Nokia N9 με λειτουργικό σύστημα MeeGo

Το νέο Nokia N9 είναι επίσημα εδώ και μαζί με αυτό ρίχνεται στην αρένα των λειτουργικών συστημάτων το MeeGo. Ο ανταγωνισμός αναμένεται ιδιαίτερα έντονος και σκληρός από τον ερχόμενο χειμώνα με τα λειτουργικά συστήματα iOS, Android, Windows Phone, Symbian, Bada και MeeGo να αναζητούν μια θέση στην καρδιά μας. Θα δώσετε μια ευκαιρία στο MeeGo;

Διαβάστε περισσότερα για το νέο Nokia N9:
Nokia N9 με MeeGo, Ένα υπέροχο user interface [screenshots]
Nokia N9 με MeeGo, Οι πρώτες live φωτογραφίες hands-on
Nokia N9, Τα επίσημα video παρουσίαση και «δώρο» τα ηχεία NFC
Nokia N9 με MeeGo, Τα πρώτα live hands-on video

Nokia N9
Λειτουργικό σύστημα: MeeGo 1.2 Harmatann
Επεξεργαστής: TI OMAP 3630 1 GHz και GPU PowerVR 530
Μνήμη RAM: 1GB
3G/ HSPA
Οθόνη: 3.9 ίντσες, AMOLED, 16:9, 854×480 pixels, 16.7 εκ. χρώματα
Κάμερα: 8 Megapixel, Dual LED flash, video 1280×720 HD
Δεύτερη κάμερα: Ναι
Ενσωματωμένη μνήμη: 16GB/ 64GB
Κάρτα μνήμης: ?
Wi-Fi n, GPS, Bluetooth 2.1, micro USB, NFC. micro SIM
Μπαταρία: 1450 mAh
Διαστάσεις: 116.45×61.2×7.6-12.1 χλστ.
Βάρος: 135 γρ.
Διαστάσεις: 116.45×61.2×7.6-12.1 χλστ.
Βάρος: 135 γρ.

, Nokia N9 με λειτουργικό σύστημα MeeGo
, Nokia N9 με λειτουργικό σύστημα MeeGo
, Nokia N9 με λειτουργικό σύστημα MeeGo

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

49 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Alessio

Σαν να βλέπω *iPhone/iOS screenshot : ΕΛΕΟΣ! *About Software..
(*Απορώ δηλαδη ,οι εταιρίες πλην της Apple στερουνται κυριολεκτικα τμημάτων/δομών σχεδιασμου σε εξοργιστικό βαθμό πια?ΣΤΕΡΕΨΑΝ πια οι ιδέες εκει ‘δα μέσα ολοι COPY-PASTE του iOS με μικρές παραμετροποιήσεις για “στάχτη στα μάτια” λες & ο κόσμος.. είναι τυφλός!!!)

Andreas

Μου αρέσει παρά πολύ το κινητό και το λειτουργικό και φαίνεται αρκετά εύχρηστο.Αν κυκλοφορήσει σε μια λογική τιμή σίγουρα θα του δώσω μια ευκαιρία!!!!

Γιωργος

Αlessio τι κοινο ειδες με το ios?γιατι εκτος απο το εικονιδιο phone δεν βλεπω κατι αλλο!!

Andreas

Γιωργος συμφωνώ μαζί σου

Sotos73

Ότι και να κάνει η nokia θα είναι πίσω από iOS και android !!!!!

Drakellion

Ποτέ μου δεν μου άρεσαν τα smartphones της Nokia . Πάντα τα θεωρούσα μη λειτουργικά , αλλά το meego πραγματικά με εντυπωσίασε . Είναι η πρώτη φορα που θα μπορούσα να δώσω λεφτά για nokia smartphone , τόσο για το λειτουργικό όσο και για το desine που για μένα με το curved glass που προεξέχει λιγάκη είναι από τα ωραιότερα που έχω δει σε κινητό. Όλα αυτά από ένα άνθρωπο που ποτέ δεν συμπάθησε τα προϊόντα της nokia .

