Δευτέρα
02/05/2011

Νέα Έρευνα, Ακτινοβολία και κινητά

Χρόνια τώρα ακούμε για το αν τα κινητά μπορούν να επηρεάσουν τον ανθρώπινο ιστό. Οι μεγάλες κατασκευάστριες εταιρίες λένε όχι ενώ μικρές ανεξάρτητες μελέτες συνήθως διαφωνούν. Μια νέα έρευνα του βιολόγου Bill Bruno από το Εθνικό Εργαστήριο Los Alamos των ΗΠΑ ήρθε για να επαναφέρει το θέμα και τα το υπενθυμίσει.

concept smartphone

Όπως γνωρίζουμε τα κινητά λειτουργούν στην περιοχή των μικροκυμάτων, δηλαδή σε μια περιοχή των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων με μήκος κύματος μεταξύ 0,1 και 100 εκατοστών, που αντιστοιχεί σε συχνότητες μεταξύ 0,3-300 GHz. Συγκεκριμένα η συχνότητα των κινητών τηλεφώνων και των σταθμών βάσης κυμαίνεται από 800 MHz έως 2.000 MHz. Αυτό θα πει πως πρόκειται για μια ακτινοβολία που χαρακτηρίζεται από χαμηλή ενέργεια και αυτό είναι το κυρίως επιχείρημα των εταιριών.Πως δεν έχει αρκετή ενέργεια για να βλάψει τους χημικούς δεσμούς και τους ιστούς του οργανισμού.

Όμως ο θεωρητικός βιολόγος Bill Bruno στην δημοσίευση του πως αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες τότε τα κινητά μπορούν να γίνουν επιβλαβή για τον ανθρώπινο οργανισμό. Δηλαδή πως ήρθε η ώρα να επανεξετάσουμε τα ασφαλή όρια δόσης (630 μW/ cm^2 για συχνότητα 1800ΜΗz και με την καινούρια νομοθεσία στην Ελλάδα).

Προσωπικά κάθε φορά που αγοράζω μία συσκευή ρίχνω μια ματιά στον ειδικό ρυθμό απορρόφησης (SAR – Specific absorption rate) από την κάθε συσκευή. Εσείς πριν αγοράσετε κινητό τηλέφωνο κοιτάτε την τιμή SAR;

Πηγή

Συντάκτης: .


54 Σχόλια

 1. Ο/Η Retrob λέει:

  Επειδή είμαι άσχετος , από ποια τιμή και κάτω να προτιμάμε σε ένα κινητό ?
  Δεν εννοώ από ποιο ανώτατο όριο και κάτω έχει θεσπίσει η Ευρωπαική ένωση. Απλά αν ξέρει κάποιος ας μας απαντήσει ποιες τιμές θεωρούνται υψηλές , ακόμα και αν είναι εντός του νομοθετημένου ορίου.

 2. Ο/Η stkatsi λέει:

  Εφόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει το όριο των 2 W/kg η επικίνδυνη δόση είναι πολύ μεγαλύτερη για τα τωρινά στάνταρ σε σχέση με το πόσο επιβλαβής είναι η ακτινοβολία στον ανθρώπινο ιστό. Καλό είναι να προτιμάς χαμηλές τιμές SAR και ακόμα καλύτερο να μιλάς με bluetooth όταν μπορείς.

 3. Ο/Η Paulinho λέει:

  Εγώ που και που ρίχνω καμιά ματιά στο SAR αλλά όχι και ιδιαίτερα γιατι χρησιμοποιώ bluetooth και προσπαθώ να μην το βάζω ποτέ κοντά στο κεφάλι και το σώμα μου το κινητό ώστε να είμαι κάπως πιο ήσυχος…

 4. Ο/Η Panos λέει:

  εγω προσωπικα δεν ηξαρα καν οτι υπαρχει τιμη SAR :p
  θετω την ιδια ερωτηση με τον Retrob :)

 5. Ο/Η κωστας λέει:

  ο σαρ είναι ένα θεμα που με απασχόλησε τελευταία και ασχολήθηκα το δικο μου έχει 1.02 καλά είναι ή το λες ψησταριά?

