Nokia E7 Symbian3, Συμπεράσματα μετά από μια εβδομάδα χρήσης

Είμαι και εγώ ένας από αυτούς που δεν είχαν σε μεγάλη εκτίμηση το Symbian και αρχικά αυτό με έκανε να “φοβάμαι” να χρησιμοποιήσω ως πρώτη συσκευή το Nokia E7. Συμπληρώνοντας μια εβδομάδα σκληρής χρήσης μπορώ να πω ότι έχω αλλάξει πλήρως την άποψη μου, φτάνοντας μέχρι στο σημείο να αναρωτιέμαι γιατί η Nokia αποφάσισε να “πετάξει στα σκουπίδια” τα τόσα χρόνια ανάπτυξης του Symbian.

, Nokia E7 Symbian3, Συμπεράσματα μετά από μια εβδομάδα χρήσης

Γενικά από το κινητό μου έχω μεγάλες απαιτήσεις και σε καμιά περίπτωση δεν μου φτάνει να κάνει τα βασικά. Για το λόγο αυτό πριν από ένα περίπου χρόνο είχα επιλέξει να γίνω κάτοχος του Samsung Galaxy S έχοντας συμμετάσχει σε Workshop του Techblog! Από τότε μέχρι και σήμερα οι ώρες που έχω περάσει με το κινητό είναι ατελείωτες και μπορώ να πω ότι έχω πειραματιστεί πολύ πάνω στο Android, το οποίο και θεωρώ το καλύτερο λειτουργικό αυτή τη στιγμή.

Έχοντας αυτά ως εμπειρία η μετάβαση μου στο Symbian μέσω του Nokia E7 πίστευα ότι θα ήταν πολύ δύσκολη και με μεγάλες απώλειες. Το αποτέλεσμα με διέψευσε, αφού η συσκευή με κάλυψε περισσότερο από επαρκώς. Η λογική του Symbian είναι πιο νοικοκυρεμένη και αυτό μου άρεσε εξ’ αρχής. Τα widgets είναι κατηγοριοποιημένα με ωραίο τρόπο και το μενού των εφαρμογών αν και αρχικά μοιάζει πρωτόγονο σε σχέση με αυτά των iOS και Android, τελικά μπορώ να πω ότι με βόλεψε.

Η μεγαλύτερη ανησυχία μου ήταν στον τομέα της ταχύτητας, όπου και εκεί το Symbian μου άλλαξε γνώμη. Μπορεί η κύλιση μεταξύ των αρχικών οθονών να μοιάζει αργή, όμως μάλλον αυτό προκαλείται από την επιλογή της Nokia να μην την συνδυάζει με κάποιο εφέ, όπως κάνουν τα Andoid και iOS. Πάντως λόγω αυτής της λογικής, προτίμησα να εναλλάσσομαι μεταξύ των αρχικών οθονών μέσω του αντίστοιχου κουμπιού και όχι με το γνωστό gesture.

Τα προβλήματα που αντιμετώπισα είχαν να κάνουν κυρίως με το κομμάτι των εφαρμογών, στο οποίο το Android και το iOS είναι χιλιόμετρα μπροστά. Η Nokia έχει κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια ώστε να δημιουργήσει ότι προγράμματα μπορεί να χρειαστεί ο τελικός χρήστης και τα έχει συμπεριλάβει στο Symbian. Εκτίμησα ιδιαίτερα την απόφαση της φινλανδικής εταιρίας να μου παρέχει δωρεάν και προεγκατεστημένους τους Ovi Maps με την εμπειρία χρήσης τους να είναι πολύ καλή. Από την άλλη δυσκολεύτηκα να βρω αξιόλογα παιχνίδια και προγράμματα, κάτι που μοιάζει αυτονόητα πλέον στις αντίπαλες πλατφόρμες.

