Η Nokia πρέπει να αγκαλιάσει Windows Phone 7 και Android;

Είναι γνωστή η προσήλωση της Nokia στο λειτουργικό σύστημα Symbian και στο δικό της Application Store το Ovi Store. Είναι επίσης γνωστή η αποτυχία της με το N900 και το Maemo αλλά και η αργοπορημένη ακόμα και μέχρι σήμερα παρουσίαση MeeGo κινητών. Μήπως σήμερα η Nokia βλέπει τα πράγματα διαφορετικά ή θα πρέπει να τα δει διαφορετικά;

, Η Nokia πρέπει να αγκαλιάσει Windows Phone 7 και Android;

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Steve Elop, Διευθύνων Σύμβουλος της Nokia είπε, “the game has changed from a battle of devices to a war of ecosystems” ενώ σε διευκρινιστικές ερωτήσεις αρκέστηκε να δηλώσει “the need to maintain sustainable competitive differentiation between and within an ecosystem is our top priority.” O κ. Elop αναγνωρίζει ότι έχουμε ξεφύγει από τον πόλεμενο των συσκευών και διανύουμε την περίοδο που το συνολικό οικοσύστημα συσκευές-διαθέσιμες εφαρμογές-προγραμματιστές καθορίζει τις εξελίξεις και τις επιλογές των καταναλωτών, ταυτόχρονα υποστηρίζει και το δικό του οικοσύστημα, για πόσο όμως;

Εσείς τι πιστεύετε. Θα θέλατε να δείτε τη Nokia να παρουσιάζει κινητά με λειτουργικό σύστημα Windows Phone 7 ή/και Android και ας παραμείνει και στο Symbian. Ή πιστεύετε ότι το MeeGo μαζί με τις μελοντικές αναβαθμίσεις του Symbian θα τη βοηθήσουν να τα βάλει με Google, Apple και Microsoft (για την τελευταία θα δούμε).

Πηγή

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

73 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
ppantelis

εγω προσωπικα ηθελα να αγορασω nokia αλλα αυτο που με εκανε να το σκεφτω ηταν το symbian. αν γινει ποτε κατι τετοιο, αν η Nokia βγαλει κινητα με win7 η android τοτε θα εχει παρα πολλες πωλησεις.

Paul

Για μένα τα NOKIA είναι τα πιο ανθεκτικά κινητα, οπότε μακάρι κάποια στιγμή να τα δώ με το ανδροειδες!! Θα γίνει αυτομάτος my next phone!

Βασίλης

Εύκολα θα γίνει πάταγος..

Ηλιας

ειμαι φανατικος οπαδος της NOKIA απο το 2000 που πηρα το πρωτο μου κινητο αλλα νομιζω οτι μετα απο τοσα χρονια η εμμονη της στο symbian κ το γεγονος οτι δεν προσπαθουσε να το αλλαξει καπως ωστε να γινει πιο συγχρονο με εκανε να αλλαξω εταιρια αν κ εχει πολυ καλλυτερο hardware απο πολλους <> της αγορασ.θα ηθελα πολυ να δω υλοποιησεις απο την ΝΟΚΙΑ με αλλα λειτουργικα συστηματα

Κωνσταντίνος

Προσωπικά θεωρώ, ότι με την ποιότητα κατασκευής των συσκευών Nokia, αν έπαιρνε την απόφαση να γυρίσει σε Android, θα σάρωνε τα πάντα, και θα επανερχόταν εκεί που βρισκόταν πριν 10 χρόνια
Και εννοείτε ότι θα ήταν το επόμενο τηλέφωνο μου…

Zafiris

Η Νοκια πρέπει να επικεντρωθεί στο meego και να αφήσει τα windows και android.
Έλεος πια.Η κάθε εταιρία βγάζει κινητά με android.Είπαμε, καλό λειτουργικό open source κλπ κλπ αλλά σε λίγο θα βγουν μέχρι και πλυντήρια και ψυγεία με android 🙂 🙂

tsamo

Εγώ αν εξαιρέσω ένα 3330 που είχα πριν αρκετά χρόνια , δεν είχα ποτέ Nokia . Αλλά από το ΜWC 2011 περιμένω καλά νέα απο Samsung(S2) και από Νokia(N9(-01) με meego (είναι η τώρα ή ποτέ)) .

Paul

Να βγουν, να βγουν! Γιατί όχι άλλωστε, το android είναι βασισμένο πάνω στο Linux/Unix οπότε αυτό έπρεπε να γίνει πολλά χρόνια πριν!

Danielsan

Προτιμώ να δουλεψουν μαζι με την microsoft μιας και τα Win phone 7 μιαζουν πολυ πιο σταθερα και smooth απο τα android .

Η microsoft εχει πολυ μεγαλυτερη εμπειρια στα λειτουργικα απο την google. Και η Νοκια θα κερδισει και η microsoft μιας και η νοκια ειναι καλυτερος κατασκευαστης κινητών απο τους κινεζους.

Το android εμενα δεν με πειθει με τιποτα. Ολο bugs ειναι και οι συσκευες πολες φορες ειναι ασυμβατες με τις δυνατοτητες του λειτουργικο.

Petros

Θα περιμένω να δω το MeeGo!Πάντως το Symbian εχει πεθάνει προ πολλού…..

