Επεξεργαστής, RAM και μπαταρία τα πιο σημαντικά σε ένα smartphone

Πάνω από 2.000 φίλοι της τεχνολογίας ψήφισαν και σχολίασαν σε ένα ακόμα μεγάλο poll του Techblog. Ποιο είναι κατά τη γνώμη μας το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό σε ένα smartphone μετά την τιμή του και αυτό που παίζει πρωταρχικό ρόλο στην απόφασή μας για να το αποκτήσουμε; Επεξεργαστής, μνήμη RAM και μπαταρία φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις.

Εσείς τι ψηφίσατε; Σας βρίσκουν σύμφωνους τα αποτελέσματα του poll;

τα πιο σημαντικά σε ένα smartphone, Επεξεργαστής, RAM και μπαταρία τα πιο σημαντικά σε ένα smartphone

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

27 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Nio

Ολα παιζουν ρολο. Τωρα τι να λεμε??
Δηλαδη αμα εχει ολα τα αλλα κ 8gb μνημη θα το επαιρνε κανενας? Εδω ουτε τα 16 δεν θελουν μερικοι.
Επομενως το πρωτο πραγμα ειναι τι κινητο θελω? Με 5αρα οθονη ή με 4αρα? Αυτο ειναι το πρωτο. Μετα παει ο πεξεργαστης κ η ραμ. Κ μετα φυσικα πανε ολα μαζι. Πχ αν εχει ραμ κ 32 gb αλλα 5mp camera ποιος θα το αγοραζε παλι? Αρα ολα παιζουν ρολο. Πρωτα το μεγεθος της οθονης ομως κ μετα αναλογως τα γουστα.

Χρηστος

Συμφωνω απολυτα με τα αποτελεσματα..εγω ψηφισα οθονη και αναλυση..

tiamat

σωστα ολα παιζουν ρολο με τον επεξεργαστη (αμα ειναι δυνατος δημιουργει την τελεια εμπειρια χρησης) και την οθονη τα πιο σημαντικα (αμα εχει κακη αναλυση,ξεπλυμμενα χρωματα και κακες γωνιες θεασης ολοι ξενερωνουν) ,αλλα στο τελος επιλεγουμε βαση της χωρητικοτητας και του λειτουργικου

Sot11

Εγώ πιστεύω ότι πρώτα απο ολα ειναι η διάρκεια ζωής της μπαταρίας γιατι αν το κινητό στα μισά της μέρας σου κλείνει τότε πως ακριβώς θα χρησιμοποιήσεις τον επεξεργαστή και την ραμ…;;

theo

για μένα είναι λίγο άκυρα τα αποτελέσματα εφόσων δεν υπήρχε επιλογή μάρκα κινητού η έστω μόνο iphone. πολλοί είναι που αγοράζουν κινητά βάση ονόματος και ακόμα άλλοι τόσοι γιατι είναι apple. δεν γράφω το σχόλειο για να ανάψω φωτιές απλά η άποψη μου είναι ότι θα ήταν ενδιαφέρων και πιο ολοκληρωμένο το Poll αν το βλέπαμε και απο αυτή την άποψη

thodoris

Εγώ διαφωνώ απόλυτα με τους περισσότερους . Καταρχάς ο επεξεργαστής δεν είναι ο κυριότερος παράγοντας που αποδίδει smooth εμπειρία χρήσης αλλα το software.Στη συνεχεια αφού το smartphone προορίζεται να βρίσκεται κοντά μας στην διάρκεια της μέρας απαραίτητο είναι να έχει και ανάλογη αυτονομία ! Τέλος θα ήθελα θυμίσω σε όλους πως αναφερόμαστε σε μια συσκευή η οποια ονομάζεται ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ τώρα αν για εμπορικούς λόγους της προσδίδουν διαφορα προθέματα όπως smart- δεν σημαίνει πως πρόκειται να αντικαταστήσει ΠΟΤΕ μια dslr ένα desktop ( η laptop ) μια tv , ένα camcorder η ακόμα ένα γυναικείο κόσμημα !

