Nvidia, Ανακοίνωσε τον Tegra K1 με 192 πυρήνες GPU και αρχιτεκτονική Kepler

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Nvidia παρουσίασε το διάδοχο του Tegra 4 με την ονομασία Nvidia Tegra K1, ο οποίος θα εφοδιάσει τις φορητές συσκευές τη χρονιά που διανύουμε. Το SoC είναι εφοδιασμένο με 192 GPU cores και βασίζεται στην αρχιτεκτονική Kepler και είναι η τελική έκδοση του Nvidia Tegra 5 chip που είχε παρουσιαστεί σε demo έκδοση τον Οκτώβριο.

Η συγκεκριμένη αρχιτεκτονική είχε αρχικά σχεδιαστεί για επιτραπέζιους και φορητούς Η/Υ (GeForce GTX κάρτες γραφικών) και μετέπειτα ενσωματώθηκε και σε υπερυπολογιστές (Nvidia Tesla). Όπως είναι φυσικό η Nvidia ανεβάζει το επίπεδο στον τομέα των γραφικών μιας και η ενσωματωμένη στο SoC, GPU, υποστηρίζει DirectX 11 και OpenGL 4.4 (έχει την ισχύ να τρέχει με άνεση παιχνίδια που βασίζονται στην Unreal Engine 4).

Όλα αυτά συνθέτουν ένα εκρηκτικό σύνολο και όπως φάνηκε και σε ορισμένα demo, η διαφορά με το Tegra 4 είναι αρκετά εμφανής. Το νέο chip της Nvidia προσφέρει βελτιωμένα γραφικά αναφορικά με τις συνθήκες φωτισμού και τις φωτοσκιάσεις, βελτιωμένες αντανακλάσεις και physics, εντυπωσιακότερα particle effects και πολύ πιο φωτορεαλιστικά γραφικά, πρωτοποριακά για φορητές συσκευές.

Όσον αφορά στις προδιαγραφές της CPU, το Tegra K1 θα διατεθεί σε δυο διαφορετικές εκδόσεις, μία 32bit που διαθέτει τέσσερις πυρήνες γενικής χρήσης Cortex-A15 χρονισμένους στα 2.3GHz με εκτιμώμενη ημερομηνία διάθεσης το πρώτο μισό του 2014, καθώς και μία έκδοση με σετ εντολών 64bit να “φοράει” τον νέο διπύρηνο επεξεργαστή Denver, που είναι σχεδιασμένος με βάση την αρχιτεκτονική ARM V8 64bit και ο οποίος χρονίζεται στα 2.5GHz. Οι πρώτες συσκευές που θα ενσωματώνουν την 64bit έκδοση αναμένονται στο δεύτερο μισό του τρέχοντος έτους.

Επιπλέον, η Nvidia ανακοίνωσε μια έκδοση του νέου της SoC, με την ονομασία Tegra K1 VCM (Visual Computing Module), η οποία είναι σχεδιασμένη για χρήση σε συστήματα infotainment στο αυτοκίνητο. Όπως είναι γνωστό υπάρχουν ορισμένα αυτοκίνητα όπως το Tesla Model S που το εσωτερικό του σύστημα χρησιμοποιεί επεξεργαστές Tegra. Η έκδοση Tegra K1 VCM σκοπεύει να κάνει τα συστήματα infotainment στα αυτοκίνητα ακόμα πιο γρήγορα και ικανότερα μετατρέποντας την οδήγηση και την “διαμονή” μας μέσα στο αυτοκίνητο ακόμα πιο συναρπαστική.

Nvidia, Tegra K1, Kepler, CES 2014, Nvidia, Ανακοίνωσε τον Tegra K1 με 192 πυρήνες GPU και αρχιτεκτονική KeplerNvidia, Tegra K1, Kepler, CES 2014, Nvidia, Ανακοίνωσε τον Tegra K1 με 192 πυρήνες GPU και αρχιτεκτονική KeplerNvidia, Tegra K1, Kepler, CES 2014, Nvidia, Ανακοίνωσε τον Tegra K1 με 192 πυρήνες GPU και αρχιτεκτονική KeplerNvidia, Tegra K1, Kepler, CES 2014, Nvidia, Ανακοίνωσε τον Tegra K1 με 192 πυρήνες GPU και αρχιτεκτονική KeplerNvidia, Tegra K1, Kepler, CES 2014, Nvidia, Ανακοίνωσε τον Tegra K1 με 192 πυρήνες GPU και αρχιτεκτονική KeplerNvidia, Tegra K1, Kepler, CES 2014, Nvidia, Ανακοίνωσε τον Tegra K1 με 192 πυρήνες GPU και αρχιτεκτονική Kepler

