Nexus 5 με οπτικά μέρη Nikon;

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα PhoneArena η Google σκοπεύει το επόμενο Nexus 5 να έχει ισχυρές φωτογραφικές δυνατότητες και τεχνολογία από την Nikon, με ένα μυστηριώδη τριπλό αισθητήρα κάμερας. H Nikon έχει αρχίσει να προσανατολίζεται στον κόσμο των smartphones αντιλαμβανόμενη ότι το ρεύμα της εποχής μελλοντικά ίσως εκτοπίσει εντελώς τις μικρές οικονομικές compact μηχανές.

Nexus 5 Nikon, Nexus 5 με οπτικά μέρη Nikon;

Πηγή: PTTL.gr

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος, δημιουργός και συντάκτης του PTTL.gr, όπου αρθρογραφεί για όλα τα θέματα που αφορούν την φωτογραφία, το βίντεο και το Imaging από το 2012. Παράλληλα είναι λάτρης όλων των νέων τεχνολογιών και ειδικά των smartphone και της ΑΙ.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

22 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
nokia 808

ευτυχως π η θεια ΝΙΚΟΝ σνομπαρε το 808 και δηώσε οτι δεν προκειται να ασχοληθει με κινητα ακιουυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυπ

Κώστας Βλαχάκης

Χμμ, δεν το είχα ακούσει αυτό τότε… μάλιστα.

βασιλης

καλα πολλα εχουμε ακουσει για το επομενο nexus…

Nick priftis

Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια ή όχι αλλά ίσως έχει μια λογική !
Σκεφτείτε ότι η google έχει το YouTube . Το σκεπτικό ίσως είναι να φτιάξουν ένα κινητό με κάμερα που αγγίζει τις επαγγελματικές ( δεν ξέρω αν γίνεται ) για να αρχίσει ο κόσμος να ανεβάζει περισσότερα βίντεο στο YouTube ή στον καινούριο αντίπαλο του που φτιάχνει ένα μέλος της google (δεν είμαι σίγουρος για αυτό αλλά ξέρω σίγουρα ότι βοήθησε πολύ στο να δημιουργηθεί το YouTube ) το οποίο μπορεί και να είναι ένα Facebook που δίνει βάση στα βίντεο .

MEDS

Όλες οι κάμερες στα κινητά έχουν ένα πολύ μεγάλο μειονέκτημα. Όσο καλούς φακούς και να έχει (Nikon, Canon κλπ), θέλει χώρο η ποιότητα. Μέσα σε 7-8 χιλιοστά που είναι πάνω κάτω τα high-end κινητά σε βάθος, δε χωράει καμία σοβαρά ποιοτική φωτογραφική μηχανή. Εκτός αν δούμε καμιά νέα επαναστατική τεχνολογία, μακάρι. Κινητά όπως iPhone 5, Nokia 920, SIII, HTC ONE και SONY Z έχουν φανταστικές κάμερες…για κινητά και έχουν φτάσει στο όριό τους.

icecube

εαν θελετε πραγματικα να μαθετε πως λειτουργουν και πως να χειριστητε καμερες των κινητων καντε μια επισκεψη στο σαιτ ALL ABOYT SYMBIAN. εκει θα δειτε αναλυτικες αναφορες στους φακους, τους αισθητηρες, τις αποκλειστικες GPU των καμερων και συγκρτιτικα μεταξυ κορυφαιων καμερων κινητων οπως των xperia z, nokia 808, nokia n8, nokia 920, htc one, iphone κ.τ.λ.π.

Βασίλειος

@Nick priftis

Όσοι έχουμε κάποια καλά smartphone και βγα΄ζουμε φώτο λέμε πω-πω…τι φωτογραφικές και λαλακίες, εδώ δες τι βγάζω!!!

Όσοι επίσης έχουμε ή πήραμε αργότερα μία επαγγελματική μηχανή απλά γελάμε για το πως σκεφτόμασταν κάποτε!!!