 6. Ο/Η zak91 λέει:

  Θυμάμαι παλιά,πριν περίπου 8 χρόνια που αγόρασα τα πρώτα μου κινητά,τα περισσότερα έπαιζαν ανάμεσα σε 0,5-0,8 (δε θυμάμαι τη μονάδα μέτρησης του SAR). Όταν πήρα το V800 της sony ericsson (το πρώτο 3g κινητό αν θυμάστε) είχε θυμάμαι 1,05 που για τότε ήταν πολύ υψηλό σε σχέση με τα άλλα κινητά της εποχής.Από τότε δεν έχω ξανακοιτάξει για sar. Άραγε τώρα τα smartphones με τα wi-fi και τα hspa, πόσο θα έχουν φτάσει;

 7. Ο/Η #FN$# λέει:

  Συμφωνώ απόλυτα με stkatsi! Έτσι είναι, χρήση bluetooth και με απόσταση από το κινητό. Τώρα, αν υποχρεώνεσαι να το έχεις πάνω σου είναι άλλο θέμα, γι’αυτό κ πάντα κοιτάμε τον SAR πριν αγοράσουμε!

 8. Ο/Η Mike λέει:

  Μαρέσει που όλοι ψηφίζουν υπέρ του bluetooth με την ίδια ευκολία που αφήνουν ανοικτό το wireless 24/7 στα σπίτια τους. Λες και αυτά εκπέμπουν «υγιεινή» ακτινοβολία…

 9. Ο/Η vasilis λέει:

  Για smartphone προτιμήστε το Galaxy S καθώς εχει την χαμηλότερη τιμή SAR=0,25

 10. Ο/Η Kostashd2 λέει:

  OMNIA 7 USER
  0.78 W/kg (head) 0.41 W/kg (body) ;)
  αν και το παλιο μου hd2 εχει 0.63 head και 0.72 body

 11. Ο/Η kokour1986 λέει:

  Ρίξτε μια ματιά εδώ αν και η λίστα είναι λιγο παλιά.
  http://truth.freeforums.org/sar-t5081.html

  Και μία ποιό ολοκληρωμένη λίστα.Η σελίδα είναι στα Γερμανικά αλλα δέν νομίζω να δυσκολευτείτε.Επιλέξτε εταιρία πάνω αριστερά και πατήστε suchen.
  http://www.handywerte.de/php/suche.php#tabelle

 12. Ο/Η Kostashd2 λέει:

  αν και το παλιο μου hd2 εχει 0.63 head και 0.72 body

 13. Ο/Η sql λέει:

  Η εικόνα με τις κεραίες και το σήμα της ραδιενέργειας είναι επικό fail.

  Επίσης δεν καταλαβαίνω την λογική (του παραλόγου) του «έχω την συσκευή μακριά μου και μιλάω με bluetooth.» Λες και το bt που βάζεις στο αυτί σου δεν λειτουργεί στα 2,4ghz για να επικοινωνήσει με το bt module του κινητού.

 14. Ο/Η cVlachakis λέει:

  sql, άλλαξα τη φωτογραφία για να μην προκαλέσουμε παρεξηγήσεις.

 15. Ο/Η kokour1986 λέει:

  Φίλε Mike δέν είπε κανένας οτι το bluetooth δέν έχει ακτινοβολία απλά το bluetooth εκπέμπει με πολύ λίγα mWatt και όπως λέει και η παροιμία στην αναβροχιά καλό είναι και το χαλάζι…

 16. Ο/Η georgexxx7 λέει:

  1.18 εχει εμενα καλα ειναι ρε παιδες???

