Πόσο κοστίζουν τα κομμάτια κάθε iPhone και Galaxy ναυαρχίδας

Apple και Samsung είναι οι δυο γίγαντες που εδώ και χρόνια ανταγωνίζονται για το ποιος θα κατακτήσει την πρωτιά σε επίπεδο ναυαρχίδας, η μεν Apple με τα iPhone και η Samsung με τα Galaxy. Μιλάμε για συσκευές οι τιμές των οποίων παίζουν πολύ ψηλά μιας και είναι οι ναυαρχίδες των εταιρειών, το δείχνουν από τα specs αλλά και από την τιμολόγηση.

Ωστόσο αν μπούμε στην διαδικασία να σκεφτούμε αν τα 500-600 ευρώ της κάθε συσκευής δικαιολογούνται από το κόστος παραγωγής, η απάντηση θα είναι η προφανής. Η IEEE Spectrum κυκλοφόρησε ένα γράφημα στο οποίο αποκαλύπτει το συνολικό κόστος κατασκευής δίνοντας τις τιμές για τα σημαντικά κομμάτια κάθε iPhone και κάθε Samsung Galaxy ναυαρχίδας που έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα.

Από την πλευρά της Apple, το iPhone 6 είναι η πιο κοστοβόρα συσκευή της μέχρι σήμερα με συνολικό κόστος στα 228.07 δολάρια ενώ τα κομμάτια του iPhone 5s κοστίζουν 211.50 δολάρια. Από την άλλη, το Samsung Galaxy S5 κοστίζει 215.44 δολάρια ελάχιστα πιο πάνω από το Samsung Galaxy S4 τα υλικά του οποίου είναι στα 214.54 δολάρια.

Στο παρακάτω ενεργό γράφημα μπορείτε να δείτε τις τιμές για κάθε κομμάτι από το iPhone 3G και Samsung Galaxy S μέχρι τα iPhone 6 και Samsung Galaxy S5
samsung and apple componets cost, Πόσο κοστίζουν τα κομμάτια κάθε iPhone και Galaxy ναυαρχίδας

samsung and apple componets cost, Πόσο κοστίζουν τα κομμάτια κάθε iPhone και Galaxy ναυαρχίδας

samsung and apple componets cost, Πόσο κοστίζουν τα κομμάτια κάθε iPhone και Galaxy ναυαρχίδας

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

21 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
qwerty

η πρώτη εικόνα τα λέει όλα

qwerty

η δεύτερη εννοώ με τα τηλέφωνα δίπλα δίπλα

qwerty

δε συμφωνώ καθόλου με αυτόν τον τρόπο υπολογισμού κόστους. Δε μπορεί να βασιστεί πάνω του καμία παρατήρηση

Τομ

Ο πιο ορθολογικός τρόπος να ψωνίζεις high end κινητά ειναι με συμβόλαια κακά τα ψέματα. Όπως έξω που πληρώνεις το συμβόλαιο και 200 ευρώ για την συσκευή η και στην Ελλάδα αν έχεις κανα μεγάλο προγράμμα με σου δίνουν επιδότηση στο τέλος. Γιατι τα έχεις ολα στο συμβόλαιο σου και δεν αγχώνεσαι για τιποτα και απο την αλλη θα έχεις και συσκεύαρα στο τέλος του 24μηνου. Τωρα να κοιτάς τα λεπτά και τα mb να δέκα αν σου τελειώνουν και να σκας 500 ευρώ όταν βγαίνει κινητο δεν ειναι λιγο βλακεία. Και το κάνουμε οι περισσότεροι και γω δεν με βγάζω απο έξω. μας νοιάζει η μόστρα της συσκευής με λίγα λόγια αλλά όταν ειναι να τα σκάμε σε cosmote Vodafone κλπ το παίρνουμε πατριωτικά! Αν εχω κάποια στιγμη οικονομική άνεση θα προτιμώ να βάλω το 65ρι προγράμμα πχ να ειμαι ανετοτατος και στο τέλος του 24μηνου να παίρνω και οποία κινηταρα θελω άνετα. Σχετικά με το θέμα πιστεύω ότι τα 700 ευρώ που δίνουμε ειναι παρά πολλά και το εχω πει πολλές φορές και δεν χρειάζεται περαιτέρω εξήγηση γιατί ειναι πολλά αυτά τα λεφτα. Απο την αλλη η τιμή κόστους για αυτά τα προϊόντα δεν λεει και πολλά γιατί… Συνέχεια »

