Symbian Carla, Ματαιώνεται το επόμενο μεγάλο update;

Στο δρόμο βρίσκεται το Nokia 808 Pure View με κάμερα 41 Megapixel και λειτουργικό σύστημα Symbian και δηλώσεις του Mathias Fiorin, Nokia Product Marketing Manager βάζουν φωτιά. Σε απάντησή του σε ιταλικό site, ο Mathias αναφέρει ότι το Carla η τρίτη κατά σειρά μεγάλη έκδοση του Symbian ματαιώνεται και θα υπάρξουν μόνο κάποια FP updates.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει εντελώς η υποστήριξη του Symbian και σίγουρα θα πρέπει να περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις της Nokia, αν υπάρχουν για το θέμα. Αν κάτι τέτοιο ισχύει τότε θα πρέπει να ξεχνάμε την έκδοση Symbian Donna με υποστήριξη σε οθόνες HD 720p και διπύρηνους επεξεργαστές.

, Symbian Carla, Ματαιώνεται το επόμενο μεγάλο update;

Πηγή

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

13 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Γιωργος Ε.

Ποιος ασχολειται ακομα με το Symbian?
Ας το πεταξουν στο καλαθι των αχρηστων

neCross

μα έχει καταντήσει αηδία πια αυτό το Symbian, ακόμα τώρα βγάλανε update που θα υποστηρίζει HD οθόνες εκτός απο την τρισάθλια ανάλυση 640×360. Και τι ασχολούνται ακόμα αφού έχει πατοσει, το μόνο καλό είναι ότι κρατάει η μπαταρία…

pao13

τι προσβαλεται ρε απλα εχετε προκαταλαψεις κι οχι γνωσεις καμια ιδεα για τ οτι εστι το συμπιαν πλεον…….υπαρχουν ατομα που τον αγαπουν…ενω το αντροιντ ειναι φοβερο με τοση διασπορα…….

paris1

Ε όχι και έχει πατώσει το sumbian ρε παιδιά.. Μπορεί να μην είναι αυτό που ήτανε αλλά τα νούμερα του παραμένουν υψηλα. Η Νοκια είναι που με τέτοιες κινήσεις είναι λες και προσπαθεί μόνη της να το θάψει μία ώρα αρχίτερα…

makis88

Δεν ξέρω τι λέτε παραπάνω αλλά αν έχω να διαλέξω μεταξύ HD οθόνης και διάρκειας μπαταρίας θα διαλέξω το 2ο. Μια χαρά είναι το symbian που με τόσο θάψιμο πουλάει ακόμα! Διώξτε τον Elop εκεί στη νόκια!:P

md03582

windows phone και μονο.. το λειτουργικο του μέλλοντος

GiannisWST

Το symbian δε πουλαει σχεδον καθολου. Το οτι συνεχιζει να πουλαει συσκευες η νοκια με symbian δε σημαινει οτι παει και καλα. Αφου βλεπετε οτι την περασαν αλλες εταιριες πλεον οπως samsung σε γενικες πωλησεις κινητων. Ειδικα σε smartphone απλα οποιος ασχολειται δε θα κανει ποτε αγορα τετοιου λειτουργικου. Η μπαταρια του μπορει να ειναι η καλυτερη αλλα υπαρχει τρομερη απροθυμια απο προγραμματιστες και εταιριες να βγαλουν για αυτο εφαρμογες. Εδω τους ειναι δυσκολο να υποστηριξουν τις 3 κυριες πλατφορμες (ios, android και wp). Δεν ειναι μονο το angry birds που ζητανε οσοι θελουν ντε και καλα smartphone, αμα εχουν συνηθισει σε ενα λειτουργικο και μετα δεν υπαρχουν εφαρμογες πως να το υποστηριξεις? Συγκεκριμενα εγω αναφερω μονο το οτι οι πιο παλιες εκδοσεις των νοκια/symbian ειχαν τεραστιες δυνατοτητες (μεσω java) να βλεπεις απομακρυσμενες καμερες IP και dvr μεσω wifi/διαδικτυου και στις καινουργιες εκδοσεις απλα δεν βρισκεις εφαρμογες ή δε μπορεις να το στησεις καλα, ενω σε ios ή android υπαρχει πληθωρα ολων των εταιριων και τριτων κατασκευαστων που λειτουργουν ρολοι. Αυτο που αναφερω ειναι ειδικο, αλλα υπαρχουν πολλα παραδειγματα (βλεπε αντιστοιχες εφαρμογες τυπου office κιολας ποσο καλα λειτουργουν σε ios, ανδροιδ και αν υπαρχουν! συγκρινε με symbian). Οι περισσοτερες συσκευες… Συνέχεια »

