Nokia, φήμες για επιστροφή με Android smartphone

H Nokia πριν μερικούς μήνες πούλησε το τμήμα συσκευών στη Microsoft η οποία με τη σειρά της θέλησε να ξεφορτωθεί το brand της Nokia και το έκανε πριν από λίγες μέρες. Όμως, σύμφωνα με (ανεπιβεβαίωτες ακόμη) πληροφορίες η φιλανδική εταιρεία που ήταν κυρίαρχη στην αγορά των κινητών, δεν φαίνεται να αποχωρεί έτσι απλά.

Σύμφωνα με αναφορές από τα κινέζικα media, η Nokia ετοιμάζει μια νέα Android συσκευή την κατασκευή της οποίας έχει αναλάβει η ομάδα που ήταν πίσω από το Nokia N9 και πρόκειται για smartphone σε επίπεδο ναυαρχίδας.

Αυτή τη στιγμή και για 10 χρόνια το brand Nokia ανήκει στη Microsoft, οπότε η Nokia δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει στα μελλοντικά smartphones της. Όμως, είναι ελεύθερη να σχεδιάσει και να κυκλοφορήσει τη δική της συσκευή μέσω ODM (Original Design Manufacturer) κατασκευαστών όπως είναι για παράδειγμα η Foxconn. Επομένως, μπορεί κάλλιστα να κάνει ένα νέο βήμα στην αγορά των smartphones και θα είχε ενδιαφέρον να δούμε πως θα κινηθεί μετά την αποδέσμευση από τη Microsoft και το Windows Phone.

nokia android smartphone, Nokia, φήμες για επιστροφή με Android smartphone
Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

23 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Apostolis Vlv

Νομίζω ότι η Nokia(Original), μπορεί να ξανά χρησιμοποιήσει τον brand της σε φορητές συσκευές σε ένα χρόνο και οκτώ μήνες μετά από το deal!

dark_master

Αν ισχύει κάτι τέτοιο η MS θα φάει χοντρή ήττα. Δεν νομίζω να μην το είχαν προβλέψει.

rostropol

Η επιστροφή των zombie…..μετά από τα τόσο επιτυχημένα WP και Symbian κάποτε,όλοι περιμένουμε με αγωνία(εδώ γελάνε και οι πέτρες).

koutsis

Eχω μπερδευτει λιγο,νόμιζα πως το brand NOKIA δεν μπορουσε να το χρησιμοποιήσει η microsoft μετά το 2014 και γιάυτο το αφησε. Τώρα αν δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει ουτε η ΝΟΚΙΑ για 10 χρόνια τότε ποιόν ανήκει τελικά ? και επίσης σε ποιόν ανήκουν τα feature phones της nokia (αυτα με τα κουμπια)? Νομιζα πως τα είχε κι αυτά η microsoft κι εκεί μπορύσε να χρησιμοποιήσει το brand NOKIA. Άρα τελικά της ΝΟΚΙΑ τι της έμεινε ?

gericho

Εύχομαι στη Nokia να πατώσει. Να αποτύχει ακριβώς με Android. Και θα αποτύχει ακριβώς με Android, επειδή εκεί το παιχνίδι είναι ήδη στημένο. Το πάλαι ποτέ αντίπαλο δέος της Nokia, η πρώην σουηδική Ericsson aka Sony mobile, ήδη μετά βίας διεκδικεί μια θέση στο Android. Και θέλω μόνο να δω όλα τα Nokia fanboys που έκραζαν τη Nokia επειδή χρησιμοποίησε WP λειτουργικό, που δεν ήταν δικό της δημιούργημα (σαν τα Symbian, Meego, κλπ) θέλω να δω όλους αυτούς αν θα κράξουν άμα η Nokia βάλει Android που ούτε κι αυτό θα είναι original Nokia λειτουργικό (κάθε άλλο…). Θέλω να δω όλους αυτούς που έκραζαν τα Lumia επειδή είναι προϊόν μιας άλλη Nokia από την παλιά άσχετα αν είναι οι ίδιοι εργαζόμενοι που τα φτιάχνουν, θέλω να δω αυτούς που θα κράξουν μια fake Nokia μελλοντικά που το μόνο original που θα κουβαλάει θα είναι το brand name και μόνο. Θέλω να δω αν θα φάει κράξιμο ο μελλοντικός CEO της Nokia όπως ο Elop, αφού κι οι δύο στρέφουν την εταιρεία σε λειτουργικά που δεν ανήκουν στους Φιναλανδούς. Και θέλω να καταλάβω τί είδους κράξιμο έφαηε η Microsoft από το κάθε τυχαίο παιδάκι που γράφει στο ίντερνετ δυο αράδες, επειδή… Συνέχεια »

edd

Μακάρι. Η μοναδική εταιρία με πραγματικές καινοτομίες. Αν θυμάμαι καλά, η MS έχει την δυνατότητα χρήσης του brand για 1 χρόνο στα smartphones και 3 χρόνια στα feature phones ακόμα. Το θέμα είναι τι γίνεται με τις πατέντες.