Συμπερασματικά, μπορώ να πω ότι έμεινα κάτι παραπάνω από ευχαριστημένος από τη χρήση του E7, το οποίο είναι ένα κινητό που σε κρατάει με την ποιότητα κατασκευής του και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι γιατί η Nokia αποφάσισε να πετάξει στο καλάθι των αχρήστων το Symbian, αντί να προσπαθήσει να λύσει ένα δύο προβληματάκια ώστε να το κάνει πλήρως ανταγωνιστικό. Μάλλον ήταν πολλά τα λεφτά.

Διαβάστε εδώ το αναλυτικό review που έχω κάνει στο Nokia Ε7.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

15 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
teodore88

πολυ ομορφη και elegant συσκευη!! ..εχω δουλεψει λιγο το symbian^3 στο N8, καλο ειναι χωρις κανενα ιδιαιτερο εντυπωσιασμο! απλα δουλευει!.. οντως κριμα να το εγκαταληψει η NOKIΑ! ..αν και πιστευω πωσ στην τελικη θα το χρησιμοποιει για αρκετο ακμ διαστημα σε low-end smartphones..

Αν σε ικανοποιησε τοσο η προσπαθεια της Nokia θα σε ικανοποιησει και η συνδυασμενη προσπαθεια Nokia-Microsoft

πετρος

εμενα μαρεσει το συμπιαν και το Ν8 οχι ομως τα παραθυρια 😉

Αύγουστος

Κώστα εσυ υπογραφεις το άρθρο; Μου κάνει μεγάλη εντύπωση!! Μέχρι εχθές μιλουσες
Για την μοναδική αίσθηση που σου αφίνει το iOS που παρόμοια κανένα
άλλο λειτουργικό δε την δίνει… Τώρα τι σε έκανε να αλλάξεις γνώμη;;

Κώστας Βλαχάκης

Αύγουστος, Συντάκτης είναι ο Γιώργος με ψευδώνυμο georgecm, αναφέρεται στο τέλος του άρθου.

Αλλά και πάλι το σχόλιό σου τι σχέση έχει με τα γραφόμενα; O Γιώργος δεν αναφέρει ότι το Symbian του άφησε “μοναδική αίσθηση”. Πως κατάλαβες κάτι τέτοιο εσύ;! Εγώ διαβάζω “με κάλυψε περισσότερο από επαρκώς” και ότι έμεινε “παραπάνω από ευχαριστημένος από τη χρήση.”
Ας μας απαντήσει όμως αν θέλει και ο ίδιος για να γίνει πιο συγκεκριμένος.

Σε ότι αφορά εμένα, δεν έχω δηλώσει iPhonάκιας όπως ίσως άθελά σου με παρουσιάζεις. Αν απομονώνεις προτάσεις και φράσεις θα βγάλεις λανθασμένα συμπεράσματα. Εφόσον παρακολουθείς τακτικά το Techblog θα έχεις καταλάβει τι μου αρέσει και τι όχι. Επειδή σε ένα μόνο βίντεο για το iPhone 4 είπα ότι το κινητό είναι μια κατηγορία από μόνο του (συνεχίζω να το υποστηρίζω αυτό), δεν σημαίνει ότι τέλος είναι το καλύτερο.

Και σε κάθε περίπτωση η τεχνολογία δεν είναι όπως η ιστορία δηλαδή να έχουμε την ίδια άποψη για ολόκληρη τη ζωή μας 🙂

Ηλίας

Το πληκτρολόγιο είναι καλό? γιατί μια φορά που το δοκίμασα δεν με ενθουσίασε αλλα ίσως λεφτεγαι το ότι δεν ήταν αληθινό τηλέφωνο αλλα για επίδηξη

georgecm

@Anastasios Πολυ πιθανον ο συνδυασμος Nokia-Microsoft να φερει καλα αποτελεσματα, γτ και τα Windows Phone 7 παρ οτι βρισκονται σε αρχικο σταδιο ειναι γρηγορα και ομορφα.

