Nokia N900, Με λειτουργικό Maemo 5 βασισμένο στο Linux

Η Nokia σηματοδότησε σήμερα την επόμενη φάση στην εξέλιξη του λογισμικού Maemo, με το νέο Nokia N900. Παίρνοντας πολλά στοιχεία από τον κόσμο των desktop υπολογιστών, η νέα έκδοση του (βασισμένου στο Linux) open source λογισμικού Maemo, προσφέρει την εμπειρία ενός PC μέσα από τη συσκευή ενός κινητού τηλεφώνου. Αξιοποιώντας τη νέα έκδοση 5 του λειτουργικού Maemo, το Nokia N900 δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να έχουν την ίδια στιγμή ανοικτά δεκάδες παράθυρα και να τρέχουν τις αντίστοιχες εφαρμογές, ενώ ταυτόχρονα να είναι σε θέση να απολαμβάνουν όλες τις υπηρεσίες που προσφέρει η κινητή τηλεφωνία, την οθόνη επαφής και το πλήρες πληκτρολόγιο τύπου QWERTY.

, Nokia N900, Με λειτουργικό Maemo 5 βασισμένο στο Linux

«Με λογισμικό Linux, browser που βασίζεται στην τεχνολογία της Mozilla και, τώρα με δυνατότητα σύνδεσης σε δίκτυα κινητής για τη μεταφορά δεδομένων, το Nokia N900 προσφέρει δυνατές εμπειρίες», δηλώνει ο κ. Anssi Vanjoki, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, Τμήμα Αγορών στη Nokia. «Το Nokia N900 δείχνει την κατεύθυνση προς την οποια κινούμαστε με το Maemo και την πρόθεσή μας να συνεχίσουμε τη συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της κοινότητας ώστε να εξελίξουμε το συγκεκριμένο λογισμικό ακόμη περισσότερο. Με το Maemo έχουμε κάτι που συνδυάζει την ισχύ ενός υπολογιστή, με τις δυνατότητες του διαδικτύου και της κινητής τηλεφωνίας, και είναι πραγματικά θαυμάσιο να διαπιστώνει κανείς το συναρπαστικό τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται».

Σχεδιασμένο για να εξασφαλίζει επιδόσεις κανονικού υπολογιστή σε compact διαστάσεις, το Maemo προστίθεται στη γκάμα λειτουργικών συστημάτων των κινητών της Nokia, όπως η πλατφόρμα Symbian, τα οποία ενδυναμώνουν τα smartphones της εταιρείας.

«Όπως η Nokia συνεχίζει να εμπλουτίζει και διευρύνει τη γκάμα των συσκευών της, έτσι χρησιμοποιεί αποτελεσματικά πολλαπλές πλατφόρμες για να μπορεί να εξυπηρετεί διαφορετικές ανάγκες και να απευθύνεται σε διαφορετικές αγορές. Ενώ έχουμε δει συνεχή ανάπτυξη στη Symbian ως πλατφόρμα λογισμικού, το Maemo βοηθά τη Nokia να προσφέρει νέες εμπειρίες στο mobile computing βασισμένες σε open-source τεχνολογία που συνδέεται στενά με desktop πλατφόρμες», δηλώνει ο κ. Jonathan Arber, Senior Research Analyst σε Consumer Mobile στο IDC.

, Nokia N900, Με λειτουργικό Maemo 5 βασισμένο στο Linux

Περισσότερο multitasking με το Maemo
Το Nokia N900 περιλαμβάνει ισχυρό επεξεργαστή ARM Cortex-A8, μνήμη για εφαρμογές έως 1GB, καθώς και τεχνολογία OpenGL ES 2.0 για την επιτάχυνση γραφικών. Ο συνδυασμός των παραπάνω χαρακτηριστικών εξασφαλίζει την ταυτόχρονη υποστήριξη πολλαπλών εφαρμογών (multitasking), όπως συμβαίνει και σε ένα PC. Η μετάβαση από τη μία εφαρμογή στην άλλη γίνεται πολύ απλά, δεδομένου ότι το σύνολο του περιεχομένου των ανοικτών εφαρμογών είναι συνεχώς διαθέσιμο μέσα από το dashboard. Επίσης, η πανοραμική αρχική οθόνη του Ν900 μπορεί να προσαρμοστεί πλήρως στα προσωπικά γούστα του χρήστη, ώστε να φιλοξενεί τις αγαπημένες του συντομεύσεις, widgets και εφαρμογές.

Για να κάνει την πλοήγηση στο Ίντερνετ πιο ευχάριστη, το Nokia N900 είναι εξοπλισμένο με υψηλής ανάλυσης WVGA οθόνη αφής και ταχύτατη συνδεσιμότητα μέσω δικτύων 10/2 HSPA και WLAN. Χάρη στον browser με τεχνολογία Mozilla, οι ιστοσελίδες εμφανίζονται όπως ακριβώς και στην οθόνη ενός υπολογιστή. Επίσης, η πλήρης υποστήριξη της τεχνολογίας Adobe Flash™ 9.4 βοηθά τα online videos και τις interactive εφαρμογές να εμφανίζονται πολύ ζωντανές και ρεαλιστικές. Οι ενημερώσεις του λογισμικού Maemo κατεβαίνουν στη συσκευή αυτόματα, μέσω του διαδικτύου.