ΜΑΚΗΣ

Κάτι μου λέει πως θα γίνει και πραγματικότητα!!!

Anastasios-Antonios Toulkeridis

Πιστευω πως η Νοκια πρεπει να παρει γρηγορες αποφασεις. Οσο καθυστερει τα μεριδια της μειωνονται.
Η εκτιμηση μου ειναι οτι θα υποστηριξει το Windows Phone 7 μια που εχει εξαιρετικη συνεργασια με τη Microsoft (Εξαλλου για το Android ειναι γνωστη η θεση της Νοκια, το θεωρει απαραδεκτο – και εχει δικιο)

Iakovos

Μακαρι να γινει η νοκια με win7, θα εχει τρομακτικο ενδιαφερον. Βεβαια το ιδανικοτερο σεναριο, μεγαλης επιστημονικης φαντασιας θα ηταν η apple να εξαγορασει τη Νοκια χαχαχα 🙂

orestis

H apple να αγοράσει τη NOKIA?? χαχα Μάλλον το αντίθετο παίζει! Γιατί όλοι έχετε φάει κόλλημα ότι και καλά τα symbian είναι άθλια κλπ κλπ? Πρώτη είναι η nokia σε πωλήσεις και προσελκύει ακόμα ένα τεράστιο κοινό και στα smartphones! Το symbian βελτιώνεται σιγά και σταθερά! Όχι σαν το Android που κάθε μήνα αναβαθμίζεται για να σε αναγκάσει να αγοράσεις καινούριες συσκευές που να υποστηρίζουν την αναβάθμιση! Μια χαρά είναι τα symbian.. Ας περιμένουμε και λίγο το symbian^4 και το meego το καινούριο και μετά ας αρχίσουμε το κράξιμο!

Ουτε πρώτη ειναι η Nokia ουτε μπορει να αγορασει την Apple.

https://www.asymco.com/2011/01/19/20-billionyr-apples-cash-growth-acceleration-suggests-100-billion-next-year/

https://www.engadget.com/2011/01/31/canalys-android-overtakes-symbian-as-worlds-best-selling-smart/

Εγώ, παρ’ όλα αυτά, φανατικά και μαζοχιστικά επιμένω blackberry πάντως!

giannis

Θεωρει το android απαραδεκτο??? χα χα χα Καλο ε?

giannis

To Symbian ειναι μονο για ηλικιομενους και για παιδια προσχολικης ηλικιας!

orestis

Οι έρευνες που μου έστειλες λένε κάτι διαφορετικό??

κοστακης

ee tote na to agoraseis gianni!:P:)

Nikos

Αλεξάνδρα καλά πάνες και μένεις στα balckberry.Είναι πολυ καλα και θα ήθελα να έχω ένα curve αλλα δυστηχως Μετά απο το android πήρα iPhone .

Ζησης

ΝΟΚΙΑ + Android = Νο1 για πολλα ακομα χρονια!!!

Μακαρι να δουμε Android με ποιοτητα κατασκευης και multimedia χαρακτηριστικα απο την NOKIA!

kostas_falcon

πολυ χλωμο να κατσει η νοκια να υποστηριξει το android. ειναι τοσο πορωμενη με το symbian που δεν θα το βαλει ευκολα κατω…επισης και με το meego δεν βλεπω να κανει κατι αφου περα απο το n900 δεν εχουμε δεν κατι αλλο…..οταν ενα καραβι βουλιαζει λεει η παροιμια ο καπετανιος βουλιαζει μαζι του

tsamo

Η Nokia δεν νομίζω να συνεργαστεί ούτε με Microsoft ούτε με Google . Έχει επενδύσει πολλά χρήματα στο meego για να κάνει κάτι τέτοιο . Όσο για το link που σχολιάζει για το android που ξεπέρασε το symbian ένα έχω να πω https://www.phonearena.com/news/Analyst-claims-Symbian-is-still-the-top-OS-refutes-Canalys-report_id16360 και ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του . Πάντως η Nokia πρέπει να δείξει κάποιο μοντέλο meego στην MWC 2011 γιατί αλλιώς μετά θα είναι πολύ αργά κατά την γνώμη μου .

2nisis

Nokia + Android = Bestseller

Νίκος

φωνάζουμε για την κυριαρχία τον windows στα PC (ένα λειτουργικό)
στα κινητά γιατί να πρέπει να υπάρχει ένα λειτουργικό ;;;;
στα αυτοκίνητα γιατί υπάρχουν διαφορετικοί κινητήρες και χαρακτηριστικά ;;;;
γιατί η Nokia πρέπει να ακολουθήσει αυτό που θέλουν οι άλλοι και να μην κάνει το δικό της ;;;
η apple σε ποιο μοντέλο έχει βάλει άλλο λειτουργικό εκτός από το δικό της ;;;;
η blackberry έχει αλλάξει και αυτή λειτουργικό ;;;
γιατί σώνει και καλά πρέπει η Nokia να αλλάξει ;;;;;

lorentzos

Εγώ θα πω μια άποψη, Εαν το Ν8 είχε adroid 2.3 τη θα γινότανε?