 17. Ο/Η cghera λέει:

  Ο δείκτης SAR είναι μία ενδεικτική τιμή μόνο και οι μετρήσεις έχουν γίνει σε ελεγχόμενο περιβάλλον από τις εταιρείες κινητής (ή όποιον οργανισμό κάνει τις μετρήσεις).
  Προσωπικά αγόρασα έναν μετρητή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από το ίντερνετ και έκανα διάφορες μετρήσεις μέσα στο σπίτι μου αλλά και στο γραφείο.
  Επειδή αναφέρεται πιο πάνω η ακτινοβολία του wireless θα γράψω και για αυτό πιο κάτω.
  Έχω λοιπόν ένα iPhone 4 και μένω σε ένα σημείο που το σήμα είναι ελάχιστο έως καθόλου μέσα στο σπίτι (και αυτό αφορά και τις 3 εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δοκιμασμένα). Συχνά αναγκαζόμαστε να βγούμε στα μπαλκόνια για να μιλήσουμε. Οι μετρήσεις λοιπόν που έκανα κάνοντας κλήση με το κινητό με μόλις μία μπάρα ξεπερνούσαν τα υποτιθέμενα όρια κατα πολύ. Ίδιες μετρήσεις όμως σε περιβάλλον γραφείου που το σήμα είναι καμπάνα, και με τον μετρητή κολημμένο πάνω στο κινητό έδειξαν ελάχιστες εκπομπές σαφώς κάτω από τα όρια. Το ασφαλές όριο το οποίο βρήκα σε ένα άρθρο της Καθημερινής (ίσως το έχετε λάβει μέσω mail πολλοί) είναι 5.8mW/m2 (δεν ξέρω αν υπάρχει αντιστοιχία με το SAR γιατί το SAR είναι βαθμός απορρόφησης και αυτό εκπομπής). Το ίδιο όριο είχε και ο μετρητής και πάνω από αυτό εμφανίζει «κόκκινο». Συνηθίζω λοιπόν να κάνω κλήση με ανοικτή ακρόαση και να προτρέπω τους συνομιλητές μου να μιλήσουμε στο σταθερό (θα το δούμε όμως κι αυτό πιο κάτω).
  Για το wireless τώρα τα όρια ξεπεράστηκαν όταν πλησίασα πάρα πολύ τον μετρητή στην κεραία του router μου. Αν λοιπόν έχετε κάποιο τέτοιο μηχάνημα πάνω στο γραφείο καλό θα ήταν να το απομακρύνετε. Σε απόσταση όμως περίπου 1 μέτρο ίσως και λιγότερο από την κεραία το ασύρματο δίκτυο δεν «φαινόταν» πουθενά. Εννοείται πως μέσα στο σπίτι στα υπόλοιπα δωμάτια μέτραγα εκπομπές παρόμοιες με την απουσία του. Και πάλι όμως όταν δεν χρησιμοποιώ το ασύρματο το απενεργοποιώ από το κουμπάκι που έχει ο router για να μειώσω έστω και τις ελάχιστες εκπομπές (έχουμε και μωρά παιδιά). Προφανώς οι μετρήσεις αφορούν το δικό μου μοντέλο (speedtouch 780i).
  Η συσκευή που με εξέπληξε ήταν το ασύρματο τηλέφωνο (DECT) όχι και τόσο καινούργιο, σίγουρα μοντέλο 5ετίας. Η βάση του λοιπόν ήταν πολύ κοντά στα ανεκτά όρια και τα ξεπερνούσε κάποιες φορές με τις εκπομπές να μην σταματούν ποτέ ακόμα και όταν το τηλέφωνο ήταν πάνω της για φόρτιση! Μετρήσεις που έκανα μάλιστα πίσω από τον τοίχο που είχαμε και το υπνοδωμάτιο έφτασαν στα πορτοκαλί, ευτυχώς μειωμένες στο σημείο που ήταν το κρεβάτι. Το ασύρματο ακουστικό είχε και αυτό κάποιες οριακές εκπομπές αλλά κυρίως όταν μιλούσες (φυσικά) και από την εξωτερική πλευρά του.
  Η τελευταία μέτρηση που έκανα ήταν ο φούρνος μικροκυμάτων. Επειδή συνηθίζω να ζεσταίνω μόνο φαγητό και όχι να ψήνω συνήθως δεν ξεπερνώ τα 360W όταν ρυθμίζω την ένταση. Είχα παρατηρήσει όμως από παλιά οτι εαν έκανα δύο διαδοχικές χρήσεις ο θόρυβος (σαν ανεμιστήρας) που έκανε δεν σταματούσε στην δεύτερη ακόμα και όταν ο χρόνος ζεστάματος έληγε. Και φοβούμενος οτι πιθανώς ο φούρνος λειτουργεί ακόμα δεν άνοιγα την πόρτα πριν σταματήσει εντελώς ο ήχος. Τελικώς όμως οι μετρήσεις έσβησαν τις ανησυχίες μου. Μετα τη λήξη του χρονομέτρου (και ενώ ο ανεμιστήρας ακουγόταν) ακόμα και με τον μετρητή μέσα στο φούρνο με ανοικτή την πόρτα η ακτινοβολία ήταν (και σωστά) 0. Το ίδιο όμως δεν διαπίστωσα όταν ο φούρνος λειτουργούσε κανονικά. Με τη ρύθμιση στα 360W σε μία ακτίνα περίπου 20-30 εκατοστά από την πόρτα οι μετρήσεις έφταναν περίπου τα 20mW/m2 αρκετά πάνω από το όριο. Βέβαια αυτό σημαίνει οτι πρέπει να κάθεσαι να κοιτάς το τζάμι για να σε πιάνει αυτή η ακτινοβολία. Για καλό και για κακό όμως όταν τον χρησιμοποιώ κυκλοφορώ σε μία αποσταση ασφαλείας «γύρω» του. Είχα πάντως την εντύπωση οτι η θωράκιση του φούρνου ήταν αρκετή (είναι και επώνυμος τον πληρώσαμε ένα κάρο λεφτά).

