Nvidia Tegra 5, Kepler αρχιτεκτονική και πραγματικό τέρας

Στο συνέδριο GDC που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες, η Nvidia πραγματοποίησε επίδειξη του νέου της chip που φιλοδοξεί να εγκαταστήσει σε πολλές νέες φορητές συσκευές. Το Tegra 5 είναι το πρώτο chip στον κόσμο που μπορεί να κάνει rendering ένα τρισδιάστατο μοντέλο ανθρώπινου προσώπου στα 1080p.

Το νέο chip της Nvidia που έχει το κωδικό όνομα Logan, κατασκευάζεται στα 28nm και αναμένεται να προσφέρει τρομερό ανταγωνισμό στις λύσεις Adreno και PowerVR των Qualcomm και Imagination Technologies αντίστοιχα.

Στην σημερινή του έκδοση, που βρίσκεται ακόμα σε φάση ανάπτυξης καταναλώνει 2-3W ωστόσο η Nvidia ισχυρίζεται ότι το chip θα βελτιστοποιηθεί για να καταναλώνει περίπου 1W όταν θα είναι έτοιμο να εγκατασταθεί σε φορητές συσκευές. Σύμφωνα με την Nvidia, η έκδοση του Logan για tablets θα είναι ισχυρότερη από το PlayStation 3.

Δείτε παρακάτω το Ira test με το rendering στα 1080p για να πάθετε πλάκα.

NVIDIA Tegra 5 Logan, Nvidia Tegra 5, Kepler αρχιτεκτονική και πραγματικό τέρας

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

8 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
tech21man

Καλα ολα αυτα. Ειδα το video ειναι οντως εντυπωσιακο. Βεβαια, ενα ανθρωπινο προσωπο σε 1080p που νικαει hardware 6ετιας+ με σειρα 7000 καρτα γραφικων δεν μου λεει και κατι.

Καλο φαινεται ωστοσο τα δοντια και αλλες λεπτομερειες ηταν και θα ειναι off. Οχι απλα ψευτικα αλλα καρα μπαμ…

Δε βαριεσαι το πραγματικο κολπο θα ειναι στην καταναλωση

Giorgos

@tech21man

Οχι φιλε μου… Δε νικαει hardware 6ετιας. Γιατι το υλισμικο εξαετιας που αναφερεσαι πιθανον να εκαιγε 250 με 350W. Αυτο λοιπον θα ειναι ισοδυναμο με υλισμικο εξαετιας εαν εκεινο εκαιγε 1W. To δυσκολοτερο σημερα δεν ειναι να αυξησεις τις επιδοσεις αλλα να το κανεις διατηρωντας ή και ακομη μειωνοντας την καταναλωση. Οι μπαταριες δυσκολα θα αναπτυχθουν στο μελλον για αυτο και μειωνεται η καταναλωση. Η συγκλιση επεξεργαστικης ισχυος σε υπολογιστες, λαπτοπ και κινητα ειναι τεραστια οταν αυτη προσαρμοστει στα επιπεδα καταναλωσης. Οποτε οταν συγκρινεις επιδοσεις να σκεφτεσαι μεγεθος, θερμοκρασια και καταναλωση. Αν ολα αυτα ειναι ιδια τοτε η συγκριση ειναι επι ισοις οροις.

Δεν ειμαι ειδικος οποτε για τα παραπανω ζηταω προκαταβολικα συγνωμη εαν πεταξα καμια κοτσανα … 🙂

giorgio

τι λες ρε φιλε??τις φυτρες απο τα μαλλια στο κεφαλι τις ειδες??λες και μολις τον ξυρισαν ηταν!!καταπληκτικο!!

spiros s

Σε δύο χρόνια από τώρα το μέλλον στα παιχνίδια θα είναι τα smartphone και tablet! Είναι να μην κάνουν την αρχή η εταιρείες παιχνιδιών, βλέπε ΕΑ ubisoft κ.α.
Και δίνουν τα παιχνίδια τους εκεί.