Miko

Για μένα αυτά είναι μπαρούφες… Εκτός αν το γράφει κάπου και δεν το είδα οτι αυτές οι τιμές είναι χονδρικής και για μαζική παραγωγή.
Εδώ ένα περίπτερο να έχεις, αν κάνεις τεράστιες παραγγελίες οι τιμές του εκάστωτε προϊόντος μειώνεται, πόσο μάλλον όταν έχεις να κάνεις με τέτοιες εταιρίες που η μαζική τους παραγωγή είναι τεράστια!

Tek

S4 & S5 παραπλήσιο κόστος, ενδιαφέρον. μπαρούφες δεν είναι, εκτός αν δεν μπορείτε να τα “μεταφράσετε” σωστά

Evi

Επίσης μέσα σε αυτά είναι και το κόστος διαφήμισης και προόθησης και διανομής. Το κόστος παραγωγής σκέτο δε λέει κάτι. Και επιδή η εταιρία πρέπει να βγάλει κέρδος η τιμή ανεβαίνει και άλλο.

Costas

Τι ανακρίβειες είναι αυτές περί διαφήμισης και r $ d και μισθών! Μετά από 2 μήνες κυκλοφορίας γιατί πέφτει στην μισή τιμή? 840€ αρχική τιμή και μετά από 6 μήνες 400€. Η υπερκοστολογηση και το φουσκωμένο κέρδος και η ζήτηση είναι αυτό που ανεβάζει την τιμή!

Πέτρος Π

@Τομ : Εάν οι τιμές των συμβολαίων ήταν λογικές, τότε θα συνέφερε… Αλλά στην Ελλάδα τα συμβόλαια είναι για γέλια… Δεν γίνεται να κάνεις συμβόλαια με 100 € το μήνα για 2 χρόνιαγια να έχεις ένα αξιοπρεπές όριο στα Mb… Τελικά έτσι η συσκευή σου βγαίνει ακόμα ακριβότερη! Όσο για το άρθρο, έχει αποδειχθεί πολλές φορές ότι όλες οι παρόμοιες έρευνες είναι μπαρούφες… Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα όσον αφορά τα κόστη…

George

@ Τομ
Το μισθολογικό κόστος είναι μόλις το 2% της αξίας ενός προϊόντος.

Το ότι είναι υπερτιμημένα τα κινητά αυτά είναι. Αλλά όταν θες να κατακτήσεις τη hi end αγορά, δεν μπορείς (κυρίως για λόγους πρεστίζ) να πας με χαμηλή τιμή. Ο μέσος άνθρωπος συσχετίζει τιμή με ποιότητα.
Το μεγαλύτερο κόστος σε οποιοδήποτε προϊόν είναι το RnD. είναι κάποιες χιλιάδες εργατοώρες που πρέπει να αποσβεστούν. (ένα παράδειγμα, λίγο άκυρο με το συγκεκριμένο post, είναι η bugatti veyron που με αξία πώλησης 1.000.000 € η VW έμπαινε μέσα 4.000.000 για κάθε αυτοκίνητο. Ήταν τόσο μεγάλο το κόστος του RnD που δεν μπορούσαν να το μετακυλήσουν στην τελική τιμή και ο μόνος λόγος που το παρήγαγαν ήταν μόνο και μόνο για πρεστίζ)

Agnostos13

@Costas

Λες για τα Samsung φαντάζομαι γιατί τα iPhone oούτε μετά από 2 χρόνια δεν έχουν μισή τιμή…