  Το συμπέρασμα; Δικό σας κατα κύριο λόγο. Για το κινητό όμως ειδικά να ξέρετε οτι όταν δεν έχει σήμα, σας ψήνει το κεφάλι, κι ας έχει χαμηλό SAR (το iphone δεν έχει βέβαια έτσι κι αλλιώς).

 18. Ο/Η Konstantinos λέει:

  Χρόνια τώρα συνηθίζω να κοιτάω το sar στις συσκευές που αγοράζω. Τώρα με iphone όμως έχω ανέβει σε όριο σε σχέση με τις παλιές μου συσκευές.

  Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σου cghera, αν μπορείς να κάνεις και μια μέτρηση με bluetooth και μια με hands-free θα μας έλυνες αρκετές απορίες και θα σταμάταγες τη διαμάχη των παιδιών παραπάνω όσων αφορά το bluetooth.

 19. Ο/Η cghera λέει:

  Ευχαρίστως να μετρήσω κάποιο bluetooth αν είχα! Έχω την τάση να τα χάνω και από την τελευταία φορά που έχασα ένα δεν πήρα άλλο. Για το hands free θα το δοκιμάσω στο iphone.

 20. Ο/Η stkatsi λέει:

  @ sql η εικόνα έδειχνε μια κεραία να εκπέμπει επιβλαβής ακτινοβολία σε έναν άνθρωπο. Η ραδιενέργεια και αυτή επιβλαβής ακτινοβολία είναι οπότε γι αυτό έχουμε ταυτίσει το σήμα αυτό με την ραδιενέργεια.
  @cghera είσαι πολύ σωστός σε ό,τι λες. Μόνο που τα 5.8mW/m^2 είναι η επιτρεπόμενη ετήσια έκθεση σε ραδιενέργεια για ένα σύνολο ανθρώπων. Προφανώς για κάποιον μου δουλεύει σε ένα πυρηνικό εργοστάσιο δεν ισχύουν τα ίδια όρια. Θα ήθελα σε παρακαλώ να μετρήσεις το hands free 2 φορές την μία κάθετα ως προς εσένα και την μία οριζόντια.