Nektarios

Χωρις πολλα σχολια αν εβαζε Android η Nokia θα εκανε παταγω και θα ηταν το επομενο φαβορι στην τηλεφωνια που σιγουρα θα ειχα ενα απο αυτα!! Βεβαια μαζι και παντα με την σειρα Galaxy

Νίκος

αν η σειρά Galaxy “φόραγε” symbian τη θα έλεγες ;;;;;;;

tom not

Βρε παιδιά να πω κι εγω την αμαρτια μου.εχω δυο κινητα,ενα nokia e63 και ενα htc desire.γιατι το νοκια μου κανει πιο πολυ για κινητο τηλεφωνο?πιο ‘δεμενο΄ στο λειτουργικό του με σωστη δομη,με πολλες ρυθμισεις στις επαφες και στα μηνυματα,με τεραστια μπαταρια,με πληρες πληκτρολογιο.το android που γινεται πολυ φασαρια μου φαινεται μαρκετινιστικο χωρις ουσια.ακομα στο android market δεν εχω δει και καμια εφαρμογη της προκοπης(σε αντιθεση τωρα με το apple store αφου ειχα και iphone).οσο για το περιβοητο froyo το εκανα εγκατασταση μολις βγηκε αλλα δεν ειδα καμια ουσιαστικη διαφορα για τον ντορο που εγινε.μηπως τελικα γινεται πολυ φασαρια για το τιποτα?

Tirnavos

Από την πλευρά της NOKIA πιστεύω οτι ειναι θέμα χρόνου να βγάλει συσκευές με android ή windows mobile. Η αγορά πλέον προς τα εκεί στρέφεται. Αν συνεχίσει έτσι, θα καταστραφεί.

Από την πλευρά μου, ως καταναλωτής, θα μου άρεσε να εχω μια πληθώρα επιλογών. Πιστεύω οτι αν υπάρχει συναγωνισμός, τότε θα ανεβαίνουν συνεχώς τα “στανταρ” ποιότητας. Τι εννοώ: αν η Nokia συνεχίσει με symbian και κυκλοφορήσει κάτι αξιόλογο σε επόμενη αναβάθμιση, σίγουρα πολύ καταναλωτές θα στραφούν πάλι σε αυτή. Αλλά τότε θα πιεστεί και το android με τη σειρά του, και θα πάει και αυτό ένα βήμα παραπέρα. θα υπάρχει συνεχής ανάπτυξη και εξέλιξη δηλαδή.

konstantinos

Ουυυυυ γυρναω στην ΝΟΚΙΑ αν κανει κατι τετοιο

ERETIKOS

Η Google δουλευει ομαδικα οι αλλες μονοι τους.Η Google προσφερει και μετα εισπρατει.
Οι αλλοι μας δινουν συσκευες χωρις Bluetooth,xωρις USB,15 frame video,(nokia πριν iphone),kai η Google τα δινει ολα σχεδον.Η apple. πληρωσε την αλαζονεια της πριν απο χρονια αλλα δεν εβαλε μυαλο.Η νοκια την πληρωνει τωρα αλλα δεν εχει το θαρρος να πει εκανα λαθος και να κανει την μεγαλη αλλαγη.Η microsoft το παλευει.
Τo android θα γινει πρωτο γιατι ετσι πρεπει να ειναι.
Το εκανε μια μαγικη και αγαπημενη εταιρια.Ευχομαι να συνεχισει ετσι.

Danielsan

ERETIKE η google δεν προσφέρει ουτε usb ουτε bluetooth ουτε ουσιαστικα τιποτα αφου δεν μπορει να κατασκευασει hardware. Το λειτουργικο που προσφερει ειναι κατι πολυ προχειρα φτιαγμενο με πολλα κενα

tom not

πες τα Danielsan! το αναφερω λιγο πιο πανω..

MasterX

Android all the way…

st2

πρεπει αμεσα να παρουσιασει το κινητο meego η νοκια
και όχι 1 αλλα 2
ένα διαδοχο του μικρου υπολογιστη που απλα μπορουσε να παιρνει και τηλεφωνο Ν900 (που δεν το θεωρω αποτυχημενο αλλα παρεξηγημενο)
και ένα με μικροτερες δυνατοτητες και specs που θα έχει και μια τιμη γυρω το πολυ μεχρι 200ευρω

και τριτον όχι απλα να δωσει όλο τον κωδικα στον λαο του GNU/Linux
αλλα να πει

ότι σε κάθε free download και χρηση της εφαρμογης για 1 μηνα παρε 100 ευρω φιλε developer

εφτιαξες custom rom του meego και την εκανες port σε αλλη μη νοκια συσκευη παρε 500ευρω
(τυχαια τωρα ολα αυτα)

Μιχαλης Περιστερι

η google έχει στόχο την συλλογή και διαχείριση των προσωπικών δεδομένων όλες της οι “καινοτομίες” και όλα της τα προϊόντα αυτό το στόχο έχουν !
Η σύγκριση με άλλες εταιρίες για κάποιον που σκέφτεται είναι άστοχη