Πηγή 1, 2, 3

Λάτρης της τεχνολογίας τα τελευταία 20 χρόνια και παιδί της πληροφορικής με σπουδές στην Αγγλία. Fan της Apple και δεν το κρύβει αλλά καταφέρνει και αντιμετωπίζει την τεχνολογία με αντικειμενικότητα, παρακολουθώντας τα τεχνολογικά δρώμενα σε καθημερινή βάση.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

6 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
yanni

Ηδη λεγετε στην ces ότι θα τον φοραει το g3 k θα είναι σχεδόν τρεις φορες πιο γρηγορος αποτον A7 του 5s! μιλαμε για δεινοσαυρο σε κινητο!

Τάσος ο Ν.

Είμαι μόνο εγώ που το θεωρώ περιττό; Δεν λέω είμαι έκπληκτος, αλλα του χρόνου τι.. Να περιμένω ολογράμματα και 4d gaming στο smartphone μου;

azriel84

Θα κουβαλάμε και μπαταρία αυτοκινήτου μαζί μας;

Αλέξανδρος

azriel84 μπαά, από leopard το κόβω…………:-)

Nio

Μπαα εχουν βγει κατι πυρηνικου τυπου μπαταριες που αντεχουν κανα μηνα.

patentas

Παιδιά αν δείτε λέει κατανάλωση 5W… οκ κρατήστε την μπαταρία στο αυτοκίνητό σας… και αυτή είναι η μέγιστη κατανάλωση να συμπληρώσω, δηλαδή θα υπάρχει μόνο σε απαιτητικά παιχνίδια. Ούτε σε ταινίες ούτε σε τίποτα άλλο δεν θα χρειαστούν οι 192 πυρήνες gpu..
Και ναι, εγω προσωπικά θα πήγαινα με τα 1000 να έχω ένα G2 με τέτοιο εργαλείο μέσα. Και σε 2-3 χρόνια οτι βγαίνει θα το σηκώνω άνετα.. Μπράβο απο μένα… παραπάνω δύναμη απο ps3 στο κινητό σου,,,! Ειναι σαν ένα γρήγορο αυτοκίνητο ρε παιδί μου,,, πας χαλαρά αλλά όταν θελήσεις το πλακώνεις και σπέρνεις τον πανικο.. όλοι θέλουμε παραπάνω άλογα 😉

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear NVIDIA

Nvidia GeForce RTX 40 Super: Ανακοινώθηκε η νέα σειρά καρτών γραφικών

Η Nvidia ανακοίνωσε την ενημερωμένη σειρά καρτών γραφικών GeForce RTX 40 Super, τις RTX 4080 Super, RTX 4070 Ti Super και RTX 4070 Super.

Business NVIDIA

Nvidia GeForce RTX 4090: Χιλιάδες κάρτες γραφικών μετατρέπονται σε ΑΙ κάρτες στην Κίνα

Η Nvidia GeForce RTX 4090 είναι η κορυφαία κάρτα γραφικών της εταιρείας για gaming. Βασίζεται στο τσιπ AD102.

Gear NVIDIA

Ο υπερυπολογιστής Eos της NVIDIA έσπασε το δικό του ρεκόρ εκπαίδευσης AI

Η εκπαίδευση ενός μεγάλου γλωσσικού μοντέλου μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, μήνες, ακόμη και χρόνια για να ολοκληρωθεί ανάλογα με το hardware.

Business NVIDIA

Το Ην. Βασίλειο επενδύει $273 εκατομμύρια σε πανίσχυρο υπερυπολογιστή με ΑΙ

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε μια επένδυση 273 εκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή του πιο ισχυρού υπερυπολογιστή της, του Isambard-AI.