  Γενικά ισχύει ένας κανόνας, όσο πιο μακριά είσαι από την πηγή τόσο πιο καλά. :)

 21. Ο/Η τακης λέει:

  σωστος ο stkatsi εχει σημασια το SAR και οι εταιριες το κοιτανε συνεχως! και καλο ειναι να ειναι μιρκο καθως χρησιμοποιει πολυς ευαισθητος κοσμος τα κινητα

 22. Ο/Η fred λέει:

  δεν ηξερα για το sar,τους τελευταιους μηνες το πηρα το ματι μου στο εδω στο techblog,και απο τοτε το προσεχω παντα!!

 23. Ο/Η Cghera λέει:

  Παιδιά μην συγχέετε την ραδιενέργεια με την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
  Η πρώτη είναι ιονίζουσα ακτινοβολία η δεύτερη δεν ειναι. Τα κινητά οι φούρνοι μικροκυμάτων κλπ δεν εκπέμπουν ραδιενέργεια.
  Για περισσότερες πληροφορίες δείτε στη wikipedia τα λήμματα radiation,ionizing_radiation,electromagnetic_radiation
  Κάποια είναι και στα ελληνικά.

 24. Ο/Η an0nymouS λέει:

  @georgexxx7

  καλά σίγουρα δεν ειναι.. ψησταριά ειναι, το ιδανικό είναι να ειναι κάτω απο 0.6

  καλό είναι πάντως.. όταν μιλάτε πολύ ώρα στο κινητό και το έχετε στο αυτί να αλλάζεται μεριά κάθε 0.5-1 λεπτό.. και ακόμα καλύτερα είναι να μιλάτε με handsfree.

 25. Ο/Η NikosVolos λέει:

  Δυστηχως και εγω ειμαι ενας απο αυτους που δεν δινουν σημασια στο sar,δεν το εχω ψαξει ποτε για καμμια συσκευη που ειχα και δεν ειναι καθολου καλο αυτο.

 26. Ο/Η Θανάσης λέει:

  προσπαθώ όλα μου τα κινητά να έχουν SAR μικρότερο από 1

 27. Ο/Η demis λέει:

  Πάντα το ελέγχω και είναι το πρώτο πράγμα, που κοιτάω σε μία υποψήφια προς αγορά συσκευή. Οι λόγοι ευνόητοι. Αν οι χρήστες προβάλλαμε πιό έντονα τις ενστάσεις μας για τον δείκτη SAR, όταν αναλύουμε τα υπέρ και τα κατά των τεχνικών χαρακτηριστικών των συσκευών αντί να «διυλίζουμε τον κώνωπα» , τότε θα βλέπαμε, πόσο γρήγορα οι εταιρίες θα επεσήμαναν τον χαμηλό δείκτη SAR των προϊόντων τους στο τμήμα marketing και θα το προέβαλλαν στα υπέρ των συσκευών τους ως πρόκριμα σύγκρισης αλλά και αγοράς!

 28. Ο/Η NiKos λέει:

  Επειδή με είχε πιάσει και εμένα το κόλλημα με την ακτινοβολία, αγόρασα έναν μετρητή ακτινοβολίας (ηλεκτρομαγνητική & μαγνητική) για να μετρήσω τις συσκευές του σπιτιού. Τα αποτελέσματα τα αναμενόμενα, το κινητό βγάζει πάρα πολύ ασχέτα με το που το έχεις, απλώς απο κάποια απόσταση και μετά (3-5 μέτρα) είναι σχεδόν μηδενική η εξτρά ακτονοβολία. Το κακό είναι οτι σε τέτοια απόσταση θές bluetooth και δεν μπορείς να βάλεις handsfree ή ανοιχτή ακρόαση. Το ασύρματο του σπιτιού βγάζει τα «αντερά» του, συσκευή και βάση βγάζουν σχεδόν το ίδιο. Έστω και αν ήταν ακριβό μοντέλο και eco δεν έχει να κάνει όταν μιλάς. Το wifi με το που πάς μισό μέτρο απο την κεραία δεν έχει σχεδόν τίποτα. Περισσότερο βγάζουν οι κεραίες εκπομπής ραδιοδώνου/TV απο το απέναντι βουνό παρά το wifi μου :-)

