Δευτέρα
22/09/2014

Επιστήμονες έσπασαν το ρεκόρ απόστασης κβαντικής τηλεμεταφοράς

Φυσικοί από το πανεπιστήμιο της Γενεύης στην Ελβετία κατάφεραν να τηλεμεταφέρουν την κβαντική κατάσταση ενός φωτονίου σε έναν κρύσταλλο, μέσω μιας οπτικής ίνας, σε απόσταση άνω των 25 χιλιομέτρων. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν στα 6 χιλιόμετρα και είχε επιτευχθεί από την ίδια ομάδα του καθηγητή Nicolas Gisin πριν από 10 χρόνια.

Το πέρασμα από το φως στην ύλη, χρησιμοποιώντας την τηλεμεταφορά ενός φωτονίου σε ένα κρύσταλλο, δείχνει ότι στην κβαντική φυσική δεν είναι η σύνθεση που έχει σημασία αλλά η κατάστασή του που μπορεί να παραμένει ίδια σε διαφορετικές συνθήκες, είτε στο φως είτε στην ύλη.

Η δημοσίευση έγινε στο Nature Photonics από τον Félix Bussières και δείχνει ότι η κβαντική κατάσταση ενός φωτονίου μπορεί να διατηρηθεί ενώ μεταφέρεται στον κρύσταλλο χωρίς να έρχονται απευθείας σε επαφή. Για να καταλάβουμε καλύτερα, ο κρύσταλλος λειτουργεί σαν «memory bank» που κουβαλά τις πληροφορίες του φωτονίου οι οποίες έχουν μεταφερθεί σε αυτές τις αποστάσεις χρησιμοποιώντας το φαινόμενο της τηλεμεταφοράς.

quantum-teleportation-570


Πηγή

Συντάκτης: .


17 Σχόλια

 1. Ο/Η tr011ing λέει:

  αντε και σε καμια 5ετια θα μου τηλεμεταφερουν το iphone σπιτι κατευθειαν. τελεια!

 2. Ο/Η Spyros λέει:

  Beam me up, Scotty!

 3. Ο/Η Vagelis λέει:

  Το μόνο που κατάλαβα είναι ότι έγινε μια πρόοδος στον κλάδο της φυσικης

 4. Ο/Η Parastas λέει:

  Αυτό έχει κάποια εφαρμογή στον τομέα των κβαντικών υπολογιστών;

 5. Ο/Η Μανώλης λέει:

  @Parastas Βασικά αν δεν κάνω λάθος μόνο με την τεράστια επεξεργαστική ισχύ που θα έχουν οι κβαντικοί υπολογιστές θα μπορέσει να επιτευχθεί κβαντική τηλεμεταφορά σε μεγαλύτερη κλίμακα.

 6. Ο/Η Parastas λέει:

  Πάντως θυμάμαι πριν από περίπου 15 χρόνια πώς κάποιοι φοιτητές είχαν τηλεμεταφέρει ένα φωτόνιο χωρίς να αλλάξει η κατάστασή του σε απόσταση 1 μέτρου. (Ίσως κάνω λάθος βέβαια γιατι έχει καιρό) Και έλεγε το άρθρο πώς τα 2 επόμενα στάδια ήταν η τηλεμεταφορά φωτονίου σε ύλη και ύλης σε ύλη. Οπότε το δεύτερο στάδιο ήδη επιτεύχθηκε και σε μέγαλη κλίμακα μάλιστα! Μας μένει μόνο η τηλεμεταφορά ύλης σε ύλη.. Από εκεί και πέρα ανοίγουν πολλές πόρτες!

 7. Ο/Η Kostas λέει:

  Δεν κατάλαβα τιποτα αλλα μ’αρεσει :D

 8. Ο/Η Πέτρος Π λέει:

  Αυτή η «τηλεμεταφορά» που αναφέρεται στο άρθρο δεν έχει καμία σχέση με την τηλεμεταφορά όπως την εννοούν οι φίλοι στα σχόλια τους… Ούτε καμία σχέση με υπολογιστές και επεξεργαστές έχει…
  Αυτό που τηλεμεταφέρεται είναι η «κατάσταση» του φωτονίου, και οφείλεται σε ένα φαινόμενο (κβαντική εμπλοκή) το οποίο ακόμα δεν έχουν καταφέρει να εξηγήσουν ούτε οι φυσικοί. Σύμφωνα με το φαινόμενο αυτό όταν δυο φωτόνια είναι «συνδεδεμένα» μεταξύ τους, εάν αλλάξει η κατάσταση του ενός, τότε αυτόματα αλλάζει και η κατάσταση του άλλου, ακόμα και εάν απέχουν πολλά χιλιόμετρα το ένα από το άλλο… Είναι όντως ένα μυστήριο της φύσης…

 9. Ο/Η parastas λέει:

  @Πέτρος Π Όταν λες «κατάσταση» τι εννοείς;

 10. Ο/Η Πέτρος Π λέει:

