Ποιο είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό σε ένα smartphone;

Κάθε χρόνο οι εταιρείες συναγωνίζονται η μια την άλλη προκειμένου να βγάλουν κινητά με καλύτερη ανάλυση οθόνης, καλύτερο επεξεργαστή και τεχνικά χαρακτηριστικά. Όμως ποιο είναι εκείνο το χαρακτηριστικό που παίζει καθοριστικό ρόλο στην αγορά μιας συσκευής;

Κατά τη διάρκεια έρευνας η οποία πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία ερευνών IDC, 50000 άτομα από 25 χώρες ρωτήθηκαν για το ποια είναι τα χαρακτηριστικά τα οποία κοιτάνε πριν αγοράσουν μια συσκευή και στην κορυφή της λίστας είναι η μπαταρία. Τομέας ο οποίος η τεχνολογία δεν έχει εξελιχθεί όσο θα έπρεπε.

Έτσι λοιπόν, το 56% όσων έχουν Android συσκευή, το 49% όσων έχουν iOS και το 53% των χρηστών Windows Phone, απάντησαν ότι για την αγορά της συσκευής τους καθοριστικό ρόλο παίζει η διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Όσον αφορά στο μέγεθος οθόνης, δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι μόνο το 22% των κατόχων iPhone είπαν ότι παίζει σημαντικό ρόλο. Από την άλλη το 37% των Android και το 34% των Windows Phone αγοραστών θεωρούν ότι το μέγεθος οθόνης παίζει σημαντικό ρόλο για την αγορά της συσκευής.

Ενδιαφέρον έχει ακόμη ένα στοιχείο της έρευνας σύμφωνα με την οποία το 32% των κατόχων iPhone παραδέχεται ότι το brand έπαιξε ρόλο στην αγορά τους ενώ στους κατόχους Android και Windows Phone το ποσοστό είναι στο 25%.

Βλέπουμε επίσης ότι οι χρήστες Windows Phone με ποσοστό 40% θεωρούν πολύ σημαντικό το λειτουργικό σύστημα της συσκευής ενώ Android και iOS βρίσκονται στο 37% και 32% αντίστοιχα.

Για περισσότερα χαρακτηριστικά που κοιτάμε πριν αγοράσουμε μια συσκευή δείτε τον παρακάτω πίνακα.
, Ποιο είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό σε ένα smartphone;
Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

23 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Mimis

Υποστήριξη.
Κοινως, updates απ την εκάστοτε μαμά.
Αφού το hardware παλιώνει στο τετράμηνο.
Υποστήριξη και εμπειρία χρήσης.
Για μένα, η αρχή και το τέλος.

DaPain

Για μένα δεν παίζει κάποιο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό καθοριστικό ρόλο στην αγορά μιας συσκευής… Θα προτιμήσω εκείνο που έχει το μεγαλύτερο σύνολο καλύτερων (για μένα) χαρακτηριστικών σε ένα smartphone! Ενοώ μέγεθος οθόνης, περιθώρια, υλυκό κατασκευής, ηχεία, ακουστικά, λειτουργικό και καλή αυτονομία! Ότι δηλαδή καλύπτει εμένα στις περισσότερες ανάγκες μου…

Γίαννης

να υποθεσω η ‘τιμη’ δεν ειναι χαρακτηριστικο

Denis

Μια χαρα έχουν εξελιχθεί η μπαταρίες για τους σκοπούς που εξυπηρετούν κ για εκείνους που έχουν πρόσβαση κ γνωρίζουν.
δε γινεται να μου έχουν βγάλει ολογράμματα και στις μπαταρίες για το κοινό να ισχυρίζονται ότι υπάρχει στασιμότητα.

Zόρζ

Το βασικό για εμένα είναι η μπαταρία, για τα άλλα απλά διαλέγεις και παίρνεις. Αν θες κάτι οικονομικό συμβιβάζεσαι με τις τιμές που υπάρχουν και τις προτάσεις που έχεις, αν θες κάτι πιο καλό ανεβαίνει και το κόστος.
Έπειτα είναι η ταχύτητα του επεξεργαστή και τέλος τρίτο και αρκετά σημαντικό είναι οι εφαρμογές. Και όταν λέω εφαρμογές δεν εννοώ τα παιχνίδια, αλλά εργαλεία τα οποία σε βοηθούν να οργανωθείς και να μπεις στην “νέα τεχνολογία” των smartphone. 🙂

τασος

Λοιπον αφιερωμενο στον tiamat ειδικα τον κολλητο μου,που μαλιστα θυμαται και τι εχω γραψει και σε παλια ποστ,αγαπημενο μου χαρακτηριστικο ειναι…….(συμπληρωνει ο tiamat)…

Giorgos

ξεκαθαρη η υπεροχή της apple στα σημαντικα…για ολους εσας τους iphonακιδες μονο και μονο επειδη η συσκευη εχει ενα μηλο…κι αυτο δαγκωμενο!