Το Nokia N900 εξασφαλίζει εύκολο και γρήγορο messaging, εξαιτίας του πλήρους, slide-out πληκτρολογίου τύπου QWERTY. Οι αρχικές ρυθμίσεις για το email γίνονται με ελάχιστα αγγίγματα στην οθόνη και η υπηρεσία Nokia Messaging υποστηρίζει μέχρι και 10 προσωπικούς λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Τα γραπτά μηνύματα και τα μηνύματα IM που ανταλλάσσει ο χρήστης με φίλους περιέχονται σε μία οθόνη, ενώ όλες οι συνομιλίες οργανώνονται ως ξεχωριστά παράθυρα.

Tο Nokia N900 διαθέτει αποθηκευτικό χώρο 32GB, ο οποίος με μία microSD κάρτα μπορεί να επεκταθεί μέχρι και τα 48GB. Όσον αφορά στις φωτογραφικές ικανότητες, το λειτουργικό Maemo και το Ν900 συνοδεύονται από ένα νέο tag cloud user interface το οποίο θα βοηθήσει τους χρήστες να εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο τρόπο τις δυνατότητες που τους προσφέρει η κάμερα των 5MP και τα οπτικά Carl Zeiss.

Tο Nokia N900 θα αρχίσει να διατίθεται σε επιλεγμένες αγορές από τον Οκτώβριο του 2009, με εκτιμώμενη τιμή λιανικής τα 500 Ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται φόροι και επιδοτήσεις. Το Nokia N900 θα παρουσιαστεί στο Nokia World στη Στουτγάρδη, στις 2 Σεπτεμβρίου. Περισσότερες πληροφορίες για το Maemo διατίθενται στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://maemo.nokia.com.

Nokia N900
Επεξεργαστής: ARM Cortex A8 @600 MHz, PowerVR SGX graphics
Οθόνη: Αφής (Resistive) 3.5 ιντσών, 800*480 pixels (WVGA), 16 εκατομμύρια χρώματα
Μνήμη: 256 MB RAM (+768MB virtual memory), 32GB ενσωματωμένη μνήμη
Κάρτα Μνήμης: Micro SD
Λειτουργικό: Maemo 5
Κάμερα: 5 Megapixel με οπτικά Carl Zeiss, Autofocus, Dual LED Flash, WVGA (848*480 pixels) Video @25 fps, 2η VGA κάμερα για βιντεοκλήσεις
Διασύνδεση: Bluetooth 2.1 με A2DP, MicroUSB 2.0, Wi-Fi, HSDPA 10 Mbps, HSUPA 2 Mbps, GPS (με υποβοηθούμενο GPS)
Διαστάσεις: 110.9×59.8×18 χλστ.
Βάρος: 181 γρ.
Μπαταρία: 1320 mAh
Έξτρα: 3.5mm audio jack, Adobe Flash 9.4 support, Accelerometer και Proximity Sensor, Qwerty Keyboard, DLNA, FM Radio με RDS και Transmitter, TV-out, Digital compass

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

7 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
aris

τελειο……!!!

yiannis

ελπίζω να γίνει καλή και σωστή ανάπτυξη και θα είναι το επόμενο μου κινητό!

Κώστας Βλαχάκης

Στο ΜyNextPhone.gr, ο Αντρέας έγραψε ένα πολύ καλό άρθρο με τα 10 πιο σημαντικά features του νέου λειτουργικού συστήματος Maemo 5
https://mynextphone.gr/ten-features-of-the-new-nokia-maemo-5-os-3422/

evangelos

Δυνατη συσκευή. Περιμενω τις πρωτες παρουσιασεις.
Για το Digital compass εισαι σιγουρος;

Andreas_ku990

Σιγουρότατα 😉

kostis

paithia skeftomai na paro to n900 tha eina kali epilogi?????

Stelios

Exoume neorera Gia diadosh stun Ellada?

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Nokia

Τέλος εποχής για τα smartphone της Nokia

Aν πήρατε το πρώτο σας κινητό τηλέφωνο κατά τη δεκαετία του 90, τότε πιθανότατα θα ήταν ένα μοντέλο της Nokia.

Business Apple featured Nokia

Nokia – Apple: Υπέγραψαν πολυετή συμφωνία άδειας χρήσης πατέντας 5G

Η Nokia ανακοίνωσε ότι υπέγραψε μια νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία πολλαπλών αδειών ευρεσιτεχνίας με την Apple.

Business Nokia vivo

vivo: Εκτός γερμανικής αγοράς – Έκλεισε το ηλεκτρονικό της κατάστημα

Η vivo δεν πουλά πλέον smartphone στη Γερμανία από το ηλεκτρονικό της κατάστημα, όπως αναφέρει η εταιρεία σε μήνυμα στον ιστότοπό της.

Smartphones Nokia

Nokia XR21: Με την υψηλότερη προστασία IP από το νερό και τη σκόνη

Η Nokia κυκλοφόρησε το rugged smartphone της XR21 με πιστοποίηση IP69K, η οποία είναι η υψηλότερη προστασία IP από το νερό και τη σκόνη.