Δίδαγμα, ότι και να κάνουν δεν μπορούν και ΔΕΝ θέλουν να φτάσουν τις επαγγελματικές μηχανές

icecube

το νοκια 808 δειχνει το δρομο. μεγαλος αισθητηρας σε συνδιασμο με αποκλειστηκη gpu, εξαιρετικα οπτικα μερη (φακους) και καταληλο λογισμικο. κατι αναλογο θα επιχειρησει η google και η nikon εαν αληθευουν οι φημες. αλλιως…. θα παρουσιασουν μια dslr που θα περνει τηλεφωνο και θα στελνει μηνυματα! μη τα κανουμε ολα ισιωμα!

naxiand

αντε παλι το τρολ……

keysmith

Κάτοχος SLR (eos 500d) και premium compact (s90) και πρόσφατα ευτυχής κάτοχος ενός 808 έχω να πω, πως ΝΑΙ τα κινητά μπορούν να βγάλουν καλές (όχι “καλές”) φωτογραφίες πλέον.

Μόνο όμως το 808 έχει την χάρη (αισθητήρα 41mp σε μεγάλο μέγεθος 1/1.2΄’ που κάνει subsample σε 8mp για άψογη οξύτητα). Τα άλλα έχουν ποιότητα απλής compact και τίποτα παραπάνω. Βέβαια την καλή ποιότητα το 808 τη “πληρώνει” με πάχος 15mm και βάρος 170g.

Τα άλλα που λένε οι άλλοι για nikon φακούς, αν ο αισθητήρας παραμείνει 1/3” είναι περισσότερο μαρκετιν (όχι τελείως και όχι οπωσδήποτε μονο marketin). Αν δεν μεγαλώσει ο αισθητήρα το “άλμα” στην ποιότητα δεν επιτυγχάνεται.. Πάντως η αρχή έγινε και λέγεται 808

Stam

keysmith
δηλαδή η canon s90 me αισθητήρα 1/1.7 (μικρότερος από του 808) βγάζει χειρότερες φωτογραφίες από το 808? και μάλλον μπερδεύεις την οξύτητα με την λεπτομέρεια!! φιλικά πάντα!!
τα 41 τα έβαλε η νοκια μόνο για ψηφιακό ζουμ (και καλά έκανε)
off topic όμως
μπορεί να καταφέρουν να βάλουν τον αισθητήρα των Nikon της σειράς 1 που είναι καταπληκτικός για το μέγεθος του (1΄΄) το θέμα είναι τη φακό θα βάλουν!!!
αλλά η Sony μπορεί άνετα να απαντήσει!!! η νικον ψωνίζει αισθητήρες και από εκεί
π.χ.(η κορυφαία νικον δ600 ιδιος με sony slt alpha 99 kai rx 100) και συνεργάζεται και με Carl zeiss…… θα δούμε πολλά!!!! και ας ελπίσουμε να ξαναδούμε οπτικό zoom σε κινητό!!!

Stam

sorry για το διπλό ποστ αλλά την ελπίδα οτι θα έχει κινητο τον αισθητηρα της σειρας 1 της nikon το ειδα μαλλον στον υπνο μου!!!! ¨:)
κατι καινουργιο θα είναι και ελπιζω να είναι κάτι σαν τον Foveon X3
https://www.foveon.com/article.php?a=68
και μπορει απο την συνεργασια να δουμε απο την nikon κατι αντίστοιχο με την samsung galaxy camera.
η νικον εχει δειξει οτι την ενδιαφέρει κάτι τετοιο!!!
https://techblog.gr/gadgets/nikon-d3200-dslr-dongle-android-32202/

και φυσικα περιμενουμε το Xperia με εναλλασσόμενους φακούς.
https://techblog.gr/mobile/sony-xperia-interchable-lens-43422/