Νικολετος βασιλειος

homosympian v android= 2 μην τρελαθουμε παιδια

fallen angel

γιατι να βαλει android,wp7 κτλ?μια χαρα ειναι το symbian…το android?σιγα..αν και υποστηρικτης του linux γενικα,για εμενα το android ειναι ενα OS το οποιο δεν ειναι ακομα ωριμο,ουτε ΤΟΣΟ open source…. και 2ον πρεπει να βρουν οι εταιριε ενα τροπο να αναβαθμιζονται οι συσκευες μαζι,οχι να βγαινει τωρα το 2.2 μετα απο 3 μηνες το 2.3 μετα το 2.4.ολες αυτες οι αναβαθμισεις δειχνουν οτι το android θελει πολυ δουλεια ακομα.οσο για τα wp7 αααα καλααα αυτο κι αν θελει δουλεια….το symbian οκ το θεωρουν μερικοι εκτος εποχης,αλλα ρε παιδια ειπαμε κιν αγοραζεις οχι pc,την δουλεια του μια χαρα την κανει το symbian κι ας μην εχει εκεινα τα εφε που βαζουν οι αλλες εταιρες και νομιζεις οτι εχεις νεο OS
οσο για το n900 αυτο ναι ειναι ενα small pc

Αλέξανδρος

fallen angel κάνει μπαμ ότι δεν έχεις επαφή με λίνουξ. Δε μπορεί να είναι αυτά τα λόγια ενος λινουξά…..στο λίνουξ έχουμε αναβαθμίσεις συνεχώς, rolling distros και εσύ μου λές ότι σε ενοχλεί η αναβαθμισημότητα ενός linux os όπως είναι το android ;
Μιλάς για ωριμότητα, να σε ρωτήσω ήταν το kde 4.0 ώριμο όταν βγήκε; Ούτε ένα extract δε μπορούσα να κάνω σωστά.
Καταλάβετε το το android είναι το μέλλον είναι ένα ανοιχτό λειτουργικό που δέχεται third party apps. Μη μπερδεύεστε με το android market και τα συναφή καλούδια της google, το android σαν os ειναι ότι καλύτερο έχει συμβεί!
Γιατί να αναβαθμίζονται όλες μαζί οι συσκευές; Από που σας έχει κάτσει αυτό στο κεφάλι; Οπότε θα πρέπει να κάνουμε σημείο αναφοράς το wildfire και θα πρέπει τα πάντα να τρέχουν κοπλέ στο wildfire και ας μη προχωράμε μπροστά….

Στελιος

Ειμαι και γω fan του Symbian. Τα κανει όλα. Ισως οχι ολα τελεια, αλλα πολλη καλα, και ειναι ακομα σε εξέλιξη…

Ερωτηση.. Αν η Nokia τελικα χρησιμοποιησει το andtroit, θα αρχισουμε να κελαιδαμε υπερ του;
Φανταζεστε αν η Nokia αρχισει να βγαζει συσκευες με andtroit τι θα γίνει; Θα φυγει τοσο πολλη μπροστα απο τους αλλους σε πωλησης, οπως τον παλιο καλο καιρο…
Αρα, το βλεπω πολλη πιθανο να το κανουν. Λεφτα θελουν να βγάλουν.. Οπως κανουν και οι υπολοιποι. Με ξενα @ρχίδια γαμπροί.. Γιατι να ξοδεύουμε για αναπτυξη λογισμικου;
Νομιζω οτι οι περισσοτεροι απο μας, θα προτιμουσαν ενα Nokia με andtroit, απο ενα Samsung η LG…

Εδω μπορει να γινει μια ωραια δημοσκόπηση… Θα αφήνατε ενα Nokia Symbian, για ενα Nokia andtroit;

Εγω ειμαι στην κατηγορία, “Δεν ξερω, δέν απαντώ”

odytil

Είναι μονόδρομος το Android για την Nokia. Όσο νωρίτερα το καταλάβει τόσα περισσότερα θα περισώσει. Το symbian πέραν της Nokia δεν το χρησιμοποιεί πλέον κανείς. Οπότε αργοπεθαίνει. Ας ξυπνήσει για το καλό της η Nokia.

orestis

Ποιος αργοπεθαίνει? Πλάκα κάνετε? Χρόνο με το χρόνο γίνονται ανατροπές! Η nokia μέσα σε αυτή τη χρονιά άρχισε να χάνει έδαφος σε πωλήσεις smartphones(το διευκρινίζω γιατί πριν έγινε παρεξήγηση).. Αν και ακόμα είναι από τις πρώτες 3! Το μόνο κακό που έχει η nokia είναι το μετριότατο μάρκετινγκ.. Και σαν λειτουργικό δεν έχει τίποτα λιγότερο(!) από το android(που απλά φαίνεται να έχει πιο “επαγγελματικό” ui).. Αν άλλαζε το μενού και τις 3 αρχικές σελίδες δε θα βλέπατε καμία διαφορά! Στην κοινότητα των smartphones και της αγοράς δεν υπάρχει ποτέ μονόδρομος!

Petros

Κατά τη γνώμη μου πάντως τα κινητά με Symbian είναι απλά κινητά και όχι Smartphones! Αν η Nokia θέλει να μπει στην αγορά των Smartphones σοβαρά θα πρέπει να υιοθετήσει κάποιο από τα ήδη υπάρχοντα λειτουργικά ή να κάνει μία εντυπωσιακή έναρξη με το MeeGo!

