Τετάρτη
22/08/2012

Motorola Mobility, Μπαίνει στον πόλεμο της πατέντας εναντίον της Apple

Εκεί που είχαμε συνηθίσει την Apple να κατηγορεί όλους τους άλλους για την παραβίαση των πατεντών της, να που μπαίνει και νέος παίκτης στην αρένα, αυτή τη φορά από την Αμερική. Η Motorola Mobility ζητά την απαγόρευση εισαγωγής iPhone, iPad και iPod Touch στις ΗΠΑ για την παραβίαση ποικίλων ευρεσιτεχνιών ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και η περιώνυμη Siri! Μήλον της Έριδος, η virtual τύπισσα…

Η Motorola μιλά για παραβίαση 7 ευρεσιτεχνιών συνολικά, οι οποίες είναι η Siri, οι υπενθυμίσεις γεωγραφικής θέσης (location reminders), οι e-mail ειδοποιήσεις και τα video/phone players. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν στην εξαγορά της Motorola από την Google είναι το γεγονός ότι η πρώτη έχει στην κατοχή της περίπου 17.000 πατέντες, άρα μπορεί να θεωρηθεί ως… πυρηνικό όπλο στον παγκόσμιο πόλεμο της πατέντας που έχει ξεκινήσει στον κόσμο της υψηλής τεχνολογίας.

Motorola Mobility, Μπαίνει στον πόλεμο της πατέντας εναντίον της Apple

Πηγή

Kudos to Δημήτρης

Μάθε για: ,

Συντάκτης: .


7 Σχόλια

 1. Ο/Η Νιαου λέει:

  Εκεί που είσαι ήμουνα κι εδώ που είμαι θα ‘ρθεις…

 2. Ο/Η Takis λέει:

  Πολυ σωστή η κίνηση της μοτο.Ολοι πρέπει να διαφυλάττουν τις πατεντες τους και τα συμφέρωντα τους.Όχι μόνο η απλ.

 3. Ο/Η Ante_geia λέει:

  Τους βαρέθηκα !!!

 4. Ο/Η Δημήτρης λέει:

  Πρόκειται για ένα παραλογισμό. Καλά τα λέει ο Woz, όχι και τόσο αντικειμενικά, αλλά η ουσία αυτή είναι: http://www.afr.com/p/technology/apple_founder_fears_patent_war_fallout_o0uOy3LCaXqLy255MXpkIP

  Και που να μπει στο παιχνίδι και η IBM, εκεί να δείτε τι έχει να γίνει!!!

  http://9to5mac.com/2011/08/18/who-has-the-most-patents-apple-sues-despite-smaller-patent-portfolio/

  Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται είναι ότι αφήνουν τους δικηγόρους να χαλάνε την εικόνα των εταιριών προσπαθώντας να εμποδίσουν την κυκλοφορία νέων συσκευών άλλων εταιριών με δικαστικές διαμάχες που τελικά καταλήγουν σε συμβιβασμούς έχοντας όμως δημιουργήσει αρνητικές εντυπώσεις στους ίδιους τους πελάτες τους.

  Το θέμα τελικά ποιο είναι; Λίγες εταιρίες θα έχουν δεκάδες χιλιάδες πατέντες στο ενεργητικό τους με αποτέλεσμα να μην αφήνουν νέες εταιρίες να μπουν στην αγορά, οπότε και το θέμα δεν είναι το πως θα κατοχυρωθούν όλο και περισσότερες πατέντες και πως θα γίνονται όλο και περισσότερες μηνύσεις αλλά θα πρέπει οι ίδιες οι εταιρίες να ζητήσουν αλλαγή των νόμων που αφορούν τις πατέντες (και κατ επέκταση και το copyright) ώστε αυτές να διαρκούν ένα μικρό χρονικό διάστημα και από εκεί και πέρα οι ίδιες να δημιουργήσουν ένα φορέα/οργανισμό που θα εκτιμά το ποσό που θα πρέπει να πληρώνει η μία εταιρία στην άλλη για τις πατέντες που χρησιμοποιεί πχ ποσοστό του κόστους/κερδών που προκύπτουν από τις πωλήσεις της εκάστοτε συσκευής.