keysmith

φιλε Stam το 808 έχει μεγαλύτερο αισθητήρα (1/1.2”) από την s90 (1/1.7”) και θα σου πώ εν καιρό με βεβαιότητα ποσο καλύτερες φωτογραφίες βγάζει και μέχρι πιο iso. Δεν έχω κάνει αρκετά τεστ. Εκ’ πρώτης και σε καλό φως το 808 βγάζει ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ μη πω πολύ καλύτερες φωτογραφίες από την s90. Βέβαια η s90 ¨εχει άλλες αρετές (σταθεροποιητή που κάνει διαφορά, χειρισμό, απόκριση, ζουμ φακό) αλλα δεν την έχεις όλο μαζί σου σε αντίθεση με το 808. Στο βίντεο η διαφορά του 808 σε σχέση με το vga video της s90 είναι χαώδης (εκτός του rolling shutter effect που είναι υπέρ της s90 λόγω ccd). Δεν μπερδεύω τη οξύτητα με την λεπτομέρεια, αν πρόκειται πρακτικά για το ίδιο πράγμα (στα ιδια mp οξύτητα θα πεί περισσότερη “καθαρή” λεπτομέρεια, διάκριση των διαφορών σε γειτονικά pixel δλδ διακριτική ικανότητα. Εχεις άλλη άποψη?). Καλύτερη οξύτητα στο 808 θα πεί στο 1:1 (8μπ που προέρχονται από 38mm με subsampling δηλάδή αυξάνει την οξύτητα) να βλέπεις τους πόρους από τα σπυράκια σου αν έχουν ποίον και αν ξέχασες καμία τρίχα από το ξύρισμα να την πάρεις με το ξυράφι. Θα πάθεις πλάκα άμα δεις φωτογραφία από 808. Τα 41mp (38 σε αναλογία 4:3) δεν χρησιμοποιούνται… Συνέχεια »

Stam

δεν διαφωνώ!! αλλά η οξύτητα έχει να κάνει και με την καθαρότητα των χρωμάτων το κοντράστ, κ.α. και επηρεάζεται κατά κύριο λόγο από τον φακό.
αν είναι για το ζουμ η οχι…
για να πάει η εικόνα στον αισθητηρα περνάει απο τον φακο!!!!
η ευκρίνεια του φακου μετριέται σε llpm(Lines per mm)σωστά? ενας φακος για να αποδώσει σε εναν αισθητήρα 41mp πρέπει να είναι πάνω απο300llpm.
π.χ. με το φιλμ χρειαζομασταν
10 llpm…
οι περισσότεροι φακοι έχουν γυρο στα 30…
η carl zeiss έχει και φακους με 400 (ο Zeiss Biogon) αλλα κάνει 1000+ε…
η nokia βαζει πάνω τον tessar που παραγεται απο το 1902(δεν ξερω ποσα είναι αλλα σιγουρα οχι πάνω απο 100… )έτσι και 800mp να είναι αν δεν τα αποδώσει ο φακός δεν θα τα γράψει ο αισθητήρας ( θα γράφει ανά 4p την ιδια πληροφορία) ……

αυτο ζηταμε και εμεις απο την συνεργασια google nikon ενα τοσο καλο φωτογραφικο κινητο και καλθτερο αν γίνεται(δεν το βλεπω) αλλα το 808 της premium compacts δεν της πλησιαζει καν ουτε την δικη σου s90….

keysmith

Επειδή βλέπω σου αρέσει η φωτογραφία να σου το εξηγήσω πιο καλά. Ισως σε πίσω να το πάρεις 😀 Η s90 ασφαλώς και πλησιάζει τις σημερινές premium. Να σου πω, πως. Η s90 είναι ίδια με την s95 (ccd 10mp canon ίδιος με nikon p7000-7100) που χτυπάει την lx5 ίδιου αισθητήρα με την XZ1 (καλύτερη στα υψηλότερα iso). Η s95 που είναι ένα μοντέλο παλαιότερη από την s100 που είναι η ίδια με την s110 (σε αισθητήρα cmos 12mp). Οι φωτογραφίες τους (s90 με s110) μικρή διαφορά έχουν (κανα στοπ) είναι καρατσεκαρισμένο. Δυστυχώς δεν έγιναν άλματα από την s90 στην s110 (καλούδια πιο πολύ προστέθηκαν). Το 808 “νικάει” αυτές τις νέες φωτογραφικές τουλάχιστον σε οξύτητα (πληροφορία) αλλά και σε θόρυβο (το subsumling αποδεικνίεται ικανότερο του μεγαλύτερου pixel των premium). Αν δεν πιστεύεις γράψε στο google “808 vs LX7” ή όποια θέλεις εσύ. Δες μονο σου δείγματα, αν δεν βρίσκεις θα σου γράψω εγώ link. Επίσης δεν ξέρω που το διάβασες αλλα “Οξύτητα” δεν είναι το contrast και saturation των χρωμάτων. O φακός ΕΛΆΧΙΣΤΑ (πρέπει να) επηρεάζει το contast και το saturation καθώς πρόκειται για “ουδέτερα στοιχεία” που κανονικά δεν κάνουν τίποτα στα χρόματα (προβάλουν αυτό που βλέπουν). Αυτό το “μύθο”… Συνέχεια »

