Nokia, Το μεγάλο come back θα γίνει με το MeeGo

Διάβαζα σε πρόσφατη έρευνα της Bernstein Research ότι η Nokia διέθεσε το 2010 πάνω από 3.9 δισ. δολάρια σε έρευνα και ανάπτυξη για τα κινητά, σχεδόν τρεις φορές πάνω από το μέσο όρο του ανταγωνισμού. Το Symbian 3 και το N8 ήταν τα αποτελέσματα αυτής της πολυέξοδης έρευνας;

, Nokia, Το μεγάλο come back θα γίνει με το MeeGo

Η Nokia προσπαθεί αλλά έχω την εντύπωση ότι προσπαθεί σε λάθος δρόμο. Μου αρέσουν τα κινητά της, είναι ολοκληρωμένα, έχουν άποψη και αλληλεπιδρούν ιδανικά μεταξύ τους αλλά και με το οικοσύστημα που έχει δημιουργήσει. Και μπορεί στη μεσοχαμηλή κατηγορία τιμής όλοι να ήταν μέχρι σήμερα ευχαριστημένοι και τις απαιτήσεις να είχαν μόνο όσοι πλήρωναν πάνω από 400 ευρώ, όμως αυτό έχει αλλάξει και ο καταναλωτής τα θέλει όλα από συσκευές των 200 ευρώ.

Τις επόμενες ημέρες στην έκθεση της Βαρκελώνης, η Nokia δεν θα συμμετάσχει με περίπτερο. Ναι, αν κοιτάξετε τη λίστα με τους εκθέτες, δεν υπάρχει το όνομα του Φιλανδού κατασκευαστή. Θα γίνουν κάποιες παρουσιάσεις κινητών (όχι hi-end) μέσα από event και σε συνεργασία με Ευρωπαίους providers και διανομείς. Το σημαντικότερο που θα κάνει η Nokia στην έκθεση της Βαρκελώνης είναι να επανατοποθετηθεί και δια στόματος του νέου της CEO (από το Σεπτέμβριο του 2010) να ορίσει τις κατευθυντήριες γραμμές που θα κινηθεί η εταιρεία το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τις πηγές μου δεν θα δούμε ακόμα κάποιο MeeGo κινητό ή Tablet από τη Nokia. Και στο MeeGo εναποθέτω τις ελπίδες μου για την έξοδο της Nokia από τη φαυλότητα και την ανάδειξή της σε κορυφαίο κατασκευαστή smartphones. Τα smartphones με MeeGo θα είναι τα “ακριβά” hi-end κινητά της Nokia και όχι αυτά με το λειτουργικό σύστημα Symbian.

Πηγή

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

18 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
kostas_falcon

Ηδη υπαρχει επισημα σοβαρο ενδεχομενο να συνεργαστει η νοκια με την Microsoft ή την Google συμφωνα με τον διευθυνοντα συμβουλο Στεφεν Ελοπ. Το symbian πλεον δεν τραβαει και αυτο ειναι ηδη γνωστο στην νοκια.

tom

δηλαδη το πολυσυζητημενο n9 ποτε περιπου να το περιμενουμε;

fred

για να δουμε..

kostas_falcon

και απο τι φαινεται ουτε το meego θα την σωσει……η ταση της αγορας ειναι ηδη αλλου….

ceron

go nokia!

kostas_falcon

@ceron αυτο τωρα που στεκει???? υπαρχουν σοβαρες εξελιξεις αυτην την στιγμη και τα ποσοστα της νοκια πεφτουν διαρκως! για αυτο και σκεφτεται αλλαγη πλευσης σε αλλα λειτρουργικα….

tsamo

Ελπίζω να μην είναι αλήθεια , αλλά ακόμα και αν είναι , πιστεύω οτι θα υπάρχει συσκευή με meego στην MWC 2011 από την aava που θα κάνει dual-boot με android . Ελπίζω μόνο να μην τις διαθέσουν ως dev συσκευές …

panos

δεν λεω καλο ωραιο το symbian αλλα πριν 2-3 χρονια τωρα δεν προσφερει κατι το αξειοσημειοτο εκτος απο την ευκολια και το οτι ξερεις που θα βρεις το καθε τι αν δεν κοιταξει και σε αλλες λυσεις (βλεπε android ) δυσκολα να ανακαμψει

Βασίλης

Αντε να βγεί και κανένα ακόμα meego…
Να δούμε και κάτι καινούριο (γιατί με το n900 δυστυχώς δεν είδαμε και πολλά γιατί δεν “κυκλοφόρησε” ιδιαίτερα)!