 5. Ο/Η Slim Shady λέει:

  Die apple. Die.

 6. Ο/Η Σταύρος Παπαγεωργόπουλος λέει:

  Βασικά με μία και μόνο πατέντα η Motorola έχει κλείσει όλες τις εταιρίες που κατασκευάζουν κινητά τηλέφωνα σε όλον τον κόσμο.Το Motorola Dyna Tac σας θυμίζει κάτι; Το πρώτο κινητό τηλέφωνο στον κόσμο; Η Apple έφτιαξε πρώτη το αληθινό smartphone και αν και θέλουμε να σταματήσει να κάνει κάποιες κινήσεις της πραγματικά ξέρουμε πως θα συνεχίζει να υπάρχει και να βγάζει τα ωραία iPhones.Πολύ απλά αν δε θέλετε δεν αγοράζετε iPhone.Αν σας αρέσει να κάνετε μόστρα στους φίλους σας και να κάνετε update το stauts σας στο Facebook πάρτε ένα iPhone. Kiddng of course.Τα iPhone είναι δυνατά εργαλεία κυρίως λόγω του iOS.Πάντως η Apple έχει ξεκαθαρίσει εδώ και χρόνια πως τα προϊόντα της είναι fun, social media και easy to use(βλέπε mac vs pc ads)

 7. Ο/Η Δημήτρης λέει:

  H Motorola δεν έχει μόνο πολλές πατέντες αλλά και ποιοτικά αν τις προσεγγίσουμε αυτές είναι κυρίως ουσιαστικές ως προς την χρήση των συσκευών, ως προς την λειτουργία τους. Ξέρετε όμως τι γίνεται; Η FTC δεν πρόκειται να αφήσει μία μόνο εταιρία στον χώρο οπότε και για λόγους ανταγωνισμού όλοι χρησιμοποιούν αυτές τις πατέντες και για αυτό πληρώνουν ένα ποσό στον κάτοχό τους.

  Το παράλογο του πράγματος είναι ότι οι IBM/Nokia/Ericsson/Motorola/Microsoft έχουν πατέντες που είναι καίριες για την λειτουργία των συσκευών (ακόμα και το πάντρεμα των πάλαι ποτέ PDA με τα κινητά τηλέφωνα οπότε και προέκυψαν τα smartphones) και όμως η Apple διεκδικεί υπέρογκα ποσά επειδή όπως υποστηρίζει οι συσκευές των άλλων εταιριών μοιάζουν με τις δικές της!!!

  Το ότι εκείνη πήρε έτοιμες τις ιδέες (και όχι μόνο αφού υπήρχαν ήδη στην αγορά αυτές οι συσκευές) τις πλάσαρε στον κόσμο με έξυπνο τρόπο και τελικά ο περισσότερος (άσχετος με τον χώρο της τεχνολογίας μέχρι τότε) τις έμαθε μέσω της Apple φυσικά και δεν σημαίνει ότι μπορεί η Apple να τις οικειοποιηθεί, να υποστηρίξει ότι προέκυψαν από παρθενογένεση και να απαιτεί τον ουρανό με τα άστρα!!!

  Ακόμα και τα λειτουργικά της, τα οποία είναι Unix (αλλά μονοψήφιο ποσοστό κατόχων αυτών των συσκευών το γνωρίζουν) ήταν συρραφή άλλων (εκ των οποίων τα περισσότερα ήταν ανοικτά) και στην ουσία η δική της ουσιαστική προσφορά ήταν το user interface του οποίου όμως και αυτού οι ιδέες προήλθαν από την Xerox.