unstable

Καλα τι γωνιες ειναι αυτες κινητο ειναι αυτο; ωραια η μεγαλη οθονη αλλα παντοφλε

FoG

Από τα πιο όμορφα κινητά που παρουσιάστηκαν το τελευταίο διάστημα. Η ΝΟΚΙΑ ξέρει από design και το αποδεικνύει!!

chris

Tέλειο σχεδιαστικά. Τετράγωνο, Industrial design. Η αδυναμία μου !

tasos

και ας ειναι κλεμενο το λειτουργικο, εμας τ μας νοιαζει, εννοω θελουμε κατι καλο, ειτε ειναι ιος, ειτε ανδροιδ, ειτε αννα, ειτε απολα μαζι, παντος, το multitasking ειναι πολυ καλο.

Ηρακλής

Πραγματικά, η άγνοια όσων παραλληλίζουν το iOS με το MeeGo με 2 screenshots που έχουμε στα χέρια μας είναι διαστρικών διαστάσεων. Το MeeGo (για tablets) το δούλεψα υποτυπωδώς σε VBox και είναι απείρως ανώτερο από οτιδήποτε έχω δει μέχρι σήμερα. Πολύ linux, αλλά πολύ λέμε, όχι java-based apps με linux kernel, aka android, πολύ intuitive UI και γενικά πολύ διαφορετικό από οτιδήποτε έχω δει σε portable λειτουργικό. Το επόμενό μου κινητό nevertheless. Μόνος ανασταλτικός παράγων η, προφανώς, δυσθεώρητη τιμή του.

Βακρατσας Ιωαννης

Το εικονιδιακο περιβαλλον και το copy paste υπαρχει σε κινητα ΝΟΚΙΑ πολυ πριν αποφασισει η Apple να παραξει κινητα. Resco file explorer το λενε. Οι σχετικοι θυμουντε οι ασχετοι που πηραν ενα Iphone και νομιζουν οτι ανακαλυψαν την Αμερικη καλα θα κανουν να μην μιλανε αν δεν ξερουν

Nikos

Ρε δεν αλλαζω το android με τιποτα…

Βακρατσας Ιωαννης

Me too αλλα να λεμε τα συκα συκα και τη σκαφη σκαφη…

Γιωργος

Βακρατσα απολυτα συμφωνος μαζι σου με το πανω σχολιο για το iphone

Alessio

Κατρχάς συγχαρητιρια κύριε cVlachakis διότι είστε επαγγελματίας & αγαπάτε αυτό που κάνετε και αυτό φαίνεται με χαρακτηριστική ευκολία μεσα σε βάθος χρόνου.O Κ.cVlachakis απο σχετική αναφορά μου σε παλαιοτερο αρθρο.. γνωρίζει ποιός είπε “τι” & αν έχουν βάρος τα όσα έγραψα βάση της εμπειρίας μου που γνωρίζει_ΧΩΡΙΣ να προσβάλω κανέναν ΟΜΩΣ.. & τονίζω αυτό!!!

Υ.Σ Α’ “Γκουγκλάρωντας” μερικοί.. ορολογιες doesn’t mean ότι αποκτησαμε & ..”γνωσεις”!:P
Y.Σ Β’ Δεν έχω/είχα ποτέ iPhone ,κατοχος : nokia symbian_αλλο “σκαφη” & αλλο… “ΣΥΚΑ” 😉

-Με εκτίμηση Κ cVlachakis | Alessio

Alessio

-no offense 😉

Nick Z.

Το λατρεύω!

Doc77

Συμφωνώ με Γιώργο και βακρατσα η nokia υπάρχει πολυ πιο πριν απο την apple …..και πολλές καινοτομίες της , τις βρίσκεις στο iOS !!!αλλα ρε παιδιά δεν μπορω να καταλάβω γιατί μερικοί είναι τόσο κολλημένοι με την όποια εταιρία,και δεν αναγνωρίζουν τα καλα η και καλύτερα προϊόντα μιας άλλης !!!!μόνο κέρδος σαν καταναλωτές έχουμε απο τον ανταγωνισμό τους …..είμαι κάτοχος iPhone εδώ και 3χρονια θεωρώ ότι είναι το καλύτερο αυτή τη στιγμή ….αλλα το γούστο και η απόψεις είναι πάντα υποκειμενικες…..αν βγει κάτι καλο αύριο που θα μου κάνει εκτός iOS θα το πάρω ….μην είστε λοιπόν μερικοί απόλυτοι ,γιατί μόνο εσείς χάνεται !!!!!Στην τελική δεν σας τα χαρίζουν …..

