Nano SIM, Ορίστηκε το νέο πρότυπο κάρτας SIM και είναι κατά 40% μικρότερο

Ο Οργανισμός Παγκόσμιων Προτύπων ETSI, μετά την διήμερη συνεδρίασή του, κατέληξε στο νέο πρότυπο που θα ακολουθούν οι κάρτες SIM (nano SIM) όλων των κινητών τηλεφώνων. Τα νέα είναι ευχάριστα, μιας και η νέα μορφή καρτών SIM θα είναι κατά 40% μικρότερη από την πιο μικρή εκδοχή που είχαμε δει μέχρι σήμερα.

Οι νέες διαστάσεις θα είναι 12.3×8.8×0.67 χλστ. και θα μπορεί να έχει συμβατότητα με όλα τα μοντέλα κινητών τηλεφώνων με τη χρήση ειδικού αντάπτορα. Η λειτουργικότητα θα είναι η ίδια με τα όσα έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η κάρτα SIM είναι ένα από τα αδιαμφισβήτητα success stories στον χώρο των έξυπνων καρτών. Να σημειώσουμε ότι το πρότυπο που επιλέχτηκε είναι αυτό που πρότεινε η Apple.

, Nano SIM, Ορίστηκε το νέο πρότυπο κάρτας SIM και είναι κατά 40% μικρότερο

Πηγή

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

32 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
nikos

τι το καλυτερο εχει? νεος τροπος για να βγαλουν χρηματα απλα….

Max91

σιγα που θα κατσω να ασχοληθω με το τι καρτα sim περνει το κινητο μου… (φιλικα παντα)

Βαγγέλης

Αποτι βλέπω άφησαν κάτι πλαστικάκια δεξιά και αριστερά, ενώ έκοψαν τελείως πάνω και κάτω.

Το επόμενο πρότυπο θα είναι pico SIM και θα έχουν αφαιρέσει και τα δεξια-αριστερά πλαστικά.

Ένα ΜΠΡΑΒΟ σε όσους ίδρωσαν να φτιάξουν την Nano-SIM. Ακόμα μια μπούρδα που προσέφερε η Apple στον πλανήτη των προβάτων.

Αλήθεια, γιατι δεν μικραίνουν απλα το chip; Τόσο δύσκολο είναι;

Theo

Οκ nano sim…Δηλαδή για να χρησιμόποιησω την νέα κάρτα sim που θα πάρω κάποια στιγμή θα πρέπει να πάρω αντάπτορα,και για να χρησιμόποιησω την παλιά sim στο καινούργιο μου κινητό θα πρέπει να την κόψω…
Και τι ακριβώς καταφέρανε μ’αυτή την κίνηση;Να χάνουμε πιο εύκολα τις κάρτες sim;
Αντί να μας δώσουν την ευκαιρία να κοπιάρουμε όλες τις sim μας σε μία, για να μην τις κουβαλάμε μαζί μας ή να πρέπει να αγοράζουμε κινητά με 2 υποδοχές βγάζουν καινούργια πρότυπα…
Λες και υπήρχε πραγματικά κάποιος σχεσιαστής κινητών που έλεγε “πρέπει να μικρύνουμε την κάρτα sim γιατί δεν χωραει στο σχέδιο που θέλω να κάνω”

ορεστης

η επομενη sim που θα προτεινει η apple θα λεγεται new sim και θα λειπει και το πλαστικο απο πισω! :-Ρ θα ναι αυτοκολλητη! ελεος πια! πραματικα ΤΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΧΕΙ Η ΑΠΛΗ SIM?!

keysmith

Αφού τα κινητά τα μεγαλώνουν σε εμβαδόν. Το Galaxy S III είναι 4.8”, τις κάρτες γιατί τις κάνουν μικρότερες? Τι όφελος έχουν? Αφού χώρος υπάρχει. Τα κινητά του 2005-8 ήταν τα πιο μικρά που βγήκαν (κάτι σπαστά samsung) και δούλευαν με τις κανονικές SIM. Τώρα τι τους νοιαζει, ολα 5” θέλουν να τα κάνουν..

Mak

Τι γιατί αλλάξαν παλι πρότυπο, γιατί ETSI μας αρέσει.

dali13gr

Πραγματικά, προσπαθώ όσο περισσότερο μπορώ να προσπερνάω τις περισσότερες ανοησίες που διαβάζω, αλλά ομολογώ πως κάποιοι με νίκησαν…

Άλλος λέει για πρόβατα και κατσίκια, άλλος λέει ότι βρήκαν άλλον έναν τρόπο να βγάλουν χρήματα… Τώρα, το ότι στον “διαγωνισμό” συμμετείχαν κι άλλες εταιρείες που πρότειναν δικά τους σχέδια, δεν παίζει κανέναν ρόλο προφανώς. Κι αν μου πει κάποιος, πως μπορεί ένας κατασκευαστής κινητών να βγάλει επιπλεον χρήματα από μια κάρτα SIM, θα του βγάλω το καπέλο.

