Samsung, Ετοιμάζει και αυτή 64bit-α smartphones

Εμπρός, όλοι μαζί, να μπούμε σε 64bit-o επεξεργαστικό χορό, να τουμπανιάσουμε τα smartphones μας και να ξεχάσουμε μια και καλή τον ηλεκτρονικό μας υπολογιστή! Ωραίο το στιχάκι; Σε λίγο θα αποτελεί κοινό τόπο, αφού και η Samsung δηλώνει ότι τα μελλοντικά της smartphones θα έχουν SoC στα 64 bit, όπως συμβαίνει με το iPhone 5S.

Την επιβεβαίωση της είδησης έκανε ο Shin Jong-Kyun (άντε τώρα να κάνεις στιχάκι και ομοιοκαταληξία με αυτό το όνομα!), ο οποίος είναι υπεύθυνος του τμήματος mobile business της Samsung και μίλησε στους Korea Times. Μάλιστα, σημείωσε ότι αυτό θα συμβεί στην επόμενη γενιά των Samsung Smartphones (λέγε με Galaxy S5).

Κοίτα συμπτώσεις το 5S είναι το πρώτο με 64-bit και μετά έρχεται το…S5. Καλό;). Τέλος, η Κίνα είναι το νέο μεγάλο πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ Apple και Samsung, όπου υπάρχει ο στόχος για την αύξηση των πωλήσεων αμφοτέρων. Καλή τους τύχη! Εμείς πάμε να οραματιστούμε την Post-PC εποχή των 64bit.

Samsung, Samsung, Ετοιμάζει και αυτή 64bit-α smartphones

Πηγή

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

56 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
dimos

Λογικο.αφου το s5 θα εχει 3 η 4gb ram και θα μπορει να το εκμεταλευθει!! Οχι σαν το 5s το καθαρα μαρκετιστικο!

giorgos123

Ποσο μπροστα ειναι η HTC τελικα και απο τους 2 τους…

tasos

ειναι ευκολο να ακολουθεις αλλα δυσκολο να ηγεισαι…

Μαριος

Ε όταν το κάνει η Samsung θα είναι καινοτομία…..! DImo λίγο άκυρο αυτό με την RAM.Αν δεν έχεις ιδέα μην τα πετάς έτσι….

Γιωργος

Γιατι κατα την γνωμη μου δικιο εχει ο Dimos

kostas

Ποια η χρησιμότητα ρε παιδιά το 64bit σε ένα κινητό? Δηλαδή στο προσεχές μέλλον θα βγαίνουν 32bit και 64bit εφαρμογές και παιχνίδια??

machinegun

μετα μην βλεπω οτι η aplle einai copy paste τα ιδια και η samsung ε ναι λοιπον 64bit SMARTPHONE

Νικος

@Μαριος δηλαδή το αν ο επεξεργαστής είναι 32 η 64bit δεν έχει σημασία με την ποσότητα της μνήμης που μπορεί να αναγνωριζει; και σε αλλά θέματα αυτό μας λες εσύ που ξέρεις; οτι δηλαδή θα συμβάλει σε μεγαλύτερη ταχύτητα αναγνώσεις στην RAM και σε διπλού και τριπλού τύπου πυρήνα δεν έχει καμια σχέση; οκ πάσο.

Aris

@Μάριος Η αρχιτεκτονική του επεξεργαστή και το μέγεθος της RAM σχετίζονται -ίσως όχι άμεσα- αλλά σχετίζονται. Μπορείς να το δεις και από τα PC, τα x86 συστήματα δεν μπορούν να διαχειριστούν πάνω από 4GB μνήμης. Το θέμα είναι άλλο όμως, τι θα προσφέρει αυτή η “αναβάθμιση” στον χρήστη σήμερα, εκτός από μεγαλύτερη κατανάλωση χώρου, ενέργειας και πολλά προβλήματα συμβατότητας;

sigma

Συμφωνώ με τον dimos. Η 64 bit αρχιτεκτονική επιτρέπει την χρήση παραπάνω από 3 gb μνήμης ram και αυτός είναι ο λόγος που οι σταθεροί υπολογιστές περάσαν σε αυτήν την αρχιτεκτονική. Σε πραγματικό χρόνο οι επιδόσεις είναι σχεδόν ίδιες μεταξύ των δύο αρχιτεκτονικών.

