Έρευνα Ελλάδα, Συμπεριφορές ανάρμοστης χρήσης του διαδικτύου ή του κινητού από ανηλίκους

Τρεις στους δέκα εκπαιδευτικούς (32%) έχουν έρθει αντιμέτωποι στο σχολείο τους με κάποιο ζήτημα ψηφιακής παρενόχλησης/ ψηφιακού εκφοβισμού/ συκοφαντικής δυσφήμισης μέσω κινητού, Facebook ή άλλης διαδραστικής πλατφόρμας από μαθητές προς άλλους μαθητές. Αυτό ανέδειξε έρευνα που πραγματοποίησε η Δράση Ενημέρωσης Saferinternet του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.

Η κλειστή έρευνα μέσω διαδικτυακού ερωτηματολογίου πραγματοποιήθηκε την περίοδο 10/5/2011 έως 25/9/2011 με αποδέκτες τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Στην έρευνα ανταποκρίθηκαν 2.319 εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα.

Τα κυριότερα αποτελέσματα της έρευνας πέραν των παραπάνω σχετικά με συμπεριφορές ανάρμοστης χρήσης του διαδικτύου ή του κινητού τηλεφώνου από τους ανηλίκους είναι τα εξής:
• 16%, 14% και 27% αντίστοιχα επί του συνόλου των εκπαιδευτικών που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο ανησυχούν πάρα πολύ, πολύ ή αρκετά σχετικά με τη διαδικτυακή δημοσίευση από μαθητές δυσφημιστικών σχολίων που τους αφορούν/ βλάπτουν την προσωπική τους ζωή / επαγγελματική τους φήμη (π.χ. γελοιοποίηση στο YouTube, ανάρτηση ανάρμοστων σχολίων στο Facebook).
• Στην ερώτηση με δυνατότητα πολλαπλών απαντήσεων γιατί όλο και περισσότερα παιδιά κάτω των 13 ετών δημιουργούν προφίλ στο Facebook δίνοντας ψευδή στοιχεία για την ηλικία τους, παραβιάζοντας έτσι τους όρους του ιστοχώρου, 82% επί συνόλου των εκπαιδευτικών επέλεξαν ως λόγο «Επειδή οι φίλοι τους έχουν προφίλ», 72% «Οι γονείς δεν γνωρίζουν/ ελέγχουν τι κάνει το παιδί τους στο Διαδίκτυο», 52% «Ελλιπής έλεγχος από το ίδιο το Facebook» και ένα 42% «Oι γονείς δεν διαβάζουν τους όρους χρήσης πριν επιτρέψουν στα παιδιά τους να επισκεφθούν κάποιο ιστοχώρο».
• Τρεις στους 10 μαθητές επί του συνόλου των σχολείων που ανταποκρίθηκαν στο ερωτηματολόγιο δεν σέβονται την απαγόρευση της χρήσης του κινητού τηλεφώνου μέσα στις σχολικές τάξεις. Μόνο το 27% των σχολείων αναφέρει καθολική τήρηση του μέτρου, και ένα 26% επί συνόλου την τήρηση του μέτρου στο 90%.
• 42% επί του συνόλου των εκπαιδευτικών που ανταποκρίθηκαν στο ερωτηματολόγιο έχουν αντιμετωπίσει στο σχολείο τους ή προσωπικά κάποιο πρόβλημα υπερβολικής ενασχόλησης μαθητών με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και το Διαδίκτυο σε βαθμό “εξάρτησης”.

www.saferinternet.gr

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Silender

Πάρα πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα, φανερώνει δυστυχώς πολλά…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Internet Saferinternet Social Media

Top Ten λίστα των δικαιωμάτων που επιθυμούν να απολαμβάνουν οι ανήλικοι online

Η Top Ten λίστα των δικαιωμάτων που επιθυμούν να απολαμβάνουν οι ανήλικοι online ανέδειξε κλειστό online ερωτηματολόγιο της Δράσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου. Πρώτο στη λίστα των 10 κορυφαίων online δικαιωμάτων αναδεικνύεται η προστασία της ιδιωτικότητάς τους με 83.8%, ενώ ακολουθεί το δικαίωμα ελέγχου στα δεδομένα που αναρτούν (58,2%).

Internet Internet Saferinternet

Εκπαιδευτικά μονοπάτια στο Διαδίκτυο, Νέος οδηγός ασφάλειας για γονείς και κηδεμόνες

Η Δράση Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου παρουσίασε τον οδηγό «Εκπαιδευτικά μονοπάτια στο Διαδίκτυο» που παρουσιάζει προτάσεις προσέγγισης οκτώ συχνών περιστατικών αναφορικά με τη χρήση του Διαδικτύου, που θα βοηθήσουν τους γονείς και τους κηδεμόνες ανήλικων παιδιών να στρέψουν τα παιδιά τους σε μια πιο υπεύθυνη διαδικτυακή συμπεριφορά.

Internet Internet newsletter Saferinternet

Στατιστικά στοιχεία της Ανοιχτής Γραμμής Safeline για το έτος 2012

Η Ελληνική Ανοικτή Γραμμή SafeLine για καταγγελίες παράνομου περιεχομένου στο Διαδίκτυο, συνεχίζει τη δράση της, κλείνοντας φέτος το 10ο έτος λειτουργίας της από τον Απρίλιο του 2003 μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εν όψει του σημερινού επετειακού εορτασμού για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2013, η Safeline δημοσιεύει τα στατιστικά στοιχεία […]

Internet Internet Saferinternet

Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, 28 Ιανουαρίου

Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σήμερα, και η προστασία της ιδιωτικότητας στο Διαδίκτυο αναδεικνύεται ως το νούμερο ένα δικαίωμα των παιδιών σύμφωνα με τους ανήλικους, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, ενώ αντίστοιχα πρωταρχική υποχρέωση των ανηλίκων όταν πλοηγούνται στο Διαδίκτυο για όλους, είναι ο σεβασμός των προσωπικών δεδομένων των άλλων χρηστών και η ανάρτηση τους […]