λάθη και τις κούφιες υποσχέσεις της που δικαίως στοίχισαν και στοιχίζουν σε μερίδιο, παίζεται και βρώμικο παιχνίδι. Επίσης για τις apps που είναι απαραίτητες ώστε ένας μέσος και παραπάνω χρήστης να πειστεί για την μετάβαση σε wp δεν είναι πάνω από 10.000 world wide. 100 περίπου ανά 100 χώρες που θα κυκλοφορεί. Πχ τράπεζες, ΜΜΜ, ΜΜΕ, Εταιρείες ,οργανισμοί,καταστήματα. To app gap ουσιαστικά είναι μικρό, αλλά όχι εύκολο να καλυφθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Android Microsoft Windows 11

Windows 11: Τέλος η υποστήριξη για εφαρμογές Android

Η Microsoft θα σταματήσει να υποστηρίζει τις εφαρμογές Android στα Windows αλλά οι υπάρχοντες χρήστες θα πάρουν μια παράταση ενός χρόνου.

Business AI Microsoft

Mistral AI: Συνεργασία με τη Microsoft για τη γαλλική startup – Αποκάλυψε τον ανταγωνιστή του ChatGPT, Mistral Large

 Η γαλλική startup Mistral AI αποκάλυψε ένα νέο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο (LLM) που θα ανταγωνιστεί το ChatGPT της OpenAI.

Games Microsoft Xbox

Xbox: 4 αποκλειστικά παιχνίδια έρχονται σε PS5 και Nintendo Switch

H Μicrosoft ανακοίνωσε επίσημα πως τέσσερα αποκλειστικά παιχνίδια του Xbox θα γίνουν διαθέσιμα και σε άλλες κονσόλες.

Software featured Microsoft

Microsoft Mesh: Η virtual πλατφόρμα συσκέψεων στο Teams

Έναν νέο τύπο “υβριδικής” εργασίας προτείνει η Microsoft, συστήνοντας το Mesh που επιτρέπει στα avatar των εργαζομένων να συναντώνται.