Οι απαιτήσεις για windows 7 αν θυμάστε απαιτούσε παραπάνω από 1 gb… Συγκεκριμένα:

“Απαιτήσεις συστήματος Windows 7
Εάν θέλετε να εκτελέσετε τα Windows 7 στον υπολογιστή σας, απαιτούνται τα εξής:
Επεξεργαστής 32 bit (x86) ή 64 bit (x64) 1 gigahertz (GHz) ή ταχύτερος
1 gigabyte (GB) RAM (32 bit) ή 2 GB RAM (64 bit)”

Το iphone 5S έχει 1 gb, πράγμα που μου κινεί την περιέργεια για το πόσο αποδοτικό θα είναι σε τέτοια μνήμη ραμ!

bobo1704

Καλά ναι. Σίγουρα! Μέχρι να έρθει η στιγμή όπου ένα smartphone (ή ένα tablet) θα μπορεί να κάνει σοβαρές δουλειές όπως ένα netbook ή ένα PC, έχουμε πολύύύύύ καιρό…. Όταν για να κάνεις αποσυμπίεση ένα μεγάλο αρχείο, χρειάζεσαι πχ 15 λεπτά, τη στιγμή που με το netbook χρειάζεσαι 2,5, ε μη συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα και ούτε να δημιουργούμε ψεύτικες εντυπώσεις. Οι πυρήνες και τα bitια στους ARM επεξεργαστές είναι απλά εμπορικά τερτίπια προκειμένου να δημιουργήσουν αυτό που λέμε “τεχνητή έλλειψη” στα θύματα που υπάρχουν στον κόσμο… Μέχρι οι ARM να φτάσουν στα επίπεδα των x86 και x64, έχουμε πολλάάάάάά χρόνια…

syngi

Με ποιο λειτουργικο θα το εξοπλισει δεν μας ειπε, γιατι μεχρι στιγμης μονο το ios 7 εχει ανακοινωθει οτι θα ειναι και 64 bit.

antonis

ρε παιδια σορρυ για την ασχετοσυνη αλλα τι προσφερει ακριβως η αρχιτεκτονικη αυτη?

George

Καλημερα,

Χωρις να είμαι κανας εξπερτ στα λειτουργικα συστηματα (και διορθωστε με αν κανω λαθος) αλλα οι γνωσεις που εχω, :
1. 32bit υποστιριζει πανω απο 3GB μνημη. Σε linux υπαρχει 1 patch για 32 bit kernels που κανει τον kernel να αναγνωριζει πανω απο 3 GB (αυτο παλια, τωρα φαταζομαι οτι θα το εχουν εσωματωσει στον kernel) + OSX νομιζω υποστιριζε απο την αρχη. Οποτε 32bit και μεχρι 3GB μνημη — μονο σε Windows αυτο το feature….

2. 64bit σημενει οτι ο επεξεργαστης μπορει να κανει πραξεις με δυαδικους αριθμους μεχρι 64ρων ψηφιων μηκος. Το οποιο σημενει οτι το λειτουργικο και τα apps πρεπει να ειναι φτιαγμενα για να δουλευουν με 64 ψηφια. Οποτε και να κατασκευασει η samsung επεξεργαστες με 256bit μεχρι να μηλισει η google δεν θα υπαρχει διαφορα σε ταχύτητα.

και επειδη η apple τα φτιαχνει ολα η ιδια (η εστω αυτη κανει το κουμαντο σε αυτους που φτιαχνουν parts για την apple) ειναι πολλη ποιο ευκολη η μετάβαση απο 32 σε 64, παρα να βαλεις 2 και 3 εταιριες να συμφωνησουν για τα specs σε 64bit cpu και software

PS. Συγνωμη για τα ορθογραφικα, εχω δυσλεξια

dimos

@Μαριος εκτιθεσαι…

VasiliSIII

Γενικά η επιλογή της αρχιτεκτονικής των 64bit προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια. Αυτός πρέπει να είναι και ο βασικός λόγος επιλογής της στην συγκεκριμένη περίπτωση. Τώρα για την εκμετάλλευση αυτής της αρχιτεκτονικής χρειάζονται τουλάχιστον 4Gb Ram.

MEDS

Η διαφορά είναι ότι η Apple έβγαλε 64 bit, ενώ η Samsung θα βγάλει 64 μπιτ για μπιτ.

Dimitris

μιουυυυ μιουυυυυυ μιουυυυυ

el_mac

@ dimos ειπα να μην απαντησω στο πρωτο σχολιο σου για τα περι μαρκετινιστικο κολπο και κρατηθηκα… Τωρα ομως θες να βγεις και απο πανω και λες στον αλλον οτι εκτιθεται ??? Εσυ δεν εκτιθεσαι, που κοροιδευεις τους αλλους fanboys λεγοντας οτι ειναι κολπο μαρκετινγκ, ενω για το S5 που θα εχει 4gb ram δεν θα ειναι ??? Βρες μου μια πραγματικη χρηση στα 4gb ram σε ενα android και θα σου βγαλω το καπελο… (οπως και στην υπερβολη του snapdragon 800)

Θα βγει μετα η Samsung και θα σας πει : ειδατε ??? εμεις χρησιμοποιησαμε τα 64bit για πραγματικο λογο οχι οπως η apple που σας δουλευει… (ασχετα αν τα 4gb δεν χρησιμοποιουνται ΠΟΥΘΕΝΑ)
Και εσεις θα δουλευετε τους μηλοφωναδες, ασχετα αν σας εχουν δουλεψει και εσας…

Και οι μεν και οι δε ωρες ωρες ειστε για γελια…

Μιχάλης

Samsung , από λογισμικό πως πάμε…..???? οεο….