  Χμμ αν και δεν είμαι και Φυσικός, νομίζω οτι με τις καταστάσεις των σωματιδίων εννούν την στροφορμή (spin), το οποίο δείχνει τον τρόπο που περιστρέφονται ή κάτι τέτοιο… Έτσι, όταν έχουμε δύο τέτοια «συνδεδεμένα» μεταξύ τους φωτόνια (τα οποία έχουν προέλθει από την ίδια πηγή), αν αλλάξει το spin του ενός, τότε αλλάζει αυτόματα (με ταχύτητα μεγαλύτερη και από την ταχύτητα του φωτός) και το spin του άλλου, ακόμα και αν βρίσκονται πολλά χιλιόμετρα μακριά… Αν δεν κάνω λάθος το φαινόμενο αυτό έχει επιβεβαιωθεί σε πολλά πειράματα…

 11. Ο/Η christosjr λέει:

  Για να μην λέγονται πράγματα στον αέρα η στροφορμη και ο αριθμός σπιν ενός ηλεκτρονίου δεν έχει σχέση με το άρθρο. Εδώ μιλάμε για στοιχειώδες σωματίδιο (φωτόνιο). Αν τα καταφέρουν σε μεγαλύτερη κλίμακα και σε συνδυασμό με την ειδική θεωρία της σχετικότητας τότε ίσως μιλήσουμε και για μεταφορά ύλης στο μέλλον. ( ή καλύτερα μεταφορά ιδιότητας ύλης)

 12. Ο/Η Πέτρος Π λέει:

  @Christosjr : Το φωτόνιο είναι στοιχειώδες σωματίδιο, και βεβαίως έχει spin, όπως και όλα τα σωματίδια (http://en.wikipedia.org/wiki/Photon). Όταν στο άρθρο μιλάει για μεταφορά της κβαντικής κατάστασης ενός σωματιδίου αυτό ακριβώς εννοεί… Πουθενά όμως δεν αναφέρει στο άρθρο οτι μεταφέρονται φωτόνια από το ένα σημείο στο άλλο με τηλεμεταφορά… Μόνο η κατάστασή του ενός αλλάζει ταυτόχρονα με την κατάσταση του άλλου… Επομένως καμία σχέση με μεταφορά ύλης και τα σχετικά…
  Η ειδική θεωρία της σχετικότητας δεν έχει καμία σχέση με την κβαντική θεωρία που ισχύει στο θέμα που μελετάμε τώρα… Αν και όλες οι προσπάθειες των φυσικών αποσκοπούν στο να ενώσουν την κβαντομηχανική με τη θεωρία σχετικότητας του Αινστάιν (η περίφημη ενοποίηση!)

 13. Ο/Η christosjr1 λέει:

  Βεβαίως και έχει.άμεση σχέση! Ο.Αϊνστάιν μαζί με τις θεωρίες του Σρεντιγκερ έδειξαν το δρόμο για την διπλή φύση της ύλης. Κυματική και σωματιδιακή. Άρα για να επανέλθω το.φωτόνιο δεν χαρακτηριζεται μόνο από σπιν αλλά από άλλες 5 ιδιότητες.του οπότε για να μιλήσουμε για «τηλεμεταφορα» πρέπει να δημιουργησουμε κύμα ή φωτόνιο αν θες με τις ίδιες αυτούσιες ιδιότητες. Σαν μία μορφή εκφυλισμενου σωματιδίου.

 14. Ο/Η Parastas λέει:

  @christosjr1 αυτό που λες δεν νομίζω να ισχύει.. Ακόμα και σήμερα πολλοί υποψιάζονται ότι έχουν σχέση αλλά δεν έχει αποδειχτεί ότι οι νόμοι του μακρόκοσμου ισχύουν και στον μικρόκοσμο. Αν το είχε αποδείξει κάποιος σίγουρα θα είχε το Νόμπελ γιατί θα είχε λύσει τον μεγαλύτερο γρίφο της θεμελιώδους φυσικής.

 15. Ο/Η christosjr1 λέει:

  The truth is out there mates. Trust me I know my shit. Όποιος θέλει να συνεχίσουμε.την κουβέντα μας christosjr1@gmail.com

 16. Ο/Η Parastas λέει:

  Χρήστο δεν νομίζω να ισχύει αυτό που λες. Οι ερευνητές ακόμα και σήμερα δεν έχουν καταφέρει να συσχετίσουν αυτές τις 2 θεωρίες. Η διπλή φύση της ύλης δεν έχει αποδειχτεί ούτε μαθηματικά ούτε εργαστηριακά. Είναι απλές υποψίες. Αν κάποιος λύσει αυτό τον γρίφο τότε μιλάμε ίσως για την μεγαλύτερη ανακάλυψη στον τομέα της θεμελιώδους φυσικής και της αστροφυσικής, μετά την ανακάλυψη της βαρύτητας από τον Νεύτωνα (που και αυτή αμφισβητήθηκε από τον Άινσταϊν^_^) και δικαίως θα πρέπει να του απονεμηθεί το Νόμπελ….

 17. Ο/Η christosjr1 λέει:

  Μαθηματικά αποδείχθηκαν ήδη. Πειραματικά κάτι παλεύουν στο cern.

Η γνώμη σας

Παρακαλούμε σχολιάστε με ελληνικούς πεζούς χαρακτήρες, όχι greeklish.

Πατώντας "Αποστολή" αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.