Nokia Lumia 1020 vs. Sony Xperia Z1, Ποιό έχει καλύτερη κάμερα;

Δύο από τα καλύτερα φωτογραφικά smartphones τα Nokia Lumia 1020 και Sony Xperia Z1 βίσκονται στα χέρια ενός επαγγελματία φωτογράφου και δοκιμάζονται εξαντλητικά σε όλες τις συνθήκες για να αποδειχθεί ποιο από τα δύο έχει την καλύτερη κάμερα και τραβάει καλύτερες φωτογραφίες και βίντεο. Υπάρχει ξεκάθαρος νικητής ή μήπως και τα δύο υπερτερούν και υστερούν σε σημεία;

Δείτε και διαβάστε την αναλυτική σύγκριση και παρουσίαση με δείγματα φωτογραφιών και βίντεο με τα Nokia Lumia 1020 με Sony Xperia Z1 στο pttl.gr από τον επαγγελματία φωτογράφο και συνεργάτη μας Βάιο Βήτο.

Nokia Lumia 1020 vs. Sony Xperia Z1, Nokia Lumia 1020 vs. Sony Xperia Z1, Ποιό έχει καλύτερη κάμερα;

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

34 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
tiamat

τα χρωματα απο το nokia 1020 μοιαζουν ψευτικα και υπερκορεσμενα. επισης στις ληψεις βιντεο δεν ανταποκρινεται στο υψηλο επιπεδο ως οφειλε σαν καμεροκινητο.

.
το sony z1 σαφως καλυτερο στα βιντεο ,επιπλεον δινει μεγαλυτερη φυσικοτητα στις φωτογραφιες και εκτος ολων των αλλων ειναι και πολυ πιο πληρη σαν κινητο αφου εχει full hd οθονη (το nokia διαθετει απλη hd οθονη), πολυ καλυτερο, δυνατοτερο και γρηγοροτερο τετραπυρινο επεξεργαστη (το nokia διαθετει εναν απλο διπυρινο) ,και πολυ μεγαλυτερη μπαταρια 3000mah (το nokia μονο 2000mah).

.
επισης το nokia ειναι windows phone που ως γνωστο δεν εχει καμια απο τις ελευθεριες που δινει το sony με το android που χρησιμοποιει

j

@Tiamat τι να το κανεις το βιντεο 4κ οταν δεν εχει τετοια οθονη το κινητο, η καμερα του 1020 ειναι καλυτερη και οπως λεει ο φωτογραφος δειχνει πιο πολλες λεπτομερεις και τελος το εχουμε πει 100 ΦΟΡΕΣ τα windows δεν θελουν τετραπυρηνο γιατι ειναι ελαφρια και δεν θελουν και πολλη μπαταρια γιατι δεν ειναι σαν το android που την ρουφα σαν σκουπα. Τελος τα windows ειναι ασφαλεστερα και γι’αυτο διαλεγω το 1020(δεν ειμαι nokia fun boy)

andu

Καταλαβαινεις οτι αυτο με τους επεξεργαστες και τους πυρηνες που ειπες σε καθυστα αυτοματως ασχετο με την τεχνολογια; το οτι ενας επεξεργαστης εχει περισσοτερους πυρηνες δν σημαινει οτι ειναι κ πιο γρηγορος! Και το 5s δυπηρινο εχει αλλα δν πιστευω να ειδες ταχυτητες γιατι μαλλον δν σ βολευει! Και οχι δν εχω iphone!

Christos K.

Πραγματικά δεν ξέρω τι βλέπει ο φίλος από επάνω…εγώ πάντως διαφωνώ κάθετα (σε ό,τι αφορά τις ικανότητες στο θέμα φωτογραφία).

Καταρχάς ήδη από τις φωτογραφίες φαίνεται η ανωτερότητα του lumia, αν κάποιος τώρα δεν μπορεί να ξεχωρίσει πόσο καθαρότερες είναι οι φωτογραφίες του lumia, τι να πω; Καλά στο σκοτάδι, ούτε καν πλησιάζει το z1.