Σπυρος

φιλε @giorgos123 η htc δεν παει πουθενα πλεον μετα το 2010 η εταιρια καταστραφηκε και αυτο φαινεται εξαλλου…

dimos

@el_mac ειπα καπου οτι θα χρειαστουν στο android και δεν το προσεξα? Ειπα απλα οτι, οταν το επομενο soc.υποστηριξει 64-bit θα εχει και συμμαχο την ram που θα εχει η samsung…τουλαχιστον καπως παραπανω θα πιασουν τοπο απ το καθαρα μαρκετιστικο ξαναλεω τρικ της.Apple.. πες μας κι εσυ κατι αιτιολογωντας το..εσυ που δεν εισαι για γελια..γτ.εμεις ειμαστε οπως λες..

George

Δεν μπορω να καταλαβω απο που βγαζετε τα συμπερασματα οτι 64bit επεξεργαστης θελει πανω απο 4 gb μνημη. Μια χαρα δουλευει και με 1 και με 2gb.

Το μεγεθος της μνημης χρειαζεται αν τα applications χρειαζονται περισσότερη μνημη. Επισεις δεν μπορειτε να συγκρηνετε τις μνημες στα 2 OS γιατι αλλες απαιτησεις εχει το καθένα.

π.χ Τα περισσότερα applications του android για παραδειγμα ειναι γραμμένα σε java, το οποίο σημαινει οτι γινονται compile σε bytecode, και τρεχουνε μέσα απο το JVM(Java Virtual Machine). Το οποίο τα κάνει να χρησημοποιούνε περισσότερη μνήμη και επεξεργαστική ισχυ σε αντιθεση με την objective-c που γινεται compile σε γλωσσα μηχανης.

dimos

Λοιπόν για να κλείσω το θέμα από την πλευρά μου θα απαντήσω με τα επιχειρήματα ενός φίλου-developer σε απλά ελληνικά! Ο μεγαλύτερος περιορισμός που υπάρχει στους 32bit επεξεργαστές, είναι η μέγιστη διαθέσιμη μνήμη RAM που μπορεί να διαβάσει, η οποία “περιορίζεται” στα 4GB, και στα 2-3GB ανά εφαρμογή.Το iPhone 5s έχοντας “μόλις” 1GB RAM, κάνει την συγκεκριμένη επιλογή να φαίνεται καθαρά ως marketing, παρά ως ουσιώδης διαφορά.Η διαφορά στην ταχύτητα του A7 σε σχέση με τον A6, ΔΕΝ έρχεται από τα .. 64 bit, αλλά από βελτιώσεις που έγιναν στο handling του 32bit κώδικα.Όταν (αν ποτέ) βγει τηλέφωνο με πάνω από 4GB RAM, τότε η εναλλαγή στα 64bit θα είναι “απαραίτητη”, μέχρι τότε όμως είναι (πρακτικά) ανούσια.Αλλά ακόμα και όταν όλες οι εφαρμογές στο App Store γραφούν ξανά για να υποστηρίξουν την νέα αρχιτεκτονική, είναι αμφίβολο αν κάποιος θα παρατηρήσει διαφορά στον χρόνο εκτέλεσης.Ποιος θυμάται όταν πριν από μία δεκαετία βγήκαν οι πρώτοι 64bit επεξεργαστές στα PC; Ακόμα και σήμερα πολύ γνωστά προγράμματα, δεν έχουν 64bit έκδοση, κυρίως γιατί οι βελτιώσεις στην ταχύτητα μεταξύ ενός προγράμματος 32bit και 64bit είναι αμελητέες.Επανέρχομαι στην απάντηση της Samsung, και ομολογώ ότι με κάλυψε απόλυτα. Δεν “βιαζόμαστε” να πάμε στα 64bit όπως έκανε η… Συνέχεια »

Μάνος

@Dimos και δεν ειναι marketing όταν σου πουλάνε ένα κινητο με 4 και 8 πυρήνες και 2gb ram? ακούσετε πραγματικά εντυπωσιακό το θέμα ειναι όμως τι κάνει στη πράξη και εκει υστερεί κατα πολύ από το iPhone. Εγω τουλάχιστον προτιμο να έχω ένα επεξεργαστη με δυο πυρήνες στα 1,2 και 1gb ram και όλα να δουλεύουν ρολόι από το να έχω ενα τούμπανο κινητο και να τρώει κωλύματα….

giannis-m

@Μάνος
Όχι γιατί το Android κάνει παραπάνω από 2 πράγματα ταυτόχρονα. Τα χουμε πει άπειρες φορές.
Κατεβάζεις torrent, ενώ έχεις στην άκρη να παίζει ένα βίντεο από του Youtube, ανεβάζεις κάτι στο Drive σου, και παίζεις και ένα παιχνίδι.
Εκεί χρειαζεσαι και πολλούς πυρήνες, και αρκετή RAM.
Το iOS που δεν κάνει τίποτα από αυτά, ναι, προφανώς και δεν χρειάζεται RAM.