Κώστας Π.

Σωστός ο Doc77 ,έχουν φάει αγριο κολλημα μερικοι και κερδος μηδεν.Τελος πάντων ωραίο review Κώστα ,θα το δούμε τι ψάρια ποιανει κ αυτό το Nokia = hands on!Τώρα αυτο με το curved glass εμένα μου κάνει κάπως περιεργα να το πω.. θα δουμε στα χέρια πως κ τι κλπ.
(Ρε μάγκες τι χιμήξατε στον ανθρωπο απο πάνω?Ειπε την γνώμη του,απαγορέυεται δηλαδη να μη γουστάρει το εν λόγω κινητο???Με το ζόρι παντρειά δηλαδη?Χαλαρώστε παιδες,και να πω οτι παιρνουμε κ τιποτα ποσοστα απο όλες αυτες τις εταιριες κολλοσους ίσα ίσα που τα σκάμε πολλές φορές σαν κορόιδα αναλαγιζόμενος και τον ρυθμό που βγαίνουν ..σε 1,2 μήνες είναι “αρχαίο” είναι να απελπίζεσαι!!!Πάντως αν και δεν σκαμπάζω πολλά να την πω την αμαρτια μου και μένα σαν iPhone μου κανε η πρώτη εικόνα.. sorry κ’όλας ,μη μου την πέσετε και εμένα.. χχχ lol)

αλέξανδρος γελπασίδης

καλά ρε παιδιά ωραία όλα αυτά αλλα η τιμή του;

Costas

Εχω μεινει με ανοιχτο το στομα! Επιτελους η Nokia ξυπνησε? Εφτιαξε για πρωτη φορα ομορφο smartphone, παρα πολυ προσεγμενο, χωρις καπακια και τρυπες και αλλα πολλα προηγουμενα λαθη. Το MeeGo μου φαινεται πανεξυπνο, ευχρηστο και μονο απο τις πρωτες εικονες-βιντεο το βαζω στα top 3 λειτουργικα για smartphone! Θα το αγοραζα αν εκανε 499-599, παντως φαινεται να αξιζει

fred

πραγματικα ωραιο κ μπραβο στην νοκια,δεν το περιμενα για να πω την αληθεια!αλλα με αβεβαιο μελλον δεν ξερω αν θα το επελεγα!

mixalis

Αυτό είναι Linux και όχι Linux like,like…android!
Καμία σχέση.

Όποιος έχει χρησιμοποιήσει MeeGo έστω στη μορφή x86 θα καταλάβει ότι το λειτουργικό σύστημα είναι δεκαετία μπροστά από αυτό που πουλάει το μήλο και ο γκούγκλης.
Ένα σωστά δομημένο λειτουργικό σύστημα με τις απαραίτητες υπηρεσίες και πάνω απ’ολα…modular. Τι σημαίνει αυτό; Επεκτάσιμο χωρίς να χάνεις ασφάλεια και χωρίς περιττά κλειδώματα που το κάνουν “ασφαλές”.

Πιστεύω ότι αν το προσέξει η ΝΟΚΙΑ θα φτάσει πολύ ψηλά.
Ελπίζω να μη καταλήξει όπως το Symbian που το έκανε σταθερό και γρήγορο και μετά το απαξίωσε.