Φυσικά, πριν σχολιάσει κάποιος, δεν έκατσε να σκεφτεί με πόσο κόπο προσπαθούν οι εταιρείες (όλες, ανεξαιρέτως) να εξοικονομήσουν χώρο από παντού για να στριμώξουν μια λίγο μεγαλύτερη μπαταρία στις ήδη υπέρλεπτες συσκευές. Φυσικά, δεν έκατσε να σκεφτεί, πως με τη μείωση του μεγέθους της SIM, μικραίνει πολύ και το module που την διαβάζει, αφού αυτό πιάνει τον περισσότερο χώρο και όχι οι SIM….

Κακιά Apple και Nokia που θέλετε να μας αρμέξετε ως πρόβατα που είμαστε…

michkost

WOW!!
Μεγθος μυρμηγκι!!:);)

diem

Σόρυ σόρυ λίγο.. Όταν λέμε μίκρυνε, εννοούμε ΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ??? ΤΟ ΜΑΔΕΡΦΑΚΙΝΓΚ ΠΛΑΣΤΙΚΟ??? Οκ να μικρύνει το τσιπάκι, θα είχε νόημα αυτό:

“Φυσικά, δεν έκατσε να σκεφτεί, πως με τη μείωση του μεγέθους της SIM, μικραίνει πολύ και το module που την διαβάζει, αφού αυτό πιάνει τον περισσότερο χώρο και όχι οι SIM….”

Αλλά εφόσον θα μπαίνει και στα παλιά κινητά με adapter, ποιο το νόημα; Πραγματικά διαφεύγει από τον περιορισμένο νου μου…

Και έρχομαι να ρωτήσω, γιατί από την αρχή δεν είχαν βάλει μικρό πλαστικό από γύρο για να είναι όλα πιο μικρά;

dali13gr

Το νόημα είναι το εξής και είναι πολύ απλό: Για να υπάρχει συμβατότητα προς τα πίσω.

Και θα εξηγήσω την λογική με ερώτηση: Αν έχεις ένα κινητό που παίρνει NanoSIM και σου χαλάσει, πως θα βάλεις την κάρτα σου στο παλιότερο κινητό που έχεις στο συρτάρι; Θα πας να σου κάνουν αντικατάσταση με μεγάλη (5€) και όταν φτιάξεις το κινητό να ξανακάνεις αντικατάσταση (5€);

Το module δεν είναι μόνο οι επαφές που διαβάζουν την πληροφορία, είναι όλο το σώμα του connector. Στα παρακάτω link, ένας connector για MicroSIM κι ένας για κανονική. Οι διαφορές είναι εμφανείς. Στον connector για NanoSIM, θα είναι ακόμα περισσότερο.

https://www.smk.co.jp/products/series_outline/Card_Connectors/?sid=13248&seni=bun&youto=null&karamu=hinban&sort=asc&no=10&tp=0

https://www.smk.co.jp/products/series_outline/Card_Connectors/?sid=13002&seni=bun&youto=null&karamu=hinban&sort=asc&no=10&tp=0

oti_nanai

<>

Αν δεν κάνω λάθος η nokia με την Motorola και RIM έχουν μικρότερο και πιο εύχρηστο πρότυπο καρτας sim

Ατιμη apple ξελογιάστρα ;P

g

Η επόμενη SIM θα είχε μέταλλο και γυαλί…!!! χαχαχα
διέρρευσαν και εντελώς τυχαία νέα σχέδια της… θα την βρει κάποιος πεταμένη σε κάποιο μπαρ!!! 😛

Βαγγέλης

Δηλαδη θες να μας πεις οτι ολα γινονται για την συμβατότητα. Οχι δεν το δέχομαι γιατι ο κοσμος δεν κάθεται να κόψει τις sim του. Απλα παίρνει άλλες.

Καποτε εμπαινε με ολο το πλαστικο (mega sim), μετα sim, μετα mini, μετα nano και μετα Pico οπως είπα.

Ας βγει ενα νέο πρότυπο και ας μικρύνουν το τσιπ και οχι το πλαστικό. Ας προχωρήσει επιτέλους η ρημαδα η sim.