  Σε αυτό που ήταν καλός ο συχωρεμένος ο Jobs ήταν η ικανότητά του να βλέπει την προοπτική που είχε το κάθε τι αλλά και το πως αυτό να το αναδείξει στον κόσμο και να του το δώσει να το καταλάβει με απλό τρόπο αφού έτσι και αλλιώς το συντριπτικό ποσοστό των πελατών του μέχρι τότε δεν είχαν επαφή με την τεχνολογία επειδή τους φαινόταν δύσκολη και πολύπλοκη και δεν έβρισκαν (με την αντίληψη που είχαν τότε) κάτι χρήσιμο σε αυτή.

  Για να επιστρέψω λοιπόν και πάλι στο θέμα και να κλείσω την συλλογιστική μου, μέχρι τώρα ο κόσμος αυτός έμαθε την τεχνολογία μέσω της Apple (για αυτό και έφτασε στο σημείο να την κάνει θρησκεία), δημιούργησε ένα μύθο πίσω από αυτή και αυτό φυσικά η εταιρία το εισέπραξε αδρά. Με το να κυνηγάει μάγισσες τώρα όμως η εταιρία αυτό που καταφέρνει είναι να ενημερώνεται ο κόσμος για το ποια πραγματικά είναι, οπότε και ο μύθος πάει περίπατο και μαζί με αυτόν και οι εντυπώσεις που δημιουργούν φανατικούς υποστηρικτές που λειτουργούν ως κράχτες που αυξάνουν το user base της.

  Βεβαίως πάντα θα υπάρχει κόσμος που θα θέλει κάτι πολύ απλό στην χρήση με περιορισμένες δυνατότητες αφού έτσι και αλλιώς ελάχιστες του φαντάζουν χρήσιμες, από εκεί και πέρα όμως σιγά-σιγά ο κόσμος ενημερώνεται, βλέπει τι υπάρχει γύρω του, τι έχουν άλλοι και κυρίως ποιο είναι το μορφωτικό/γνωστικό τους επίπεδο και κάνει συγκρίσεις αναθεωρώντας τα κριτήριά τους και επαναπροσδιορίζοντας τις αξίες τους. :-)

  Βλέπετε στην απέναντι όχθη υπάρχει μία διαφορετική αντίληψη, δεν ασπάζονται τις αλυσίδες του proprietary, του κλειδαμπαρωμένου λογισμικού ή για να το πω σωστότερα, τουλάχιστον ως προς το λειτουργικό, αυτό είναι ανοικτό και αυτό επιτρέπει στην κοινότητα να το αναπτύσσει και έτσι να υποστηρίζονται συσκευές που πλέον οι εταιρίες τους επέλεξαν να μην υποστηρίζουν σε μία προσπάθεια να στρέψουν τον κόσμο στις νέες τους συσκευές και αυτό ήταν που πραγματικά έδωσε ώθηση στο android, το ότι ναι μεν είχε μία εταιρία όπως την google από πίσω αλλά ο ίδιος ο κόσμο της, η κοινότητα, το έκανε γνωστό στους έχοντες επαφή με τον χώρο και αυτή η μαγιά ήταν που το μεγάλωσε, το αντίθετο δλδ με ότι κάνει σήμερα η apple με την στάση της, τις μηνύσεις της και την αρνητική χροιά που αυτές δημιουργούν.

  Μακάρι γρήγορα να το αντιληφθούν αυτό και να επικεντρωθούν/διαθέσουν-πόρους εκεί που πραγματικά κάτι έχει να κερδίσει ο κόσμος και προπάντων ο κόσμος να αντιλαμβάνεται τον ανταγωνισμό ως ένα μέσο το οποίο εκείνον πρώτα από όλους ωφελεί δίνοντάς του όλο και καλύτερες συσκευές και υπηρεσίες σε όλο και χαμηλότερες τιμές (αυτά τουλάχιστον όπου υπάρχει πραγματικός ανταγωνισμός).

Η γνώμη σας

Παρακαλούμε σχολιάστε με ελληνικούς πεζούς χαρακτήρες, όχι greeklish.

Πατώντας "Αποστολή" αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.