ΓιάννηςΑτλ.

Για μένα σχέση ….. τιμής-απόδοσης!!

Δημήτρης Μ

Εννοείται πως όλα είναι αλληλένδετα μεταξύ τους.δε θα πάρεις π.χ. κινητό που έχει φοβερό επεξεργαστή και 3gb ram αλλά με χάλια οθόνη όπως και το αντιστροφο.και φυσικά το ίδιο ισχύει για κάθε χαρακτηριστικό.γι αυτό ψήφισα την Μπαταρία.γιατί ότι smartphone και να έχεις Θες καλύτερη αυτονομία.από εκεί και πέρα δεν είναι τυχαίο πως σε κάθε κατηγορία παίζουν τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά πάνω κάτω

sokel

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση θέλουμε ένα έξυπνο τηλέφωνο με πολλούς πυρίνες 4ή8ή16 με ram 2ή4ή8 gb που να κρατά η μπαταρία κανα μήνα και με 5ή6ή7 ίντζες οθόνη ανάλυσης τουλάχιστον 1Κή4Κή8Κ
Α και το σπουδαιότερο να τραβά καλές μέχρι αριστες φωτογραφίες και να κοστίζει κανά 50ρικό..

JohnWave

Βασικά αυτό το poll εμπεριέχει το στοιχείο στης σχετικότητας.

Παράδειγμα : Έστω ότι έχουμε ΅:

1) το Α κινητό με 4πύρηνο επεξεργαστή, 2GB RAM, αλαγκάριστη ROM και 4,5-5 ίντσες οθόνη ανάλυσης1920Χ1080.

2) το Β κινητό με 8πύρηνο 64bit επεξεργαστή, 3GB RAM, αλαγκάριστη ROM και 4 ίντσες οθόνη ανάλυσης 960Χ540.

Σε όλα τα άλλα χαρακτηριστικά, ολόιδια κινητά.

Ερώτηση : Όσοι ψήφισαν τον επεξεργαστή και τη RAM, θα πάρουν το Β κινητό με την μάπα οθόνη; Από την ερώτηση εξαιρώ τους κατόχους iphone μιας και βολεύονται με μικρές οθόνες.

Παρόμοια ερώτηση θα μπορούσα να κάνω στο υποθετικό παράδειγμα δύο κινητών με ίδια τα πάντα αλλά με διαφορά στην μπαταρία και το design. Ένα κινητό δλδ με super μπαταρία και μάπα design και ένα κινητό με μέτρια μπαταρία και super design.

Tα πράγματα είναι σχετικά νομίζω.

KKF

@Nio

Έχεις δίκιο, όλα έχουν να κάνουν με της ανάγκες του καθενός. Παρόλα αυτά, για το παράδειγμα που έγραψες αν και δεν υπάρχουν κινητά με 32GB RAM, προσωπικά θα επέλεγα μία συσκευή με μεγάλη RAM ακόμα και αν δεν είχε καθόλου camera. Γι αυτό τον λόγο έχω φωτογραφική μηχανή, η camera του κινητού είναι κάτι που δεν χρησιμοποιώ ποτέ, σε αντίθεση με τις πολλές εφαρμογες (μερικές εκ των οποίων τρέχουν με το boot, επομένως η μνήμη μου χρειάζεται περισσότερο)

KKF

@JohnWave
Ναι προφανώς θα επέλεγα το Β. Για τις ανάγκες μου 960Χ540 σε 4″ οθόνη είναι αξιοπρεπέστατη επιλογή, αρκεί να επαρκεί η RAM για τις εφαρμογές που χρησιμοποιώ και να μην χρειάζεται να κάνω free ram κάθε τρις και λίγο. Η αλήθεια είναι ότι π.χ. το Android ως λειτουργικό έχει τεράστιο πρόβλημα με την διαχείριση της RAM. Το λειτουργικό καταλαμβάνει υπερβολική ποσότητα μνήμης και ένα σορό εφαρμογές είναι resident και startup χωρίς να μπορείς να τις αφαιρέσεις εύκολα.