Απλά, όμορφα, καθαρά και πολύ πιο αποδοτικά.

dali13gr

Δεν νομίζω να έχουν την ίδια άποψη μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια κόσμου που σε μια νύχτα θα αχρηστευόταν το “προηγούμενης SIM” δεύτερο ή και πρώτο κινητό του. Αυτό που λες εσύ απαιτεί την ταυτόχρονη κυκλοφορία δυο διαφορετικών προτύπων. Δεν γίνονται έτσι οι μεταβάσεις από τη μια μέρα στην άλλη.

Η micro/nano SIM είναι εξέλιξη της SIM που προσφέρει πολύ μικρότερο μέγεθος και προς τα πίσω συμβατότητα. Δεν καταλαβαίνω, πάντως, το κόλλημα που έχουν πολλοί με την μικρότερη SIM και γιατί τους ενοχλεί… Μάλλον θα φταίει το ότι επιλέχθηκε η πρόταση της Apple και βρέθηκε ευκαιρία να βγάλουμε τ’ απωθημένα μας 🙂

Υ.Γ. Η καλύτερη λύση θα ήταν να καταργηθεί η SIM όπως είναι στα CDMA δίκτυα.

Βαγγέλης

Γιατι τωρα δεν υπάρχει ταυτόχρονη κυκλοφορία των διαφορετικών sim?

Εννοείτε οτι έτσι θα γινόταν η μετάβαση και στην περίπτωση των διαφορετικών τεχνολογιών sim. Με ταυτόχρονη χρήση και των 2 μέχρι την εξαφάνιση της παλιάς τεχνολογίας.

Μιας και εισαι υποστηρικτής του κοψίματος πλαστικού η αλλιως face lift, ποσους εχεις δει να χρησιμοποιουν mini sim σε κινητο με κανονική sim? Εγω κανέναν και ειμαι σε εταιρεία με αρκετά εταιρικά κινητα.

Θα μπορούσα να συμφωνήσω να καταργηθεί τελείως αλλα υπάρχει αρκετός κόσμος που ακομα κρατά τις επαφές του εκει.

Τέλος σχετικά με την Apple no comment. Επειδη θεωρεί μία εταιρεία για καθαρά λόγους marketing (και η κάθε εταιρεία) να μικρύνει τις sim και να τις παρουσιάσει σαν καινοτομία. Πάλι no comment.

dali13gr

Μάλλον πρέπει να γυρίσω πίσω στο σχολείο για να βελτιώσω τα Ελληνικά μου…

SIM-MicroSIM-NanoSIM = Ίδιο μέγεθος τσιπάκι = Συμβατότητα με παλαιότερες συσκευές μέσω αντάπτορα

(SIM-MicroSIM-NanoSIM) =! Μικρότερο τσιπάκι = Ασυμβατότητα με παλαιότερες συσκευές = Αντικατάσταση κάρτας σε περίπτωση αλλαγής συσκευής με παλαιού τύπου SIM.

Εγώ δεν δουλεύω σε εταιρεία με πολλά κινητά αλλά σε εταιρεία με άπειρα κινητά. Με λίγα λόγια, η δουλειά μου είναι τα κινητά. Και έχω δει πάρα πολύ κόσμο να χρησιμοποιεί MicroSIM με αντάπτορα γιατί είχε iPhone ή Lumia και άλλαξε συσκευή που δεν παίρνει MicroSIM. Ένας από αυτούς είμαι κι εγώ.

Όσο για την τελευταία παράγραφο, επίσης no comment. Όταν κάποιος βλέπει σε ένα άρθρο το όνομα Apple και σκοτεινιάζει όλο το υπόλοιπο κείμενο γι αυτόν, τι να κάτσω να πω; Ότι και η Nokia και η Motorola είχαν προτείνει το δικό τους πρότυπο; Κι αυτές για λόγους marketing το έκαναν; Ή μήπως είδες πουθενά να προβάλεται η MicroSIM σαν καινοτομία;

Αυτά από μένα, καλή συνέχεια.

Βαγγέλης

Ok ας το κλείσουμε εχεις την γνώμη σου εχω την δικιά μου. Θεωρώ οτι να πλασάρεις το κόψιμο του πλαστικού ειναι γελοίο. Αν άλλαζαν την SIM τότε θα ήμουν σύμφωνος με την προυπόθεση να μην το κάνουν κάθε χρόνο όμως.

Μετα απο τόσα χρόνια θα μπορούσε να αλλάξει το μέγεθός της. Αν εσυ θεωρείς οτι κόβουν το πλαστικό απλά για να κερδίσουν “χώρο” και οχι για να διαφοροποιηθούν απο την μάζα, τι να πω.

