Eκατοντάδες selfies και γυμνές φωτογραφίες σε μεταχειρισμένα Android smartphones

Όσοι έχουν κάποιο παλιό Android smartphone και θέλουν να το πουλήσουν ή να το χαρίσουν κάπου τότε θα πρέπει να το ξανασκεφτούν ή απλά να είναι πολύ προσεκτικοί διότι μπορεί μαζί με αυτό να δώσουν πολλά προσωπικά στοιχεία ακατάλληλα ή μη.

Η τσέχικη εταιρεία online ασφαλείας Avast πραγματοποίησε μια έρευνα κατά την οποία αγόρασε 20 τυχαία μεταχειρισμένα Android smartphones από το eBay και κατάφερε να ανακτήσει άπειρα δεδομένα χρηστών.

Στις Android συσκευές αν και προφανώς είχε γίνει επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων πριν πουληθούν, ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό.

Γυμνές φωτογραφίες ανδρών και γυναικών
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές βρήκαν πάνω από 40.000 φωτογραφίες εκ των οποίων οι 700 έδειχναν γυμνές γυναίκες σε διάφορες πόζες και 250 φωτογραφίες της ανδρικής «ανατομίας». Αν οι φωτογραφίες είχαν και location τότε κάποιος θα μπορούσε να βρει και τη διεύθυνση του κατόχου.
Επίσης, βρέθηκαν 1500 φωτογραφίες παιδιών, 1000 Google searches, 750 emails και μηνύματα, 250 επαφές και email διευθύνσεις.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το factory reset δεν διαγράφει τα δεδομένα αλλά το index στο οποίο βρίσκονται τα δεδομένα. Επομένως πρέπει να σβήσετε τα δεδομένα πριν αποχωριστείτε το κινητό διότι με την επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων δεν σβήνονται.

Τι απαντά η Google
Η απάντηση της Google είναι ότι μόνο οι παλιές εκδόσεις από Android 4.0 και πίσω είναι ευάλωτες στη διαρροή των προσωπικών δεδομένων. Ωστόσο, το Android documentation δείχνει ότι η ρύθμιση για την κρυπτογράφηση αρχείων είναι προαιρετική, πράγμα που καθιστά και νεότερες συσκευές ευάλωτες.

iPhone-iPads
Τα iPhone και τα iPads κρυπτογραφούν τα δεδομένα τους με τη χρήση του αλγόριθμου AES 256, με ένα software key που παράγεται με πληροφορίες που δίνει ο χρήστης. Όταν ο χρήστης επιλέγει «erase all content and settings», το cryptographic key σβήνεται επίσης. Επομένως αν και τα δεδομένα παραμένουν μέσα, είναι αδύνατο να αποκωδικοποιηθούν από τον επόμενο ιδιοκτήτη ή όποιον άλλον.

Η απάντηση των ειδικών για το ποια είναι η καλύτερη λύση για να προστατέψετε τα δεδομένα σας είναι «destroy your phone». Επομένως προσοχή.
android smartphones γυμνές selfies, Eκατοντάδες selfies και γυμνές φωτογραφίες σε μεταχειρισμένα Android smartphones

Πηγή (1),(2)

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

16 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Viel

Αυτο ειναι το android, δυστηχος κατω απο το καπο δεν διαθετει τα σωστα εργαλεια ουτε για ασφαλεια ουτε για performance

Darth

και γιατι βγαζετε τα πουλια σας φωτογραφια; :D:D:D

Nio

Δεν πειράζει. Αυτοί που ποζάρουν γυμνοί έτσι κι αλλιώς αυτό θέλουν. Να γίνουν διάσημοι.

nikos

@Darth θέλουμε να δούμε αν έχουν φωτογένεια! 😉

Κώστας Ζ.

Δηλαδη αν εγω μεσω recovery καθαρισω τα παντα και αλλαξω ROM, θα μπορεσει ο επομενος να δει φωτογραφίες που ειχα στην προηγούμενη μου ROM, πριν το καθαρισμα; Δεν παιζει…

Darth

@nikos άλλος darth είναι αυτός 😛 (εγω δεν θα τολμούσα να γράψω ετσι χαχα )

@Κώστας Ζ.τρέχω ένα ωραίο nand recovery και παίρνω πίσω οτι μπορώ να πάρω :p (οπος και να εχει μιλάνε για αλλο πράγμα………. μερικά κινιτα διαχωρίζουν επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων και διαγραφή προσωπικών δεδομένον όταν καποιος πάει να κάνει επαναφορά δεν τσεκάρει να σβηστούν μόνο ριθμισεις και την παταει)

Notis

Ότι ο μέσος χρήστης κινητού ξέρει να κάνει αυτά που λέτε το recovery και την αλλαγή ROM.
Αν ήταν έτσι θα είμασταν όλοι Μαγκαιβερ!!!
Η μαγκια είναι να το κάνει το λειτουργικό αυτό για το χρήστη!!

Κώστας Ζ.