forneverarrow

Το αποτέλεσμα του poll δείχνει ξεκάθαρα το πρόβλημα (?) του Adnroid. Είναι το μόνο που κατάφερε να κάνει τους dual core επεξεργαστές και τα 2GB RAM mainstream και low end… Και μιλάμε για ποσότητες που αρκούν ακόμα και σήμερα να δουλέψουν με αξιοπρέπεια desktop λειτουργικά (σε αντιστοιχία πάντα γιατί άλλη η x86 αρχιτεκτονική βέβαια). Και το κερασάκι στην τούρτα, το κάθε προβληματικό UI που βάζει ο κάθε πικραμένος κατασκευαστής για να δικαιολογήσει την ανάγκη για RAM και πυρήνες. Γιατί μη μου πείτε ότι το TauchWiz δεν μπορεί να βελτιστοποιηθεί εν έτη 2014 ώστε να μην κρασάρει ακόμα και στο Galaxy S4 (αυτό έχω γιαυτό μιλάω). Αυτό το butter smooth από το 4.1 και μετά έχει καταντήσει γραφικό, μιας και δεν υπάρχει συσκευή (δεν βάζω τα nexus) που να μην παρουσιάζουν έστω και λίγο πτώσεις στο smothness των transition. Και επίσης αηδία κατάντησε το παραμύθι με τα χαμηλά requirements του 4.4 που θα το οδηγήσουν σε όλες τις συσκευές Android, ακόμα και τις low end! Πλάκα μας κάνεις? Εδώ δεν έβαλε 4.4 στα ίδια τα παλιότερα Nexus (τα Nexus S, και Galaxy Nexus). Η Samsung ακόμα ζορίζεται να το βάλει στο S4 και η HTC ΘΑ το έβαζε σήμερα στο One.… Συνέχεια »

Sot11

Ισχύει αυτο που λες forneverarrow και τα δυο κλασικά παραδείγματα ειναι το lumia 520 με δυπυρινο στο 1 ghz και 512 ραμ και το iPhone 4S με δυπυρινο στα 800 MHz και 512 ραμ τα οποία τρέχουν νερό χωρίς κανένα πρόβλημα!

ΜΑΝΩΛΗΣ79

Το κακο ειναι οτι δεν υπαρχει κινητο που να εχει ολα τα παραπανω μαζι σε απολυτους αριθμους…ολο και κατι θα λειπει ή θα υπαρχει κατι που δεν θα ειναι καλυτερο απο καποιο αλλο…Πχ ΝΟΤΕ 3 ολα καλα αλλα οχι καλυτερη καμερα απο το Ζ1 ή το 1020…G2 χωρις επεκτασιμη μνημη κτλ…

MikeBlue

Διάβασα προσεκτικά τα σχόλια σας όμως και το ανάλογο άρθρο μα εγώ δεν θα μείνω τόσο στο πολλ όσο στην λογική που εχουν – όχι οι καθημερινού ανθρώπου που δεν ενημερώνεται για τα νέα της τεχνολογίας – αλλά οι νερντουλες που κάθονται πίσω από την 5αρα οθόνη του κινητού τους (το είδαμε και αυτό το κινητό να είναι μεγαλύτερο από… ) και να απαντουν στο τι “θέλουν” αλλά όχι στο τι τους έχουν ΕΠΙΒΑΛΕΙ οι εταιρίρες. Κάθονται και ασχολουντε περισσότερο με τα hardon του Κώστα παρά για τις τρέχουσες ειδήσεις, κάνουν περισσότερες συζητήσεις για τα κινητά και όχι για το κουρασμένο παιδακι που σκοτώθηκε. “Αλλα οχι ρε συ Μιχαλη στις 4ιντσες οθόνη πρέπει να έχεις μεγαλύτερη ανάκληση από αυτή των 800×480 γιατί μπορεί το 2012 να ήταν οκ αλλά τώρα το ΣΩΣΤΌ είναι να έχεις hd γιατί έχει πολλά ppi”. Πάω στοίχημα πως πολλοί από ετσι καταπιάνεστε λες και η διαφορά των 300ppi και των 400 βλέπεται με γυμνό μάτι, ή οτι στο galaxytab που έχει ανάκληση μεγαλύτερη από αυτήν που έχει η οθόνη μου έχει ΟΡΑΤΗ διαφορά με αυτήν που είχε το προηγούμενο galaxytab. Έγραψα πολλά βασικά ήθελα να μιλήσω περισσότερο μα δεν θα το πουβλέπετεεσείςτα διάβασαι κανένας σας… Συνέχεια »