Δημητρη Χρηστου

Μπραβο NOKIA CONNECTING PEOPLE.Δεν τελειωνεις ετσι!!!!

Sot11

Η ομάδα πίσω από το n9 γιατί δεν συνεχίζει το meego? γιατιιιιιι; Δεν θελουμε άλλο android χορτάσαμε!

Batel

Μακάρι να δούμε καλά Android τηλέφωνα από την Nokia και να επιστρέψει σαν μάρκα με το πλέον δημοφιλές λειτουργικό , όχι τίποτα άλλο αλλά για να σκάσουν τα τσιράκια της Microsoft , της εταιρείας που την κατέστρεψε με τα αποτυχημένα Windows phone.

marios

Καλησπέρα παιδιά. Σκέφτομαι να πάρω windows phone διότι τα είδα και μου άρεσαν αρκετά από τα χαρακτηριστικα τους. Τώρα βεβαία μετά από αυτά που διαβάζω αρχίζω και αμφιβάλω. Να προχωρήσω στην αγορά του ή να περιμένω?

qwerty

Δεν πρόκειται να επηρεαστεί η αγορά σου, δεν αφορά με κανενά τρόπο τη συσκευή που θες

George E.

gericho μεγάλες αλήθειες αυτά που είπες! Απλά κάθε φορά κάποιος πρέπει να έχει την ρετσινιά του κακού…

Junkermann

Προς gericho: Ρισπέκτ (σε άψογα greeklish)

Προς marios:
Χωρίς να γνωρίζω τον προϋπολογισμό σου, ξεκίνα την έρευνά σου από τα 730 / 735 (4G).
Δεν λέω ότι το 630 δεν είναι καλό αλλά η διαφορά είναι μικρή και τα 730/735 είναι πολύ καλύτερα και ολοκληρωμένα κινητά.

Εννοείται, εάν μπορείς και πιο «ψηλά» (830 930) ακόμα καλύτερα.

_Junkermann

keysmith

το 808 (δλδ κάτι αντίστοιχο σε κάμερα, ποιότητα συσκευής) να δώ με android και τι άλλο να θες από ένα κινητό!
Ελπίζω να υπάρχει δυνατότητα να ξανα-χρησιμοποιήσει το όνομα nokia αν και σαν hoax μου ακούγεται. Θα είναι χοντρό να συμβεί και δεν θα το αφήσει έτσι η MS.

Οψόμεθα!

gio

Μακαρι

tech21man

Φανταζομαι οτι η συμφωνια ηταν συμφωνια και το ηξερε και η microsoft και η nokia. Απο εκει και επειτα η nokia σαν nokia/symbian/meego και να εχει κατι, αν δεν ειναι game changer δεν εχει νοημα. Sailfish, tizen ubuntu touch…αποτυχημενα/ανυπαρκτα. Και να ειναι πολυ καλα και πιο δημιουργικα/παραγωγικα μεχρι να στηθει σκηνη/store να τα υποστηριξει τα αλλα οικοσυστηματα ειναι αλλου. Δειτε τι “τραβαει” η microsoft και εμενα προσωπικα μαρεσουν περισσοτερα απο android/ios για μερικους λογους.

Απο εκει και επειτα ελπιζω να πετυχει κατι περισσοτερο απο νοσταλγια για το ονομα και να μην ειναι κατι σαν jolla launcher. Ερχεται απο την ομαδα του N9 αλλα αυτα τα ακουσαμε και για sailfish.

tech21man

Και κατα βαση, μονο το android της απεμεινε της nokia…

Τακης

Nokia+CyanogenMod … θα μπορουσε να ειναι ενας ωραιος συνδιασμος!