Tasoulik

Εγω θα ηθελα να κανω μια απλη ερωτηση… Εστω οτι φτασουμε στο σημειο να εχουμε smartphone με 4 πυρηνες 64bit και 4 GB Ram, θα ηθελα να δω ποιες θα ειναι οι δικαιολογιες των εταιριων οταν δεν θα δινουν τις αναβαθμισεις….

Headache

Ενα πλεονεκτημα του να εχεις τη δυνατοτητα να γραφεις προγραμματα (και mobile apps κλπ) σε 64bit ειναι η ποσοτητα (πολλαπλασια) των δεδομενων (των υπολογιστικων πραξεων).

Στα games π.χ. αυτο μεταφραζεται στη δυνατοτητα να δωσεις μεγαλυτερη λεπτομερια στα γραφικα. Στις mobile συσκευες (hi end smartphones ειδικοτερα) με τις οθονες υψηλων ppi αυτο μπορει (μελλοντικα αλλα οχι και τοσο μακρυα) να μεταφραστει σε καλυτερα (λεπτομερεστερα) UI’s.

Μην σκεφτεστε (και παραλληλα συγκρινετε) την αρχιτεκτονικη των PC με αυτη των mobile συσκευων. Τα πραγματα γινονται πλεον διαφορετικα και θα αλλαξουν ακομα περισσοτερο.

Panagiotis

Αν και είμαι fan της Apple νομίζω ότι καλώς κανει η Samsung και βγάζει και αυτή 64bit κινητό. Δεν τίθεται θέμα αντιγραφής απλα φυσικής εξέλιξης. Το μεγάλο αγκάθι με τα Android κινητά (όλων των εταιρειών) ειναι το ίδιο το λειτουργικο. Βαβέλ έχει καταντήσει και γενικά όπου Google = μπάχαλο (σε όλα της). Οταν θα βγάλει δικό της σύστημα (βλέπε Tizen) θα μπορεί να ανταγωνιστεί στα ίσια την Apple. Δεν ξέρω βέβαια τι θα κάνουν τότε όλοι οι άλλοι (sony,lg,HTC,κλπ).

Μάνος

@Giannis-M έχει περάσει από τα χέρια μου συσκευή android με αυτά τα χαρακτηριστικά και ξέρω πολύ καλα τι μπορεί να κάνει και αυτο και το iOS το θέμα ειναι τι ζητάς από ενα κινητο και πως μπορεί να το κάνει… Αν δε έχεις δουλέψει iPhone για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν μπορείς να καταλάβεις τις διαφορες.

Technewz

Επειδή ακούω χαζομάρες για την 64bit CPU της Apple να ξεκαθαρίσουμε κάτι.

Πρώτον δεν ήταν η πρώτη που το ανακοίνωσε, πρώτη ήταν η ARM εδώ και μήνες τώρα.

Δεύτερον ναι μεν είναι η πρώτη που θα βγάλει μοντέλο με 64bit ΆΛΛΑ βασίζεται στην τεχνολογίας της ARM και όχι σε δικιά της.

https://www.technewz.gr/2012/10/arm-64bit-cortex-a50-smartphones.html

dimz

Η 64bit αρχιτεκτονική δεν είναι μόνο περισσότερη μνήμη και χώρος αποθήκευσης, είναι και η ικανότητά της να διαχειριστεί μεγαλύτερα μεγέθη δεδομένων, άρα και να μπορεί να εκτελεί τις πράξεις αυτές, που θα ήταν πιο δαπανηρές σε πόρους στα 32bit, πολύ πιο γρήγορα και εύκολα.

Εξάλλου, μη ξεχνάτε ότι πρόκειται για την arm64, όχι για την amd64 που χρησιμοποιούμε στα pc, οπότε και υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις σε σχέση με το 64bit στο desktop.

Georgetown

Πολύ χρήσιμο για αυτούς που σερφαρουν διαβάζουν mails και παίζουν κανα παιχνιδάκι.. Ο εντυπωσιασμος των αριθμών και πάλι. Την έρμη την μπαταρία πότε θα την βελτιώσουν? 500€ και κάθε μέρα φόρτιση.

skatopsyxos

Τα λογια νομιζω πως ειναι περιττα. Τι να τον κανω τον 64bit επεξεργαστη στην αηφονιερα…αν δεν μπορω να κανω ενα απλο Multitasking οπως μπορεις να κανεις σε S3, S4 , Note2, Note 3 κτλ? Οταν εισαι μοναδικος σε κατι ειναι πανευκολο να λες οτι το καινουργιο μου μοντελο ειναι 40 φορες γρηγοροτερο απο το προηγουμενο γιατι δεν υπαρχει κανενα Benchmark να το συγκρινεις με τις καινουργιες ναυαρχιδες του Android.. Σαν καταναλωτες δεν πρεπει να μας ενδιαφερουν τα νουμερα…Mhz Ghz κτλ αλλα ποιο ειναι το οφελος που κερδιζουμε. Τα προβατα της Apple θα παραμεινουν προβατα..

