Επιστημονική ανακάλυψη υπόσχεται έως 400% καλύτερη ευκρίνεια σε smartphones

Επιστήμονες από το Princeton University βρήκαν μια νέα μέθοδο με την οποία μπορούν να αυξήσουν την φωτεινότητα, την αποτελεσματικότητα και την διαύγεια των LED οθονών οι οποίες χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο σε smartphones και φορητές συσκευές.

Ο καθηγητής Stephen Chou είχε καταφέρει το 2012, με την χρήση νανοτεχνολογίας, να αυξήσει την αποδοτικότητα των ηλιακών πάνελ έως και 175%.

Τώρα ο ίδιος έρχεται να βελτιώσει τις LED οθόνες. Εκτός από πιο αποδοτικές και ανθεκτικές, κατάφερε να τις κάνει περισσότερο ευκρινείς έως και 5 φορές. Αυτή την στιγμή μόνο το 2%-4% του φωτός που δημιουργείται από μια LED καταφέρνει να βγει από την δίοδο. Αυτή η χαμηλή απόδοση σημαίνει ότι το υπόλοιπο φως μετατρέπεται σε θερμότητα το οποίο επιβαρύνει την διάρκεια ζωής της LED.

Αυτή τη φορά η επιστημονική ομάδα κατάφερε να αυξήσει το φως το οποίο εκπέμπει η LED στο 38%. Αυτό όμως από μόνο του αποτελεί μειονέκτημα καθώς η μεγάλη ποσότητα φωτός κάνει τις εικόνες που προβάλλονται θολές. Αλλά ο Chou κατάφερε να το αντιμετωπίσει χρησιμοποιώντας δομές νανοτεχνολογίας οι οποίες αποκαλούνται “plasmonic cavities with subwavelength hole-array”. Το τελικό αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, 60% του φωτός εκπέμπεται από την LED, το contrast αυξήθηκε κατά 400% και η LED δεν “υποφέρει” από υψηλές θερμοκρασίες που επηρέαζαν αρνητικά την διάρκεια ζωής της.

Αν και χρειάζονται αρκετές δοκιμές μέχρι την κατοχύρωση των πατεντών, είναι θέμα χρόνου μέχρι να φτάσει η τεχνολογία αυτή στις μελλοντικές μας συσκευές.
led display with better clarity, Επιστημονική ανακάλυψη υπόσχεται έως 400% καλύτερη ευκρίνεια σε smartphones

Πηγή: 1,2

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Sot11

Ναιιιιι μπραβοοοο!!! Για καμία μπαταρία της προκοπής έχουν τίποτα η μονο με σαβούρες ασχολούνται;

karlitonio4

Συντονα πολυ σε κανα μηνα θα ανακοινωθεί μπαταρία που θα ξετιναξει τον πλανητη και τον επιστημονικό κόσμο. Δεν ειναι τρολλ μιλαω σοβαρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones POCO Qualcomm Snapdragon Xiaomi

Xiaomi Redmi Note 13 Turbo/Poco F6: Αποκαλύφθηκε εξαιρετικά γρήγορη φόρτιση

Η Xiaomi ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει ένα smartphone Redmi Note 13 Turbo που θα πωλείται παγκοσμίως ως Poco F6.

Smartphones Apple featured iOS

iPhone 12: Αποκτά υποστήριξη ασύρματης φόρτισης Qi2 15 W με το iOS 17.4

Η Apple κυκλοφόρησε το iOS 17.4 που περιλάμβανε όλα τα μέτρα που πήρε για να συμμορφωθεί με τον νέο νόμο της ΕΕ για τις ψηφιακές αγορές.

Smartphones featured OPPO OPPO Android smartphones

Oppo Find X7: Γίνεται η πρώτη σειρά με υποστήριξη 5.5G

Η China Mobile ανακοίνωσε το 5G-Advanced, γνωστό και ως 5.5G ή 5GA, και η πρώτη σειρά που θα το υποστηρίζει θα είναι η Find X7 της Oppo.

Smartphones Apple featured Google

Η Google αποκαλύπτει πότε η Apple θα προσθέσει υποστήριξη RCS στο iPhone

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Apple υποχώρησε και συμφώνησε να υποστηρίξει το RCS σε iPhone, μετά από πολύχρονες πιέσεις της Google και άλλων.