κοστακησ

σιγά ρε πέτρο… τα android γιατί μπορούν να λέγονται δηλαδη? επειδή έχουν πιο κυριλέ μενου? το android απλά είναι μια επιτυχημένη προσπάθεια για να μη μονοπωλεί η νοκια και σε αυτή την κατηγορία! χωρίς αυτό να σημαίνει οτι πράγματι το αξίζει!

Libo

νομιζω πως και να βαλουν αντροιντ δεν θα πουλησουν και πολυ γιατι τοσα android smartphones iparxoun και ολο και αυξανονται . γιατι να προσεξει καποιος τ νοκια π δεν εχουν κ το καλυτερο ονομα?

kostas_falcon

@ κοστακησ γιατι λοιπον η νοκια δεν κανει και αυτη ενα ωραιο κυριλε κελυφος και να ξεσκισει το android αφου (κατα την γνωμη σου) ειναι καλυτερο το symbian?

Panagiotis

Ποιός αργοπεθαίνει? Φυσικά το Symbian. Η Sony και η Samsung ειναί χαζές που το εγκατέλειψαν και το γυρισάν σε Android?

aristidis

Το Symbian είναι κορυφαίο και μιλάω από μεγάλη εμπείρια (με πολύ κόστος σε αγορά συσκευών Nokia !!!) Αρέσει σε πάρα πολύ κόσμο γύρω μου.
Θέλω να παραμείνη εκεί, δεν μπορώ να την φανταστώ αλλιώς.
Η Nokia πρέπει :
Να ξεκολλήσει απο την ανάλυση 640*360 και να πάει 800*480.
Να βγούν συσκευές με οθόνη 4 – 4,3 inches γύρο στα 500euro.

( Υ.Γ. Τώρα έχω το Nokia E52, το Nokia N8 και το Dell Streak )

ceron

Μια χαρα ειναι το symbian το μονο που πρεπει να κανει ειναι να κανουν updates πιο συχνα για να φτιαξουν ορισμενα Bugs που εχει.
Επισης θα ηταν καλο η ραμ να φτασει στα 512 οχι ο,τι το symbian την χρειαζεται αλλα ετσι για το γαμωτο.
μετα την αφιξη του e7 πιστευω θα ρθει μια μερα για την νοκια και ειδικα για τους προγραμματιστες που θελουν να ασχοληθουν με την πλατφορμα της.

Επισης μια καλη ιδεα θα ειναι να διαλεγει ο user τι λειτουργικο θελει να περασει στο κινητο του(εφοσον το αντεχει) symbian ή meego (οταν με το καλο βγει)

Anastasios-Antonios Toulkeridis

@Panagiotis Η Samsung ΔΕΝ το γυρισε σε Android. Το γυρισε ΚΥΡΙΩΣ σε Windows Phone 7 και σε μικροτερο βαθμο σε Android (Αυτο θα φανει καλυτερα τους επομενους μηνες)

Imperial Dynamics

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Nokia παει ολοταχως για Windows Phone 7 την ερχομενη εβδομαδα

https://blogs.forbes.com/ericsavitz/2011/02/02/nokia-buzz-about-potential-windows-phone-7-deal-rises/

George

Καλά μόνο σε εμένα δεν αρέσουν οι συσκευές της nokia;
Πάντως αν και δεν μου αρέσουν οι συσκευές της δεν θα μου άρεσε να δω nokia με android,θα είναι σαν τα nokia να έχουν χάσει την ταυτοτητά και την προσωπικοτητά τους σαν κινητά…

STEVE JOBS

Δεν νομίζω η Νοκια να βάλει ενα λειτουργικο τοσο προβληματικο όσο το Android.Παντα ειχε οιοτικες συσκευες. Μπορει να μην παει και πολύ καλά τωρα αλλα δεν νομίζω οτι θα κανει ενα τοσο λάθος βημα.

Νοκια+ Microsoft θα ηταν κατι πολύ ενδιαφέρον και θα ηθελα να το δώ.

πετρος

ΕΚΤΑΚΤΟ ! Η Μικρομαλακη με καθε αγορα windows υπολογιστη δωρο ενα macbook pro !

ρε μην πιστευετε οτι ακουτε…

Ιωσήφ Ρούσσος

Κατ’ αρχήν επειδή είμαι υποστηρικτής του ελεύθερου λογισμικού και της φιλοσοφίας που βρίσκεται πίσω από αυτό (για τους λίγους από εσάς που δεν γνωρίζετε δεν αναφέρομαι στο μόνο στο “δωρεάν”), ναι θα ήθελα να δω android σε πολλές συσκευές. Και σε Νοκια. Δυστυχώς τα windows mobile δεν τα έχω χρησιμοποιήσει οπότε δεν έχω άποψη αλλά προσωπικά δε με νοιάζει κιόλας. Επίσης θέλω να προσθέσω το σχόλιο, με αφορμή κάποια σχόλια που διάβασα παραπάνω, ότι το android είναι ίσως το νεότερο (ηλικιακά) λειτουργικό ή τέλος πάντων επειδή δεν είμαι σίγουρος αν όχι το πιο νέο είναι από τα νεότερα. Είναι γνωστό πως η εξέλιξή του είναι ραγδαία, πέραν των προσδοκιών, και νομίζω πως συγκριτικά με τα άλλα πάει καλύτερα στην αντίστοιχη φάση που βρίσκεται. Επίσης σχεδιάζεται για μια πολύ μεγάλη γκάμα συσκευών και όχι αποκλειστικά και μόνο μιας εταιρίας ή ενός είδους και από την ίδια την εταιρία. Επομένως θα έλεγα πως είναι δίκαιο να του δοθούν κάποια ελαφρυντικά στα λίγα αυτά προβληματάκια που ομολογουμένως παρουσιάζει σε κάποιες περιπτώσεις, γιατί κατά τα άλλα έχει τη μεγαλύτερη δυναμική και με τεράστια διαφορά από οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό. Ελπίζω να συνεχίσει (και θα συνεχίσει απ’ ότι φαίνεται) να εξελίσεται γρήγορα και “τελειοποιηθεί” ώστε να… Συνέχεια »