Solon

Καλός ο Τegra 5 αλλά δεν μετράνε μόνο τα γραφικά για την επιλογή ενός τσιπ σε μια συσκευή. Και ο Tegra 4 είναι πολύ δυνατότερος στα γραφικά από τους Snapdragon αλλά έχει πιάσει πάτο στις πωλήσεις. Ουσιαστικά δεν υπάρχει συσκευή στην αγορά με τον 4άρι.
Από τη στιγμή που θες να έχεις μέσα σε ένα SoC όλων των ειδών τα τσιπ (CPU, GPU, GSM, GPS, WiFi, Bluetouth, RAM, SSD κτλ) μετράει περισσότερο πόσα από αυτά ενσωματώνεις παρά τα γραφικά. Όπως και να το κάνουμε οι ανάγκες για γραφικά σε μια ταμπλέτα δεν είναι μεγάλες και καλύπτονται άνετα και από υποδεέστερα τσιπ γραφικών.
Δυστυχώς η Nvidia ενὠ θα μπορούσε να έχει ένα μεγάλο κομμάτι της πίτας στους επεξεργαστές ARM έχει κάνει μια σειρά από λάθη που κατά τη γνώμη μου αν δεν τα διορθώσει θα της στοιχίσουν την ίδιά της την επιβίωση.

alexandros κ

+1 solon.ας θυμηθούμε λίγο το tegra 2.η nvidia κλείδωσε τους drivers ακόμα και για την motorolla,lg.πχ optimus 2x(p990) κλπ.να διορθώσει τα λάθη της και βλέπουμε…….

Alex

Μερικά παιχνίδια απαιτούσαν, απαιτούν και θα απαιτούν μεγάλες οθόνες και pointer. Δεν μπορείς να παίξεις fifa, call of duty και assassins creed σε 4″ ή σε 10″ μόνο με τα δάχτυλά σου, ή τουλάχιστον δεν θα το απολαύσεις τόσο. Μπορεί η αγορά των παιχνιδιών να παρουσιάσει αυξημένο ενδιαφέρον σε φορητές συσκευές, όμως ποτέ δεν θα γίνουν αποκλειστικές πλατφόρμες παιχνιδιών.

Άλλο το αν οι επεξεργαστές στα desktop θα αποκτήσουν την αναλογία των κινητών (αν 1Watt δίνει τέτοια αποτελέσματα σε γραφικά κινητών, τότε στους υπολογιστές από τα τωρινά 77Watt θα πάμε στα 10-15 και θα έχουμε μεγαλύτερες επιδόσεις) και άλλο το αν οι gamers από εκεί που παίρνανε μέχρι τρεις 27″ οθόνες και ένα θορυβώδες κουτί πετρελαίου, τώρα θα πάρουν ένα 8″ tablet αφής για να κάθονται στον καναπέ και να δίνουν πόνο. Μην μπερδεύουμε την εξέλιξη της τεχνολογίας με τις επιθυμίες και τις απολαύσεις που μας προσφέρονται. Η εξέλιξη μας χαρίζει πιθανές εναλλακτικές επιλογές, όχι καταναγκαστικούς μεμονωμένους τρόπους.

tech21man

Ετσι ειναι αλλα κανεις δεν μπορει να παραβλεψει οτι πλεον πολυ μεγαλο μερος του gaming εχει μεταφερθει σε ταμπλετες και κινητα.

Παρολα αυτα τιποτα δεν μπορει να ποιασει την οθονη και τον καναπε και την φραπα απο διπλα για συγκεκριμενα ειδη.

Νομιζω πιο πολυ το φορητο gaming τυπου psvita ειναι που την…εφαγε για τα καλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear NVIDIA

Nvidia GeForce RTX 40 Super: Ανακοινώθηκε η νέα σειρά καρτών γραφικών

Η Nvidia ανακοίνωσε την ενημερωμένη σειρά καρτών γραφικών GeForce RTX 40 Super, τις RTX 4080 Super, RTX 4070 Ti Super και RTX 4070 Super.

Business NVIDIA

Nvidia GeForce RTX 4090: Χιλιάδες κάρτες γραφικών μετατρέπονται σε ΑΙ κάρτες στην Κίνα

Η Nvidia GeForce RTX 4090 είναι η κορυφαία κάρτα γραφικών της εταιρείας για gaming. Βασίζεται στο τσιπ AD102.

Gear NVIDIA

Ο υπερυπολογιστής Eos της NVIDIA έσπασε το δικό του ρεκόρ εκπαίδευσης AI

Η εκπαίδευση ενός μεγάλου γλωσσικού μοντέλου μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, μήνες, ακόμη και χρόνια για να ολοκληρωθεί ανάλογα με το hardware.

Business NVIDIA

Το Ην. Βασίλειο επενδύει $273 εκατομμύρια σε πανίσχυρο υπερυπολογιστή με ΑΙ

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε μια επένδυση 273 εκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή του πιο ισχυρού υπερυπολογιστή της, του Isambard-AI.