orestis

@kostas_falcon Αυτό που λες εσύ δε στέκει! Η nokia προφανώς κάνει αυτές τις κινήσεις για κάποιους λόγους! Τώρα εσύ είσαι ο τελευταίος που θα κρίνει το πως θα πάει η πορεία του meego, πόσο μάλλον μιας έκδοσης που δεν έχει κυκλοφορήσει καν! Είναι λίγο παράλογο όπως καταλαβαίνεις! Και δεν υπάρχουν μόνο αγοραστές high-end κινητών (μιας και τα smartphones τείνουν να γίνουν τα μοναδικά κινητά) αλλά κυρίως μέσης(-χαμηλής) κατηγορίας, και εκεί είναι που σκοπεύει να διατηρήσει την κυριαρχία της η nokia! Και ποια τάση της αγοράς είναι αλλού?! Και που?! Από τις πρώτες παραμένει η nokia σε έρευνες ακόμα και στα smartphones! Τώρα αν μέσα στο 2010 τα ποσοστά της έπεσαν (παρόλο που είναι “άφταστη” ακόμα) αυτό δε δείχνει τίποτα και σε καμία περίπτωση δε θα είναι μια σταθερή κατάσταση! Όλες οι εταιρίες έχουν τα πάνω τους και τα κάτω τους κάθε χρονιά! Το χειρότερο “μείον” της nokia είναι ότι έχει το 60% των συντελεστών του internet εναντίον της (λόγω google) και από εκεί τρώει την περισσότερη δυσφήμιση επειδή αρνείται να χρησιμοποιήσει android!

kostas_falcon

@orestis θα δειξει το κοντινο μελλον…..αλλα τοτε να δω τι θα πεις……οσον αφορα αν ειμαι ο τελευταιος…..δουλεψα το n900 οταν εσυ και οι υπολοιποι το βλεπατε στις φωτο! (λογω της παλαιας μου εργασιας) δεν θα επεκταθω παραπανω….

STEVE JOBS

Εγω δεν Περιμένω και πολλα πράγματα απο το meego. Δεν ξερω απο που πηγάζει όλη αυτη η αισιοδοξία για το συγκεκριμένο λειτουργικό. Το Έχει δει κανένας; Απο μοντέρνος στο YouTube μου μοιάζει με μια κάκιστη αντιγραφή του iOS. Ένα dock στο κάτω μέρος της οθόνης και εικονιδιακια απο Πάνω. Η Νοκια βρίσκεται σε πανικό. Αυτο φαινεται απο το Ότι δίνει 4πλασια ποσά για έρευνα σε σχέση με την apple χωρίς αποτέλεσμα. Καθυστέρησαν Παρά Πολύ. Κατα την γνώμη μου δεν μπορούν να είναι βιώσιμα Πάνω απο 3 λειτουργικά καθώς οι developers δεν μπορούν να φτιάχνουν την ίδια εφαρμογή για 10 λειτουργικά. Θα την φτιάξουν για τα δυο τρία πιο δημοφιλή. Μονόδρομος το windows mobile 7 λόγω δυναμικής της Microsoft. Θα βοηθήσει και την Νοκια και την μικροσοφτ

orestis

Το “χωρίς αποτέλεσμα” πού το βλέπετε όλοι και το πετάτε έτσι!? Ακόμα δεν έχει κυκλοφορήσει! Αν είναι δυνατόν! Κι εδώ υποθέσεις κάνει ο Κώστας αναφερόμενος στις πηγές του..

tom

το n9 ποτε θα το δουμε;

giorgio

Για να δούμε, ρε Nokia… για να δούμε. Μας έχεις στην αναμονή τόσον καιρό.

FarmaS

Για το Ν9 π θα εχει κ Meego ποσο πιστευετε οτι θα κοστιζει το κινητο ? θα ειναι πανω απο 500ευρω ?

tsamo

@FamaS δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι αφού η κυκλοφορία του δεν είναι ακόμα σίγουρη αλλά αν βγει με τα χαρακτηρηστικά που υποθετικά έχει πιστεύω ότι θα πωλείται περισσότερο από 500 euro . Μην ξεχνάς οτι θα είναι η ναυαρχίδα της Nokia όταν κυκλοφορήσει .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Nokia

Τέλος εποχής για τα smartphone της Nokia

Aν πήρατε το πρώτο σας κινητό τηλέφωνο κατά τη δεκαετία του 90, τότε πιθανότατα θα ήταν ένα μοντέλο της Nokia.

Business Apple featured Nokia

Nokia – Apple: Υπέγραψαν πολυετή συμφωνία άδειας χρήσης πατέντας 5G

Η Nokia ανακοίνωσε ότι υπέγραψε μια νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία πολλαπλών αδειών ευρεσιτεχνίας με την Apple.

Business Nokia vivo

vivo: Εκτός γερμανικής αγοράς – Έκλεισε το ηλεκτρονικό της κατάστημα

Η vivo δεν πουλά πλέον smartphone στη Γερμανία από το ηλεκτρονικό της κατάστημα, όπως αναφέρει η εταιρεία σε μήνυμα στον ιστότοπό της.

Smartphones Nokia

Nokia XR21: Με την υψηλότερη προστασία IP από το νερό και τη σκόνη

Η Nokia κυκλοφόρησε το rugged smartphone της XR21 με πιστοποίηση IP69K, η οποία είναι η υψηλότερη προστασία IP από το νερό και τη σκόνη.