stelios gr

εμενα η αποψη μου ειναι οτι το symbian παρολο που το εχω βαρεθει, παρολο που δεν ειναι καθολου σταθερο και οσες αναβαθμισεις δινει η nokiα παντα καποιο bug θα υπαρχει, θεωρω οτι σαν λειτουργιες ειναι το πιο ολοκληρωμενο και το πιο κοντινο σε αυτα που πρεπει να κανει ενα κινητο τηλεφωνο με multimedia χαρακτηριστικα…(δυστυχως ολα αυτα με μια πεπαλαιωμενη εμφανιση)…προσωπικα πιστευω πως το μελλον βρισκεται στο android, αλλα εαν το παρει λιιιιιιγο πιο σοβαρα το symbian η nokia και το κανει λιγο πιο σταθερο και με μια ανανεωμενη εμφανιση, θα συνεχισει να αποτελει μια πολυ ανταγωνιστικη και αξιολογη προταση… εν κατακλειδι θεωρω οτι εαν ειναι να το αφησει οπως ειναι, καλυτερα να το εγκαταλειψει και η ιδια, αλλα με λιγη δουλεια και φρεσκαρισμα, φυσικα και πρεπει να το κρατησει να το υποστηριξει και σιγουρα θα παραμεινει στις πρωτες προτιμησεις…

fred

γουσταρω νοκια,αλλα ας στραφει στο αντροιντ να βρει την υγεια της

Spyros

Εγώ ήμουν Fanboy της Nokia, αλλά το γύρισα σε Android στο τελευταίο μου κινητό, γιατί απλά δεν υπάρχει σύγκριση αυτή τη στιγμή ανάμεσα στα λειτουργικά.

Πιστεύω ότι δεν είναι μόνο θέμα της φιλανδικής εταιρίας, η αλλαγή του λειτουργικού. Η ευρωπαϊκή ένωση θέλει να υπάρχει ένα ανταγωνιστικό λειτουργικό απο την ευρώπη, καθώς όλα τα υπόλοιπα είναι Αμερικάνικα.

Thanasis

ποπο να σας πω το σκεφτομουν να παρω n900

panOS

Όταν ο ήλιος γίνει μπλε η Nokia θα βάλει Android ή Windows. Δεν γίνονται και δεν έχουν λόγο να γίνουν αυτά τα πράγματα. Android και Windows Phone 7 είναι απίστευτα βαριά λειτουργικά και κυρίως … παιχνιδιάρικα. Για να λειτουργήσει ένα τηλέφωνο ΣΩΣΤΑ με Android θα πρέπει να έχει 1Ghz επεξεργαστή. Το ίδιο και τα Windows 7. Όποιος υποστηρίξει το αντίθετο είναι για μένα ανίδεος. (Μάλιστα τα Windows 7 το απαιτούν κι όλας.). Το Symbian προσφέρει τα ίδια πράγματα, με δωρεάν GPS και τρέχει απροβλημάτιστα σε συσκευές με αστείους επεξεργαστές. Αν όπως λέτε η Nokia βάλει πχ Android θα πρέπει να εφοδιάσει τις απίστευτα ποιοτικές σε υλικά συσκευές της με παραπάνω RAM και επεξεργαστή 1 Ghz άρα μιλάμε να ανεβάσουμε το κόστος σε επίπεδα τρομαχτικά (άρα θα πάει άκλαυτο και θα πουλήσει σε ένα πολύ μικρό εύρος πελατείας), Αν πάλι κατεβάσει την ποιότητα κατασκευής θα χαλάσει το όνομά της. Για μένα η Νοκια απλά πρέπει να κατεβάσει το κόστος εγγραφής των προγραμματιστών του OVI store. Η Νοκια ζητά γύρω στα 250 ευρώ (νομίζω) για να ξεκινήσει κάποιος όταν η Google ζητά για το Android 25 δολάρια. Αν γίνει αυτό ΤΑ ΛΕΜΕ….. Άλλο κοινό έχει το Android και άλλο το Symbian Το… Συνέχεια »