Και άντε στις photos πες γούστα είναι αυτά…αλλά σαφώς ανώτερο (κιόλας) στο βίντεο το z1; Που δίπλα δίπλα είναι λες και βλέπω βιντεοκασέτα;

Εντάξει ρε παιδιά είπαμε, να υποστηρίζουμε κάποια εταιρία, αλλά όχι να γράφουμε ό,τι φανταζόμαστε…

Τώρα για να προλάβω και κάποιες βεβιασμένες εντυπώσεις, αν αγόραζα κάποιο από τα δυο, αυτό θα ήταν το xperia z1, αλλά σίγουρα όχι για την ανωτερότητα του στον τομέα φωτογραφία/βίντεο…

el_mac

Ωραιο review ο αρθρογραφος στο site, αν και θα προτιμουσα να δω αποτελεσματα σε manual ρυθμισεις, απο την στιγμη που συγκρινουμε cameraphones για να δουμε ακριβως ποσο εχουν να μας δωσουν και τα δυο… Το lumia σαφως ανωτερο…

ΥΓ για να μην σχηματισουν οι υπολοιποι αναγνωστες λαθος γνωμη, πρεπει να διαβασουν το αναλυτικο review

Kostas

Εγώ πάλι που το διάβασα και το είδα αναλυτικότατα, βλέπω ότι στο σύνολο υπερτερεί το Nokia Lumia 1020. Και στις φωτογραφίες σε αρκετές περιπτώσεις, και στο video. Καλά για χαμηλό φωτισμό και βράδυ φαίνεται εύκολα ότι είναι καλύτερο το 1020. Και όλα αυτά με auto ρυθμίσεις, στις χειροκίνητες (επειδή μιλαμε για cameraphone πολύ βασικές κι αυτές) έχει περισσότερες δυνατότητες το lumia 1020. Μόνο το ISO 4.000 και η ρύθμιση ταχύτητας κλείστρου είναι πολύ συμαντικά.
Ούτε απ την Sony να ήταν το πρώτο post… αλλά ξέχασα, είναι android με πολλούς πυρήνες…
ενώ το 1020 είναι wp8 και nokia…

mpakas

+1 lumia 1020

vassilis7

Τι το συζητάμε το θέμα, η διαφορά είναι χαοτική!
+1 στο lumia (δεν είμαι nokia funboy)

tech21man

Οποιος θελει να κανει λιγο pixel peep παραπανω εγινε το τεστ και το στο gsmarena.com. Το αποτελεσμα βγαζει μετριοκαλο το Z1 (δεν ηταν εναντια στο 1020 αλλα μονο του και εχει και με και χωρις HDR). Τελικα ομως θα δειτε και χαμηλοτερα κινητα (S4) να τα πανε σχετικα καλυτερα απο το Z1 σε καποιες φασεις.

Κανενα δεν απογοητευει αλλα οπωσδηποτε το 1020 ξεχωριζει οποτε…

Φώτης

Καλησπέρα παιδιά δεν ξέρω τι λέτε μπορεί το nokia lumia 1020 να υστερεί σαν επεξεργαστής αλλα λογώ του λογισμικου που φοράει πηγαίνει αρκετά γρήγορα αλλα οσον αφορά τν 41 mp carl zeiss καμερά του δεν το φτάνει κανένα άλlο smartphone. Και όσον αφορά τη σύγκριση με το sony εννοελιται οτι το nokia το νικά κατα κράτος. Μπράβο στη nokia.

Darth

και τα δυο εξερετικες συσκευές από θέμα cameras μακάρι Nokia να είχε το Meego αντί για το αίσχος του wp

georgethess

Και εγώ που το είδα αναλυτικά, έχω να πω ότι το 1020 υπερτερεί σε πιο πολλά σημεία απ το Ζ1.
Καλά είναι και τα 2 αλλά το 1020 τα πάει καλύτερα στο σύνολο του. Και παρόλο που είμαι κάτοχος android (S4 mini) και μπορεί να μην πάω και με 1000 τα Wp, αναγνωρίζω την υπεροχή του Nokia Lumia 1020. Δεν είναι καλές οι παρωπίδες!

Spukie

πολυ δυνατες και οι 2 συσκευες..εχουν το ενα και το αλλο διαφορες..το ενα ειναι καλυτερο στα χρωματα(Ζ1)και πιο αληθινες οι φωτο..το νοκια εχει ομορφες απεικονισεις..
οτι αρεσει στον καθενα παιδια..ωραια κινητα ειναι και τα 2 λεφτα να εχετε να ψωνιζετε.. 🙂

Μάκης

το θεμα ειναι όμως ότι κανεις δεν αγοράζει κινητο με γνώμονα μόνο την κάμερα και το Ζ1 σαφως και υπερτερει σαν συνολο εναντι του νοκια.

fenomeno

Η απαντηση προς ολους που μιλουσαν για το Ζ1 ….Η καμερα του 1020 απλα δεν υπαρχει παιδες !!!!! Παντως και το Ζ1 πολυ ωραια καμερα αλλα και σαν συσκευη ειναι ωραια απλα δεν μου αρεσει το τεραστιο μεγεθος της και το ΟS της.