Μιχάλης Φ.

Επεξεργαστης, RAM, μπαταρια και οθονη, ειναι αλληλενδετα! Χωρις καλη RAM δεν τραβαει ο επεξεργαστης, χωρις καλη οθονη ειναι αχρηστος ο καλος επεξεργαστης, χωρις καλη μπαταρια δεν ευχαριστιεσαι το smartphone. Η καμερα και ο σχεδιασμος ειναι τα κερασακια στην τουρτα.

PS: Πολυ σημαντικος ειναι και ο αποθηκευτικος χωρος!

Sot11

@mikeblue μάλλον θες να πεις hands on, γιατι το hard on έχεις διαφορετική σημασία( την οποία δεν μπορώ να γράψω αλλα γραφτην στο google να δεις τι σημαίνει ) !!

Nio

Εκει που θελω να καταληξω μαγκες ειναι οτι ΟΛΑ παιζουν ρολο.
Ψαχνουμε αυτο που συνδυαζει ή προσπαθει να συνδυασει τα περισσοτερα καλα χαρακτηριστικα (αναλογα με τις αναγκες κ τα γουστα μας παντα).

Δηλαδη αν ενα κινητο ειναι note3 με 8gb μνημη αποθηκευτικου χωρου θα μας χαλασει.
Αν ενα κινητο τυπου αιφον ή S4 ειχε 3,2mp camera θα μας ξινιζε.
Το ιδιο ισχυει κ για τα υπολοιπα χαρακτηριστικα.
Αντικειμενικα πρωτα κοιταμε τα λεφτα μας, δευτερον την αγαπημενη μας μαρκα, τριτον τι οθονη θελουμε γιατι αν θελουμε μικρη δεν παμε για note κ μεχρι πριν λιγο ειχαμε μονο κατι mini της κακιας ωρας.
Μετα κοιταει ο καθενας αναλογα τις αναγκες του επεξεργαστη, καμερα, κλπ……μεγαλη αυτονομια, κλπ….

Tony Cool

Sorry αν ακουστω σπαστικός, αλλά κατα τη γνώμη μου είναι foul να είναι κοινή η κατηγορία ‘επεξεργαστής και ραμ’. Πλέον, και ειδικά στο android, η ραμ ειναι όντως σημαντικό να είναι μπόλικη, ενώ απο την άλλη η cpu οχι και τόσο. Ένας αξιοπρεπής διπύρηνος είναι υπέρ-αρκετός. Για παράδειγμα το moto x που ειναι 2πυρηνο αλλά έχει 2gb ram δεν έχει τίποτα να ζηλέψει σε θέμα επιδόσεων σε σχέση με 4πυρηνα και (γελάει ο κόσμος) 8πυρηνα.Και μην ακούσω για benchmarks, μιλάω για καθημερινή εμπειρία χρήσης. Καλά, ειδικά δε αυτοί που αγχώνονται για το αν ο 4πυρηνος θα είναι αρκετά γρήγορος στα 1.5 ghz η να σκάσουν τα διπλά λεφτά για να πάρουν κινητό με πάνω απο 2ghz για να μην… κολλαει… αξιολάτρευτοι!!!
Υ. Γ. :τα ‘hard ons’ του Κώστα θα μείνουν στην ιστορία, τέλος!!!