giannis

Καλά μη τρελαθούμε! Οχι και 1Ghz για να τρέξεις σωστά android.Αυτά είναι χαζομάρες…αστείες.. Μια χαρά τρέχει και σε 600mhz το android. Εχω galaxy για main και san fransisco (zte blade) για δεύτερο..Προσωπικά δεν έχω δει κάπου να κολλάει το zte σε σχέση με το galaxy. Προφανώς είναι πιο δυνατό το 1ο αλλά όχι ότι και κολλάει στα 600mhz.. Αυτά τα λένε όσοι δεν γνωρίζουν απο android. Βγάλτε τα windows 7 όσοι έχετε και ”πάρτε” mac. Πιο γρήγορα πάνε χαλαρά σε απόκριση. Μη το ξαναπιάσουμε αυτό. Ο καθένας χρησιμοποιεί ότι τον βολεύει. Χρησιμοποιώ το κινητό για δουλεία. Δεν υπάρχει σχέση με nokia. Μόνο nokia είχα παλιά, το iphone και android είναι μπροστά. Δε πρέπει να τα συγκρίνουμε για εργασιακές συνθήκες. Οτι κάνουν το κάνουν καλύτερα (τα ίδια κάνουν και τα nokia για να μη παρεξηγηθούμε) Απλώς και να βγάλει το νοκια 1ghz τι να το κάνει? Αφού Δε το χρειάζεται.. Ούτε το iphone πλέον..Τα έχουμε ξαναπεί αυτά.

STEVE JOBS

Κάτι περισσοτερο ξερουν εκει στη Νοκια και δεν βαζουν αντροιντ. Ειναι οντως πολυ ανοιχτο το αντροιντ. Τα παρακατω ειναι απο το myphone.gr “Πριν από λίγες μέρες έγιναν εκτενείς αναφορές σε ένα νέο κενό ασφάλειας στην έκδοση 2.3 του Android (Gingerbread), το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να αποκτήσει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα του κινητού του χρήστη. Το κενό αυτό ανακαλύφθηκε από έναν ερευνητή στο πανεπιστήμιο της Β. Καρολίνας των ΗΠΑ κι έρχεται να προστεθεί στη λίστα με τα bugs του Android, λίγο μόλις διάστημα μετά τη διόρθωση του σημαντικού bug με τα SMS, το οποίο μάλιστα η Google έκανε αρκετό καιρό να διορθώσει. ΕΙδικότερα, ο Xuxian Jiang (ερευνητής συστηματων ασφάλειας στο πανεπιστήμιο της B. Καρολίνας) αναφέρει, ότι το κενό αυτό επιτρέπει σε κακόβουλα sites να αποκτήσουν πρόσβαση στη συσκευή του χρήστη κάνοντας upload προσωπικά δεδομένα του, όπως αρχεία της κάρτας μνήμης, voicemails, φωτογραφίες ακόμη και τις online banking πληροφορίες του. Προσωρινή συνιστώμενη λύση είναι σύμφωνα με τον Jiang, η αφαίρεση της κάρτας μνήμης από τη συσκευή κι η απενεργοποίηση του JavaScript ή η χρήση ενός άλλου browser πέραν του default. Λέγεται ότι η Google ήδη κοιτάει να διορθώσει το πρόβλημα αν και δεν υπάρχει ενημέρωση στο πόσο διάστημα θα… Συνέχεια »

orestis

@ Panagiotis Ναι oi sony και samsung είναι χαζές γιατί πολύ απλά δεν είναι ικανές να φτιάξουν ένα αξιοπρεπές λειτουργικό που να ανταγωνίζεται το symbian! Ευκαιριακά είδαν ότι το android πουλάει και το τσίμπησαν! Το λες σαν να το έκαναν από επιλογή! Αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση έτσι! Αναγκάστηκαν!

panOS

@orestis
Φιλε μου μαλλον τα μπέρδεψες δεν λέω οτι το Android δεν είναι καλύτερο από Symbian λέω οτι είναι πιο ΒΑΡΥ!!!

@giannis
Θες να πεις οτι με το Blade θα έχω ανοιχτό ραδιόφωνο, GPS, θα έχω 3 σελίδες internet από Wifi να τσεκάρουν μέσω web τα updates τους και θα τα κάνω αυτά minimize και θα στείλω ένα μήνυμα στα γρήγορα; Γιατί εγώ με 400 mhz επεξεργαστή το κάνω σε Symbian.

Φυσικά το ταχύτατο web browsing την πληθώρα εφαρμογών και και και δεν θα τη βρώ στο Symbian αντιθέτως στο Android δεν θα ξέρω τι να διαλέξω. Αλλά οχι στο ZTE Blade….

kostas_falcon

@panOS εισαι πολυ αδικος! το blade εχει 159€ (τωρα με τις εκπτωσεις 143). Ποιο νοκια ή αλλο κινητο κανει αυτα που κανει το blade? κατω τα χερια λοιπον απο την λεπιδα…..

panOS

@kostas_falcon
χαχαχα σε αυτή την τιμή δεν έχεις κι άδικο… είναι τρελός ο κινέζος 🙂

Απλα ρε σεις δεν βλέπω ούτε με τηλεσκόπιο την Nokia να πάει σε άλλο λειτουργικό. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα της Nokia…

Όπως είπα και παραπάνω αν κατεβάσει τα έξοδα εγγραφής εφαρμογών θα κάνει το OVI store την Μέκκα της δημιουργίας με τόσες συσκευές που τρέχουν Symbian.