Darth …..δεν ειναι ετσι …τα WP ειναι τρομερο λειτουργικο απλα ειναι στα πρωτα σταδια του και χρειαζεται μερικες προσθηκες ακομα που σιγα σιγα με τις αναβαθμισεις θα φτιαξουν !!!!!!χωρις να το εχεις δουλεψει μην το κρινεις επειδη σου ειναι αντιπαθητικη η MS !!!!

j

@Μακης το ειπα παλι τα wp δεν θελουν τρομερα τεχν. χαρακτ. Δηλαδη το 1520 αν βγει θα ειναι λιγο υπερβολικο εκτος απο την αναλυση. Τεσπα θα ηθελα το 1520 με καμερα που να εχει τα καλα του 1020 και του Ζ1. I am just dreaming

Νio

Πολυ καλη συγκριση. Φαινεται ποιο ειναι καλυτερο. Αλλα σαν συνολο δεν. Μακαρι το Νοκια να ειχε design κ bezels αλα LG G2 κ κατι θα εκανε. Η το αντιθετο.

nthegrpap

στο αρθρο μιλαμε για το καλητερο cameraphone
και σηγουρα καλητερο στα σημεια ειναι το 1020..
αλλα σε συγκρηση με το s4 και στο os android
σαφος το Z1 ειναι ο κυριαρχος.
βεβαια αν τα βαθμολογισουμε στο συνολο το Z1
ειναι καλητερο απο το 1020.

MANOS

Αν ήταν να αγοράσω κάποιο από τα δυο, αυτό θα ήταν το Z1 λόγο Android αλλα το Lumia και μονο που έχει manual Exposure & Shutter speed είναι ξεκάθαρα νικητής στο θέμα κάμερας:
https://www.youtube.com/watch?v=poYq3LfPfUg

https://www.youtube.com/watch?v=yqylerfWH9c

tech21man

Ναι ρε σεις αλλα ο τιτλος αναφερει συγκριση φωτογραφιων…

Ειμαι επι πολυ καιρο φαν της προσπαθειας της sony στην αναβαθμιση της στα smartphones και επισης επι πολυ καιρο “σνομπαριζα” μεσα μου τα wp. Τωρα, εχω wp και android παραλληλα. Δεν μπορω με τιποτα να ισχυριστω οτι το ενα πλεονεκτει του αλλου, ισα ισα εχουν κανει τους ιδιους πλεον συμβιβασμους κατα τη γνωμη μου απο την 4.1 του android. Αλλα αυτα ειναι συμπαθειες/φιλολογιες.

Το αστειο με τη nokia ειναι το 808 που ειχε ενα cpu της πλακας με τα σημερινα δεδομενα αλλα δε διστασε να βαλει εξτρα επεξεργαστη μονο για τις φωτο και το αποτελεσμα ακομη και σημερα υπερτερει. Επρεπε να φτασουν σε πιο τερατωδη soc για να μπορουν να φτιαξουν καλες φωτο? Τελος παντων…

gpoly7

Πολυ καλη η συγκριση… Σε ποιοτητα το νοκια ειναι μακραν καλυτερο και ειδικα στις βραδυνες ληψεις γιατι κακα τα ψεματα την ημερα ολα κουτσα στραβα μια φωτογραφια την βγαζουν… απογευματινες και βραδυνες ωρες που βγαινω μια βολτα θελω να βγαλω μια φωτογραφια της προκοπης που να μην ειναι ολα ασπρα απο το φλας ουτε μες στον θορυβο να μη διακρινεις στα 2 μετρα ποιος ειναι ποιος (Παθων απο χπερια Ζ οταν το nokia C7-00 που ειχα πριν to Z εβγαζε πιο καθαρες φωτογραφιες μεσα στο μπαρ)… Οσο για τα 4πυρινα και οκταπυρινα κ 16πυρινα που διαβαζω μπουρδες…σερβερ θα στησεις? θα ειναι τοοοσο βαριες οι εφαρμογες η θα κανεις τετοιο multitasking που χρειαζεσαι τοοοση επεξεργαστικη ισχυ? Μπουρδες, 9 στους 10 ενα fb μπαινουν internet κλπ… Για εφαρμογες σιγουρα το android υπερεχει αλλα και παλι οτι εφαρμογες εχω κατεβασει ειναι στο 10inchο tablet παρα στο Ζ για να τις φχαριστιεμαι γιατι οτι κ αναλυση να βαλεις, θα ειναιν μια 5inchη οθονη του κινητο που δεν με γεμιζει για παιχνιδι και ταινιουλες οσο η 10αρα. Α και να μη ξεχασω τους δωρεαν χαρτες με την δωρεαν πλοηγηση που με ξελασπωσανε οταν δεν ειχα 3g σημα…