@Darth, nand recovery? Απο Nand, ξερω μονο το nandroid backup…αν δεν υπαρχει τιποτα μεσα στο τηλ και την εσωτερική του μνηνη, και εχω αλλαξει και ROM, πως μπορεις εσυ να βρεις πραγματα απο την προηγούμενή μου;

yosushi

@ αλλο darth,
για να τα θυμόμαστε πως ηταν πριν μαραθούν

Darth

@Κωστας.Ζ να βάλω το κινητό σε raw drive mode και να κάνω recovery τα αρχεία οπος από έναν κλασσικό δίσκο

Κώστας Ζ.

@Darth Πραγματικά, νόμιζα ότι ήξερα πράγματα για το Android, αλλά μάλλον δεν ξέρω τίποτα τελικά 😛 Μόνο για κανα mod και ROM είμαι 😛

Thodoris

Σχετικά με αυτό που αναφέρεται για το iOS, το οτι το κλειδί χάνεται, δε σημαίνει ότι κάποιος μετα αν το προσπαθήσει δε θα έχει πρόσβαση. Επίσης, αν τα δεδομένα μένουν μέσα, αν έχω πχ 60gb απο τα οποία χρησιμοποιώ τα 50, αν κάνω διαγραφή, μετά πόσα θα είναι διαθέσιμα;

kwstascifi

Το καταλαβαίνω ότι η avast ήθελε να πουλήσει, και λατρεύω να βλέπω άσχετους στα σχόλια να ανακαλύπτουν τον τροχό, αλλά θα σας το χαλάσω πάλι.
Κάθε φορά που σβήνετε κάτι και στον υπολογιστή σας, δεν σβήνεται οριστικά, απλά ο χώρος μαρκάρεται ως κενός. Το αντίστοιχο γίνεται -αν δεν έχει επιλεχθεί η κρυπτογράφηση- και στο Android.
Σοου φάκιν γουατ? Απλά γράφουμε πατάτες για να γεμίζουμε άρθρα και να πουλάμε κόπιες του αβαστ. (αυτό δεν πάει για το t-b, αλλά για το αρχικό άρθρο).

Chris

Τα πράγματα είναι απλά. Πριν το πουλήσεις το αφήνεις να τραβάει βίντεο μια μέρα ώστε να φουλάρει η μνήμη από κάτι άσχετο και να σβηστούν τα παλιά αρχεία. Μετά “σβήνεις” το βίντεο και το πουλάς. Ούτε κωδικοποιήσεις ούτε τίποτα. 😛

efriend

Δλδ αν διαγραψουμε φωτος παλι μπορει να γινει ανακτηση; ” Επομένως πρέπει να σβήσετε τα δεδομένα πριν αποχωριστείτε το κινητό διότι με την επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων δεν σβήνονται. ”

Techfan

Οραία τα είπατε, αλλά να σας το θέσω απλά.

Πριν απο μερικες βδομάδες διέγραψα κατά λάθος τις foto από το κινητό μου… Άρχισα να βρίζω, αλλά λίγο αργότερα θυμήθηκα πως λειτουργούν οι σκληροί δίσκοι και έψαξα στο internet για πρόγραμμα επαναφοράς. Ήταν τόσο απλό να βρω το κατάλληλο για να επαναφέρω τις foto που εντυπωσιάστηκα από την έλλειψη ασφάλειας των σκληρών δίσκων γενικότερα.

Σε περίπτωση που θέλετε να “θάψετε” καλά τα αρχεία σας, στο ίντερνετ υπάρχουν λύσεις. Ωστόσο, ακόμα και η πιο αποτελεσματική λύση, μπορεί να φανεί λίγη μπροστά σε έναν εμπειρογνώμονα.

Η λύση “destroy ur phone” είναι καθαρά εκφοβισμού για να πουληθεί το avast. Ποιες οι πιθανότητες να ενδιαφερθεί ο επόμενος κάτοχος του κινητού σας για τα προσωπικά σας στοιχεία? Υπάρχουν πλέον πιο σημαντικά θέματα από τον φόβο μην πέσει στα χέρια παιδεραστή/βιαστή/εκτελεστή και σας χτυπήσει την πόρτα του σπιτιού σας….

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Android Android Malware featured

Τρεις εφαρμογές Android που πρέπει να διαγράψετε – Μπορούν να αδειάσουν τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς

Για την ύπαρξη τριών κακόβουλων εφαρμογών Android που πρέπει να διαγράψουν όλοι οι χρήστες άμεσα από τις συσκευές τους προειδοποιεί η ESET.

Software Android Bluetooth Google

Google: Το “Find My Device” όταν η συσκευή έχει άδεια μπαταρία θα είναι διαθέσιμο μόνο στα premium Android

Η Google ανακοίνωσε τη λειτουργία “Find My device” που θα παρακολουθεί το τηλέφωνο μέσω της ισχύος των εκατομμυρίων συσκευών με Bluetooth.

Software Android featured Google

Η Google επιτέλους λανσάρει το Android Find My Device Network

Η Google παρουσίασε το δίκτυο Find My Device για συσκευές που βασίζονται σε Android, φέρνοντας σε αυτές τη λειτουργικότητα του Apple Find My.

Software Android WhatsApp

WhatsApp: Θα μπορείτε να στέλνετε αυτόματα πολυμέσα HD

Το WhatsApp παρουσίασε μια λειτουργία τον Αύγουστο που σας επιτρέπει να στέλνετε φωτογραφίες σε υψηλότερη ποιότητα.