edd

@gericho, καλά όλα αυτά, αλλά ξεχνάς κάτι πολύ σημαντικό. Το πιο σημαντικό μακράν για μένα. Όσα κύματα και αν πέρασε η nokia, όσες αποτυχίες και αν είχε, δεν υπάρχει (και δε πιστεύω ότι θα υπάρξει ποτέ) άλλη εταιρία που να έδινε τόσο σημασία στην λεπτομέρεια και την ποιότητα ανεξαρτήτως τιμής (όχι τις “μαγκιές-κοροϊδίες” των σημερινών κολοσσών). Γι’αυτό ακόμα και κλειστή η nokia πάντα θα παραμένει ένας θρύλος στο χώρο που ότι τρικ και να κάνουν οι άλλοι, δε πρόκειται ποτέ να φτάσουν. Ήταν η τελευταία επιτυχημένη εταιρία που δεν είχε γνώμονα για τα πάντα το κέρδος και τα στατιστικά τριμήνων και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να έκλεισε, αλλά καινοτόμησε όσο κανένας άλλος (ούτε αχλάδια, ούτε γιν γιαν). Γι’αυτό όλοι θέλουν την επιστροφή της. Όχι απαραίτητα για το καινοτόμο smartphone, αλλά ακόμα και το απλό nokia με κουμπιά και ένα φακό. Από την ποιότητα του κινητού των 20€ φαίνεται ο σεβασμός στο πελάτη, όχι των 300/600/900€.

Αλέξανδρος

Για πλάκα να βγάλει ένα σοβαρό κινητό και εκεί να δείτε πωλήσεις. Τα άλλα είναι περιττά, η Nokia πάντα ήταν αγαπητή από τον κόσμο αλλά πολλές λάθος κινήσεις στο τέλος για αυτό είναι εκεί που είναι.
Αν μπορεί να βγάλει μια android ναυαρχίδα πιστεύω πως πολλοί θα την τιμήσουμε.

Giorgos

Επειδή δουλεύω 10 χρόνια τώρα σε καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, κάτω ότι ο κόσμος και εννοώ ότι η μεγάλη μάζα αν έβλεπε ένα smartphone nokia με κορυφαίες δυνατότητες, θα το αγόραζε με το κιλό. Η μάζα ακόμα ζητάει την nokia!!

Junkermann

Η «μεγάλη μάζα», όπως λες, δεν βλέπει τα «nokia με κορυφαίες δυνατότητες» γιατί μάλλον τα έχετε κρυμμένα. Και όποιος καταφέρει και τα δει ή ρωτήσει για αυτά το μόνο που θα εισπράξει είναι ευγενικό κράξιμο και ειρωνεία, όπως «που να μπλέκεις τώρα», «δες κάτι πιο εργομικό(!)» κτλ.

Άσε λοιπόν τα καταστήματα, γιατί στην Ελλάδα ζούμε και εμείς. Σε όλες τις μεγάλες αλυσίδες που παίζεται κατά κύριο λόγο το παιχνίδι των πωλήσεων (κινητής τηλεφωνίας και πολυκαταστήματα), ή ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται.

Για τους δικούς τους λόγους, δεν θέλουν και δεν γουστάρουν να τα προωθήσουν, γεγονός απόλυτα θεμιτό.

Αλλά δεν μπορώ να ακούω για το που είναι τα «nokia με κορυφαίες δυνατότητες».
Τα 20+ Lumia που έχει βγάλει, τι είναι; Τηλέφωνα ή γαριδάκια;

_Junkermann

αλιάκμων

@gericho

Και να αποτύχει το εγχείρημα ούτως η άλλως η Nokia έχει μετατοπιστεί στα δίκτυα και τις υπηρεσίες πλοήγησης. Για μένα το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να βγάζει μια μόνο premium συσκευή κάθε χρόνο, στο στυλ της Apple με το iPhone. Έτσι μπορεί να κρατήσει επαφή με το χώρο των συσκευών, να έχει τις δυνατότητες της σε ετοιμότητα και να περιμένει να δει αν μπορεί να κινηθεί επιθετικότερα στο μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Android WhatsApp

WhatsApp: Θα μπορείτε να στέλνετε αυτόματα πολυμέσα HD

Το WhatsApp παρουσίασε μια λειτουργία τον Αύγουστο που σας επιτρέπει να στέλνετε φωτογραφίες σε υψηλότερη ποιότητα.

Software Android iOS

Epic Games Store: Έρχεται σε iOS και Android αργότερα φέτος

Η Epic Games επιβεβαίωσε ότι το Games Store της θα κυκλοφορήσει τόσο σε iOS όσο και σε Android αργότερα φέτος.

Software Android Google Google Pixel

Find My Device της Google: Με Android 15, θα βρίσκεις τo Pixel σου ακόμα και όταν είναι κλειστό

Το δίκτυο Find My Device της Google θα δώσει την ευκαιρία στους χρήστες Android να έχουν ένα δίκτυο παρακολούθησης χαμένων συσκευών.

Software Android Twitter

Το X προετοιμάζει την υποστήριξη passkey στο Android

To X φέρεται να εργάζεται για να φέρει υποστήριξη για passkeys στην εφαρμογή Android της, μετά την κυκλοφορία του iOS.