 29. Ο/Η Thgeodore λέει:

  Οχι bluetooth κολλημενο στο αυτι,αλλα αυτο που πιανεται στο πουκαμισο,και εχει ενα μικρο καλωδιακι,που εχει το ακουστικο.
  Η ενσυρματο hands free.

  Niko,τα Eco,βγαζουν αντιστροφως αναλογα με την αποσταση βασης-ακουστικου,και αν ακουμπησεις το ακουστικο στη βαση,δε βγαζουν τιποτα.
  Υπ οψιν οτι στα ασυρματα τηλεφωνα,τα καλυτερα ειναι παντα τα Siemens.Και πιο ακριβα βεβαια.

 30. Ο/Η Κωνσταντίνος λέει:

  Μου μπορούμε να βρούμε την τιμή SAR για το κινητό μας ;

 31. Ο/Η alexx λέει:

  Παιδιά να πω και εγώ αυτά που ξέρω? Όντως το SAR που δηλώνουν οι εταιρίες είναι μετρημένα υπό ιδανικές συνθήκες και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα! Επίσης στο φάσμα που εκπέμπουν τα κινητά μιλάμε μόνο για θερμικά φαινόμενα! Τέλος στην Ελλάδα συγκεκριμένα το όρια ακτινοβολίας είναι αρκετά πιο κάτω από τις υπόλοιπης Ευρωπαικής Ένωσης. Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητα καλό διοτί αναγκάζονται τα κινητά να ανεβάζουν την ισχύ τους για να επικοινωνούν με τους σταθμούς βάσης!

 32. Ο/Η Paulinho λέει:

  Πολύ καλά και χρήσιμα όσα μας είπε ο Cghera. Εγώ 2 απορίες έχω:

  1. Πόσο κοστίζει μία αξιόπιστη συσκευή που να μετράει την ακρινοβολία;

  2. Πόσο σίγουροι μπορούμε να είμαστε για το αν οι τιμές SAR που μας δίνουν οι εταιρίες είναι σωστές και αληθείς και δεν παίζονται ακόμα και εκεί λαμογιές για να πουλήσουν; Πόσο εύκολο είναι να τεστάρουμε κάτι τέτοιο;

 33. Ο/Η Cghera λέει:

  Εγώ την δική μου την αγόρασα απο εξωτερικό και την πουλάω αν ενδιαφέρεται κάποιος. Αλλά επειδη δεν ξέρω αν επιτρέπεται να το γράψω εδω αν είναι οι διαχειρηστες ας σβήσουν το σχόλιο.

 34. Ο/Η Giorgos λέει:

  Το HTC Desire HD που έχω, έχει SAR 0,83. Καλό είναι ή κακό;

 35. Ο/Η an0nymouS λέει:

  @Giorgos

  το 0.83 ε εντάξει είναι.. δεν είναι υψηλό ούτε βέβαια χαμηλό..

 36. Ο/Η Genti λέει:

  Κ εγώ έχω το DHD κ έχω την ίδια ερώτηση
  LOL, ok… ;)

 37. Ο/Η Pakitgr λέει:

  Παιδιά τα χαμηλότερα SAR για να μην ψάχνετε,τα είχε και τα έχει μόνο η SAMSUNG!!!Τσεκαρισμένο,με πείρα στην κινητή(από την πρώτη γραμμή) απο το ’94.Μάλλον προσέχει πολύ τον τρόπο τοποθέτησης και κατασκευής του πομποδέκτη!Τα υψηλότερα φυσικά η ERICCSON ΚΑΙ Η SONYERICCSON!!