Νίκος

η μπαταρία όσο άθλια και να είναι 24 ώρες θα σου κρατήσει
το βράδυ το φορτίζεις
άντε και το μεσημέρι
θέλουμε HD κάμερα και οθόνη αλλά και μπαταρία να κρατά 30 μέρες
λειτουργικό και υποστήριξη παίζει ρόλο
τα χρήματα παίζουν και αυτά ρόλο
όσο για τα επιπλέον χαρακτηριστικά
το samsung S3 , S4 , S5 και λοιπές ναυαρχίδες ποιος της έχει αξιοποιήσει στο 90% τους ;;;
έχω συνάδερφο που έχει το Iphone 5 και δεν ξέρει την τύφλα του
πήρε το S3 για να μπαίνει FB λόγο οθόνης

Χρηστος Ραπτης

Προσωπικα θεωρω πως σημαντικοτερο ειναι το brand. Η μαρκα (για μενα) ειναι που σου εξασφαλιζει την ποιοτητα στην κατασκευη αλλα και τα υλικα. Απο εκει και περα, αναλογα το για ποια χρηση θελει κανεις το κινητο, ιεραρχει και τα υπολοιπα χαρακτηριστικα.

Για παραδειγμα, δεν θα επαιρνα ενα 200-πυρηνο, με 1ΤΒ χωρο αποθηκευσης, 15GB RAM και ξερω ‘γω τι αλλο με κοστος 150 ευρω αν ηταν το One Plus One…

χρηστος σαμ

αναμφιβολα ολα.
αν με ρωτουσαν ομως τι με κερδιζει σε ενα smartphone , με αυξουσα σειρα θα ελεγα:

μεγαλη,απιξελιαστη οθονη με οσο το δυνατον καλα χρωματα
μεγεθος της συσκευης ωστε να χωραει ανετα στο ενα χερι(ελαχιστα περιθωρια δηλ.)
αυτονομια μπαταριας
service εταιριας και γενικα υποστηριξη(updates)
και τελος καμερα.

Τομ

Νικο αυτο που λες ειναι αποψη 2007 φιλε μου. Εννοειται χρησιμοποιουμε ολες τις δυνατοτητες ενος γρηγορου σμαρτφοουν του s3 συγκεκριμενα που λες τις εχω ξεπερασει. Το high end smartphone δεν σημαινει προγραμματιζω με το κινητο το χακαρω του κανω του δειχνω του ρανω κλπ.. High end smartphone σημαινει εχω προσβαση σε πολλες λειτουργιες που καποιες χρησιμοποιω καποιες οχι και τις κανω γρηγορα και απροβληματιστα.

Επισης ποσο αμπαλος μπορεις να εισαι για να μην ξερεις την τυφλα ενος iphone? Οθονες με κουτακια απο εφαρμογες ειναι.

Tom

Λοιπον καθομαι τοσην ωρα και εχω προβληματιστει. Ως ενα και μοναδικο χαρακτηριστικο θα αναφερω την μπαταρια. Αν δεν εχει καλη μπαταρια το κινητο απλα βγαινει απο την λιστα. Ευκολο. Μετα ομως μετρανε παρα πολλα για μενα και θα αναφερω μια τριαδα χωρις συγκεκριμενη σειρα. Εμφανιση, Καμερα (δεν θελω να εχω compact camera μαζι μου οποτε θελω οτι καλυτερο στο κινητο) και μιας και ολο το κινητο ειναι η οθονη θα πω την οθονη σαν ποιοτητα γενικη. Που σημαινει χρωματα, αναλυση, αφη και το ποσο καλο ειναι το υλικο. Πχ το galaxy s3 και το nokia lumia 920 εχουν φοβερο γυαλι σε καποια sony και στο HTC One δεν μου αρεσε τοσο (στο m8 ειναι καλυτερο ομως).

