Nokia | Αγοράζει το Symbian και το διαθέτει σε Open Source

, Nokia | Αγοράζει το Symbian και το διαθέτει σε Open SourceΗ Nokia ανακοίνωσε την Τρίτη 24 Ιουνίου ότι πρόκειται να εξαγοράσει το υπόλοιπο 52% του λειτουργικού συστήματος Symbian που αυτή τη στιγμή ανήκει σε τρίτους και στη συνέχεια θα διαθέσει την πλήρη πλατφόρμα Symbian υπό την άδεια ανοικτού κώδικα Eclipse. Το Symbian αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα λειτουργικά συστήματα για κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές παλάμης και αυτή τη στιγμή το 48% ανήκει στη Nokia, ενώ το υπόλοιπο 52% μοιράζονται οι Sony Ericsson, Panasonic, Samsung και Siemens.

Η Nokia ακόμα ανακοίνωσε τη δημιουργία του Symbian Foundation, μιας συμμαχίας εταιριών κατασκευής φορητών συσκευών και εφαρμογών στην οποία θα μπορεί να συμμετέχει ελεύθερα κάθε εταιρία. Ήδη η SonyEricsson, η Motorola και η Samsung έχουν δηλώσει τη στήριξή τους στο Symbian Foundation.

Η κίνηση αυτή της Nokia μεταφράζεται από αρκετούς αναλυτές ως μια απάντηση απέναντι στο Android, την επερχόμενη ανοικτή πλατφόρμα για κινητά τηλέφωνα που αναπτύσσει η Google, και στην επίσης ανοικτή πλατφόρμα LiMo που βασίζεται στον πυρήνα Linux και υποστηρίζεται από εταιρίες όπως η Vodafone, η Motorola, η Samsung και η Panasonic.

1
4

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

5 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Αρμός

Καλώς σε βρίσκω και καλό Σαββατοκύριακο!

Κώστας Βλαχάκης

Βρίσκω απόλυτα λογική την κίνηση της Nokia.
Πιστεύω ότι στο μέλλον οι πιο δημοφιλείς εφαρμογές για κινητά θα δημιουργηθούν από web application designers (widget style) και όχι από mobile software developers.

Πάνας

Καλησπέρα.

Κάτσε γιατί με έμπλεξες.

Το 52 ή το 48% ανήκει στην Nokia;

ktogias

Ουπς! Τυπογραφικό… Στην πρόταση “… αυτή τη στιγμή το 52% ανήκει στη Nokia, ενώ το υπόλοιπο 48% μοιράζονται …” τα νούμερα πάνε ανάποδα: Το 48% ανήκει στη Nokia και το 52% στις άλλες. Σε ευχαριστώ για τη διόρθωση… Κάποιος που έχει δικαίωμα να κάνει edit το άρθρο ας το διορθώσει.

Κώστας Βλαχάκης

Παιδιά sorry, δικό μου λάθος που δεν το χτένισα…
Επί της ουσίας, εγώ πιστεύω ότι είναι σοφή η κίνηση της Nokia. Ειδικά όταν βλέπεις κινητά όπως το επερχόμενο Samsung Omnia που το μενού του είναι full customized με widgets καταλαβαίνεις ότι το μέλλον ανήκει σε όλους και όχι σε μερικούς υπαλλήλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Nokia

Τέλος εποχής για τα smartphone της Nokia

Aν πήρατε το πρώτο σας κινητό τηλέφωνο κατά τη δεκαετία του 90, τότε πιθανότατα θα ήταν ένα μοντέλο της Nokia.

Business Apple featured Nokia

Nokia – Apple: Υπέγραψαν πολυετή συμφωνία άδειας χρήσης πατέντας 5G

Η Nokia ανακοίνωσε ότι υπέγραψε μια νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία πολλαπλών αδειών ευρεσιτεχνίας με την Apple.

Business Nokia vivo

vivo: Εκτός γερμανικής αγοράς – Έκλεισε το ηλεκτρονικό της κατάστημα

Η vivo δεν πουλά πλέον smartphone στη Γερμανία από το ηλεκτρονικό της κατάστημα, όπως αναφέρει η εταιρεία σε μήνυμα στον ιστότοπό της.

Smartphones Nokia

Nokia XR21: Με την υψηλότερη προστασία IP από το νερό και τη σκόνη

Η Nokia κυκλοφόρησε το rugged smartphone της XR21 με πιστοποίηση IP69K, η οποία είναι η υψηλότερη προστασία IP από το νερό και τη σκόνη.