Νίκος

Εγώ ξέρω ότι Κινέζικα 8πύρηνα με 2GB μνήμης κτλ, τα βρίσκεις με 200-250 ευρώ, στα ίδια εργοστάσια παρασκευάζονται. Και τα Turbo-X απο Κίνα είναι και συναρμολογούντε στην Ελλάδα, και αυτά στην μισή τιμή. Σιγά μην κοστίζει η διαφήμιση 500 ευρώ για κάθε κινητό και το κόστος εργασίας του Κινέζου εργαζομένου που βγάζει τόσα κομμάτια την ημέρα παραγωγή με 2-3 δολάρια μεροκάματο. Απλά θέλουνε το μεγαλύτερο δυνατόν ποσοστό κέρδους, αυτό είναι όλο. Η Samsung και η κάθε Samsung δεν είναι εταιρίες του ενός, χιλιάδες μέτοχοι μέσα και όλοι θέλουνε να γίνουνε δισεκατομμυριούχοι. Αν αύριο πεί ο κόσμος ότι δεν ψωνίζουμε Samsung, Iphone κτλ, τότε η τιμή τους θα πέσει στα μισά τουλάχιστον. Μια χαρά μεροκάματο θα βγάζουνε και πάλι και θα ζούνε πλουσιοπάροχα. Και στα τάμπλετ τα ίδια. Άλλοι πουλάνε 4πύρηνα με 1GB Ram και 8GB μνήμης στα 300 ευρώ, και άλλοι στα 70-120. Το λάπτοπ σίγουρα έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος παραγωγής και κοστίζει φθηνότερα.. Αλλά δεν φταίνε αυτοί, εμείς που πέφτουμε κάθε πάσχα και χριστούγεννα να ανανεώνουμε τις συσκευές μας σαν τα πρόβατα. Ας αγοράζαμε συσκευή κάθε 5 χρόνια και θα σας έλεγα εγώ που θα ήτανε οι τιμές για να μας δελεάσουνε. Αλλά όταν κάνουνε 1 βδομάδα ουρά τα… Συνέχεια »

nord

Παιδια προκαλώ να δοκιμάσετε ενα iphone για 15 μέρες και πιστέψτε με δεν πρόκειται να ξανα γυρίσετε σε αντροιντ.. (θα χαρακτήριζα την apple σαν ενα mercedes και τα android ενα κολοφτιαγμένο toyota η nissan κλπ με περισσοτερα αλογα)…πριν δυο χρονια ημουν φανατικός αντροιντ φαν και έβριζα την apple μεχρι που ήρθε στα χερια μου το iphone 4.. ειναι πολυ προσεγμένη εταιρία η apple και είναι η μονη που αξίζει να επενδύσεις τοσα λεφτά αφου τα προιόντα τους αργούν να χάσουν την αξία τους..και κακα τα ψέματα με άλλο ματι θα δείς καποιον που κρατάει ενα Iphone 6 και με αλλο μάτι κάποιον με ενα πλαστικο samsung το οποιο θα προσπαθεις να καταλαβεις αν είναι το note 4 η το core η το mega η ενα απο τα 50 mid range κινητα που βγαζει -.-
apple μια ζωη ρεεε

Tom

Πετρος Π δεν εχεις και αδικο ωστοσο και τα 65αρια προγραμματα ειναι καλα. Με 1500 λεπτα και sms προς ολους και 2gb δεν νομιζω να θες κατι παραπανω. 2gb ιντερνετ ειναι πιστευω καλα.

@Costas οι τιμες πεφτουν στα εισαγωγης και μετα απο καποιους μηνες οπως λες. Λογικο δεν ειναι οσο μενει ενα προιον στην αγορα να πεφτει η τιμη του; Οσο βγαζουν κερδος οι εταιριες και παλιωνουν τα προιοντα ριχνωντας την τιμη ωθει περισσοτερους στο να αγοραζουν και αυτο ουσιαστικα κερδος ειναι. Και εχουν βγαλει πολλα εξοδα απο τους πρωτους μηνες οπου η τιμη ειναι ψηλη. Μην ξεχνας οτι προκειται για προιοντα που εχουν αντικαταστατη μετα απο ενα χρονο. Αυτο δεν σημαινει οτι δεν παιζουν κοστη r&d και μισθολογικα και distribution&packing costs κλπ κλπ.

Δεν λεω οτι οι τιμες δεν υψηλες ισα ισα το λεω ξεκαθαρα, απο την αλλη δεν θα γινοταν day one να κοστιζουν αυτες οι συσκευες 300-400 ευρω επειδη τα υλικα τους κοστιζουν 200+ψιλα. Μονο τα υλικα κοστιζουν τοσο.