Για να καταληξω η μπαταρια ειναι ζητημα Life or death. Αν εχει καλη το κινητο μενει στην wishlist αν οχι φευγει οτι κινητο και να ειναι και το καλυτερο ever. Απο κει περα μενει η τριπλετα καμερα, εμφανιση και ισως κυριως απο ολα αυτα η οθονη.

mitsos

Οθονη μεγαλη,μπαταρια δυο ημερων, εξωτερικη μνημη και κυριως γαι οσους θεωρουν την υγεια το υπατο αγαθο:χαμηλο sar.

Panos7GR

Οπως είπε και ο DaPain, συνολικά βλέπω μια συσκευή πριν την αγοράσω δεν βασίζομαι σε ένα μόνο χαρακτηριστικό. Την μια μέρα που θα ψάξω θα δω το μεγεθος (γενικά της συσκευής), την άλλη θα ψάξω για μπαταρία, την άλλη επεξεργαστή και RAM κ.ο.κ. (η σειρά είναι τυχαία). Στο τέλος αφού καταλήξω σε αυτά που με βολεύουν στο σύνολο, κοιτάω ποιό είναι κοντά σε αυτά που αντέχει η τσέπη μου και παίρνω το πιο value for money που βρω. Ωστόσο μπορώ να πω πως το λειτουργικό σύστημα που φοράει είναι σίγουρα κάτι πολύ σημαντικό για την επιλογή που θα κάνω, χωρίς και πάλι να παίζει τον κύριο λόγο αγοράς.

Πες τα ρε Denis! Συμφωνώ μαζί σου. Υπάρχει ήδη η τεχνολογία, αλλά δεν την δίνουν σε εμάς. Δηλαδή πως ένα διαστημικό ρομπότ που εξερευνεί έναν πλανήτη λειτουργεί τόσες μέρες ή μήνες; Και η δικαιολογία με την ηλιακή ενέργεια απλά δεν παίζει… Ή μην πάμε μακριά, η Tesla Motors πως καταφέρνει με μία φόρτιση να διανύουν τα αμάξια της 320 χλμ ;; Ή πως μπορεί και φορτίζει τόσο γρήγορα μια τόσο μεγάλη μπαταρία που έχει; Αυτά γιατί δεν μπορούμε να τα έχουμε κι εμεις στα laptop μας, smartphones κτλ;;;
Τροφή για σκέψη….

inblex

Πουθενα δεν βλεπω, ουτε apps (η τουλαχιστον quality apps), ουτε βλεπω software.
Αν το κινητο δεν εχει καλα apps, το λειτουργικο απο μονο του δεν κανει τιποτα.
Και αν οι προγραμματιστες εφτιαχναν ενα λειτουργικο που να προσαρμόζεται τελεια με το hardware του κινητου, τοτε δεν θα υπηρχε το lag, ουτε τα κρασαρισματα του android. Οπως και το Raspberry pi. Με εναν 700MHz επεξεργαστη, 256MB RAM και μια αρκετα καλη GPU, το σηγκεκριμενο μηχανιματακι κανει παπαδες χαρη στους devs.
Aλλα βεβαια παζει ρολο και το marketing σε αυτον τον τομαια.

minas

Για μένα είναι η εμφάνιση. Το εσωτερικό πάνω κάτω το ίδιο είναι παντού. Η μπαταρία σε βγάζει μια μέρα παντού, ο επεξεργαστής ίδιος, μνήμη τουλάχιστον 2 gb παντού, 32 gb χωρητικότητα με ή χωρίς sd, κάμερα καλή παντού, οθόνη τουλάχιστον 5,2 ιντσών όλα…μιλάω για τις ναυαρχίδες που αγοράζω συνήθως.
Το μόνο που τις ξεχωρίζει δραστικά είναι η εμφάνιση οπότε έτσι αποφασίζω εγώ.
Μετά έρχεται το ui κάθε εταιρείας που βάζει πάνω στο android. Αυτα!

keepitapple

Το θέμα ειναι γιατί σκοπό το θέλουμε το κινητό…οπότε απαντώντας σε αυτό το ερώτημα εχουμε σίγουρα διαφορετικές απαντήσεις…