iceman(the original)

αν ειναι να συγκρινεις το lg L3 και το samsung galaxy mini με το νοκια 701, n8 , nokia 808 και αλλα δεν υπαρχει νοημα να το συζηταμε…. οι διαφορες “δηλωσεις” ειναι θεμα πολιτικης – υπαρχει η αναμονη της wp apollo- το symbian δεν προκειται να “πεθανει” και αν ξερεις να το δουλεψεις δεν εχει τιποτα να ζηλεψει απο τα αλλα λειτουργικα…

iliasxa360

και όμως έχει να ζηλέψει πολλά. Το πρώτο ειναι το ότι δεν υποστηρίζει HD αναλύσεις πράγμα που καταντάει βαρετό, γι’αυτό και δεν κάνει τηλέφωνα με μεγάλες οθόνες γιατί θα έχουν παρά πολύ μικρό ppi. Το άλλο ειναι οι εφαρμογές. Έχει πολύ λίγες και αυτές χάλια ειναι. Ένα άλλο που δεν καταλαβαίνω, πχ η εφαρμογή YouTube δεν ειναι εφαρμογή αλλά ένα άλλο bookmark που το κατεβάζεις. Μόλις το ανοίξεις, ανοίγει το browser και μπαίνει στο m.youtube.com. Γιατί αυτό.

Κωστας

Είμαι από παλιά χρήστης symbian, με τωρινές συσκευές n8 και e7. Είναι αλήθεια, ότι προσωπικά με έχουν βολέψει απίστευτα, καθώς κάποια χαρακτηριστικά τους δεν τα έχω βρει (να με ικανοποιούν) πουθενά αλλού και συμφωνώ με iceman. Και είναι πολλά αυτά τα χαρακτηριστικά. Όμως εξίσου αλήθεια είναι, ότι επίσης κάποια απλά πράγματα, σου βγαίνει η πίστη να τα κάνεις (κυρίως σε ό,τι αφορά το internet, σε σελίδες όπου χρειάζομαι flash και φτάνω σε οριακά σημεία). Για εφαρμογές επίσης δεν υπάρχει ποικιλία και δεν εννοώ apps για παιδάκια, παιχνίδια κλπ, αλλά για τη δουλειά μου, π.χ. δεν μπορώ να ανοίξω με quickoffice και smartoffice αρχείο rtf και σε αυτό συμφωνώ με GiannisWST. Γενικά θα μου λείψουν πράγματα, γνώμη μου είναι, ότι θα μπορούσαν να το εξελίξουν, γιατί πραγματικά άλλαξαν τελείως ως κινητά, με τις αναβαθμίσεις τους. Μακάρι να εξελιχθεί περαιτέρω το android και τα wp, γιατί πιστεύω το παιχνίδι μελλοντικά θα παιχτεί εκεί.

iceman(the original)