 38. Ο/Η Γιώργος λέει:

  Ναι συμφωνώ απόλυρα με των Pakitgr!Το galaxy-s που έχω έχει 0,23!Επίσεις το υψηλότερο sar το έχουν τα i-phone είδικα το 4!

 39. Ο/Η Konstantinos λέει:

  Cghera σε ευχαριστώ και περιμένω τα αποτελέσματα, διότι το iphone έχει υψηλό sar. Αν έχει και με hands free την κάτσαμε τη βάρκα!!! :P

 40. Ο/Η Alan λέει:

  Το 1 μW/cm^2 , η σε όποια μονάδα μετριούνται, είναι μία μέση λύση για το SAR. Εγώ μία περίοδο το κοίταγα, αλλά τώρα έχω σταματήσει. Παίζει μικρό σχετικά ρόλο, για εμένα, στην επιλογή κινητού, αν δεν είναι μεγάλη η διαφορά.

 41. Ο/Η Dimitar λέει:

  Παιδια εγω εχω το nokia e51 ,λεει πως εχει 1,4 sar ,τι να το κανω ,να το αλλαξω?

 42. Ο/Η cghera λέει:

  Επιστρέφω δρυμίτερος αφού μέτρησα και την ακτινοβολία με το ενσυρματο hands free της apple.
  H ακτινοβολία λοιπόν είναι ιδιαίτερα υψηλή στο σημείο των ακουστικών (όχι όσο στο ακουστικό του κινητού βέβαια) και σαφώς πολύ από τα όρια των 5mW/m2. Συγκεκριμένα είδα μετρήσεις που έφτασαν έως και τα 170mW/m2 στο σημείο των ακουστικών.
  Σημειώνω ξανά οτι το σήμα στην περιοχή μου είναι απαράδεκτο και οι μετρήσεις έγιναν μέσα αλλά και έξω από το σπίτι με ελαφρώ καλύτερες (πιο μικρές) μετρήσεις εκτός βέβαια. Δεν ξέρω αν θα μπορέσω να κάνω και μετρήσεις ξανά στο γραφείο όπου το σήμα είναι καλό, αν τα καταφέρω θα επανέλθω.
  ΥΓ Σε 2 βδομάδες είναι η γιορτή μου ένα bluetooth θα το εκτιμούσα.

 43. Ο/Η ΑΡΗΣ λέει:

  Παρακαλώ πολύ θα ήθελα τη γνώμης σας στο εξείς θέμα.
  Έχω το SONY ERICSSON W 950 I που λένε ότι έχει SAR 1.35.
  Ανάμεσα σε blue tooth sony erocsson και hands free HBH IVI 840 sony ericsson ποιο είναι ποιο αξιόποιστο και ασφαλές αν και δεν μηλάω συχνά καιημερινά.
  Περιμένω τη γνώμη σας με μεγάλω ενδειαφέρων.
  Ευχαριστώ.

 44. Ο/Η kostantinos99 λέει:

  Παιδια εσεις που εχετε τους μετρητες το κινητο σε κατασταση αναμονης, οταν δλδ το εχουμε με τις ωρες κολημενο στις τσεπες μας, ποσο ακτινοβολια εκπεμπει?Ειναι πολυ σηαμντικο κι αυτο.
  Οπως επισης και οταν μιλαμε με ανοιχτη ακροαση στα 20-40 εκ.