orestis

@ panOS Συμφωνώ απόλυτα! Παρεξήγησις:)

Imperial Dynamics

Η μετοχη της Nokia ανεβηκε 4% μετα τη φημη για Windows Phone 7 :

https://www.wpcentral.com/traders-putting-stock-rumors-nokia-microsoft-partnership

giannis

Ρε η google μπορεί να έχει κενό στο 2.3 που πραγματικά δεν είναι εύκολο να το προσπελάσουν ούτε οι καλοί hacker τελικά, αλλά το θέμα είναι ότι διορθώνει πιο γρήγορα απο κάθε άλλον τα κενά της εξαιτίας του τεράστιου αριθμού των προγραμματιστών της. Επίσης φτιάχνει/αντιγράφει γρηγορότερα απο το καθε κατασκευαστή πλατφόρμες-εργαλεία όπως το market στο το web (προσβαση απο pc). Έχει έτοιμες στα σχαρια αρκετές beta (σαν gmail, google docs κα δηλαδή που είναι ακόμη beta labs) υπηρεσίες να βγάλει για android. Πλέον το θέμα έχει ξεφύγει απο τους κατασκευαστές συσκευών και έχει περάσει στη ποιότητα και ταχύτητα ανάπτυξης καινοτόμων apps που προσφέρουν ουσιαστική χρησιμότητα πέρα απο το να ακους ήχους αερίσματος ή να πετάς πουλάκια..Αυτό το αντιλαμβάνονται ακόμα και στη νοκια..που ήταν πριν απο λίγο πρώτη επίσημα. Το θέμα είναι ότι μόνο η MS έχει τη δυνατότητα να την πει στην google σε τεχνολογίες τέτοιου είδους. Πχ στη κίνα το έκανε με το αντίστοιχο “maps”. Απο νοκια έφυγα και είναι τραγικό να διαβάζω εδώ μέσα ότι έδωσαν τόσα μύρια για την ανάπτυξη του ^3. Προσωπικά σε επίπεδο χρησιμότητας δεν είναι είναι το ίδιο εύκολο με τους 3 ανταγωνιστές. Έχουν mega πρόβλημα συνεπώς. Και να βάλουν wp7 εγώ πάντως δε… Συνέχεια »

Anastasios-Antonios Toulkeridis

https://www.engadget.com/2011/02/09/bloomberg-nokia-definitely-in-talks-with-microsoft-partnership

@giannis Το οτι τα 8 θα ειναι καλυτερα απο τα 7 δεν σημαινει δεν αγοραζω. Με την ιδια λογικη και τα 9 θα ειναι καλυτερα απο τα 8 😛
Και προφανως ΔΕΝ ισχυει το android>wp7. To Android ηταν μια βεβιασμενη κινηση να καλυψει το κενο των wm. ουσιαστικα android=wm7 (wm7 και ΟΧΙ wp7)

wm7 που δεν ηρθε ποτε = android
wp7 = something entirely new and revolutionary

jek

Nokia+Android=WIN αλλιώς θα πιάσει πάτο!

Dorothy

Η Nokia είναι η ν1 σε πωλήσεις σε όλο τον κόσμο, όσο κι αν νομίζετε ότι οι νέες πλατφόρμες την έχουν ρίξει:
https://www.visionmobile.com/blog/2011/03/top-5-handset-oem/

Η κίνηση να έχει WP7 σε συσκευές μέχρι το τέλος του 2011, θα την κάνουν πολύ ισχυρή. Γιατί τα WP7 αντίθετα με τις προηγούμενες εκδόσεις είναι πολύ ωραία και από τα πλέον αναπτυσσόμενα στην αγορά. Το κακό με τα android είναι ότι είναι τόσο ανοικτά και τόσο διαφορετικά από κατασκευαστή σε κατασκευαστή, ώστε πολύ σύντομα θα καταρρεύσουν αν δεν μπουν όρια και περιορισμοί. Το Android marketplace είναι μακράν το χειρότερο που υπάρχει αυτή τη στιγμή.
Το μέλλον ανήκει σε Apple και Microsoft.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Android WhatsApp

WhatsApp: Θα μπορείτε να στέλνετε αυτόματα πολυμέσα HD

Το WhatsApp παρουσίασε μια λειτουργία τον Αύγουστο που σας επιτρέπει να στέλνετε φωτογραφίες σε υψηλότερη ποιότητα.

Software Android iOS

Epic Games Store: Έρχεται σε iOS και Android αργότερα φέτος

Η Epic Games επιβεβαίωσε ότι το Games Store της θα κυκλοφορήσει τόσο σε iOS όσο και σε Android αργότερα φέτος.

Software Android Google Google Pixel

Find My Device της Google: Με Android 15, θα βρίσκεις τo Pixel σου ακόμα και όταν είναι κλειστό

Το δίκτυο Find My Device της Google θα δώσει την ευκαιρία στους χρήστες Android να έχουν ένα δίκτυο παρακολούθησης χαμένων συσκευών.

Software Android Twitter

Το X προετοιμάζει την υποστήριξη passkey στο Android

To X φέρεται να εργάζεται για να φέρει υποστήριξη για passkeys στην εφαρμογή Android της, μετά την κυκλοφορία του iOS.