Βακρατσας Ιωαννης

Το ποιος εχει γνωσεις ειναι προφανες απο αυτα που γραφει, αν φιλε Alessio πιστευεις οτι ξερεις πιο πολλα απο τον κοσμο που διαβαζει και γραφει εδω μεσα πολυ απλα ξερεις πολυ λιγα. Το πρωτο σου post δειχνει οτι μαλλον δεν εχεις παρακολουθησει ιστορικα την εξελιξη των smartphone και χωρις να θελω να σε προσβαλω θα πω το εξης
Υ.Γ.Α Youtubishe λιγο για να δεις τι εστι meegoo
Υ.Γ.Β Παρε iphone εισαι τυπικος χρηστης του και δεν το ξερεις…
Φιλικα Βακρατσας Ι.

zapotek

πες τα ρε φιλε Βακρατσα γιατι ολοι ξαφνiκα με το που πηραν το πρωτο τους smartphone νομιζουν οτι τα γνωριζουν ολα τωρα.Το nokia n70 ειχε το multitask που εχει τωρα μηλο!

margaritagr

κουκλί!

Κώστας Π.

Κώστα υποστηρίζει ελληνικά κανονικά αυτό το MeeGo;;;; Mr (κ)ΥΡΙΕ Βακρα.. τετοιε πως σε λενε τελος πάντων ,εδω μέσα δεν ειναι Chat,ουτε facebook, ουτε MSN,Skype..χώρος να βγαζουμε τα ψυχολογικα μας.Ok το καταλάβαμε εισαι ο παντωγνώστης του συμπαντος,το “Α” και το “Ω”,η μητέρα φύση υποκλεινεται μαζί και το σύμπαν ολόκληρο..παίρνουμε και κάμψεις αμα λάχει για την αφεντιά σου τόσο εγω σαν Κώστας Π.& κάτι εκατομμύρια άλλοι άσχετοι και σχετικά σχετικοί μπαινουμε εδω μέσα για τεχνολογικά νέα κλπ αλλά εδώ μπαίνουμε μέσα και γενικά να δούμε κανα βίντεο απο τον σίγουρα γνώστη με αποδείξεις Κωστα Βλαχάκη και το επιτελέιο του (σορυ αγορίνα μου Βακρα.. τετοιε αλλά άντε και ο Alessio είναι άσχετός οπως αφηνεις να εννοηθει στα μάτια μας ok το δέχομαι όυτε μας ενδιαφέρει κ”ολας αλλα και ‘συ απο που προκυπτει οτι πρεπει να φάμε αμασητο πως είσαι ο Aντι-Alessio ξερόλας μελλόντικός ίσως επιστήμονας της NASA σε σημείο που αυτόπροδίδεσαι και τελος πάντων εδω μπαινουμε να μάθουμε νέα τεχνολόγικα και όχι να βλεπουμε να μας ζαλίζουν παντογνώστες που γουστάρουν να ψωνίζονται αλλα show Αννιτα Πάνια που τσακώνεται η “Αχχχ Κούλα” με τον Γιάννη τον κουτσοδόντη..οκ Αχ Κούλα;;;_ΞεΚοΛαΤε Ε ε Ε εεε μην μας ζαλίζεται τα …με τις πανεπιστημιακές σας γνώσεις!!! -επι του… Συνέχεια »

apostolis

Βακρατσας I. συμμαζέψου ,λες και σε ρωτήσαμε,πως την είδες Linus Torvalds ή ο χάκερ απ’το Μπραχάμι που μπηκε τις προάλλες στην C.I.A ,F.B.I κλπ;;;Xαλάρωσε νεαρέ μου και μάθε τρόπους και μην τρως φρίκες με την σκιά σου!..Γίναμε όλοι χακερς ξαφνικά ;PPP
Eσυ Alessio τι τον κουρδίζεις_ωραία μοιάζει με iPhone και τι να κάνουμε τώρα;;;Ρε μαθεται να σεβεστε τις απόψεις των άλλων,μόνο στο ellada γίνονται αυτά.. οτι δηλώσεις είσαι!!!;PPP
Τσάγια άιντε πια (Πάντως αν θέλεις αν βρεις την ηρεμία σου κωστα βλαχάκη κανε erase τα σχόλια και των δυο γιατι τους κόβω να τρωγονται σαν τα κοκκόρια.. ο 2ος σίγουρα ψάχνεται!)