Aλεξανδρος

Το top που πιστευω ειναι η μπαταρια να μην ειναι ενσωματωμενη γιατι αμα χαλασει να μπορουμε την αλλαξουμε, τα υπολοιπα που πιστευω για ενα παρα πολυ ικανοποιητικο smartphone:
Τετραπυρηνος επεξεργαστης απο 2GHz
Ram 2GB
Συνδεση με HDMI στην τηλεοραση
Να δεχεται MicroSD + usb otg για φλασακια usb ή εξωτερικους σκληρους δισκους
Καλη καρτα γραφικων να εχει πχ adreno 320
Λειτουργικο το οποιο να μην σε περιοριζει και να μπορεις να κανεις οτι θες
Ο Browser να εχει full δυνατοτητες + flash player
Oθονη με αναλυση 1280×720 με 4-5inches
Η καμερα να εχει πολυ καλο αισθητηρα και να βγαζει 8MP και 720p ή 1080p σε εγγραφη βιντεο
Να εχει πολυ καλο ηχειο χωρις να τσιριζει

JohnWave

Για μένα τα πιο σημαντικά πράγματα είναι :
>η οθόνη ( να είναι τουλάχιστον 720Χ1280, να κυμαίνεται από 4.7 ως 5.2 ίντσες, να αποδίδει σωστά τα χρώματα, να έχει καλό sharpness, γωνίες θέασης κτλ ),
>το να φορά android και αυτό να κυλάει βουτυρένια ( καλός συνδυασμός επεξεργαστή- gpu – ram – rom )
>η σχεδίαση

Tη μπαταρία και την κάμερα τα θεωρώ σημαντικά αλλά όχι τόσο όσα τα παραπάνω.

Στο brand name δεν δίνω την παραμικρή σημασία.

Dimitrinho

Οτι ακριβως εχει το iphone 5s με πιο σημαντικα το iOS 7 τον 64bit επεξεργαστη την ποιοτητα υλικων το μονο παραπονο μου ειναι η μπαταρια που δενν κραταει οσο θα ηθελα αλλα θα βελτιωθει με το iphone 6

bgfd5

Βασικα ειναι σαν να χαρτογραφηθηκαν chart με τα σημεια που καθε οικοσυστημα-συσκευες ειναι πιο δυνατες. Προφανως δλδ το iphone κοινο δεν θεωρει το μεγεθος σημαντικο και τουμπαλιν για τους αλλους δυο. Ενδιαφερον γκαλοπ.

Βασίλης

Αφου ολοι θελετε “μπαταρια” γιατι δεν αγοραζετε ενα νοκια 6610???
Δεν θα κατακρινω κανέναν,για εμενα ειμαι τα μπεζελς,ακομη δεν το πιστευω οταν κραταω στα χερια μου το g2…σαν ψεμα μου φαινεται…φαντασου οταν το πρωτοπηρα

Tsou re

1. Οθόνη 720p και άνω.
2. Τεχνικά χαρακτ. (επεξεργαστή ράμ κάμερα κτλ.)
3. Υποστήριξη λογισμικού (πολλές καλές εφαρμογές και συχνές αναβαθμίσεις)
4.μπαταρια
5.μεγεθος διαστάσεις
6. μεταπώληση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Apple Apple Maps Apple Watch

iOS 18: Ίσως το iPhone αποκτήσει τους τοπογραφικούς χάρτες του Apple Watch

Η Apple φαίνεται να ετοιμάζεται να προσθέσει τοπογραφικούς χάρτες στις εφαρμογές Apple Maps στο iOS 18, macOS 15 και visionOS 2.

Software Android WhatsApp

WhatsApp: Θα μπορείτε να στέλνετε αυτόματα πολυμέσα HD

Το WhatsApp παρουσίασε μια λειτουργία τον Αύγουστο που σας επιτρέπει να στέλνετε φωτογραφίες σε υψηλότερη ποιότητα.

Software Apple iOS iPhone

iOS 18 με ΑΙ: Θα είναι «η πιο φιλόδοξη αναθεώρηση» στην ιστορία του iPhone

Στις 10 Ιουνίου ξεκινά το ετήσιο WWDC της Αpple, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία, και αναμένεται να το κάνει με την αποκάλυψη του iOS 18.

Software Apple featured iOS

Στις 10 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί το φετινό WWDC της Apple – Αποκαλυπτήρια για το iOS 18

Φέτος, το ετήσιο Παγκόσμιο Συνέδριο Προγραμματιστών (WWDC) της Apple θα πραγματοποιηθεί από τις 10 Ιουνίου έως τις 14 Ιουνίου.