Rosetta: η ιστορική προσεδάφιση στον κομήτη που κυνηγούσε για 10 χρόνια

Περίπου στις 18:00 ώρα Ελλάδος και ύστερα από 10 χρόνια ταξίδι συνδεδεμένο με το διαστημόπλοιο Rosetta, ο Φιλέας (Philae), ένα μικρό διαστημόπλοιο σχεδιασμένο να προσγειωθεί στον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko, έφερε εις πέρας την αποστολή του με επιτυχία.

Το βάρους 113 κιλών Philae κατάφερε να προσεδαφιστεί ομαλά στον μήκους 4 χιλιομέτρων κομήτη, και ύστερα έστειλε σήμα πίσω στην Γη με το οποίο επιβεβαίωσε την επιτυχία της αποστολής.

Το Philae

Η αποστολή ξεκίνησε 10 χρόνια πριν με την εκτόξευση του Rosetta που έφερε τον Philae ένα μικρότερο διαστημόπλοιο. Μερικές ώρες πριν, ο Philae, που έχει το μέγεθος ενός πλυντηρίου, αποσυνδέθηκε από το Rosetta και άρχισε να πέφτει προς τον κομήτη Churyumov-Gerasimenko. Η πτώση διήρκεσε περίπου 7 ώρες και ο Philae κατάφερε να προσεδαφιστεί ομαλά. Παρόλο που το μέρος της προσγείωσης είχε επιλεγεί ώστε να είναι όσο το δυνατόν ομαλό, δεν ήταν σίγουρο ότι ο Philae θα κατάφερνε να προσγειωθεί ομαλά.

Ο Γενικός διευθυντής της ESA, ο Jean-Jacques Dordain, ανέφερε “Όλοι μάθατε ότι ο Philae προσγειώθηκε. Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα. Αυτή είναι η γήινη νοημοσύνη που κάνει την διαφορά”.

Τα ειδικά αγκίστρια που είχαν σχεδιαστεί να εκτοξευθούν στο έδαφος κατά την διάρκεια της προσγείωσης δεν χρησιμοποιήθηκαν, για αυτό το λόγο δεν γνωρίζουμε αν ο Philae καταφέρει να παραμείνει στο μέρος που προσγειώθηκε. Οι επιστήμονες εργάζονται στο πως θα εκτοξεύσουν τα αγκίστρια ώστε να σιγουρέψουν την θέση του Philae. Σύμφωνα με την πίεση που δέχτηκαν οι τροχοί προσγείωσης ο Philae ακούμπησε την επιφάνεια και η προσγείωση ήταν ομαλή.

Κανένα διαστημόπλοιο δεν έχει προσγειωθεί σε κομήτη, αν και η Nasa με το Deep Impact, το 2005 έστειλε ένα μίνι διαστημόπλοιο να συγκρουστεί με ένα κομήτη ώστε να δει από τι συστατικά αποτελούταν.

Το ταξίδι 10 χρόνων

Μετά την εκτόξευση του Rosetta το 2004, το διαστημόπλοιο χρησιμοποίησε 3 φορές την βαρύτητα της Γης σαν σφεντόνα ώστε να επιταχύνει στην ταχύτητα που χρειαζόταν για να φτάσει στον κομήτη. Το διαστημόπλοιο Rosetta χρησιμοποιούσε ηλιακά πάνελ για να έχει ενέργεια για τα ηλεκτρονικά συστήματά του, αλλά όταν έφτασε στο πιο απόμακρο σημείο από τον ήλιο, όπου εκεί έφτανε μόνο το 3% του φωτός που φτάνει στην Γη, έπρεπε να μπει σε μια μορφή νάρκης και εκτελούσε μόνο βασικές λειτουργίες. Τον Ιανουάριο του 2014 η Rosetta “ξύπνησε” με επιτυχία και το Αύγουστο έφτασε στον 67P/Churyumov-Gerasimenko.