Stratis23

Μπα..ο Linus T. είναι μικρό όνομα μπροστα στον Kολοσσό B.I.. που έγραψε “Youtubishe”,ωχ θεούλη μου θα χάσω τα μαλλιά μου με τον εν λόγω προφέσορα Doc Β.Ι 😉 xxx
Πάντως επι του θέματος ,ψήνομαι για MeeGo μοιάσει δεν μοιάζει με iOS βρείτε τα εσεις μεταξύ σας και εγώ πάσο κλπ ,τώρα Nokia N9 ή άλλο θα ψαχτώ περισσότερο σύντομα
Ξεκινάω για κανα Σύνταγμα φίλοι μου ελπίζω.. να ακολουθησει λαός.ΟΚ,ασχετο χαλαρώστε!:-)

Antonis

Οτι και να λετε το ΜeeGo ειναι πανεμορφο..

Παπανικολαου Νικος

ειμαι κατοχος του 2Χ και λατρης του android.
αλλα τι βλεπω..
βλεπω μια συσκευη πολυ καλης ποιοτητας και ενα λειτουργικο
πολλα υποσχομενο.
απο τη στιγμη πο ξεκιναει με τετοια χαρακτηρηστικα…
αν σκεφτουμε πως ξεκινησαν τα υπολοιπα wm, wp7, ios, και android κλπ…
και με τι εληψεις…….
πιστευω να συνεχησει αυτη η καλη προσπαθια που αρχησε η NOKIA,
για υπαρχει ανταγωνισμος πρως οφελος δικο μας!!!!

Παπανικολαου Νικος

και μια παρατηρηση μηπως το ΜeeGo εκανε πραγματικοτητα αυτο που
υποσχετε το android με το icecream.
δηλαδη επιστροφη στην honescreen χωρις κουμπι.
και Η ΝΟΚΙΑ συσκευες χωρις κουμπια στην κατω απο την οθονη.
μου φενεται σε αυτον τον τομεα ξεφευγει η ΝΟΚΙΑ ΚΑΙ TO MEEGO.

Nik

Το κινητό είναι υπέροχο αλλά το θέμα βρίσκεται αλλού. Η Nokia δε φαίνεται διατεθειμένη να υποστηρίξει ουσιαστικά το Meego από τη στιγμή που επέλεξε τα Windows Phone 7. Και ερωτώ εγώ, είναι δυνατόν να είχαν εκεί στη Nokia αυτό το λειτουργικό στα χέρια τους τον περασμένο Φεβρουάριο και να στράφηκαν στη Microsoft; Έτσι όπως το βλέπω το Meego είναι μια σκάλα ανώτερο από τα Windows οπότε μάλλον λόγω κόστους εξέλιξης έγινε η επιλογή. Το αποτέλεσμα πάντως δε τους δικαιώνει βάζοντας το κερασακι στην τούρτα της αυτοκαταστροφικης πολιτικής της φιλανδικης εταιρίας τον τελευταιο καιρο. Κρίμα γιατί αυτη τη φορα εδειχνε να εχει το καταλληλο οπλο για να αντιμετωπισει τον ανταγωνισμο.

Βακρατσας Ιωαννης

Ωπα παληκαρια η επιθεση ειναι αδικη και δεν μπορω να καταλαβω γιατι ειναι τοσο προσωπικη. Δεν ξερω τι απο αυτα που εγραψα σας εξοργισε τοσο. Δεν ισχυριστηκα ποτε οτι ξερω πολλα η οτι ειμαι ολα αυτα που μου λετε. Το ακριβως αντιθετο. Αν διαβασετε τη συζητηση θα δειτε οτι λεω αυτο που λετε και εσεις οτι κανενας δεν μπορει να ισχυριζετε εδω μεσα οτι ξερει πιο πολλα απο καποιον αλλο. Το “youtubishe” ειναι αποτυχημενο και το ειπα κοροιδευτικα σαν απαντηση στο “googlarise” αλλα μου φαινεται ματαιο ολο αυτο, ισως εθιξα καποιους μιλωντας για το Iphone.
Οχι apostoli δεν ψαχνομαι για φασαριες ειναι η πρωτη φορα που δημιουργω μεγαλο θεμα και δεν χαιρομαι καθολου γι αυτο.
Ζηταω συγνωμη απο οποιον νιωθει οτι τον εθιξα με κατι που εγραψα δεν τη βρισκω με το να μαλωνω με τον κοσμο παρακαλω τον cVlahaki αν το θεωρει απαραιτητο να διαγραψει τα post οπως υπεδειξε ο apostolis και να καθαρισει το θεμα απο τα σχολια μου