Vagοs

Βαγγέλη σίγουρα δουλεύεις σε εταιρία με αρκετά εταιρικά κινητά και δεν μας δουλεύεις? Γιατί ποιο πολύ δίνεις την εντύπωση κάποιου 14χρονου που δεν μπορεί να καταλάβει κάποια απλά πράγματα που ο dali13g έχει εξηγήσει όσο ποιο αναλυτικά γίνετε. Ας κάνω μια προσπάθεια και εγώ. Σύμφωνα με την άποψη σου, θα ήσουν ποιο ικανοποιημένος εάν μίκραινε το μέγεθος του τσιπ και όχι του πλαστικού. Μπορείς να κατανοήσεις ότι αυτό που προτείνεις θα δημιουργούσε μια τεραστία ασυμβατότητα με παλαιότερες συσκευές και ότι θα απαιτούσε κάθε φορά που θα έκανες μετάβαση από παλιά σε καινούργια sim να κάνεις αντικατάσταση? Μπορείς να καταλάβεις τι σημαίνει αυτό? Να σου δώσω ένα παράδειγμα για να καταλάβεις. Σε περίπτωση που έχεις δυο συσκευές όπως εγώ και έχεις την μια που είναι ποιο φθηνή και πρόχειρη (με την μεγάλη sim) για την δουλεία και μια για εκτός δουλειάς (με τη μικρή sim), δεν θα μπορούσες να χρησιμοποιείς τον ίδιο αριθμό γιατί δεν θα υπάρχει συμβατότητα στην sim ανάμεσα στις δυο συσκευές.. Από την άλλη το νέο πρότυπο που ορίστηκε σου δίνει αυτή τη συμβατότητα. Το μόνο που έχεις να κάνεις εάν έχεις δυο συσκευές με παλιά sim και με καινούργια, είναι να έχεις μια NANOSim την όποια θα… Συνέχεια »

Βαγγέλης

Ειπαμε να υπαρχουν και τα 2 προτυπα ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ εσεις γιατι δεν το καταλαβαινετε;

Να γίνει συμφωνία ολες οι νεες συσκευες να εχουν τις νεες SIM. Δεν ειναι τοσο δυσκολο. Σε 5 χρόνια δεν θα υπάρχει πια η παλιά, θα απορροφηθεί τάχιστα.

Μπορει τωρα να μην υπάρχει πρόβλημα συμβατότητας οπως υποστηρίζετε αλλα σίγουρα υπάρχει σύγχυση στην αγορά με τα διαφορετικά πλαστικά και adaptors και δεν συμμαζεύεται.

Δεν καταλαβαίνω γιατι ακούγομαι τόσο παράλογος συνονόματε.

Theo

Και έρχομαι και εγώ να ρίξω λάδι στην φωτιά και ξαναλέω..
Αντι να μετράμε χιλιοστά σε κάρτες SIM δεν απαιτούμε απο τις διαολεμένες τις εταιρείες να μας δώσουν τον αλγόριθμο προστασίας των SIM για να μπορούμε να τις αντιγράφουμε εύκολα και να μην χρειάζεται να κουβαλάμε 5-6 μαζί μας;
Αυτό θα ήταν ένα βήμα μπροστά,όχι το να κόψουμε το πλαστικό…
Προς θεού δηλαδή…

sokel

ας μου πεί κάποιος γιατί πρέπει να υπάρχει sim και όχι κάποια εφαρμογή με τις εργασίες της sim
και κάθε εταιρία να έχει την δική της
και ας αφαιρέσουν και το πλαστικό γύρο-γύρο ας μικρύνουν και της επαφές του chip που ούτως ή άλλως 2χ2 χιλιοστά(και αυτό πλούσια-πλούσια) είναι

Γιάννης Τ.

Καινοτομια θα ηταν να μπορεις να αποθηκευσεις 1000 ονοματα και με οσους χαρακτηρες θελεις στη nano-SIM οχι να κανεις το μεγεθος της 2-3 φορες μικροτερο απο την κανονικη SIM ή τη micro-SIM.Τι κερδιζεις μ’αυτο?Να ψαχνεις ανταπτορες σε περιπτωση που θα παρεις τηλεφωνο που δεν ειναι συμβατο μ’αυτες?

