Έρευνα: Τα smartphones είναι εθιστικά και πρέπει να φέρουν προειδοποίηση

Τα smartphone σήμερα χρησιμοποιούνται σχεδόν από όλους ανεξαρτήτου ηλικίας, φύλου ή οικονομικής κατάστασης, για δουλειά, εκπαίδευση, διασκέδαση κλπ. Το ζήτημα είναι όμως πως ένα τόσο κοινό gadget πλέον μπορεί να μας επηρεάσει αρνητικά. Αυτό προσπάθησαν να κατανοήσουν επιστήμονες από το Derby University με την έρευνα που δημοσίευσαν και τα αποτελέσματα της οποίας κάθε άλλο παρά θετικά είναι.

ΤΟ 13% που συμμετείχε στη μελέτη φάνηκε ότι είναι εθισμένο στο κινητό με μέσο όρο χρήσης 3.6 ώρες την ημέρα. Οι περισσότεροι παραδέχτηκαν ότι η χρήση του smartphone τους προκαλεί απόσπαση προσοχής σε πολλούς τομείς, όπως δουλειά, διάβασμα, χόμπι κλπ.

Στην έρευνα συμμετείχαν 256 χρήστες κινητών και απάντησαν ερωτήσεις σχετικά με το πως χρησιμοποιούν το κινητό τους. Το 87% μπαίνει στα social media, το 52% απάντησε ότι χρησιμοποιεί messaging apps και το 51% διαβάζει νέα.

Ο Dr Zaheer Hussain που διεξήγαγε την έρευνα, επεσήμανε ότι τα κινητά είναι εθιστικά και πρέπει να φέρουν ειδοποίηση για την υγεία του χρήστη. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν τις ίδιες παρενέργειες με το αλκοόλ και το τσιγάρο, αλλά πρέπει να προειδοποιούν τον χρήστη. “Οι χρήστες πρέπει να γνωρίζουν τις εθιστικές συνέπειες που έχουν οι νέες τεχνολογίες και η προειδοποίηση θα πρέπει να γίνεται πριν αγοράσουν ένα κινητό ή πριν κατεβάσουν ένα app όπως είναι το Candy Crush ή το Flappy Bird”, είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι ο ναρκισσισμός και νευρωτισμός συνδέονται με τα smartphones, συγκεκριμένα ο νευρωτισμός μπορεί να προκληθεί από την χρήση του κινητού.

smartphones εθιστικά, Έρευνα: Τα smartphones είναι εθιστικά και πρέπει να φέρουν προειδοποίηση

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

11 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Cabalerro21

Καψιμο!!!

Sot11

Η συγκεκριμένη έρευνα ειναι θεοκουτη! Τα smartphones απο μόνα τους δεν προκαλούν τιποτα! Οι εφαρμογές ειναι αυτές που προκαλούν εθισμό και κυρίως οι εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης-παιχνίδια! Και μάντεψε δόκτωρ το ξέραμε κι εμείς και χωρίς να κανουμε τη συγκεκριμένη έρευνα!
Υ.Γ κάποια στιγμη να βγουν και προειδοποιήσεις ‘προσοχή, ανούσια έρευνα ακολουθει’ !

RigoMS

Το θέμα είναι σοβαρό …οσο και αν κάποιοι δεν θέλουν να το καταλάβουν…

Darth

smartphone από μόνα τους δεν είναι τπτ (βασικά εργαλεία είναι), ούτε ναρκωτικά είναι κάτι (φάρμακα και γιατρικες ουσίες είναι) ούτε μαχαίρι είναι όπλο (εργαλείο είναι)

ΑΠΑ ΥΠΆΡΧΕΙ ΚΟΣΜΟΣ ΧΩΡΊΣ ΚΆΠΟΙΟ ΨΥΧΙΚΌ ΈΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΜΕ ΜΥΑΛΌ ΚΟΥΚΟΎΤΣΙ

Δημήτρης

Εξαρτησιογωνο είναι στο βαθμό που είναι και το καθε τι σε αυτή τη ζωή. Από την τηλεόραση και το τσιγάρο μέχρι απλά πράγματα που ασχολιομαστε συνεχώς και έχουμε μάθει να τα αποκαλούμε κουσουρια.Αυτή η έρευνα καλο θα ήταν να μας πει τη ρίζα του προβλήματος, το πως πλασαρονται απ τις μεγάλο εταιρίες τα smartphone και δημιουργούν κολλημένα μυαλά και tech junkies και όχι να ρίχνουν την ευθύνη γενικά και αόριστα στις νέες τεχνολογίες. Αν είναι δυνατόν….