Χιώτης Νίκος

Πολύ ενδιαφέρουσα συσκευή, λειτουργικό με έξυπνες ιδέες αλλά με το ‘αφεντικό’ που κονόμησε η ΝΟΚΙΑ κανείς δεν ξέρει…..
Αν ή τιμή του δεν ξεπεράσει τα 400, αξίζει μια ευκαιρία….

Dimitris

Σημερα ο Elop εδειξε το Ν9 να τρεχει WP7.

Αρα θα το πουλανε με Meego και με WP7?

Stratis23

Στο 2nd λινκ δεν παίζει video.. ποιός ξέρει,μήπως το κατεβάσανε για λόγους confidential..;;;

zapotek

ασε την σελιδα να φορτωσει 😉

Dimitris
Αλέξης

Κατι ενδιαφερον που βρηκα οσο αναφορα το html5…
https://thehandheldblog.com/2011/06/23/meego-android-ios-html5-test/

Λουκάς

https://www.tech65.org/2011/06/22/nokia-n9-first-look/

Βρήκα και αυτή την σελίδα που έχει ένα μικρο hand on.Με έχει ενθουσιάσει πάντος η ιδέα του MeeGo πολύ θα ήθελα να αποκτήσω αυτό το κινητό όταν βγει(στην σελίδα κιόλας είδα το 16GB μοντέλο έκαναν εκτίμηση θα βγει στα 660$ δηλαδή γύρω στα 465 ευρώ αλλα αυτή η τιμή λογικά θα είναι και προ φόρων).
Περιμένουμε να δούμε το κινητό στα χέρια σου Κώστα να μας πεις και συ την γνώμη σου!!!!

Michalis13

Αμα ειχε android και κανενα TI omap 4(dual core) θα ηταν Νο1 σε πωλησεις..θα το επαιρνα σηγουρα…

tasos

ποτε το βλεπεις cvlahakis να κυκλοφορει?θα αργησει πολυ?

Panagiotis

θα μπορω να στελνω και να λαμβανω τραγουδια ,εικονες και βιντεο με android ή με αλλα κοινα κινητα με το nokia n9?

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones HMD Global Nokia

HMD: Επανακυκλοφορεί τα κλασικά τηλέφωνα Nokia 6310, Nokia 5310 και Nokia 230

Η HMD μόλις κυκλοφόρησε τρία νέα τηλέφωνα, όλα μια μοντέρνα έκδοση των κλασικών Nokia, τα Nokia 6310 (2024), 5310 (2024) και 230 (2024).

Smartphones Nokia

Τέλος εποχής για τα smartphone της Nokia

Aν πήρατε το πρώτο σας κινητό τηλέφωνο κατά τη δεκαετία του 90, τότε πιθανότατα θα ήταν ένα μοντέλο της Nokia.

Business Apple featured Nokia

Nokia – Apple: Υπέγραψαν πολυετή συμφωνία άδειας χρήσης πατέντας 5G

Η Nokia ανακοίνωσε ότι υπέγραψε μια νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία πολλαπλών αδειών ευρεσιτεχνίας με την Apple.

Business Nokia vivo

vivo: Εκτός γερμανικής αγοράς – Έκλεισε το ηλεκτρονικό της κατάστημα

Η vivo δεν πουλά πλέον smartphone στη Γερμανία από το ηλεκτρονικό της κατάστημα, όπως αναφέρει η εταιρεία σε μήνυμα στον ιστότοπό της.