Stam

φιλε keysmith το ξερω το αποτελεσμα!!! το έχω δει πολλες φορες και με έχει εντυπωσιάσει!!! ειναι φοβερο το νοκια σιγουρα!!!
ειμαι χρόνια μέλλος του dpgr (ανενεργό πλεων δυστυχως)
επειδή εδω μιλάμε για το nexus nikon δεν θα συνεχισω…
μακαρι μόνο να είναι τόσο καλο οστε να κουβεντιαζουμε ποιο είναι καλυτερο στα σημεία με το 808(αφου είναι μακραν το καλυτερο φωτοκινητο)!!
μόνο κάποια δειγματα του 808 με τις com[act που ανέφερες στο ιδιο θέμα με τον ιδιο φωτισμο,ανάλογα τα γουστα!!!
και οι compact εχουν zoom, μεταβλητό διάφραγμα (και κάτω απο 2 και ρύθμιση βαθους πεδιου) raw,κ.α.
https://www.dpreview.com/reviews_data/nokia_pureview808/boxshot/2012-07-26-0593.jpg 808
https://www.dpreview.com/reviews_data/canon_s90/boxshot/canons90_iso100.jpg s90
https://www.dpreview.com/reviews_data/panasonic_dmclx7/boxshot/p1040021.jpg lx7
https://www.dpreview.com/reviews_data/oly_xz2/boxshot/pb190001.jpg xz2

keysmith

Ε ναι οι compact έχουν όλα αυτά τα πλεονεκτήματα που λές (ζουμ διάφραγμα raw). Αυτό είπα και εγώ. Αλλά και το κινητό έχει ένα πλεονέκτημα, το ξέρεις. Το έχεις πάντα μαζί σου. Επιπλέον η αγορά των compact (απλών κυρίως ίσως και premium) αργοπεθαίνει χάρει των φωτοκινητών. Για να μείνουμε στο θέμα. Το κακό με τις άλλες εταιρίες τηλεφώνων είναι ότι “ανακοινώνουν” φωτογραφικά ‘θαύματα’ που μετά όταν βγαίνουν είναι ένα από τα ίδια. Αν και αυτά που λένε έχουν βάσει στην θεωρία στην πράξη δεν πετυχαίνουν ότι υπόσχονται. Παράδειγμα το HTC με τα ultrapixels (4mp στην πράξη). Η βελτίωση στα “σκοτεινά” που θα “έσκιζε” στην πράξη δεν ήταν τίποτα σπουδαίο ενώ έχανε και στην ανάλυση (πολύ λιγότερα mp). Σούπερ φωτογραφική τίποτα δεν διαθέτει από αυτά παρά μονο η nokia (που στην αρχή έβριζα όταν ανακοινώθηκε καθώς δεν είχα καταλάβει τι είχαν κάνει). Τώρα λέει θα βάλει φακό nikon στο nexus. Να το βράσω αν ο αισθητήρα είναι ένα 1/3”. Θα είναι όπως τα άλλα άντε λίγο καλύτερο λόγω φακού (μια χαρά είναι οι φακοί και τώρα στα ακριβά κινητά για τους αισθητήρες που έχουν). Να δούμε βέβαια.. Μακάρι να βγει ακόμα ένα καλό φωτοκινητό. Υ.Γ. Δες εδώ πως το 808 “ξεπερνάει”… Συνέχεια »

Αποστόλης Ρόδος

Πραγματικά με έχετε εντυπωσιάσει με τις γνώσεις σας στη φωτογραφία και για να ειμαι ειλικρινής Stam εγω και τις 4 φωτογραφιες πανέμορφες τις βλέπω και ίδιες σε ποιότητα… 😛
Πραγματικά οταν βγήκε το 808 ήταν αισθητή (ακομα και για ένα άσχετο σαν εμένα) η διάφορα στην ποιότητα φωτογραφίας με αλλα high end smartphones.
Ειναι φοβερό πλεονέκτημα για άτομα σαν εμένα που δεν θα πλήρωναν για μια καλή μηχανή… Να αποκτήσουν το πλεονέκτημα αυτο μέσω ενός high end smartphone. Νομίζω εχουν ξεκινήσει να δίνουν καλά πράγματα οι εταιρείες και μακάρι να θέσει ψηλά τον πήχη και η google, με του nexus 5.