Teo

Δεν ξέρω αν είναι άλμα στην τεχνολογία η όχι αλλα η επικεφαλίδα με αυτό το “και” που έχει παραπέμπει πολύ σε τσακωμό μεταξύ Apple και Samsung Funs.. Βεβαια η αλήθεια κρύβεται κάπου αλλου..διαβάστε λιγάκι το άρθρο του Technewz και θα καταλάβετε(Αυτό είναι παλιό post) ~”” Η ARM ανακοίνωσε σήμερα τη νέα γενιά επεξεργαστών Cortex-A50 64bit οι οποίοι θα πλαισιώνουν οποιαδήποτε συσκευή, από smartphones μέχρι και servers Η νέα σειρά περιέχει τους Cortex-A53 επεξεργαστές με τις σημερινές επιδόσεις αλλά χρησιμοποιώντας το 1/4 της ενέργειας, και τους Cortex-A57 επεξεργαστές με τριπλάσιες επιδόσεις από τη σημερινή τεχνολογία με την ίδια ενεργειακή κατανάλωση. Ο Cortex-A53 είναι αυτή τη στιγμή ο πιο μικρός επεξεργαστής αρχιτεκτονικής 64bit στον κόσμο. Και τα δύο μοντέλα αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους σε smartphones και tablets μέσα στο 2014. Θα περιλαμβάνουν ακόμη chip κάρτας γραφικών Mali και θα είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να συνεργάζονται και με 32bit συστήματα. Ακόμη και τα δύο μοντέλα μπορούν να συνδυαστούν σε ένα με την τεχνολογία big.LITTLE. Εκεί ο πιο αδύναμος Α53 διαχειρίζεται τις πιο συνηθισμένες διεργασίες, ενώ ο Α57 τις πιο απαιτητικές για καλύτερη ενεργειακή απόδοση. Η Samsung πρόκειται να είναι μία από τις εταιρείες που θα αναλάβει την κατασκευή τους, αλλά όπως… Συνέχεια »

makis88

Παιδιά καψατε ένα θέμα που δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον! Εγώ έχω να πω ότι και στο ios μπορείς άνετα να παίζεις παιχνίδια ενώ ακούς YouTube και να κάνει κάποια πράγματα παράλληλα, όχι όλα αλλά ούτε το Android έχει επιπέδου desktop multitasking…
Έχοντας δουλέψει και τα δύο θεωρώ το ios ανώτερο σε αυτά που κάνει ο περισσότερος κόσμος κάθε μέρα. Για πιο σοβαρή δουλειά υπάρχει και το pc.

tiamat

θεωρω το post του dimos ως το πλεον εγκυρο και κατατοπιστικο..

Alexboom

Η ΗΤC καταστράφηκε σαν εταιρεία???? Μιλάμε για την εταιρεία με τις πιό ποιοτικές κι αποδοτικές και κομψές συσκευές…την εταιρεία που έφερε το έγχρωμο touch, την εταιρεία με τα πρώτα γαιδουροκινητά, με…με…το οτι δεν βγάζει κάθε μέρα το ίδιο μοντέλο με άλλο όνομα, όπως η Σαμσουνγκ το παραβλέπετε…το οτι δεν κοροιδεύει τα φανμπόυζ της όπως η Αππλε, με δευτεροκλασάτα κινητά, επίσης το παραβλέπετε….
Είναι η πιό σοβαρή εταιρεία και δεν είναι τυχαίο πως όποτε βγάζει κάποιο κινητό χτυπάει στα ίσα τους πάντες και τα πάντα…

El Mago

Καλα με τοσους γνωστες εδω περα απορω τι ανικανους εχουν αυτες οι Apple και Samsung για μηχανικους…
Ρε παιδια χαλαρωστε λιγο, ολες οι συσκευες που αναφερετε ειναι καταπληκτικες! Εγω γουσταρω να κραταω ενα μηλοφωνο ο αλλος ενα htc κτλ
Ωραια ειναι η κουβεντουλα αλλα ολες αυτες οι εταιρειες επενδυουν δις ευρω και ατελειωτες ωρες δοκιμων λετε να μην ξερουν με ποσα μπιτ δουλευουν οι μνημες και να ξερετε εσεις?
Ελεος…

