Qualcomm Ray, Ένα Android smartphone για τους τυφλούς και όσους έχουν πρόβλημα όρασης

Είναι ωραίο να βλέπεις τις εταιρείες-κολοσσούς όπως είναι η Qualcomm να ασχολούνται με τους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν ένα σοβαρό θέμα με την υγεία τους, είναι ωραίο -επιτέλους- να μας βλέπουν ως ανθρώπους με ανάγκες και απαιτήσεις και όχι ως καταναλωτές. Το Project Ray της Qualcomm είναι ένα smartphone με λειτουργικό σύστημα Android το οποίο επιτρέπει τον πλήρη χειρισμό του χωρίς να είναι ανάγκη κανείς να κοιτά στην οθόνη.

Πολλά είναι αυτά που κάνει το εν λόγω κινητό για να βοηθήσει όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης. Διαβάζει κείμενα, μηνύματα και audio books, υποστηρίζει απλές κινήσεις των δαχτύλων για να εκτελούνται εντολές σε οποιοδήποτε σημείο της οθόνης αφής. Ο χρήστης ακούει ηχητικές ειδοποιήσεις ή νιώθει δονήσεις ανάλογα με το τι πρέπει να κάνει (π.χ. να απαντήσει σε μία κλήση, ή να πάρει την επιβεβαίωση για ένα θέμα). Αυτή τη στιγμή το Ray δοκιμάζεται από 100 εθελοντές στην Κεντρική Βιβλιοθήκη Τυφλών στο Ισραήλ.

Εάν τώρα νομίζεις ότι μιλάμε για ένα μικρό κομμάτι του κοινού, αρκεί να παραθέσουμε προς ενημέρωσή όλων τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα οποία λένε ότι 285 εκατομμύρια συνάνθρωποι με προβλήματα όρασης, με τα 36 εκατομμύρια να μην βλέπουν καθόλου. Περίπου το 65% όσων έχουν πρόβλημα όρασης είναι ηλικίας 50 και άνω.

, Qualcomm Ray, Ένα Android smartphone για τους τυφλούς και όσους έχουν πρόβλημα όρασης

Πηγή

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

6 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
antonis

αυτη που λες ειναι η θετικη προσεγγιση του πραγματος! η αρνητικη λεει “πρεπει να φαμε και απο αλλου λεφτα” γενικα απο οπου μπορουμε οσο μπορουμε!

EliasKir

Επειδη η δουλεια μου ειναι κοντα στην Σχολη Τυφλων στην Θεσσαλονικη, γνωριζω πολλα (νεα) ατομα με αυτο το προβλημα. Προχθες εμαθα οτι αρκετοι απο αυτους εχουν iPhone!

Alan

Σκέψου το και αλλιώς Κώστα: Θέλουν περισσότερους καταναλωτές και φτιάχνουν τέτοια προϊόντα, το καλό είναι ότι τα φτιάχνουν 😉

ορεστης

ρε παιδια μην τα μηδενιζουμε ολα… προφανως δεν το κανουν απ την καλη τους την καρδια εκει στην qualcomm αλλα κανουν ενα project που θα βοηθησει εκατομμυρια ανθρωπους παγκοσμιως και θα τους κανει να νιωσουν οτι καποιος τους υπολογιζει κι αυτους! ναι οκ, θα βγαλει λεφτα η εταιρια, αλλα λεφτα βγαζει και με απλα κινητα, απλα τωρα κανει και κατι καλο για την ανθρωποτητα

Δημήτρης Κ.

Ιδέα μου είναι η είναι το Huawei Ideos X3?

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Apple Qualcomm

Apple και Qualcomm επεκτείνουν τη συμφωνία για μόντεμ 5G έως το 2027

Η Qualcomm μοιράστηκε την έκθεση κερδών της για το πρώτο τρίμηνο του 2024, η οποία αποκάλυψε 9,92 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 16: Μόνο τα Pro θα φοράνε το πιο πρόσφατο μόντεμ 5G της Qualcomm;

Mόνο τα iPhone 16 Pro θα φοράνε φέτος το τελευταίο μόντεμ της Qualcomm, σύμφωνα με τον τεχνολογικό αναλυτή Jeff Pu.

Gear Qualcomm Qualcomm Snapdragon

Qualcomm Snapdragon XR2+ Gen 2: Aνακοινώθηκε με ανάλυση 4,3K ανά μάτι

Η Qualcomm ανακοίνωσε το chipset Snapdragon XR2+ Gen 2 για headset εκτεταμένης πραγματικότητας που θα περιλαμβάνει συσκευές AR, MR και VR.

Business Apple Google Lenovο

Συμμαχία ανταγωνιστών της Apple για την προώθηση ανοιχτών οικοσυστημάτων μέσω ευρωπαϊκής νομοθεσίας

Η Google, η Meta, η Qualcomm, η Nothing, η Lenovo, η Opera και πολλές άλλες εταιρείες τεχνολογίας ανακοίνωσαν μια κοινή προσπάθεια να πιέσουν για «ανοικτά ψηφιακά οικοσυστήματα».