Ιωάννης jb

Νίκος εχεις δίκιο σχεδόν έτσι όπως τα λες ειναι

Kostas Πειραιας

@nord σοβαρα τωρα ,κρινεις τους ανθρωπους απο το τι κινητο κρατανε?
Δηλαδη εισαι η μουρη εσυ και ο πατερας σου που του φευγει η ψυχη να σου πληρώσει το iphone είναι τιποτας?

bobo1704

Ώπα παιδιά!! Όχι απο τα specs…. Απο την τιμολόγηση και μόνο να λέτε!! Γιατί απο Specs…. με μια ματιά στους “κινέζους”, βρίσκουμε τα ίδια στο 1/3 της τιμής!!!

aris30

Nord μάλλον σε έχει επηρεάσει ο πολύ υψηλός δείκτης sar των iPhone!δεν εξηγείται αλλιως αυτό σου το σχόλιο..

Chris

@nord. Εσύ κοίτα όταν θα παντρευτείς να έχει η γυναίκα σου iPhone και εννοείται και ο κουμπάρος. Και σαν προίκα όλα τα προηγούμενα iPhone. Δε πιστεύω η παρέα σου να έχει android… Μακριά!!!

Α ρε ξύλο που πάει χαμένο!!!

Darth

@Kostas Πειραιας τρολλαρει κατά 99% μέχρι το σημείο που έλεγε ότι αλλιώς βλέπει κάποιον που κρατάει iphone και αλλιώς κάποιον που κρατάει κάτι άλλο θα μπορούσα να το πιστέψω……… αλλά μετά μπαμ έκανε οτι κάνει trolling……………… εκτός και αν είναι μικρο παιδί (οκ δικαιολογειτε) η τπτ χειρότερο (πάλι δικαιολογειτε)

inblx

Ένταξη, οι εταιρίες μας κλέβουν κανονικότητα. Τα υπόλοιπα λεφτά που πάνε ρε παιδιά. Και μην μου πείτε στα εργοστάσια, στην συσκευασία και στο λογισμικό… Επίσεις αυτές είναι οι τιμες που ξέρουμε απο κάθε part ξεχωριστά. Οι εταιρίες, όπως η TSMC που κατασκευάζει τους επεξεργαστές του iPhone, λογο της μεγαλης ποσότητας επεξεργαστών που θα παραγγέλνει η apple θα κανει καλύτερες τιμές. Επίσης, και έτσι να μην είναι, απο τα 200€ που κοστίζουν, πως ανεβαίνει η τιμή 500$ παραπανω??? Ακόμα και να περιλαμβάνονται οι τιμες που αναφέρω παραπανω, software, συναρμολόγηση και συσκευασία, τα 500$ ειναι παρα πολλά. Άντε να είναι 100-150. Τα υπόλοιπα ειναι καθαρό κέρδος.
Η Google για παράδειγμα, με το Nexus 7 2012 ( απο το οποίο και γράφω ) έκανε τρομερές πολώσεις λογο χαμηλού κόστους. Και το κέρδος της ηταν 15$ ανα συσκευή, αρχικά τουλαχιστον.
Το ίδιο και με το 1+1. Το κέρδος που έχουν ανα συσκευή ειναι 9 δολάρια. Και φανταστείτε το 1+1 να μην είχε το τρισάθλιο invite system, πόσες πωλήσεις θα είχε τώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Samsung

Η Samsung αποκάλυψε την πιο γρήγορη μνήμη RAM LPDDR5X στον κόσμο

Πριν από μερικά χρόνια, η Samsung ανακοίνωσε RAM 8,5 Gbps LPDDR5X που εκείνη την εποχή ήταν η ταχύτερη στον κόσμο.

Gear Apple

Apple Vision Pro: Μπορεί να εξελιχθεί σε βοηθό υγείας

H Αpple θέλει να φέρει τεχνολογία που θα παρακολουθεί και θα αναλύει βιομετρικά δεδομένα και θα προσφέρει εξατομικευμένη καθοδήγηση.

Software Apple featured iOS

iOS 17.5 Beta: Όλα τα νέα χαρακτηριστικά

Η Apple έχει κάνει διαθέσιμο στους προγραμματιστές το iOS 17.5, την πέμπτη σημαντική ενημέρωση του λειτουργικού συστήματος iOS 17.

Software Apple featured iOS

iOS 17.5: Οι χρήστες στην Ευρώπη θα μπορούν πλέον να κατεβάζουν εφαρμογές κατευθείαν από τον ιστότοπο

Η Apple κυκλοφόρησε το iOS 17.5 beta 2 σε προγραμματιστές, το οποίο σηματοδοτεί το ντεμπούτο μιας ακόμη δυνατότητας.