Νio

Επειδή βαριέστε κ να googlarete…… Μετά τα Windows 7, όλο και περισσότεροι υπολογιστές συνοδεύονται με την 64-bit έκδοση του λειτουργικού. Μέχρι και ένα χρόνο πριν, η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών Η/Υ, είχαν εγκατεστημένα λειτουργικά συστήματα 32-bit, με αποτέλεσμα να αναρωτιούνται ποιές είναι οι διαφορές μεταξύ τους. Φανταστείτε ότι ο υπολογιστής σας είναι ένας σωλήνας, με πλάτος 32 ή 64 bits. Άν έχουμε τον μικρότερο σωλήνα με πλάτος 32 bit, τότε πιθανότατα θα εμφανιστεί bottleneck. Ο όρος bottleneck σημαίνει, πως όταν στείλουμε πληροφορίες στον υπολογιστή μας, θα περάσουν όσες χωράνε στο πλάτος των 32 bit και οι υπόλοιπες θα περιμένουν μέχρι να τελειώσουν οι πρώτες, με αποτέλεσμα όλος ο όγκος των πληροφοριών να καθυστερήσει και κατά συνέπεια ο υπολογιστής. Εάν έχουμε όμως τον μεγαλύτερο σωλήνα με πλάτος 64 bit, τότε θα περάσουν περισσότερες πληροφορίες στην ίδια μονάδα χρόνου. Βέβαια, εάν θέλουμε τους σωλήνες των 64 bit, θα πρέπει και ο υπολογιστής να μπορεί να <<<>>> αλλά και οι συσκευές και οι εφαρμογές θα πρέπει να υποστηρίζουν 64 bit. Σε λειτουργικά συστήματα 32 bit η μέγιστη μνήμη RAM που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι 4 Gigabytes. Σε λειτουργικό σύστημα 64 bit όμως, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όση μνήμη RAM θέλουμε. Σύμφωνα με τη Wikipedia,… Συνέχεια »

Νio

* να μπορει να σκεφτεται με 64bit λογικη.
Με λιγα λογια πιο γρηγορο, πιο αποδοτικο αρκει να το υποστηριζει το λειτουργικο ΚΑΙ οι εφαρμογες…

machinegun

αν λεμε οτι χρειαζετε ram για 64bit οπως ειναι λογικο αφου ειναι σαν υπολογιστης μαλλον βλεπω την apple να βγαλει κανα iphone με 4g ram για 64bit να δω πως θα χωρεσουνε εκει μεσα.θα εκραγει το κινητο,υπερβολη μεχρι και 64bit φτασαμε πο πο…..τι ειναι αυτα….

Alexis

Ευτυχώς υπάρχουν και μερικοί που γνωρίζουν περί 32, 64 bit κτλ και κόβουν το ηλίθιο χαμόγελο σε κάποιους που δεν έχουν ιδέα και παρόλα αυτά καυχιόνται πως κάτι πέτυχε η εταιρία τους (γτι έτσι την θεωρούν)

+1Teo & dimos

ΚΩΣΤΑΣ

Η ΟΥΡΑ ΤΩΝ IPHONES ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ Η ΦΟΥΚΑΡΙΑΡΑ Η SAMSUNG ENA BHMA ΠΙΣΩ ΠΑΝΤΑ , ΤΕΤΡΑΠΥΡΗΝΑ , 64 BIT , TA ΚΟΛΛΗΜΑΤΑ ΘΑ ΤΑ ΤΡΩΕΙ ΤΟ ANDROID !!!!

Γιωργος

χαχα πραγματικα αιδιαζεις μονο που το ακους ο αλλος ειναι ευχεριστιμενος (του αρεσει και το λεει κιολας) πως με 1,2 1gb ραμ ειναι μια χαρα το κινητο και οχι μονο αυτο αμα λεει οτι με αυτα τα χαρακτιριστικα ειναι μια χαρα καταλαβενεις πως το λογισμικο ειναι τζουφιο πραγματικα!!

xristos

ΚΑΘΑΡΗ ΚΟΠΙΑ IPHONE 5S ! XAXA..ΠΟΣΟ ΧΑΜΗΛΑ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΠΙΑ ?
ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΘΙΣΩ ΝΑ ΑΝΑΛΥΣΩ ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ !
ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΑΓΧΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ! ΝΑ ΣΑΣ ΔΩ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΧΩΡΙΣ ΑΙΣΘΗΤΗΡΑ ΔΑΚΤΥΙΛΩΝ ΑΠΟΤΥΠΟΜΑΤΩΝ ΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΠΡΩΗΝ HIGHEND SMARTPHONES.. ΜΟΝΟ HIGH END ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΛΕΙΠΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ..ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΑΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΠΛΗ ΠΑΤΕΝΤΑ ΤΗΣ ΑΠΠΛΕ ! ΧΑΧΑΧΑΧΑ