@Αυγουστος Φιλε μου στο αρθρο συγκεκριμενα λεω οτι θεωρω το Android το καλυτερο λειτουργικο της αγορας, αλλα το Symbian δεν με απογοητευσε οπως περιμενα 😉

Το πληκτρολογιο δεν μπορω να πω οτι με βολλεψε ιδιαιτερα αφου δεν εφταναν τα δακτυλα μου σε ολο το μηκος του… Νομιζω οτι ειναι θεμα συνηθειας παντως. Αληθεια ξερει καποιος πως αλλαζει η γλωσσα με ενα κουμπι απο αγγλικα σε ελληνικα?

Εγω πιστευω οτι δεν πρεπει να ειμαστε κολλημενοι ουτε σε εταιριες ουτε σε λειτουργικα. Εχω φιλους που ειχαν iPhone απο παντα και πλεον σκεφτονται να γυρισουν σε Android, οπως και αλλους που κανουν την αναποδη διαδρομη. Σημασια εχει τι σε βολευει. Και το iOS καλο ειναι, αλλα οπως ξερεις εχει συγκεκριμενα προβληματα και ελλείψεις και γι αυτο η Apple θελει να το αλλαξει αρκετα 😉 Εδω το παραδεχεται εμμέσως η ιδια η Apple εμεις τι αλλο μπορουμε να πουμε.

teodore88

εμενα καλο μ φαινεται.. αν και δε το χω δοκιμασει, εχω πειρα απο πληκτρολογια 😛 ..για το μονο που εχω ενδοιασμο ειναι για τα πληκτρα σε καναβο (το ενα πανω απο το αλλο)

Nickolas

Αυτή τη στιγμή το symbian υστερεί περισσότερο σε εμφάνιση παρα σε οτιδήποτε άλλο σε σχέση με τα υπόλοιπα λειτουργικά. Χρησιμοποιώ το Ν8 από το Δεκέμβριο και έχω μείνει απόλυτα ευχαριστημένος. Σε λίγο καιρό αναμένεται η πρώτη μεγάλη αναβάθμιση με την κωδική ονομασία ¨Αννα¨ που θα φέρει πολλές αλλαγές όπως ο τρόπος που γίνεται η εναλλαγή των αρχικών οθονών που αναφέρεται πιο πάνω στο άρθρο, καλύτερος browser, καινούρια πληκτρολόγια και πολλά άλλα. Τώρα όσον αφορά παιχνίδια και προγράμματα προσωπικά δεν υπάρχει κάτι που να ήθελα και να μην έχω βρει. Σίγουρα δεν υπάρχει η ποικιλία που υπάρχει στις άλλες δυο πλατφόρμες (android και iOS), αλλά υπάρχουν αρκετά πράγματα και μερικά μάλιστα που δε μπορείς να βρείς στα υπόλοιπα λειτουργικά. Τέλος μετά το καλοκαίρι αναμένεται μια ακόμη αναβάθμιση που θα αλλάξει πλήρως την όψη του λειτουργικού.
Καλό μήνα σε όλους και συγχαρητήρια στο techblog και τους συντάκτες του για την πολύ καλή δουλειά που κάνουν.

ΙΩΑΝΝΗΣ

αφού φάγανε όλοι τα λυσσακα τους για το symbian τώρα αρχίζουν και αναθεωρούν που το τελειώσανε (δεν αναφέρομαι στο συγκεκριμένο άρθρο άλλα και σε άλλα άρθρα). Δεν πειράζει να δείτε που κάποτε θα το σκεφτόμαστε και θα το θέλουμε πίσω. Μπορεί να μην έχει το καλύτερο ui & ux άλλα δεν παύει να είναι το ποιο καλά δομημένο λειτουργικό και αυτό στην καθημερινότητα είναι μεγάλο +

ΙΩΑΝΝΗΣ

κάτοχος Ν8 και μάλιστα απολυτά ευχαριστημένος από δεκεμβριο

Φίλιππος

Δυστυχώς για εμάς τους λίγους που είμαστε φαν του συμπιαν η νοκια μας πρόδωσε και το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Κρίμα και το λειτουργικό αυτό είναι πολύ παρεξηγημένο. Το πιο δύσκολο πράγμα είναι η απλότητα όταν το συνειδητοποιήσουν θα είναι πολύ αργά.