Οποτε το διλλημα ειναι κιτρινο η μαυρο?

Τάσος

Εγώ έχω Xperia Z.Στα δύο κινητά σαφώς το Nokia 1020 είναι καλύτερο και σε κάμερα και σε φωτογραφία αυτό φαίνεται καθαρά στην σύγκριση Μην γελιόμαστε αλλά σαν κινητό τα android είναι καλύτερα από τα windows σε θέματα εφαρμογών κτλ κάποια παιχνίδια η εφαρμογές που είναι τσάμπα στα android στα Windows τα πληρώνεις!πιστεύω και αυτή είναι οι διαφορά τον δύο κινητών τα Nokia ποντάρουν πιο πολύ στην κάμερα ενώ τα άλλα στον λογισμικό επίσης τα nokia έχουν πολύ καλούς χάρτες και off-line!

Kostas

Προσωπικά πιστεύω οτι οι φωτογραφίες του Sony είναι πολυ πιο κοντά στην πραγματικότητα.
Το Nokia νομίζω οτι επίτηδες εμφανίζει τα χρώματα υπερκορεσμένα γιατί χτυπάνε πιο ωραία στο μάτι του μη ειδικού , δινοντας με HDR αίσθηση.

Μια σωστή σύγκριση, θα ήταν δίπλα στις φωτογραφίες αυτές να υπήρχε και η φωτογραφία από μια καλή DSLR για να βγουν καλύτερα συμπεράσματα

Οι φωτογραφίες του Nokia μου φαινονται αρκετά post proccessed . Δεν ξέρω καν με ποιές ρυθμίσεις τραβήχτηκαν αυτές οι φωτογραφίες

Tsitos

Φιλε μου @Kostas, επειδη βλεπω ψαχνεις να βρεις ψεγαδια…
Ο φιλος που τραβηξε τις φωτο, “ειναι ειδικος”
και το συμπερασμα του ειναι οτι κοιταζοντας τα σημεια του Lumia 1020 ειναι καλυτερο του Sony Z1.
Εχεις την γνωμη σου, αλλα δεν μπορεις να τα ακυρωνεις ολα.
Για συγκριση Wp android π κανετε παιδια, υπαρχει καποιος λογος να το κανετε εδω;
Το αρθρο δεν εχει αυτο το θεμα.
Φιλικα παντα.

Βάιος Βήτος

Κώστα καλημέρα,
οι ρυθμίσεις ήταν στο αυτόματο, δεν έκανα επίτηδες με manual για να μην αδικήσω το Z1 (το Lumia 1020 έχει περισσότερες επιλογές). Γενικά όπως λέω και στο άρθρο αρκετές φορές, το Nokia βγάζει πιο κορεσμένα τα χρώματα, το Sony από θέμα χρώματος είναι πιο κοντά στη πραγματικότητα. Όλες οι εικόνες είναι χωρίς καμία επεξεργασία πέραν του επεξεργαστή των δύο smartphones. Τα στοιχεία των φωτογραφιών φαίνονται αναλυτικά στο Flickr αν θέλει κάποιος να τα ρίξει μια ματιά.

Dimitrisdim

Απλα κοιτάξετε την εικόνα με τον Παρθενώνα και κρίνεται …. Στο ενα ο παρθενωνας φαίνεται σαν λάμπα στο σκοτάδι … Και στο αλλο φαίνεται με λεπτομέρειες … Οντος εχει πολυ δυνατή κάμερα το νοκια …! Υπομονή και θα δείτε και τα wp να μπαίνουν πολυ δυνατά στο παιχνίδι … Ήδη έχουν ξεκινήσει …!