ΠΟΘΗΤΗ

ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ …ΑΣ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ!!!!!!!!!!ΠΗΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ Η ΚΑΡΤΑ ΜΟΥ ΜΕΣΑ…….ΤΙ ΚΑΝΩ
!!!!!!!!!!!!!

ironmanmark40

Πας στο παροχο της sim σου και ζητάς αλλαγή της sim , κοστίζει 5 € η αλλαγή. Ποιο κινητο αγορασες; για να δούμε τι sim περνει;

ΠΟΘΗΤΗ

ΠΗΡΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΚΙΝΗΤΟ LG ΜΕ ΑΝΑΒΑΘΜΗΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ Η ΠΑΛΙΑ ΜΟΥ ΚΑΡΤΑ!!!!!!!!!!!!!! ΤΙ ΚΑΝΩ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ!!!!!!!!!!! ΑΣ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ…

ΠΟΘΗΤΗ

ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ LG-H410

ΠΟΘΗΤΗ

EΧΩ Κ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΤΗΛ ΠΟΥΕΙΝΑΙ ΝΟΚΙΑ 310.1 ΕΣΠΑΣΕ Η ΟΘΟΝΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΩ ΟΛΑ ΤΑ ΤΗΛ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΟ LG ΠΟΥ ΠΗΡΑ

χαρης

@ΠΟΘΗΤΗ
Αναλογα με τον παροχο σου (wind, cosmote, vodafone…) θα πας στο αναλογο καταστημα και με πεντε ευρω σου δινει καινούρια καρτα πιο μικρη με τον παλιο σου αριθμό.

Υ.Γ οταν πας στο (χ) κατάστημα θα χρειαστεις την ταυτοτητα σου

χαρης

@ΠΟΘΗΤΗ
Θα παρεις και το νοκια μαζι και θα τους ζητησης εκει να σου μεταφερουν τα δεδομένα

ironmanmark40

@ ΠΟΘΗΤΗ , συμφωνα με το lg που λες ότι πήρες χρειάζεσαι mini-sim. Τη ζητάς όπως σου είπαμε πιο πάνω. Στα πλαισιο, γερμανο, public, κανουν μεταφορά δεδομένων εάν πας και τα δυο κινητά. Επίσης εάν έχουν το μηχάνημα και στα cosmote,vodafone,wind.

ΠΟΘΗΤΗ

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ .ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΠΑΩ ΓΕΡΜΑΝΟ ΚΑΙ ΘΑ ΔΩ ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones iPhone 5 Nano SIM WIND

WIND, Φέρνει τις κάρτες Nano SIM μαζί και το iPhone 5;

Αρκετές ημέρες μετά την ταυτόχρονη ανακοίνωση Vodafone και Cosmote ότι ξεκίνησαν να διαθέτουν κάρτες Νano SIM σήμερα και η WIND προχωράει σε ανακοίνωσεις σημειώνοντας ότι οι κάρτες της “… προορίζονται για το νέο iPhone 5 που θα κυκλοφορήσει σύντομα και στην ελληνική αγορά”. Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην επίσημη κυκλοφορία του iPhone 5.

Gear COSMOTE Nano SIM Vodafone

Vodafone και Cosmote διαθέτουν τη Νano SIM για το νέο iPhone 5

Το iPhone 5 κυκλοφόρησε σήμερα στις πρώτες χώρες του ξωτερικού (Αμερική, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστραλία, Καναδά, Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη και Ιαπωνία) το οποίο λειτουργεί μόνο με τις νέες λιλιπούτειες κάρτες Nano SIM. Vodafone και Cosmote μας ενημέρωσαν ότι έχουν ήδη διαθέσιμες μέσα από το δίκτυό του τις νέες Nano SIM καθώς επίσης και τους αντίστοιχους […]

Smartphones Apple Nano SIM Nokia

Nano-SIM, Εν αναμονή της επιλογής του προτύπου

Στη φετινή CTIA, ο κατασκευαστής του προτύπου της nano-SIM, Giesecke & Devrient, έδειξε το format της Apple και όχι εκείνο της Nokia, αποφεύγοντας να διευκρινίσει εάν τελικά αυτό σημαίνει ότι θα επιλεγεί η πρόταση της Apple. Η τελική ψήφος αναμένεται στα μέσα Μαΐου.

Smartphones Apple Nano SIM

Nano SIM, Η Apple ετοιμάζεται να δώσει ελεύθερα το πρότυπό της

Έχουμε αναφερθεί ξανά στο θέμα της διαμάχης μεταξύ Apple και Nokia-Motorola-RIM αναφορικά με το ποιο είναι το πρότυπο Nano-SIM που θα γίνει το πρότυπο της αγοράς για τα μελλοντικά smartphones. Η νεώτερη εξέλιξη αφορά στην Apple, η οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες, δηλώνει διατεθειμένη να δώσει ελεύθερα, χωρίς δικαιώματα το δικό της σχέδιο, εφόσον αυτό […]