Βαγγος

μαλλον…νμζω πως η ερευνα θελει να πει πως τα smartphones ειναι το μεσο αυτο ή η πυλη για την εισοδο μας σε εναν κοσμο που μπορει να μας δημιουργησει προβληματα ψυχικα κυριως

pavlos

Πας στη καφετέρια και οι μισές παρέες δεν μιλάνε μεταξύ τους αλλά είναι μες στη μούγκα χαζεύοντας τα τηλεφωνάκια…..το εχω κάνει και εγώ….μη βγάζουμε την ουρά μας απ έξω

Stavros

Πραγματικά έχει καταντήσει κουραστικό αυτό το θέμα με τα smartphones. Πας στη καφετέρια να μιλήσεις και να περάσεις ωραία και η μισή παρέα μπορεί και όλη είναι με ένα κινητό στο χέρι. Συμφωνώ με τον Pavlos.

diecast

Ο RigoMs εχει δικαιο!

το θεμα ειναι πραγματικα σοβαρο !

paris

teli i blakia kai poli ereyna kei ta egkefalika kitara afton poy asxoloynte… Ti soy ftei kalimoy an esi ise koykoyroykoy kai ekaoses to kotopoylo epidi mikages me ton gkomeno sto fb, mazefte ta mualasas kai afiste ta eksipna tilefona ine gia eksipnoys kai sofron anthropoys!!!!

edd

Η μελλοντική Λίτσα που θα μίλαγε με τη μελλοντική Νίτσα στο τηλέφωνο συζητώντας για 2 ώρες ανούσια πραγματα όπως το τελευταιο επεισόδιο της “καλημέρα ζωή”, απλά απέκτησαν εύκολη πρόσβαση σε καλύτερη τεχνολογία. Δεν άλλαξε κάτι λόγω των smartphones. Αυξήθηκε το εύρος χρηστών τους. Πριν τα smartphones βλέπαμε όλοι ατομα να μιλάνε με ακατάπαυστα στο λεωφορείο. Άλλαξαν το 3310 με το galaxy.
Επισης, με δείγμα 250 ατόμων δεν βγαζεις αξιοπιστο συμπέρασμα για το συνολικο πληθυσμο οτι οικονομετρικο μοντελο και να χρησιμοποιησεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple iPhone

Το αναδιπλούμενο iPhone μπορεί να φτάσει το 2027 ή και ποτέ

Το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας της Apple για το πρώτο αναδιπλούμενο iPhone έχει καθυστερήσει μέχρι το 2027.

Smartphones Google Google Pixel Pixel

Pixel 9: Κυκλοφόρησαν αποκαλυπτικά render – Θα έρθει και μοντέλο Pixel 9 Pro XL

Η Google προσθέτει ένα νέο premium μοντέλο Pixel 9 στη σειρά και θα παρουσιαστούν συνολικά τρεις συσκευές το ερχόμενο φθινόπωρο.

Smartphones featured vivo vivo Android smartphones

vivo X Fold 3 Pro: Teardown βίντεο αποκαλύπτει το εσωτερικό του πιο λεπτού αναδιπλούμενου στην αγορά

Το ολοκαίνουργιο vivo X Fold 3 Pro είναι το πιο κομψό νέο αναδιπλούμενο που κυκλοφορεί στην Κίνα και πιθανώς να το δούμε και σε άλλες αγορές.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone SE 4: Η ΒΟΕ μάλλον θα κατασκευάζει το OLED πάνελ των 6,1 ιντσών

Η κινεζική BOE, ένας από τους συνεργάτες της Apple, θα είναι ο προμηθευτής πάνελ OLED για το iPhone SE τέταρτης γενιάς.