Οι κομήτες έχουν τα πρωταρχικά στοιχεία από τα οποία δημιουργήθηκε το ηλιακό μας σύστημα

Οι κομήτες είναι πολύ σημαντικοί στόχοι καθώς είναι μεγάλα παγωμένα κομμάτια τα οποία ξέμειναν από την δημιουργία των πλανητών 4.6 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Οι κομήτες θεωρείται ότι έχουν συντηρημένα τα πρωταρχικά στοιχεία από τα οποία δημιουργήθηκε το ηλιακό μας σύστημα, αναφέρει ο Jean-Pierre Bibring, επιστήμονας που δουλεύει με το Philae.

Τα πολύπλοκα μόρια τα οποία θεωρούνται ότι είναι τα αρχικά κομμάτια από τα οποία δημιουργήθηκε η ζωή μπορεί να υπάρχουν ακόμη πάνω στον 67P/Churyumov-Gerasimenko. Ο Philae έχει περίπου 60 ώρες να κάνει όλα τα πειράματα χρησιμοποιώντας 10 όργανα πριν οι μπαταρίες του τελειώσουν. Αν ο Philae δεν είναι στην σκιά ίσως έχει την δυνατότητα να φορτίσει τις μπαταρίες του με τα ηλιακά πάνελ που έχει.

Το Rosetta έχει ήδη μαζέψει πολύτιμες πληροφορίες, καθώς ποτέ κανένας δεν είχε ακολουθήσει έναν κομήτη για τόσο καιρό. Ήδη γνωρίζουμε το πως θα μύριζε το περιβάλλον του κομήτη από τα χημικά στοιχεία τα οποία έχει αναγνωρίσει. Η μυρωδιά που θα μύριζε κανείς αν βρισκόταν πάνω στον κομήτη θα ήταν αρκετά δυσάρεστη καθώς μοιάζει με σάπια αυγά ή ούρα αλόγου. Επίσης όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία του κομήτη καθώς πλησιάζει τον ήλιο βλέπουμε να εκτοξεύει περισσότερο νερό από την επιφάνειά του.

Το Rosetta κόστισε 1.4 δισεκατομμύρια ευρώ, και θα συνεχίσει να συνοδεύει τον κομήτη για αρκετό καιρό. Η αποστολή θα τελειώσει τον Δεκέμβριο του 2015 όταν περάσει στο κοντινότερο σημείο με τον ήλιο.

rosetta, Rosetta: η ιστορική προσεδάφιση στον κομήτη που κυνηγούσε για 10 χρόνια

rosetta, Rosetta: η ιστορική προσεδάφιση στον κομήτη που κυνηγούσε για 10 χρόνια
Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

3 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
aris

Δεν ξέρω εάν αυτοί είναι μεγαλύτερα geeks ή αυτοί που ξενύχτησαν παίζοντας warlords of draenor…

Τομ

Μάλλον αυτοί! Μπράβο την ESA την ξερω λόγω του αντικειμένου μου από δορυφορικές μετρηςεις αλλά δεν ήξερα ότι ασχολείται και με αυτο. Επίσης, Interstellar μωρέ! Καλημέρα στην παρέα.

Γιάννης

Ένα μπράβο στην ESA! Τελικά αν βάλουμε κάτι στο μυαλό μας.. δεν υπάρχει περίπτωση να μην το καταφέρουμε.!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Social Media

Η Φλόριντα απαγορεύει τα social media στα παιδιά κάτω των 14 ετών

Nομοσχέδιο που απαγορεύει σε παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης πέρασε στη Φλόριντα.

Internet Facebook Meta

Facebook: Φέρνει πίσω το “Poke” – Κερδίζει έδαφος στους νέους

Το Facebook αποφάσισε να επαναφέρει ένα από τα πιο παλιά χαρακτηριστικά του, το Poke, ελπίζοντας να κερδίσει τις νεότερες γενιές.

Internet Google

Google Chrome: Αλλάζει τον τρόπο που σε ειδοποιεί για επικίνδυνες ιστοσελίδες

Η Google ανακοίνωσε μια σημαντική αλλαγή στη λειτουργία Safe Browsing στο Chrome, η οποία θα την κάνει να λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο.

Internet featured

Κινητά, σταθερά και ίντερνετ: Αυξήσεις έως 20% στις χρεώσεις – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Οι λογαριασμοί κινητής τηλεφωνίας, σταθερής και Internet των πολιτών από τους παρόχους είναι αυξημένοι έως και 20% το τελευταίο διάστημα.