@ κωστας : κατεβασε απο το νοκια store τον opera mobile browser, πολυ πιο γρηγορος και ευχρηστος απο αυτο που εχουν μεσα τα κινητα μας (προσωπικα δεν εχω προβλημα με τον ενσωματωμενο browser), 2) Αν εχεις αναβαθμισει σε symbian belle τοτε μεσω του νοκια pc suite ή μεσω wifi (ενημερωση λογισμικου), αν συνδεσεις τα κινητα σου θα εμφανισει αναβαθμιση των προγραμματων που ανεφερες και υποστηριζει ολα τα αρχεια. Τωρα οσο αφορα το youtube οντως ειναι χαλια αλλα αυτο διορθωνεται ευκολα κατεβαζοντας απο νοκια store την εφαρμογη youtube downloader hd (βλεπεις βιντεο σε HD και τα κατεβαζεις αν θες) ή την εφαρμογη fast tube HD. ΥΠΑΡΧΟΥΝ πολυ καλες εφαρμογες στο store της νοκια!

Κωστας

@iceman
Έχω belle με όλα τα update. Έχω επίσης όλες αυτές τις εφαρμογές για το youtube. Τον opera τον χρησιμοποιώ, αλλά νομίζω, ότι δεν υποστηρίζει flash. Γενικά όπως είπα παραπάνω, θεωρώ το symbian απλό και εύχρηστο λειτουργικό και γι’ αυτό το προτιμώ χρόνια, ακόμα και τώρα και παρ’ όλο που έχω χρησιμοποιήσει και galaxy s plus και htc evo 3d. Και ο λόγος, επειδή τα χρησιμοποιώ για τη δουλειά μου, είναι η ποιότητα κεραίας, κατασκευής, μπαταρίας, επειδή ταξιδεύω, το εύρος της μπάντας (ειδικά Αγγλία, Αίγυπτος) και κυρίως οι server της ΝΟΚΙΑ για mail και το vpn.
Αλλά εξακολουθώ να πιστεύω, ότι έχει γεράσει (κυρίως στο θέμα browser) και ότι κακώς δεν το υποστηρίζει πλέον η μαμά ΝΟΚΙΑ. Συνεχώς αυτογκολ. Θα ήθελα π.χ. το 808, αλλά πες μου είναι design αυτό;

iceman(the original)

Το 808 θα εχει νεο browser ο οποιος “ποιανει” τις ιδιες βαθμολογιες με αυτες του android…. Οσο για το σχεδιασμο του οντως ειναι καπως….. Αλλα που αλλου θα χωρουσε 41 μεγαπιξελ φακος; Το κακο ειναι πως η fp1 θα δοθει απο το 700 και μετα οχι για το n8…. Αναμονη λοιπον μηπως μας δοσουν και εμας κατι αλλιως παμε για 808 αν δεν εχουμε φαληρισει πρωτα….

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Nokia

Τέλος εποχής για τα smartphone της Nokia

Aν πήρατε το πρώτο σας κινητό τηλέφωνο κατά τη δεκαετία του 90, τότε πιθανότατα θα ήταν ένα μοντέλο της Nokia.

Business Apple featured Nokia

Nokia – Apple: Υπέγραψαν πολυετή συμφωνία άδειας χρήσης πατέντας 5G

Η Nokia ανακοίνωσε ότι υπέγραψε μια νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία πολλαπλών αδειών ευρεσιτεχνίας με την Apple.

Business Nokia vivo

vivo: Εκτός γερμανικής αγοράς – Έκλεισε το ηλεκτρονικό της κατάστημα

Η vivo δεν πουλά πλέον smartphone στη Γερμανία από το ηλεκτρονικό της κατάστημα, όπως αναφέρει η εταιρεία σε μήνυμα στον ιστότοπό της.

Smartphones Nokia

Nokia XR21: Με την υψηλότερη προστασία IP από το νερό και τη σκόνη

Η Nokia κυκλοφόρησε το rugged smartphone της XR21 με πιστοποίηση IP69K, η οποία είναι η υψηλότερη προστασία IP από το νερό και τη σκόνη.