 45. Ο/Η cghera λέει:

  Οι μετρήσεις σε αναμονή είναι κάτω των ορίων ασφαλείας. Πιθανώς ανα διαστήματα που κάνει ένα beacon το κινητό για να μιλήσει με την κεραία να ανεβαίνουν λίγο αλλά πιστεύω οτι είναι ελάχιστο συγκριτικά πάντα με τις ακτινοβολίες σε ομιλία. Για την ανοικτή ακρόαση εξαρτάται από το κινητό, σίγουρα μειώνεται η ακτινοβολία σε απόσταση αλλά εγώ που έχω χάλια σήμα στο σπίτι μέτρησα αρκετά υψηλές τιμές ακόμα και μακρυά από το κινητό.
  Για το σπίτι συνήθως βγαίνω εκτός μπας και με ακούσουν και προσπαθώ να μεταφέρω την συνομιλία στο σταθερό.

 46. Ο/Η Νίκος λέει:

  Την οποια τιμη σαρ την κοιταμε που??χαρακτηριστικα μιας ηλεκτρικης συσκευης?

 47. Ο/Η vaggelis λέει:

  παιδια εγω εχω samsung galaxy 3 kai exei 0.54 sar einai poly.?

 48. Ο/Η Νίκος λέει:

  Απο που το μετρησες Βαγγελη;;Θελω και εγω να δω για το δικο μου..

 49. Ο/Η kostantinos99 λέει:

  Eυχαριστω cghera.Οποτε ουτε η ανοιχτη ακροαση βοηθα τοσο τελικα. :(
  Μπρος γκρεμος και πισω ρεμα…

 50. Ο/Η cghera λέει:

  bluetooth @kostantinos99

 51. Ο/Η afrodite λέει:

  Λοιπόν παίδες για να μη χαλιόμαστε όλοι ένα καρκινάκι κάπου θα το βγάλουμε. Μα από την έκθεση στον ήλιο, μα από το κινητό όλο και κάτι θα προκύψει..(Πλάκα κάνω).. Πρόσφατα, ασχολήθηκα και εγώ με το θέμα του δείκτη SAR και έτυχε ενώ έψαχνα πληροφορίες για το Satio. Εκεί που διάβαζα βλέπω 1,58 και έτσι το έψαξα. Από την έρευνα προέκυψε ότι το ανώτατο όριο για τον δεικτη SAR στην Ευρωπαϊκή Ένωση κυμαίνεται στο 1,6 !!!!! Μέχρι 0,2 αν βρειτε κινητό απλα βουτήξτε το, από 0,3-0,7 θεωρείται καλό ενώ, από 0,7-1 ΖΕΣΤΟ και τέλος SAR>1 ΨΗΣΤΑΡΙΑ. !!!!!!!!!!!!!!!!!! ΠΡΟΣΟΧΗ !!!!!!!!!!

 52. Ο/Η Theodore λέει:

  Εγω βρηκα το παρακατω λινκ,http://www.phonerated.com/top-rated-best-american-low-sar-phones-by_country ,αλλα τα πιο πολλα δεν τα ξερω,εκτος και αν στην Αμερικη,βγαινουν με αλλη ονομασια,και οι τιμες που γραφουν,ειναι πολυ μεγαλυτερες απ αυτες που λες.
  Για 0.2 παντως,ουτε μακραν.Μηπως ειναι λαθος τα νουμερα σου;

 53. Ο/Η Fotis λέει:

  Παιδιά, απλή φυσική. Εάν έχεις το κινητό κολλημένο στο κεφάλι σου είναι λιγότερο επιβλαβές από ότι να το κρατάς σε απόσταση 20-30 εκατοστών γιατί τα κύματα ακτινοβολίας αφήνουν ένα «κενό» από την συσκευή και μετά αρχίζουν τη συχνότητα τους! :-)

 54. Ο/Η Πάνος λέει:

  Πολύ πολύ ενδιαφέρον θέμα.
  Προσωπικά, ευχαριστώ τα παιδιά που παρείχαν πληροφορίες

Η γνώμη σας

Παρακαλούμε σχολιάστε με ελληνικούς πεζούς χαρακτήρες, όχι greeklish.

Πατώντας "Αποστολή" αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.