JohnWave

@KKF, όπως είπαμε , πολλά πράγματα είναι σχετικά. Για μένα πχ το να πάει κάποιος από τις 5 ίντσες στις 4 σε ένα κινητό είναι το ίδιο με το να πάει από μια 32άρα TV σε μία 24άρα. Ο λόγος του κλάσματος είναι περίπου ίδιος ( 0,80 – 0,75 ) . Ε όπως δεν θεωρώ πλέον αξιοπρεπείς τις 24άρες ΤV για να δω τις ταινίες μου, έτσι δεν με καλύπτουν και οι 4άρες οθόνες στα κινητά για να δω τα multimedia μου και να σερφάρω με άνεση.Η συνήθεια είναι πάρα πολύ σημαντικό πράγμα. Όσο για το θέμα επεξεργαστή/ram/android/lag ,πολλοί που εναντιώνονται στο android για θέμα lag χρησιμοποιούν ως παράδειγμα τα Galaxy SIII,SIV γιατί είναι τα πιο εμπορικά και πιθανόν αυτά να είχαν στην κατοχή τους. Ας δοκιμάσουν λίγο και τα G,G Pro,G2 και φυσικά Nexus της LG ή ας δοκιμάσουν τα Note της Samsung. Δεν υπάρχει μόνο η σειρά Galaxy στα android κινητά ώστε να αποτελεί το μοναδικό μέτρο σύγκρισης lag σε σχέση με τα Windows και το iOS. Η υλοποίηση της rom είναι πολύ σημαντικό πράγμα. Λέγοντας το παραπάνω θα πει κάποιος, “ναι και να πάω στα αλαγκάριστα G και να πάρω αναβάθμιση του Αγίου Ποτέ!” Ε και πάλι… Συνέχεια »

forneverarrow

@JohnWave: Το G2 ειδικά είναι το ίδιο χάλι με το S4 στο scrolling! Σε όσα καταστήματα το έπιασα την ίδια εικόνα είχε. Και ήταν και άδειο σχετικά από εφαρμογές. Φαντάσου να το φορτώσεις. Αυτό που θέλω να πω και παραπάνω είναι αν πιάσεις έστω και για λίγο το lumia 520 (δεν σε πάω σε πιο ακριβά) ή ακόμα και το iPhone 4S θα καταλάβεις αμέσως τη διαφορά με οποιοδήποτε Android. Και αυτό είναι το απαράδεκτο της όλης υπόθεσης! Γιατί να βάλεις ένα βαρύ interface πάνω από το Android και να μην το αφήσεις ως έχει? Και από εκεί και πέρα βάλε πάνω ότι εφαρμογή θες για να αποκτήσεις πλεονέκτημα. Για παράδειγμα γιατί να έχεις Tauch Wiz από τη στιγμή που τα apps της Samsung θα μπορούσαν να δουλεύουν και στο stock Android?

JohnWave

@forneverarrow, στο android ο launcher παίζει σημαντικό ρόλο στο scrolling. Φαντάζομαι δλδ ότι ένα LG G2 με Νοva launcher θα κυλάει σαφώς πιο βουτυρένια. Στα καταστήματα το χειρίζεσαι με stock launcher. Έχω χειριστεί Windows κινητό, ξέρω πόσο smooth είναι ακόμα και σε κινητό με μικρό επεξεργαστή και ram, το θεωρώ πλεονέκτημα των Windows κινητών έναντι των android, αλλά το appstore τους και η έλλειψη παραμετροποίησης με κάνουν να μην τα προτιμώ κι ας είναι ελαφρύτερα και λιγότερο απαιτητικά. Ο καθένας με τις ανάγκες του. 🙂

NTINOS

Πως το iphone στα περισσότερα απο αυτά έρχεται τελευταίο από τους αντιπάλους του αλλά παρόλα αυτά πουλάει ακόμα πραγματικά με ξεπερνάει

Makis

@ forneverarrow

“….ή ακόμα και το iPhone 4S θα καταλάβεις αμέσως τη διαφορά με οποιοδήποτε Android….”