ΙΩΑΝΝΗΣ

έχω την εντύπωση ότι δεν μας έχει προδώσει γιατί ούτε από το symbian φεύγει ούτε από το meego μετέχει ενεργά στην εξέλιξη τους όσο ζούμε ελπίζουμε

teo

Ο/Η georgecm λέει: “Και το iOS καλο ειναι, αλλα οπως ξερεις εχει συγκεκριμενα προβληματα και ελλείψεις και γι αυτο η Apple θελει να το αλλαξει αρκετα 😉 Εδω το παραδεχεται εμμέσως η ιδια η Apple εμεις τι αλλο μπορουμε να πουμε.”

Θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας κάποια ένδειξη που να υποστηρίζει αυτό που λές; Ότι δηλαδή εμμέσως η apple παραδέχεται ελλείψεις του λειτουργικού της και σπεύδει να το αλλάξει;
Είναι εντελώς αβάσιμο να διατυπώνεις κάτι τέτοιο μόνο και μόνο επέιδη η apple πλησιάζει στην έκδοση 5 από την στιγμή που κάθε major έκδοση θεωρείται σημαντική αναβάθμιση της προηγούμενης.
Είναι άλλο πράγμα να αναβαθμίζεις το λειτουργικό σου και άλλο να το θεωρείς “λίγο” και για πέταμα!
Αλίμονο αν κάθε αναβάθμιση σήμαινε αυτό!
Στο κάτω κάτω μην προτρέχεις κάτσε να δούμε τι έχει να μας πει το 5…

Αύγουστος

Mea culpa Κώστα… Αν και σε ρωτούσα!! Με καλυψες με το ποιος είναι συντάκτης το άρθρου
Και όλα καλα εώς εδω!! Παρόλα αυτα μη πιάνεσαι και μη παρεξηγησε… Σχετικά πρόσφατα είχα διαβάσει και ακούσει απόψεις σου για το iphone4 δε σε είπα iphonakia… Ούτε είμαι διακειμενος αρνητικά!!απλά μου έκανε εντύπωση σύμφωνα με μια σχετική άποψη που έχω σχηματίσει… Και ενημερωνομαι καθημερινά και πολυ καιρο τώρα απο το site! Τώρα αλήθεια σε ότι αναφορά στις ερωτήσεις που μου κάνεις για το sumbian και τα σχετικά δε τις καταλαβαίνω … Ποτε δεν αναφέρθηκα… Φιλικά Αυγουστος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones HMD Global Nokia

HMD: Επανακυκλοφορεί τα κλασικά τηλέφωνα Nokia 6310, Nokia 5310 και Nokia 230

Η HMD μόλις κυκλοφόρησε τρία νέα τηλέφωνα, όλα μια μοντέρνα έκδοση των κλασικών Nokia, τα Nokia 6310 (2024), 5310 (2024) και 230 (2024).

Smartphones Nokia

Τέλος εποχής για τα smartphone της Nokia

Aν πήρατε το πρώτο σας κινητό τηλέφωνο κατά τη δεκαετία του 90, τότε πιθανότατα θα ήταν ένα μοντέλο της Nokia.

Business Apple featured Nokia

Nokia – Apple: Υπέγραψαν πολυετή συμφωνία άδειας χρήσης πατέντας 5G

Η Nokia ανακοίνωσε ότι υπέγραψε μια νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία πολλαπλών αδειών ευρεσιτεχνίας με την Apple.

Business Nokia vivo

vivo: Εκτός γερμανικής αγοράς – Έκλεισε το ηλεκτρονικό της κατάστημα

Η vivo δεν πουλά πλέον smartphone στη Γερμανία από το ηλεκτρονικό της κατάστημα, όπως αναφέρει η εταιρεία σε μήνυμα στον ιστότοπό της.