Stam

δεν διαφωνω σε τιποτα !!! (μονο οτι οι premium compact αργοπεθαίνουν απο της mirroless)
και σύμφωνο απόλυτα και με τους δυο οτι είναι φανταστικο να έχεις ΠΑΝΤΑ μαζι σου μια τοσο καλη φωτογραφικη οπως το 808…(εχω καει πολλες φορες με την dslr)

για τριπλο αισθητήρα λέει το αρθο!! αρα 1/3 Χ3=1”
μια ιντσα (μπορει) να είναι ο αισθητηρας (στην ουσια)!! αρα αψογα!!
μακάρι να είναι κατι καλο… και περιμενούμε και nokia eos (και ακριβώς ιδιες να βγαζει με το 808 και να έχει σταθεροποιητή όπως το 920 τελεια) και την sony
θα εχουμε πανηγύρι…………..

trelophonakias

Κι εγω ειχα ακουσει για σνομπαρισμα απο την νικον αλλα σιγουρα ειναι ενα μεγαλο βημα για την νικον να ασχοληθει με smartphone.Καποια παιδια ποιο πανω εχουν γραψει πως τα smartphone εχουν φτασει στα ορια τους..δεν νομιζω ουτε στα μισα να ειναι ακομα εχουμε να δουμε απο οθονες και βιντεο ποιοτητας 4κ και πολλες δυνατοτητες ακομα στο μελλων να μπορουν να παιξουν παιχνιδια απο playstation και xbox με τη ιδια ποιοτητα που εχουν οι παιχνιδομηχανες το μονο προβλημα σοβαρο ειναι η τεχνολογια στης μπαταριες που ειναι οντος το μονο που ειναι στα ορια του.

Βασιλειος

Τπτ απο αυτα φιλε μου δεν ειναι προβλημα, ουτε η μπαταρια, ούτε η οθονη, ουτε τπτ.

Ολα τα παραπανω στα λύνουν ολα με την μια….ΑΛΛΑ…

γιατι να το κάνουν??? Γιατι να κάψουν την αγορά και να καουν ολες οι εταιρίες βγαζοντας ενα μοντέλο που να τα έχει ολα??? Μετα ξερεις τι θα γινόταν? Κανονικος πόλεμος.. αρα, μας μένει η λύση τού σιγά σιγά,…και ολοι θα ειμαστε μια χαρά..

iceman

@ naxiand : διαβασε την συζητηση μεταξυ keysmith και stam, μπας και μαθεις τιποτα! κ.βλαχακη επιτελους σβηστε οσους προσβαλουν στο σαιτ με εκφρασεις οπως το σχολιο του naxiand.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Samsung Smartphones

Η Samsung εργάζεται σε ένα οικονομικό τηλέφωνο – Οι πρώτες εικόνες

Η Samsung φέρεται να εργάζεται επάνω σε ένα οικονομικό τηλέφωνο, που θα χαρακτηρίζεται από τα χρώματα και αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2023, όπως αναφέρουν οι φήμες.

Gear LG Smartphones

LG: Tεχνολογία οπτικού zoom 4x-9x για κάμερες smartphone

H LG πλέον έχει στραφεί στη δημιουργία εξαρτημάτων για smartphone, με την LG Innotek να ανακοινώνει στην CES 2023 μια νέα μονάδα οπτικού ζουμ για smartphones που μπορεί να μετακινείται μεταξύ δύο σημείων.

Internet Smartphones Social Media WhatsApp

Έρχεται το τέλος του WhatsApp σε συγκεκριμένα smartphones από 31 Δεκεμβρίου

To WhatsApp πρόκειται να σταματήσει να λειτουργεί σε συγκεκριμένα κινητά τηλέφωνα, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει εκατομμύρια χρήστες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Smartphones Samsung Smartphones

Samsung: Μείωσε κατά 70% τους στόχους για πωλήσεις των Galaxy A23 5G

H Samsung μείωσε κατακόρυφα τους στόχους της για τις πωλήσεις των Galaxy A23 5G, σε ποσοστό που “αγγίζει” ακόμη και το 70%.