΄Εχεις δίκιο αδερφέ..παρόλο που έχω Nexus 4 και δεν κάνει κιχ στο scroll, πάλι δεν έχει την αίσθηση του 4S, που λες. Δεν μπορεί να περιγραφεί η αίσθηση…είναι σαν να κινείται στο αέρα το iphone στο scrolling…

mike

@makis
συμφωνώ μαζί σου για την αίσθηση του 4s είσαι απόλυτα σωστός αλλά δεν νομίζω ότι είναι αυτός λόγος να πάρει κανείς το 4S….και σου μιλάει ένας ανθρωπος που είχα το iphone το 3g, το 4 και το 4s μεχρι που η κοπέλα μου εχει το xperia το z1 και το εχω χαζέψει αρκετά και τώρα χτυπάω το κεφάλι μου στον τοιχο με το 4s αλλα μεχρι τοτε επαιρνα iphone χωρις λόγο ετσι γιατί ήταν iphone….ωρες ωρες νιώθω θεοχαζος..τωρα λήγει το συμβόλαιο και δεν την ξαναπατάω

giorgos

To λειτουργικο ειναι αλλα δεν ειδα επιλογη….

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business newsletter Sony Sony VAIO

H Sony ακούγεται ότι θα πουλήσει το τμήμα VAIO υπολογιστών

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης η Sony ετοιμάζεται να πουλήσει το τμήμα με τους υπολογιστές VAIO σε μια ιαπωνική κοινοπραξία εταιρειών κρατόντας ένα μικρό ποσοστό και αποσύροντας εντελώς το brand από χώρες που δεν έχει καταφέρει να γίνει γνωστό. Η Sony έχει ενημερωθεί αλλά δεν θέλησε να αρνηθεί ή να επιβεβαιώσει τις […]

Reviews Android Android Smartphones featuredtv

Sony Xperia Z1 Compact ελληνικό βίντεο παρουσίαση

TechblogTV. Κρατάμε στα χέρια μας και σας παρουσιάζουμε το νέο Sony Xperia Z1 Compact με οθόνη 4.3 ίντσες HD και κάμερα 20.7 Megapixel. Το Z1 Compact είναι αδιάβροχο, ενσωματώνει ραδιόφωνο FM και NFC, τον τετραπύρηνο επεξεργαστή Snapdragon 800 2.2GHz, μνήμη RAM 2GB και τρέχει Android 4.3 Jelly Bean. Κυκλοφορεί τις επόμενες ημέρες με τιμή 549 […]

Business Microsoft newsletter

O Satya Nadella νέος CEO της Microsoft

Ο 46χρονος Satya Nadella με καταγωγή από την Ινδία είναι ο νέος CEO της Microsoft. Υπηρετεί την εταιρεία από το 1992 από διάφορες θέσεις ενώ πριν αναλάβει ως CEO (Chief Executive Officer) κατείχε τη θέση ως Microsoft’s Cloud and Enterprise group.

Smartphones Android Android Smartphones newsletter

Vivo Xplay3S, Τα πρώτα reviews αναδεικνύουν τη χάρη της οθόνης QHD 1440×2560 pixel

To πρώτο smartphone με οθόνη ανάλυσης QHD (Quad HD) 1440×2560 pixel είναι το Vivo Xplay3S (6″) και κυκλοφορεί σε μερικές μέρες στην αγορά της Κίνας. Κάποιοι πρώτοι τυχεροί το έχουν ήδη στα χέρια τους και έχουν ξεκινήσει τις δοκιμές και τις κόντρες με οθόνες άλλων μοντέλων smartphones. Συγκεκριμένα το βάζουν πλάι-πλάι με τα Samsung Galaxy […]