Panos

Χαλαρωστε λιγο… ολα αυτα ειναι μαρκετινγξ τρικ, και περιττα…
Ωστοσο, το κερδος σε θεωρητικο επιπεδο απο την αρχιτεκτονικη 64bit μπορει να ειναι αμεσο, αν λειτουργικο και εφαρμογες την υποστηριξουν. Εν ολιγοις: διπλο μηκος λεξης ανα κυκλο επεξεργασιας.
Στην πραξη ωστοσο δεν εχει φανει η διαφορα.
Τωρα για το ποια εβγαλε 1η, 2η κλπ 64άρη επεξεργαστη, η συζητηση δεν εχει νοημα: η ARM σχεδιαζει και δινει το licence, η apple υλοποιει την αρχιτεκτονικη και τον επεξεργαστη τον κατασκευαζει για λογαριασμο της η samsung…

Nick85

“By liberostelios” – Ήμασταν στα 32-bit. Η μετάβαση προσφέρει μεγαλύτερους καταχορυτές στη CPU και, άρα, θεωρητικά επεκτείνει τις δυνατότητες υπολογισμών. Επί της ουσίας, σημαίνει ότι πλέον θα μπορούμε να “κουμαντάρουμε” πιο μεγάλους αριθμούς ή αριθμούς μεγαλύτερης ακρίβειας. Υπό περιπτώσεις, δύναται να προσφέρει και κάποια βελτίωση στις επιδόσεις, αλλά όχι απαραίτητα.

Το πιο γνωστό “κέρδος” της μετάβασης από τα 32 στα 64 bit είναι το πρόβλημα του περιορισμού της μνήμης RAM στα περίπου 3 GB. Επειδή τα 32-bit είναι ικανά να αναπαραστήσουν ένα “μικρό” έυρος αριθμών (από 0 εως περίπου 4 δισ.) δεν μπορούν να “δείχνουν” σε μνήμη μεγαλύτερη από 3GB περίπου, και τελικά καταλήγουν να περιορίζουν τις δυνατότητες του υπολογιστή. Αντίστοιχα, στα 64-bit πλέον μπορούμε να αναπαραστήσουμε αριθμούς από 0 εως περίπου 18 πεντάκις εκατομμύρια και, φυσικά, υπάρχουν τα αντίστοιχα οφέλη στη δυνατότητα αποθήκευσης αριθμών και διαχείρισης περισσότερων δεδομένων.

Είναι μία εξέλιξη που σιγά-σιγά είχε αρχίσει να γίνεται απαραίτητη στα PC, όχι μόνο λόγω του προβλήματος της μνήμης αλλά και εν γένει για να έχουμε τη δυνατότητα να αποθηκεύουμε μεγαλύτερους αριθμούς ή αριθμούς μεγαλύτερης ακρίβειας και να τους επεξεργαζόμαστε το ίδιο γρήγορα με σήμερα. Στα smartphones η εξέλιξη είναι λιγότερο σημαντική, αλλά σίγουρα ευπρόσδεκτη.

machinegun

μην ξεχναμε οτι τα android ειναι linux γι αυτο τρωνε τα σκαλωματακια τους.αλλα αλο mac και αλλο linux εχει διαφορα οπως και να το κανουμε.

Panos

“μην ξεχναμε οτι τα android ειναι linux γι αυτο τρωνε τα σκαλωματακια τους.αλλα αλο mac και αλλο linux εχει διαφορα οπως και να το κανουμε.”
είπε ο άσχετος, και συνέχισε το σερφάρισμά του ευχαριστημένος για την εξυπνάδα που είπε…
Μάθε λειτουργικά αγόρι μου και μετά μίλα…

stratos

Ας δωσουμε λοιπον μια απαντηση στον κυριο el-mac, ο οποιος λέει πως η σαμσουνγκ δενεχει βρει καποιο τροπο ωστε να χρησιμοποιησει τους πολυπυρηνους επεξαργαστες και τα πολλα κιλα ραμ https://techblog.gr/gadgets/migoal-transmaker-turns-smartphone-to-tablet-7852.Νομιζω πως με αυτο το γαδγετ μπορεις πραγματικα να κανεις δουλειες γραφειου στην δεκαρα οθονη. Αν κυκλοφορησει κατι παρομοιο και για τις επομενες γενιες κινητων, το ολο συστημα θα μπορει να επαρκεσει ακομα και για γαμινγκ.

o.k.man

Τελικα η πιο κερδισμενη με τους 64bitους επεξεργαστες και με τους 3-4GB RAM smartphone μαλλον θα ειναι η microsoft που θα μπορει ανετα να εγκαταστησει windows 8 pro !!! χωρις διαφορες απο τα laptops! θα μπορει οποιοσδηποτε (αν δεν κανω λαθος) να κανει εγκατασταση των win 8 pro με αυτα τα specs στα smartphones οπως τωρα κανει η microsoft με το tablet serface με win 8 pro στην αμερικη και τα εχει ξεπουλησει ολα! ετσι θα μπορουμε ανετα να κανουμε τις δουλειες μας οπως και στο laptop σχεδον το ιδιο και στο smartphone μας! και να το εχουμε συνεχεια μαζι μας!

machinegun

σωπα ρε εξυπνε επιστημονα σοβαρα?Τωρα για το ποια εβγαλε 1η, 2η κλπ 64άρη επεξεργαστη, η συζητηση δεν εχει νοημα: η ARM σχεδιαζει και δινει το licence, η apple υλοποιει την αρχιτεκτονικη και τον επεξεργαστη τον κατασκευαζει για λογαριασμο της η samsung… δουλευεις στη samsung εισαι υπαλληλος της η τα βγαζεις απ το μυαλο σου?