Solon

Πολύ ωραίο το review που αποδηκνύει ότι η μάχη κρίνετε στα σημεία.
Το Z1 έχει μεν ποιο φυσικά χρώματα αλλά το μεγάλο του πλεονέκτημα αποτελεί ο σταθεροποθητής της κάμερας όπου στα βίντεο υπερέχει ξεκάθαρα. Μεγάλο του μείον η υπερέκθεση στις φωτεινές λείψεις κάτι που όμως μπορεί να διορθωθεί με ένα απλό update.
Από την άλλη το 1020 ωραιοποιεί τα χρώματα των φωτογραφιών αλλά μήπως αυτό ακριβώς δεν θέλει ένας χρήστης smartphone οταν χρειαστεί να βγάλει στα γρήγορα μια φωτογραφία; Και είναι σαφές ότι η τεχνολογία pureview υπερέχει στην λεπτομέρεια των φωτογραφιών.
Από την άλλη έχει σαφές πρόβλημα στον σταθεροποιητή του video κάτι που πρέπει να το λάβει κάποιος πολύ σοβαρά υπόψιν αν έχει σκοπό να αντικαταστήσει σε ένα ταξίδι την compaq του με το smartphone.

Jacob

Γενικοτερα πολυ ανωτερο το Ζ1, ειδικα στην καμερα το lumia1020 πιο δυνατο (αν και οχι σε ολα τα σημεια) και με παραχώρηση της εμφανισης (καμπουρα του φακου), της έλλειψης δυνατότητας λήψης κατω απο το νερο και του live streaming.

vasilis

Πολυ καλο το lumia,αρκετα καλη λεπτομερεια και στις φωτογραφιες και στα βιντεο,ιδιαιτερα στα βιντεο.απο κει και περα για τα χρωματα που δεν ειναι και τοσο πραγματικα, ποιο ειναι τελειο, ολα εχουν μειονεκτιματα και πλεονεκτιματα

kiriakos

η κάμερα του Ζ1 είναι εντυπωσιακή αλλά και έχει και τρομερή λεπτομέρεια και με τα χρώματα να του να είναι πολύ φυσικά και φωτεινά σε αντίθεση με το Lumia 1020 που δεν μπορεί να φτάσει το Z1 στη λεπτομέρεια και τα χρώματα

nontas

τι ωραια που θα ηταν εαν η νοκια εβγαζε δικαρτα σε αυτες τις συσκευες..

stella

Έχω το 1020 και γενικώς είμαι πολύ ενθουσιασμένη με την κάμερα. Μία λεπτομέρεια που μου χρειάζεται και δεν έχει είναι το ελεγχόμενο zoom. Ξέρει κάποιος κάτι να μου πει; Θέλω να βρω πως γίνεται το ζουμ με πλήκτρο ή με ένα πάτημα στην οθόνη και όχι με το σύρσιμο των δυο δαχτύλων. Μου χρειάζεται για δουλειά.

Aλεξανδρος

Όπως κρατάς τη συσκευή στο πλάι…
Με τον αριστερό σου αντίχειρα. Κουνοντας το από κάτω προς τα πάνω κανει ζουμ ιν. Το αντίθετο κάνει ζουμ αουτ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Sony Sony Xperia

Sony Xperia 1 VI: Αυτή θα είναι μάλλον η ημερομηνία αποκάλυψης της συσκευής

Πέρυσι, η Sony ανακοίνωσε το Xperia 1 V στις 11 Μαΐου πέρυσι και φαίνεται ότι και φέτος θα τηρήσει σχεδόν ακριβώς το ίδιο χρονοδιάγραμμα.

Smartphones featured Sony Sony Xperia

Sony Xperia 1 VI: Render που διέρρευσαν δείχνουν τη νέα αναλογία διαστάσεων

Το Xperia 1 VI της Sony φημολογείται ότι έχει παρόμοια σχεδίαση με τον προκάτοχό του, απλώς με διαφορετική αναλογία διαστάσεων οθόνης.

Smartphones Sony Sony Xperia

Sony Xperia 1 VI: Θα διατηρήσει ακριβώς το ίδιο σύστημα κάμερας με το V

Απογοητευτικά είναι τα νέα για για το Xperia 1 VI όσον αφορά στο hardware που έχει επιλέξει η Sony για τις κάμερες.

Smartphones featured Sony Sony Xperia

Sony Xperia Pro: Φήμες για περιστρεφόμενο δακτύλιο κάμερας

Πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στο κινεζικό Weibo θέλουν το επόμενο Sony Xperia Pro να διαθέτει έναν περιστρεφόμενο δακτύλιο κάμερας.