Panos

Μάθε μπαλίτσα αγορίνα μου… Για την αρχιτεκτονική ARM: Η αρχιτεκτονική ARM έχει άδεια χρήσης που δίνεται σε όποιον θέλει να τη χρησιμοποιήσει. Κάποιες από τις εταιρείες που την έχουν ή την είχαν αγοράσει είναι η Alcatel-Lucent, η Apple, η Atmel, η Broadcom, η Cirrus Logic, η Digital Equipment Corporation, η Energy Micro, η Freescale, η Intel (μέσω της DEC), η LG, η Marvell Technology Group, η Microsoft, η NEC, η Nintendo, η Nuvoton, η Nvidia, η Sony, η NXP (πρώην Philips), η Oki, η ON Semiconductor, η Psion, η Qualcomm, η Samsung, η Sharp, η STMicroelectronics, η Symbios Logic, η Texas Instruments, η VLSI Technology, η Yamaha και η ZiiLABS. Οι επεξεργαστές ARM αναπτύσσονται από την ARM και τις εταιρείες που έχουν άδεια από την ARM. Σημαντικές οικογένειες επεξεργαστών ARM που έχουν αναπτυχθεί από την ARM Holdings είναι οι ARM7, οι ARM9, οι ARM11 και οι Cortex. Σημαντικοί επεξεργαστές ARM που έχουν αναπτυχθεί από τις εταιρείες με άδεια είναι ο StrongARM της DEC, ο i.MX της Freescale, ο XScale της Marvell (πρώην Intel), ο Tegra της Nvidia, ο Nova και ο NovaThor της ST-Ericsson, ο Snapdragon της Qualcomm, η σειρά προϊόντων OMAP της Texas Instruments, ο Hummingbird της Samsung και… Συνέχεια »

tiamat

τα πε καλα ο πανος. αφιερωμενο στους αμπαλους που δεν εχουν ιδεα οτι τους επεξεργαστες και τις οθονες τους τις φτιαχνει η samsung , τις καμερες τις παιρνουν απο sony
ενω το καλουπι των iphone made in china παραγεται απο τα εργοστασια της foxconn στην κινα.
τι ειναι αμερικανικο???
-μονο το brand name της apple και το marketing που κανει τους ανθρωπους να σκανε οχτακοσαρια για ενα κινεζικο προιον που εχει κοστος παραγωγης 150euro…
.
το δουλεμα σε ολο του το μεγαλειο !

machinegun

δεν ηρθα εδω να την λεω και να κοροιδευω σχολια του καθενος.αν μη τι αλλο αποψεις μοιραζομαστε.αυτο με την aplle παιρνει που επεξεργαστες το ηξερα αφου ειχα παρει το πρωτο μου κινητο NEXUS S το οποιο καηκε η οθονη παρ ολα αυτα σπουδαιο κινητο αντεξε 11 μηνες!οπως καταλαβαινεις iphone 4 εχω γιατι εχει την ιδια καρτα γραφικων με nexus s.ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙς ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΜΗΝ ΓΙΝΕΣΑΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ!wikipedia ολοι ξερουμε να διαβαζουμε!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Samsung

Η Samsung αποκάλυψε την πιο γρήγορη μνήμη RAM LPDDR5X στον κόσμο

Πριν από μερικά χρόνια, η Samsung ανακοίνωσε RAM 8,5 Gbps LPDDR5X που εκείνη την εποχή ήταν η ταχύτερη στον κόσμο.

Gear Apple

Apple Vision Pro: Μπορεί να εξελιχθεί σε βοηθό υγείας

H Αpple θέλει να φέρει τεχνολογία που θα παρακολουθεί και θα αναλύει βιομετρικά δεδομένα και θα προσφέρει εξατομικευμένη καθοδήγηση.

Software Apple featured iOS

iOS 17.5 Beta: Όλα τα νέα χαρακτηριστικά

Η Apple έχει κάνει διαθέσιμο στους προγραμματιστές το iOS 17.5, την πέμπτη σημαντική ενημέρωση του λειτουργικού συστήματος iOS 17.

Software Apple featured iOS

iOS 17.5: Οι χρήστες στην Ευρώπη θα μπορούν πλέον να κατεβάζουν εφαρμογές κατευθείαν από τον ιστότοπο

Η Apple κυκλοφόρησε το iOS 17.5 beta 2 σε προγραμματιστές, το οποίο σηματοδοτεί το ντεμπούτο μιας ακόμη δυνατότητας.